1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  A finneket ne vegyük már egy kalap alá Magyarországgal! Első sorban nem voltak közvetlenül határosak a Harmadik Birodalommal, a finnországi német egységek ellátása, utánpótlása kb. megoldhatatlanná vállt 44-re. Ők egy más helyzetben voltak, ám ennek ellenére amíg csak lehetett lehetővé tették a finnországi német csapatoknak, hogy Norvégia irányában harc nélkül elhagyják az országot. Azok meg nem voltak hülyék és inkább kivonultak, csak a fanatikus SS csapatok vették fel a kesztyűt. A "lapföldi háború" során ügyesen eleget tettek a vállalásaiknak, de nem kockáztatták a teljes megsemmisülést. Tudod mi lett volna Magyarországon, ha 44-ben egyik napról a másikra román-módra (ők is okosan ki tudták használni a geopolitikai helyzetüket hiszen a Balkán irányában Titóék lekötötték a németeket) nekiesik a magyar honvéd a Reichnek? A lengyelországi megtorlások leányálommá váltak volna ahhoz képest amit Budapestnek meg kellett volna élnie, miközben az általad és általam se sokra becsült nyilas hazaárulók kaptak volna még egy évet a történelemtől miközben Tiso szlovák fasisztái élvezettel ölik a felvidéki magyarokat.
  Kissé más és katona-technikai megközelítésből pedig a következőt tudom mondani. Én sokat túrázom Kőrösmező környékén, ismerem az Árpád vonal történetét a kőrösmezei, rahói, viski harcokat. Azt kell mondjam a magyar kormányzat részéről teljesen reális volt, hogy az ország ki tud tartani a brit-amerikai csapatok érkezéséig a szovjet ellen. Ha a románok nem állnak át, kihúzzuk 45 nyaráig (ja közben esetleg von Stauffenberg is jobban tehette volna a dolgát) és akkor most nem egy másik országból, tízéves PC-n írnék neked, hanem Ungváron beszélgetnénk Munkácson főzött dréher-sör mellett.
   
 2. blogen

  blogen Well-Known Member

  Gyakorlatilag mindenkihez, mert a rádióban bemondták őket és a katonák magyar területen harcoltak állandó és közvetlen kapcsolatban a civilekkel, mi több, nekik is voltak rádióik.
   
 3. emel

  emel Well-Known Member

  Ja, nyugatra Ausztria, éppúgy szovjet megszállás alatt mint mi, tényleg ideális helyzet volt.... tanulhatnál egy kis történelmet a reálisabb látáshoz.
  A "tömege és kiterjedt ellenállási mozgalmak" meg országonként párszáz, esetleg Ukrajnában párezer fegyveres ellenállót jelentett.....
  Nem ártana ha megkeresnéd a pár évvel ezelőtti Haditechnikában erről megjelent cikksorozatot.... persze ha úgyse hiszed el akkor minek, hiszen mindenki ellenség meg áruló akik csak hazudhatnak mindenkinek, kivéve a zseniális és isteni blogennek aki úgyis átlát rajtuk....
   
  lgabo likes this.
 4. blogen

  blogen Well-Known Member

  Közvetlenül határosak voltak a megszállt Norvégia felől.

  Mindez a nyilas uralom alatt és a háború után ugyanígy megtörtént. Ugyanazt kapta az áruló jutalmul, mint büntetésből, ha harcolt volna a német ellenséggel szemben. És ha harcolt volna, akkor még ott lett volna a háború után, hogy mit nyerünk vele!

  De, a románok kiugrottak, ezen már akkor túl voltunk és éppen harcoltunk a románok ellen. A román kiugrás pedig azért lett sikeres, mert a román hadsereg engedelmeskedett és azonnal rátámadt a németekre. Különösen Bukarestben, ahol lényegében kiiktatták a német parancsnokságokat a bukaresti csatában, amikor a város alatti alagútrendszereken át hátbatámadták a súlyos utcai harcokban amúgy is támadott német erőket és megtisztították a fővárosukat.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Inkább neked kellene tanulnod, ugyanis az ausztriai megszállás lényegében elvi jellegű volt, nem szerveztek a szovjetek kollaboráns erőt sem hozzá. Nem lett volna akadálya az utánpótlásnak Burgenlandon keresztül.

  Csak a Honi Hadseregnek huszonötezer katonája volt a negyvenes évek végén!
   
 6. emel

  emel Well-Known Member

  Ausztria szovjet megszállása nem elvi jellegű, hanem katonai jellegű volt, ami az elveknél messze nagyobb realitás és erő volt!! Ne felejtsd el, A. 45 előtt a III. Birodalom része volt, és nemcsak Hitler kezelte így hanem a szovjetek is.
  És milyen fegyverzete volt a Honi hadseregnek (amely sajnos a varsói harcokban rettenetesen kivérzett), valamint milyen létszámmal és fegyverzettel álltak ezzel szemben Lengyelországban a kommunista erők?!
   
