1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Jó, persze, hogy működik, akkor, ha tudják, ki hogyan szavaz. De honnan tudják, hogy ki hogyan szavaz? Nehogy te is gyere Sharid lehallgatásos teóriájával.
  Ott van pl. a jobbik példája. Sokan mindig rájuk szavaztak az eddigi választásokon. Aztán az idén olyat alakítottak, hogy elpártoltak tőlük. Honnan tudnák azt, hogy akik elpártoltak, kire fognak szavazni?
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Te write onlyban vagy? Mondom, az előző választás eredményei alapján próbálják számukra elődős módon alakítani. Nem egyes embereket, egy területet, mint csoportot néznek. Most tényleg felvázoljam 4-5 db virutális kerülettel, hogy megértsed? Lenne más dolgom is, n+1 videón látható a folyamat...
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Pont azért írtam, hogy pl. a jobbikból sokan kiábrándultak az előző választások óta, honnan tudhatták előre, hogy ezek kire szavaznak, akkor amikor a választási körzeteket kialakították? Nem csak egyének ábrándulnak ki egyik, s másik pártból, hanem egész körzetekben megváltozhat a pártszimpátia.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Senki nem mondta, hogy mindenható a rendszer. Az viszont tagadhatatlan, hog lehet vele manipulálni.90-10 meg 80-20 arányú preferencia estén nincs csoda. Viszont 48-52 arányokat bizony már lehet vele megváltoztatni és bukott kerületekből győztesre kihozni.
   
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ok, értem a problémád. Viszont én semmi problémát nem látok abban, hogy ha egy párt szerzi meg messze a legtöbb szavazatot, akkor miért baj az, hogy csak nekik legyen beleszólásuk az ország vezetésébe? Ha nyertek, akkor kompromisszumok nélkül vezessenek. Ha szarul megy a szekér, vállalják a felelősséget, ne mondhassák, hogy a másik párt miatt nem megy úgy ahogy ők akarják. Épp elég példát lehet látni a való világból, hogy ha az ellenzéknek is van beleszólása, akkor csakazért is alapon megpróbál keresztbetenni a kormányzó pártnak, ha amúgy teljesen jó dolgot akarnak véghezvinni. Főleg akkor, hisz nehogy már jobban menjen a gazdaság, mert akkor az emberek még ismét megválasztják a kormányt.
  Pl. ugye ott van Paks 2 esete. Mindegyik párt megvétózná, pedig te is elismered, hogy jó döntés. Vagy ugyebár ott van a németországi eset, ahol csak úgy lett meg a többség, ha a kormányba emelték a zöldeket, akik aztán zsarolták a nagyobbik kormánypártot, mi lett a végeredmény? Atomerőműbezárások és napenergia. Az évszázad legnagyobb pénzkidobása.
  Ha jövőre a jobbik vagy a félkarú macska kapja a legtöbb szavazatot, akkor ugyanígy csak ők irányítsák az országot.
   
 6. zeal

  zeal Well-Known Member

  Ahol latszik az osszes valasztokerulet reszeredmenye es az osszes szavazatrol mutatjak a toredekszavazatokat is keruleti bontasban ott az ilyen manipulacio latszodna.
  Csak a szavazokeruletek aranytalansagat szuntettek meg ugy, hogy a nagyobb keruleteket lefeleztek. Folosleges csalast sugallni, ha nem az tortent. Persze ha tudsz konkretumot akkor az az info is johet.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azért, ami a végén van.


  Mert akkor most döntsük már el, hogy dictatorship lite vagy KÉPVISELETI alapú-e az államforma. Aznem képviselet alapú, hogy a választók negyedének akartata érvényesül...

  Az egykörös választási rendszer pontosan ezt nyírja ki, hogy nem veszi figyelembe a másodlagos, harmadlagos és n-edleges preferenciát, pedig megoldhat lenne még az is.
  Ajánlom az összes alternatív rendszert megnézni. Egy ilyen rendszerben a fityis kormányrúd közelébe sem lenne és olyan képviseleti arány lenne, ami együttműködésre kényszerítené a pártopkat, mert esélye nem lenne senkinek 50% fölé menni úgy, hogy csak a saját baromságát erőlteti.


  Sőt, továbbmegyek. A korszerű technika mellett mi a fasz szükség van erre? Direkt módon lehetne dönteni egy rakás kérdésben online szavazással. Valahol furcsa, hogy ma lehetővé tenné a technika nem a képviseleti, de a direkt hatalomgyakorlást is, de mégsem tesszük... Kettőt lehet találni, hogy miért...

  Ez az, ami nem képviseleti alapú, ez a diktatórius forma... Lásd fent.

  A dizsinnekben is hiszel?

  És lám, ha képviseleti alapon a STV vote vagy más alapon senkinek esélye nincs sehogy 50% közelébe jutni, akkor bármi változtatáshoz olyan kompromisszumkészség kéne, ami talná civilizációs szinten sem lenne rossz.

  Szakmai kérdésnek nem szabadna politikainak lenni...

  Az STV alapú választáson erre esélyük sem lenne, mert a racionális többség mellett 5% nem oszt és nem szoroz, mert 20-30%-ok mellé kevés az 5%. 42-48% táján meg zsarolás az egész ---> megint dictatorship lite...

  Az világ összes választási rendszere nevetségesen elavult, mert kurvára nem képviseleti alapú egyik sem.
   
 8. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Írtam, hogy mi a bajom a demokráciával. Az ellenzék simán megbéníthatja az ország működését, azért, hogy szarul menjen az országnak és a választók ne szavazzák vissza a kormánypártot.

  "Sőt, továbbmegyek. A korszerű technika mellett mi a fasz szükség van erre? Direkt módon lehetne dönteni egy rakás kérdésben online szavazással. Valahol furcsa, hogy ma lehetővé tenné a technika nem a képviseleti, de a direkt hatalomgyakorlást is, de mégsem tesszük... Kettőt lehet találni, hogy miért..."

  Ezzel nagyon egyetértenék, ha mindenki mindenhez értene az országban.
  Alapjövedelmet jónak tartod? Nem vagyok biztos benne, hogy nem szavaznák meg, ha felmerülne. Paks 2? Rezeg a léc. Lenne viszont 24. havi nyugdíj és 9 hónapnyi szabadság, meg 10000 eurós minimálbér.

  "A dizsinnekben is hiszel?"

  Nem ábrándozok, nem arra értettem, hogy majd a kormány bevalja, hogy szarul csináltuk, de legalább ha most elbasznak valamit, akkor az egész ország tudja, hogy kik baszták el, hisz csak az ő döntésükön múlt. Nem fogja sok ember azt hinni, hogy dehát az ellenzék nem szavazta meg.

  "És lám, ha képviseleti alapon a STV vote vagy más alapon senkinek esélye nincs sehogy 50% közelébe jutni, akkor bármi változtatáshoz olyan kompromisszumkészség kéne, ami talná civilizációs szinten sem lenne rossz."

  Úgy látszik te hiszel a mesékben. :)
  Politikusok, meg kompromisszumkészség. Inkább vár 4 évet és tudja, hogy ő kerül a húsosfazékhoz. Az meg nem számít, hogy az ország nem jut egyről a kettőre.
   
  notaricon, zeal and zsolti like this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Molni: tudom, egy ideális világban a te elgondolásod lenne a jó, de egy ideális világban a kommunizmus is jól működött, aztán meg láttuk, hogy milyen volt a valóságban.
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Azt ki mondta, hogy az előterjesztéseket is a gyök2 polgár teszi meg...?
   
 11. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Akkor ki? Mert aki előterjeszthet és eldöntheti hogy mit terjeszt elő végső soron övé a hatalom a nép csak szavazogep. A képviseleti demokráciáról meg csak annyit hogy annyira demokrácia amennyire te vagy én vagyunk a római pápa... Kb.
   
 12. torsen

  torsen Well-Known Member

  A szöveget ne olvasd, ha nem akarod, csak a térképeket nézd.
  https://444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet/

  Ebben meg van egy kis mintaprogram is:
  https://444.hu/2014/03/10/a-tiz-legelszabottabb-valasztokerulet/
   
 13. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

 14. zeal

  zeal Well-Known Member

  Megneztem. Szerintem logikai keptelenseg ugy valtoztatni ezen a Rorschach-teszten, hogy abba ne a masik szivatasat lassa bele az vesztes ellenzek nehany helyen.

