1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kamov Ka-50 Black Shark "Hokum A"/Ka-52 Alligator "Hokum B"

Diskurzus a(z) 'Harci helikopterek' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

  A sötétszürke a legszebb szín az amolyan modern  és jól néz ki a vörös csillaggal [​IMG]

  Remélem az összes repcsijük és helijük sötétszürke színt kap nem gagyi terepszínt .
   
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="Profile" rel="nofollow">Roni</a>

   

  Amikor megláttam,hogy kommenteltél azonnal tudtam,hogy írni kell nekem is.Az a sötétszürke úgy szar ahogy van nem véletlen fogják lecserélni az oroszok.
   
 3. borisz

  borisz Well-Known Member

  Dudi, én éreztem az iróniát... :D
   
 4. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy gép színezésének szépsége szerintem szubjektív dolog, kár ezen összeveszni. Nekem például kimondottan tetszik a Szu-34 sötétszürke-babakék-fehér kombója, de a Szu-25-öt csak terepszínben tudnám elképzelni, ahogy a helikoptereket is.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Egy harci gépet ne azért fessünk akármilyenre mert úgy szép hanem azért mert úgy hasznos még ha ez a szépség rovására is megy.

  Nekem egyáltalán nem tetszik ez a szürke babakék kombináció,igazából csúnya.Már többször leírtam,hogy eddig csak egy MIG-29UB-nek állt jól ez a szürke bár annak nem babakék volt az alja hanem valami világosabb szürke.
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

  Idén még lesznek átadva Ka-52-esek, az orosz hadseregnek, de szerintem egyenlore marad a régi festés. De, ha sikerul kotniuk export szerzodést Párizsban a gépekre új festésben, ki tudja...:)
   
 7. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @dudi

  Igaz, hogy a színt határozza meg a funkció, de attól még nem kell a másiknak nekirontani, hogy "úgy szar ahogy van", ez nem éppen az etikus társalgás mintapéldája, főleg, hogy közben továbbra is csak azt hozod fel, hogy neked nem tetszik. Persze leírhatod még párszor, hogy mennyire nem tetszik, de értelmét nem látom, mivel egy gépnek a színe tényleg olyan, hogy valakinek vagy bejön, vagy nem.
   
 8. boki

  boki Well-Known Member

  Lehet választani:)

  [​IMG]

   

  [​IMG]
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  <a title="" rel="nofollow">GrGLy</a>

   

  Az úgy szar ahogy van a funkciójára értendő nem a kinézetére és nem Roni ellen szólt.Kénytelen vagyok érvekkel is alátámasztani a nemtetszésem azok kívül,hogy szerintem csúnya:Már a németek is rájöttek a II.vh-ban,hogy az egymástól élesen elütő mintájú gépek légi harcban nagyon könnyen követhetőek,észrevehetőek szemmel.Ez állítólag azért van mert az emberi agy a mozgást veszi észre a legkönnyebben és ha valamit két egymástól teljesen különböző színűre festesz úgy hogy a színek áthatás nélkül élesen elkülönülnek egymástól akkor a tárgy mozgása közben váltakozva megjelenő színek még feltűnőbbé teszik a mozgást így segítve a vizuális észlelést.Szóval nem csak,hogy csúnya de még diszfunkcionális is(azzal együtt,hogy nem is rejt)így bátran merem szarozni.
   
 10. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Ezért festik a vadászgépeket szürkére...
   
 11. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  @dudi

  Na látod, ezzel kellett volna kezdeni, nem pedig az "Amikor megláttam,hogy kommenteltél azonnal tudtam,hogy írni kell nekem is." résszel.

  (Bár nekem továbbra is tetszik a sötétszürke-babakék Fullback és nem tudsz mivel meggyőzni az ellenkezőjéről :p :) )
   
 12. therob

  therob Active Member

  Szerintem nem csúnya az a szürke és valószínűleg az egyszerűsége miatt festették volna mind egyformára. Kb annyit rejt az a szín a helikoptereken, mint az amcsi AH-1/UH-1, V-22, MH-53(ez volt sötétszürkében) és még az AH-64-et is festették szürkére kis számban. Jut eszembe az army sötétzöld színe se sokat rejtett a sivatagban.  Makettező szemmel egyszerűbb lett volna a dolgom a szürkével[​IMG] most meg majd keresgélhetem, hogy az oroszok mikor melyik tescoból vették a festéket.
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Párizsban az airshow-n aláírták az elso export megállapodást a Ka-52-re. A vásárlo nem más mint Irak, a gépek mennyiségét és az árat nem kozolték.
   
 14. boki

  boki Well-Known Member

  Le- Bourget 2013

   

  https://www.youtube.com/watch?v=_nXIIbBTcHc
   
 15. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 16. alfa74

  alfa74 Active Member

  Én azért még tudnék javasolni mindjárt kettőt is a figyelmedbe.Ráadásul mind a kettő az olcsóbbik fajtából való!

  Az egyik az olasz AW- 129 Mangusta, a másik pedig ennek a tovább fejlesztése a török T- 129 Atak. Mindkettő figyelemre méltó darab!

  Az egyik hozzászólásban elhangzott, hogy félkarú a fixen beépített gépágyúval. Teljesen egyet tudok érteni vele! Hatalmas taktikai előnyt jelent egy forgathatóan beépített gépágyú (nem géppuska, mint a Mi-24 D -nél, kérdéses átütő képességgel) sisakcélzóval együtt!

  E rövid kitérő után, a KA-52 nekem is nagyon tetszik.Sőt az egyik nagy kedvencem a Mi-28N-el együtt! Tényleg szép és potensnek tűnő helik, de azért lássuk a realitásokat!

  Álmodozni persze lehet róla ,de orosz technika nálunk nem lesz többet rendszeresítve. Nehéz lenne egy olyan helyzetben a fegyver és alkatrész utánpótlást megszervezni, ha a NATO és Oroszország kisebb civakodásba kezdene! Ugyan így elképzelhetetlennek tartok egy AH-64, vagy Tiger rendszeresítést is. Az előbbit az ára, az utóbbit az ára és bizonyos képességbeli problémák miatt.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Sajnos valszeg tényleg átesünk jó magyarosan a ló túlsó oldalára, pedig bizonyos képességek megszerzése olcsóbb és sok esetben ugyanolyan jó orosz technikával is megszerezhető. Az alkatrész ellátás/szervíz valóban gond, nemcsak szitu esetén, de pl. dilettáns külpolitika miatt is, ami azonban helyi gyártással/szervízeléssel megoldható vagy minimálissá tehető. Pl. az orosz szállítóhelik helyi karbantartással jó megoldás... Vagy pl. az orosz kézifegyverek helyi gyártással.
   
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A Ka-50/52-es családnak NEM fixen van beépítve a gépágyúja. Erről már többször esett szó.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  És van egy automatikus célkövető rendszere ami biztos pontosabb mintha a szemeddel tartanál célra.
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  http://youtu.be/7yEH_iOsd-g
   

Ezen oldal megosztása