1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Béka van?

  De hát maga a kormány mondja, hogy harcban állunk szinte mindenkivel.
   
  molnibalage likes this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A helyzet változott, de ez sem tartozik rád, de nagyon nem...

  Továbbra sem releváns semmilyen szinten egy össztársadalmi problémánál..

  A társadalmi problémát meg nem lámpavassal kell megoldani. Béke van!!![/QUOTE]
  Lásd tarzaan kommentjét. Ha béke van, akkor miért keresnek maguknak naponta új ellenséget a fideszköcsögök...? Ki ellen megy a "szabadságharc"?

  Mondom, nagyon nagy szívességet tennél, ha csödben maradnál, mert eddig legfelejbb szellemi rövidnadrág létednek sikerült tanújelét adni nyakon öntve személyeskedéssel...
   
  fishbed likes this.
 3. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Nem tudom, hogy alakítják át majd az oktatási rendszert, de nálam a nyelvvizsga megléte mint követelmény az ami nagyon zavaró.
  Ugyanis amikor engem fölvettek egyetemre nem volt nyelvvizsgám. Ráadásul szakközép iskolából vettek föl, nem gimnáziumból.
  Ennek ellenére Summa Cum Laude végeztem és nyelvvizsgám is van.
  Szóval engem nagyon zavarna ha idióta törvényekkel elvennék a tovább tanulás lehetőségét azon emberektől akik hátrányból indulnak az életben...
   
  nekerdez and silurusglanis like this.
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dettó. Nekem sem volt nyelvvizsgám felvételkor, de még az államvizsga idején sem. Aztán államvizsga után fél évvel elmentem és 80% felett megcsináltam. Addig nem volt fontos.
   
  nekerdez likes this.
 6. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ezzel egyfelől egyetértek, másfelől ma 2017-ben teljesen mások a lehetőségei egy diáknak arra, hogy megtanuljon angolul, mint volt pl. 20 éve.

  Ma már annyi angol nyelvű audiovizuális anyag és oktatási anyag van a neten, hogy 4-6-8 év angol tanulás meleltt aki nem tud letenni egy középfokút, az nem is akar.

  Megjegyzem tőlük sem vennék el a lehetőséget, csak elnapolnák.

  Volt csoportársaimon meg azt tapasztaltam, hogy akinek államvizsgára nem volt meg a nyelvvizsgája, azok jelentős részének később sem lett meg, mert munka mellett már nem volt ideje/motivációja angolt tanulni (nálunk le lehetett tenni az államvizsgát nyelvvizsga nélkül is, de nem kapott az ember diplomát/oklevelet).
   
 7. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Én suli alatt tettem le, még az államvizsga előtt. A simát is, meg a szakmait is.
   
 8. fip7

  fip7 Well-Known Member

  tarzan

  Szerintem nem vagy feltétlenül tisztában a magyar közoktatás keretében történő nyelvoktatás színvonalával....
  Meg azzal, hogy milyen magán tanulási lehetőségei vannak egy szegényebb sorból érkező gyereknek.
   
  silurusglanis and molnibalage like this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez igaz, én is nagyrészt magam tanultam újra a nyelvet használva, de akkor is kellett az iskolai oktatás stabil alapnak.

  Itt bicsaklik meg a történet nálam.

  Általánosban 5 év német után (utáltam, semmire sem használható szinte) középsuliban angol + olasz volt. Olasz dettó német, kell a fenének, semmire nem jó. Az angolt 5-5-4-3 órában kellett volna 4 évig tanulnom. Első évben a tanár vagy 2 hónapot volt beteg. A második évben olyan 1,5 hónapot nem volt. A 3. évben elment - előtte szintén 1 hónap betegállomány - és tanárhiány miatt kb. 3 hónapig egy órám sem volt, utána ápr-jún között minden órát más tartott. Na, ilyen körülmények között "hogyhogynem" fel sem merült a nyelvvizsgázás lehetősége... Örültem az érettségin a közepesnek is.

  Ma meg idegen nyelvű forrásokból írok könyvet természettudományos ismeretekkel, amiket az egyetemen (is) szedtem fel. Ezt tessék összeadni...

  Dettó. Én is államvizsgáztam és cirka 9 hónap múlva elmentem nyelvvizsgára és simán letettem. Azt hittem, hogy sokkal durvább lesz, ezért készültem rá egy ideig.
   
 10. krisss

  krisss Well-Known Member

  Hát nem tudom én, leginkább otthoni angol tanulás és az általános iskolai angol felhasználásával (angol nyelvű filmek, sorozatok,játékok) 15 évesen leraktam a középfokú angol nyelvvizsgát minden probléma nélkül. Németet középiskolában 4 évig tanultam, na azt mára teljesen elfelejtettem mert semmire sem használom abból nem is nyelvvizsgáztam le. A német nyelv arra jó ha valaki kimegy Németországba dolgozni, de itthon a német tulajdonú multiknál dolgozó ismerőseim is az angolt használják a cég külföldi érdekeltségeinél a kommunikációra, még a német anyavállalattal is.
   
  Veér István likes this.
 11. krisss

  krisss Well-Known Member

  Őszintén szólva a mai középiskolás fiatalok többsége tudna tanulni angolul de akár németül is interaktív forrásból INGYEN az interneten keresztül az iskolai anyag kiegészítésre, HA akarna. Viszont a középiskolás diákok 90%-a nem akar nagyon semmit sem tanulni és a többség az érettségi előtt szarik be nagyon, hogy hoppá elvertem 3 évet a semmibe és most mi lesz ?
   
  torx and silurusglanis like this.
 12. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Ezért írtam, hogy ma egy diák ha van belső motivációja nincs rászorulva a tanárra. Sem nyelvtanulásban, sem másban.
   