 7. rumcajsz

  rumcajsz Well-Known Member

  A román kiugrás azért lett sikeres mert ők is messzebb estek a németektől mint Magyarország. Elismerem, jól időzítetek,és jól hajtották végre amit kellett, de ennek az volt az oka, hogy Hitler nem hitt egy román árulás lehetőségében és viszonylag gyenge német erők voltak jelen Romániában, plusz hetekbe tellett volna az erősítés odajuttatása, miközben egy tucat fontosabb hadszíntéren is szorult a hurok. Magyarországot bezzeg 24 óra alatt megszállta volna a Wermacht, és ebbe a szovjetek "jó hírének" is nagy része lett volna, hiszen a társadalom 95 százaléka rettegett a szovjet modelltől. A lakosság akarva akaratlanul a németeket segítette volna, csak hogy még egy hétig ne kelljen szembenézni a vörös veszedelemmel.
  Az azért nem kár hogy a nyilasoknak annyi jutott amennyi, mert ha egy évvel korábban hatalomra jutnak az minimum még minimum százezer magyar életébe kerül.
  A megszállt Norvégiában épp elég gondjuk volt a németeknek az ellenállással és a légitámadásokkal. Elvi esély sem volt arra hogy a finnországi csapatok onnan erősítést kapjanak. Plusz 44-re a finn területeke elvesztették a stratégiai jelentőségüket, nem volt értelme erőforrásokat áldozni érte, mert a tét már nem az "élettér" volt, hanem a túlélés volt. Magyarország geopolitikailag viszont felértékelődött, hiszen az ellenség már a szomszédban volt nem valami sarkköri területeket abajgatott.
   
  lgabo, zeal and szuvorov like this.
 8. blogen

  blogen Well-Known Member

  A megszálló erőknek nem voltak helyi segéderői, így idegenként mozogtak a tájban. A mi szempontunkból a jelenlétük majdhogynem lényegtelen lett volna az utánpótlást jelentő szűk és kiskapacitású folyósk fenntartása szempontjából.

  Kézifegyverek és a kommunisták döntő túlerőben voltak az igen jelentős szovjet csapaterősítéseknek hála. A lengyel ellenállás fő problémája az utánpótlás hiánya volt.

  Ugyanakkor ezek a technikai kérdések nem visznek közelebb a problémához. Ugyanolyan hazaáruló az, aki vélt vagy valós geopolitikai helyzetre hivatkozva válik az ellenség kiszolgálójává! 56-ban miért nem csatlakoztak tömegek a fegyveres ellenálláshoz? Leginkább a hadviselt világháborús veteránokra gondolok! Az ötvenhatos ellenállók többsége olyan fiatal volt, akinek még nem volt lehetősége elsajítítani a "kollaboráció értékeit" a magyar közegétől.

  Ez fejben dőlt el.
   
 9. blogen

  blogen Well-Known Member

  Azért értelmetlen ezeket a példákat sorolni rumcajsz, mert a magyar soha nem állt ellen. Se a kedvezőtlen (49-56), se a kedvező (44, 45-49, 56) helyzetben. Olyan, hogy magyar ellenállás nincs, csak árulás és engedelmesség van. Én is egyedül vagyok itt azzal, hogy talán ellen kellene állni, mindenki aki ide ír rajtam kívül arre keresi az érveket, hogy miért ne!

  Nincs tartalma azoknak a szavaknak, hogy "haza", "szuverenitás", "legitimitás", "szabadság" ennek az államnak az állampolgárai között. Békeidőben azt hazudjátok, hogy jelentene valamit, krízishelyzetben pedig nem érdekel senkit, hanem csak a saját bőrét menti, általában a kollaboráció+passzivitás valamilyen kombójával.

  Magyarország egy üres absztrakció, amiben senki nem hisz. Csak jogilag létezik ez az ország.
   
 10. emel

  emel Well-Known Member

  És mennyivel TESZEL többet ezért az országért mint bárki más, amitől jobbnak tarthatod magadat másnál?!! Mármint az itteni szájkaratén kívül....
   
  lgabo, misinator, fip7 and 1 other person like this.
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  Na ez egy tökéletes mondat. Ennyire nyilvánvaló módon nem lehet kinyilatkoztatni, hogy az árulás a norma és nem árulónak lenni egy kivételes emberi teljesítmény kell legyen errefele. Nem lehet ezt megvédeni emel!

  Itt jegyzem meg, hogy a nemzeti ünnepeinken kollaboránsok tömege szokott olyan kivételeket ünnepelni, akiket anno gyakran ők maguk cserbenhagytak, elárultak és ezért felkoncolták őket. De mivel az aktuális rendszerváltás után ők lesznek az aktuális politikai demagógia keretei között a hősök, így keletkezik az a kivétel, akit te magad majd az ünnepen kiválóbbnak tartasz és akinek a kiválóságát elvárod attól, aki nem olyan, mint te.

  Valójában a normális lengyel, román, ukrán, szerb átlagnál vagy rosszabb emel és az ellenálló csak a kontinentális közegéhez képest abnormális magyar átlaghoz képest kivételes jelenség!
   