  Azt hiszem aki nem kepes egyeni korzetben nyerni, az ne is kapjon lehetoseget kormanyalakitasra. Ezen egy osszefogas sokat segithetne az ellenzeknel. :)
  Az arányos valasztasi rendszer eseten erre persze nem lenne szukseguk. (Khmm...!) Abban az esetben a valasztasok utan lennenek alkudozasra kenyszeritve, de ugy is csak egy instabil kormany johetne letre, egy vagy tobb zsarolo kis parttal. :eek:
   
 15. ZRÍNYI 20!026

  ZRÍNYI 20!026 Well-Known Member

  Én nem sírom vissza a kommunistákat. Igen, ők is jól jártak a rendszerváltás után. De azt ugye tudod, hogy a kormánypártunk is tele van köpönyegforgató kommunistával. És Orbán Győzőről akkor még nem is beszéltünk. MSZMP tag, KISZ patronáns, propagandista volt. És milyen nagy ember lett belőle.
   
 16. ZRÍNYI 20!026

  ZRÍNYI 20!026 Well-Known Member

  Igen, 2015-ben halhattunk róla, milyen jó eredmények születtek. Érdeklődve várom a legfrissebb statisztikákat. Remélem nem fogják itthon titkosítani pár évtizedre! :)
   
  Nagy Csaba likes this.
 17. torsen

  torsen Well-Known Member

  Nos, mindig ez a duma dobódik a felszínre: "stabil kormányzás". Tudod ez mi? A győztesek csak had csináljanak akármit, a többiek le vannak szarva! Ez nem fejleszti a politikai kultúrát, csak a lopásnak (bal/jobb/szélsőbal/szélsőjobb) kedvez. Az arányos, sokpárti parlament, a koalíciós kormányzás az fejleszti! A megegyezés, a kompromisszum kényszere. És ha megbukik a kormány? Hát mi van akkor? Jobb országokban senki le nem szarja, hogy ki van kormányon, mert leginkább kolonc az önszerveződő társadalom nyakán. Belgiumban meddig nem volt kormány? És Spanyolországban? Mindkét helyen teljes a csőd mi? Ez csak a politikusok önigazolási játéka, hogy haj de kurvára szükség van rájuk! Van a frászt! Kialakítanának egy tisztességes jogi környezetet és maradnának kussban! Minden menne a maga útján. Kirívó esetekben kellene összerántani őket. A választásra, ahogy molni is írta, a XXI. században ne lehessen már ne megoldani, hogy mindenki otthonról neten keresztül egy biztonságos felületen szavazzon. Lásd ügyfélkapu. Az állambácsi generál mindenkinek egy ügyfélkapus fiókot és passz. Aki meg akar, elmegy öltönyben, nyakkendőben, kivikszolt cipőben a templomba, utána leszavaz, majd a kocsmában jól bebaszik. Ez az én véleményem...
   
  fishbed and molnibalage like this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezeknek mi köze van ahhoz, hogy arányos képviselet legyen? BTW pont az ilyen zsarolási képesség szűnne meg, mert a másodlagos és harmadlagos preferenciák miatt nemigen lenne ilyen helyzet...

  Vak kedve a közösségnek egy kísérlethez kipórbálni több alternatív módszert virutális szavazással, hogy lássuk a végeredményeket?
   
 19. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Csakhogy a családjának még 1945 előttről több erdője és földje (értsd: magánvagyona) volt, mint bárki más kuláknak a térségben. Ezt a család 1990 után visszakapta. Emellett Afrikában megszedte magát, már gazdagon jött haza ő maga is. Aztán amikor privatizálták a volt munkahelyét, szépen elvitte a nyugati befektetők elől a bányát és mára évi több milliárdot hoz neki csak a bányaágazata. Hogy MSZMP tag volt? Ha a kuláknak kellett a saját földje, és nem akarta veszni hagyni, akkor belépett a TSZbe. Ezzel együtt 1956 után jött a kötelező MSZMP tagság. stb stb

  Azért nem ua ez, mint jól benősülni a főmegtorló családjába, és KISZ főfunkciként játszani a miazhogynagyonist!
   
  closed society likes this.
 20. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  Hé! A lényeg megmaradt. :)

  http://www.origo.hu/itthon/20171012-jobbik-ciganyozas-ozd.html
   

Ezen oldal megosztása