 13. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Jól érzem, hogy nem az utóbbi 6-8 évben jártál középiskolába? Mert amit írtam az kb. rájuk vonatkozott. A szakmai angolomat már jelentős részben önerősen tettem le.

  Egy mai diák a netről jobban meg tudja tanulni a szövegértést/kiejtést, mint 20 éve egy gimnáziumi éltanuló. Nyelvtani tesztekkel meg magyarázó videókkal is tele van a net. Tematikus kifejezésgyűjteményekkel és vidókkal is.

  Minden fent van videóanyagban, ami egy középfokúhoz kell.
   
  silurusglanis likes this.
 14. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Erről van szó. A motiváció hiánya a teljesítményvisszaesés oka.
   
 15. zeal

  zeal Well-Known Member

  Regebben nagyon kellett akarni ahhoz, hogy erettsegi elott le tudjon nyelvvizsgazni az ember. A kozepiskolai angol tanari allashoz eleg volt egy kozepfoku(!) C nyelvvizsga. Jobb esetben ket konyv kozul valaszthatott. Mindig a szineset valasztottak. :) A tv-ben minden szinkronizalva volt, vagy max a nemet adok jottek be tanyeron. Ja, es nem volt internet!!!
  Ma 5 perc alatt lehet talalni olyan anyanyelven beszelot a skype-on, akivel gyakorlas celjabol el lehet beszelgetni. Mas vilag.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1997-2001

  Beza. Kellő nyelvtudással és kitartással ma vektoralgebra is tanulható a netről akár vagy sok más minden. Ingyen. Ez az én időmben esélytelen volt.
   
 17. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Én elismerem azt, hogy a telekommunikáció fejlődése sokat nyom a latba, de mástól is erősen függ a nyelvtudás megszerzése.
  Például nekem szakközépben volt 0. osztályom, nyelvi előkészítő. Vagy heti 20 óra angolom volt legalább. Papíron iszonyatosan sok ez a szám.
  Ehhez képest nem csak én, de a maradék 30 ember se tudott lerakni egy középfokú nyelvvizsgát se. Persze a tanári kar szerint mi voltunk a hibásak.
  Érettséginél már örültem, hogy közepesen sikerült.

  Államvizsga után, magánoktatásban, 360 óra alatt sikerült nyelvvizsgát szereznem. Ezek után joggal érzem úgy, hogy hasonló óraszám mellet a közoktatásban nem stimmelt valami....
  És én is jóval 90 után jártam középiskolába, szóval nem a Kádár rendszerben kellet volna megtanulnom angolul :cool:

  A másik meg az, hogy a szegényebb családokban a gyereknek sokszor nincs lehetősége órákat a net előtt ülni és nyugodtan tanulni. Ma már szerencsére a szegényebb családokban is van net (igaz nem mindben), ellenben a nyugodt környezett hiányzik. Meg 5-6 ember jut sokszor 1 számítógépre.
  E mellet nyáron ezekben a családokban nem nyelvvizsgára készülnek, hanem dolgoznak a gyerekek, hogy a családnak legyen pénze. Az ilyen családok általában nyáron szoktak anyagilag "egyenesbe" kerülni, hiszen ilyenkor alacsonyabb a rezsi és a gyerekek is hoznak valamennyi plusz pénzt a konyhára a munkájukkal.
  Nagyon elhivatottnak kell ahhoz lenni, hogy ilyen körülmények mellet valaki Önerőből nyelvet tanuljon.

  További szempont még a tehetség is. Nekem van némi diszlexiám és diszgráfiám is. Mivel magyarul sokat olvasok és gépen sokat írok, (meg van helyesírás ellenőrző) így valószínűleg ti sem veszitek észre, hogy vannak ilyen gondjaim.
  Ehhez képest nagyon sokszor kellet írásban vizsgáznom angolból azért, hogy meglegyen a B2 középszint. Ugyanis hiába írod meg 80% fölött (levelet kivéve) , ha a leveled rendszeresen 0 pontos....
  Ez is egy szempont szerintem.

  Szerintem lehet valaki nagyon jó szakember attól, hogy vannak bizonyos hiányosságai.
  Viszont ezeket a szakembereket sosem képezzük ki akkor, ha bizonyos társadalmi csoportokat kizárunk a tovább tanulás lehetőségéből. Ez nem jó irány, szerintem.
   
 18. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Mészáros villamosmérnök.
   
 19. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Ez viszont ...

  http://pestisracok.hu/tgm-elszabadult-kalman-olga-musoraban-orbaneknak-veguk-van-kampec/

  "Arra, hogy kampec a kormánynak. Vége. Újra fogják választani, persze, nem számít.

  Mint mondta: az Orbán-kormány eddig nem csak kormányzott, uralkodott is Magyarországon, bukásuk után csak kormányozni fognak"

  Srácok, eddig azt hittem, hogy itt pár embernek jobb anyaga van, mint bárkinek, de nem. TGMnél a minőség, minden más lóf.sz. :D
   
  bartinieffektus and zeal like this.
 20. emel

  emel Well-Known Member

  Igen, úgy veszem észre sokan a fellegekben élnek. Mi az hogy "ingyen az interneten"?!! Számolgassatok már egy kicsit, mi kell ehhez? Pl. számítógép (nem három fagyi ára), monitor, billentyűzet, hangfal,
   

Ezen oldal megosztása