 12. blogen

  blogen Well-Known Member

  A szabadság fejben dől el. Az ellenállónak semmivel nem kell többet tennie, többnek lennie mint a többieknek. Éppenhogy kevesebbet kell tennie: nemet kell modania az együttműködésre.
   
 13. ehnaton

  ehnaton Active Member

  semmivel nem tesz többet otthon ül a gép előtt chipset zabál ès minket idegel dèlbe meg szól anyu hogy kèsz a tökfőzelèk
   
  lgabo, fip7, zeal and 1 other person like this.
 14. aquarell

  aquarell Well-Known Member

  Blogen: nem akarlak megsérteni, de a szöveged csöpög nem csak a butasàgtól, de az olyanok erkölcsi önteltsegètől is akik ilyen helyzeteket ( szerencsère) nem èltek àt.
  Remélem éjjel-nappal tüntetsz az elnyomó hatalom ellen és nemet mondasz az együttmüködèsre :)
   
  lgabo, fip7, zeal and 1 other person like this.
 15. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nincs elnyomó hatalom Magyarországon. Legközelebb ehhez néhány éve álltunk, amikor egy USA támogatta színes forradalom kísérletecske dőlt dugába az ellenzék teljes hiteletelenségén, aminek hála nem tudott kialakulni egy jogos belpolitikai elégedettlenségre építő kollaboráns puccs jellegű szituáció.
   
 16. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Blogen......
  Számodra mit jelent a "kedvező" helyzet? '44-ben a helyzet szerinted kedvező volt? Vagy 45-49. között? Mire alapozod ezt a véleményed?
  Vajon minek állnál ellent most? Milyen formában? Sokan írják (köztük Te is), hogy nyuszi e nemzet, mert mindent és még többet is eltűr. Ha autentikus forrásokból tanulod HAZÁD történetét, rá kell jönnöd, hogy a magyarországon élő populáció (továbbiakban az egyszerűség kedvéért: magyar nép) valójában permanens lázadásban töltötte az elmúlt ezer évet. Lázadtunk a keresztények ellen, a tatár uralom ellen, a földesurak, oligarchák ellen, a török ellen, a Habsburgok ellen, a kommunisták ellen, a fehéruralom ellen, minden ellen. Az eszközök mások voltak, a fegyveres ellenálláson keresztül a passzív ellenállásig, a szókaratétól a művészi nevetségessé tételig.
  MEGTÖRNI ezt a nemzetet eddig senkinek sem sikerült. Ezért maradt fenn ezer éve.
  Azonban új kihívás jelentkezett a XX. században a liberalizmus képében. Az a nemzet, aki ellenállt a kommunizmusnak, a nácizmusnak, ezek light és heavy verzióinak, most elbukni látszik a fogyasztás, a mának élés, a hedonizmus, ezzel párhuzamosan a szolidaritás teljes hiányával, identitástudatának lerombolásával és még sorolhatnám napestig, mivel szemben.
  A cél a megmaradás, pusztán a megmaradás. Magyarként, ha tetszik Neked, akkor magyarul beszélő, magyar kultórájú európaiként.
  Adott az ellenállás mikéntje, kedves Blogen.
  Légy becsületes, ámbár szegény vagy gazdag. Neveld fel gyermekeidet (lehetőleg minél többet) becsülettel. Add át nekik a tudás megszerzésének mikéntjét és néped emlékezetét. EZ AZ ELLENÁLLÁS a mai kihívásokkal szemben.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Köszi Littlejohn, úgy ált. a hozzászólásaidat... Akár egyetért vele valaki, akár nem, részemről mindig elgondolkodtató/megfontolandó. (Vagy éppen vicces. :D )
   
 18. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Zotyek78.....
  Köszönöm
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  44: Szuverén ország, ép kormányzati struktúrával, intakt haderővel fegyverben a fronton. El nem tudom képzelni mi lehetett volna ennél kedvezőbb!

  45-49: Nagy mennyiségű hadianyag elérhető, a megszállók lényegileg csak katonailag vannak jelen, a helyi segítőik abszolút kisebbséget alkotnak, Nyugat felé potenciálisan kiépíthető utánpótlás amit a nagy számú nyugati emigráció is támogatni tud, stb. Megintcsak jóval előnyösebb helyzet, mint amiben a lengyel felkelők harcoltak!

  Most? Mi ellen? Szuverén állam vagyunk.

  Teljesen alaptalan ezt kivetíteni a XX. század permanens árulására, mint a nemzeti történelem vezérfonalára. Valamikor a XIX. században történt valami, ami teljes ellentettjére fordította a magyar rebellizmust és engedelmes kollaborációt csinált belőle.

  Az árulás stratégiája a teljes kudarcot jelenti e célban. Száz éve csak fogyunk, egyre gyorsuló tempóban, szépen engedelmesen, amit leginkább az árulások sorozata maga okoz.
   
 20. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member  Remélem ha majd minden kedvezően alakul alakul sort kerítünk rá!
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása