1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az a nyugdíportfólió alap, ami úgy néz ki, hogy részvény a nagy része nyudíjbamenés előtt, akkor ott valami nagyon el van kúrva...
   
  sirdavegd likes this.
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ne csak egy részt ragadj ki, nézd az egész összképet.
  Mivel neked nincs gyereked ezért ha megöregedsz és nem tudsz már dolgozni, akkor egyszerűen éhenhalnál.
  Kire vagy hát rászorulva? Azokra akik most gyerekeket vállalnak.
  De ez nekik pénzbe kerül, ezért a pénzfelesleged kölcsönadod a gyereket nevelő családoknak, akiknek a gyerekei majd neked visszaadják ezt a pénzt nyugdíj formájában.
  Lehetne ezt máshogy is csinálni. Pl. a németek Abdulnak adják a pénzed, aztán remélik, hogy Abdul gyerekei rendes adófizetőként visszaadják neked ezt a pénzt és nem robbanómellényre költik el.
  Melyik a jobb módszer?

  Egyébként miért szól a kampány a nyugdíjasokról? Te talán nem szavazhatsz?
  A guta megüt, amikor velem egykorú fiatalok egész évben szídják a kormányt, de 4 évente 10 percük nincs, hogy leadják a voksuk és ezzel változtassanak.
  Egyébként meg ha én mamámnak megmondanám, hogy kire szavazzon, akkor arra szavazna, szóval mindjárt kiderül, hogy a nyugdíjasoknak nem is lenne valódi szavazati joguk, ha a fiatalok akarnák. :p
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Tudod mindenki lesz egyszer öreg, de nem mindenki befektetési szakértő. A biztosítók viszont hajlamosak a nagy hozamot ígérő eszközökre rábeszélni az embereket, aztán az vagy bejön, vagy nem.
  Kezdjük azzal, hogy akinek mondjuk 10 év van a nyugdíjazásáig és a biztos államkötvényekbe fektet, annak sanszosan még a biztosító költségeit sem fogja a hozam fedezni. 1-2%-os hozamok vannak az államkötvényekre, a biztosító meg csak a biztosítást kötő ügynöknek odaad minimum 100000 forintot szerződésenként és csak utána jönnek az ő költségei, profitja.
   
 4. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Nem kell hozzá állampolgárság, bejelentett lakhely kell. 10-15 ember lakik papíron záhonyi panellakásokban, úgyhogy nagyon is egyszerű lenne kiszűrni kik azok a mérnökök, orvosok, volt vállalati vezetők akik 8 általánossal és hamis papírokkal vesznek fel irtózatos mértékű nyugdíjakat...
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez nem szakértőség, ezeket megkérdezik magán befektetésben, hogy hova pozícionálják és van olyan protfólió, ahol kérdés nélkül nem engednek az utolsó 5 évben 20%-nál nagyobb részvényt arányt, hogy az ügyfél ne bukhasson nagyot. Mert, ha sok ügyfél bukik, akkor a pénztár is.
   
  sirdavegd likes this.
 6. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Pontosan itt a hiba. Adjam oda a pénzem, amit majd valahogy elszámolnak valakik majd 35 év múlva, hogy majd mennyit adnak vissza, miközben ezt a céljaikra használják és szavazza be ōket az istenadta nép, amiket az elvonásaimból hozzászoktattak az égi mannához, melynek folyamánya, hogy mindig magasabb SZJA-t fizetek, mert a játék zéró összegű...

  Nem kell senki gondoskodása, megoldom magam. Odahaza évente 2 misit fizettem a nyugdíjkasszába. Ha csak 5 évet nézek, ez 10 misi. Míg otthon voltam évi 20-23%-ot csináltam a tōzsdén. Inkább nem számolom ki, hogy kamatos kamattal mennyi lenne nálam, ha nem ezt a feneketlen hordót töltöm... Mennyi nyugdíjat is fogok kapni majd AKKOR? Jah, ezt senki sem tudja. Na, ezért vagyok torkig ezzel. Évrōl-évre lesápolnak, de fogjak be a pofám mert nincs gyerekem. Az nagyon zavarja a tàrsadalomat ezek szerint, hogy nem akarunk gyereket, de az már nem, hogy bizonyos réteget a "társadalami igazságosság" jegyében módszersen lefejnek, mivel az a veszély nem fenyegeti, hogy ebbe a csoportba kerüljön. Ez annyira weimar-i.

  Nem kell senkitōl semmi, de tōlem se kelljen senkinek. Ez egy alapelv. Kezeljenek felnōttként, rendelkezhessek arról, hogy akarok-e tagja lenni ennek a rendszernek, vagy sem. Akkor tapsolnak, ha holnap kitalálom, hogy fóka vagy, bravó, azzá váltam, amivé szeretnék lenni, de ha felhívom figyelemet erre a "furcsaságra" akkor szemöldök összehúz.

  Más módon megfogalmazva: holnap a bótban a kosarad tartalmának a felét elveszik majd odaadják valakinek. Erre mit szólsz? Majd ebbōl rendszert csinálnak. Valaki kitalálja, hogy ez jogos. Egyre többen állnak a kassza mellett a kosaradra várva. Egyre többet kell költened, hogy maradjon. Ha szólsz, erre a válasz, majd te is odaállhatsz a pult végébe várakozni, meg majd egyszer adunk neked is. Ugye, milyen jó.

  Totál kontraproduktív. Eleve akkora a nyugdíj-járulék, hogy megéri elcsalni. Belemész egy jóval hosszabb hitelbe, mert azt ki tudod jobban fizetni a maradékból, de sebaj, majd visszakapod, de hogy megkapd, ami jár, elōtte szavazz.
   
  sirdavegd, fishbed and molnibalage like this.
 7. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A nugdijrendszer.Én spec a fiuk 28évvel ezelötti javaslatát pártolom.Mint tudjuk,ők már kevésbé....Közben felntek,és beletanultak a magyar hatalmi módiba.Amig az állami,jogi,igazságszolgáltatási keretek ilen korrupt,nepotista,szük hatlmi körök érdekeltsége szerint múködik,akármilyen rendszert be lehet vezetni.Mlndeggyiket ellopják.És ez pártfüggetlen.Teljes államszervezeti,érdekeltségstrukturáltsági reform nélkül nem fog menni.Hog ezt mi fogja kikénszeriteni,az jő kérdés.Sanszosan a kivándorlás.Nem lesz humánerőforrás,akik eltartsák az egész bergengóciát
   
 8. zeal

  zeal Well-Known Member

  Nonszensz. Nem oldod meg magad.
  Ha nem muszaki problemaval talalkozol, akkor te is csak egy foldi halando vagy.
  Kamatos kamattal? Akkor meg nem is adoztattak a tokejovedelmet.
  Plusz most nem itthon termelsz, de lehetseges, hogy nyuggerkent itt fogsz elni. Nem annyira szornyu a merleg, ahogy te azt lefested.
  Ez nem zavart a magannyugdijnal? Siman bevetted amit leirtak egy papirfecnire? :)
  Lusta vagy utananezni a szamoknak. Egy becslest siman osszeguglizol magadnak, vagy beszelgess par percet az idosebb kollegaiddal. Ugy nagyjabol kepben leszel, de ha konkret szamok erdekelnek akkor be kell menni szemelyesen vagy ha nagyon raer, akkor irj egy levelet.
  Ez is nonszensz. Nem igy mukodik. Szuleid (generaciojanak a) nyugdijat fizeted. A magannyugdij idejen a hianyzo osszeget hitelbol potolta az allam. Az mennyire volt tarsadalmilag igazsagos?
  Hogy a fenebe lett 50 szazalek a nyugdijjarulek? Nem veszem be, hogy most szar az eleted, de minden rendben lenne ha (gyakorlatilag ugyanazt a penzt) a sajat neveden levo szamlara kellene utalnod. o_O
   
  fip7, vendeg2, closed society and 2 others like this.
 9. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Mondom, az egész gazdaság működését nézd, évtizedekre előre és ne csak egy személy példáján keresztül.
  Hiába rakod te hiperszuper hozamú befektetésekbe a pénzed és öregkorodra nagy vagyont hozol össze, ha most mások nem nevelnek gyereket, akik felnőve majd téged öregen ellátnak, termékeket gyártanak. Ha most nincs gyerek, akkor nem lesz majd munkás sem és a pénzed (bankszámlán lévén) még arra sem lesz jó, hogy kitöröld vele.
  Igen, el lehetne törölni a te nyugdíjjárulékod meg adód, a gyerekes családokat pedig meg lehetne extrán adózni, hisz az ő gyerekeik miatt kell iskolákat fenntartani, miattuk kell több korházi ágy is, meg szülész-, gyerekorvos, védőoltás, stb. Csak akkor ne csodálkozz, ha 80 éves korodra az ágyadban fogsz éhenhalni, mert arra sem lesz munkaerő, hogy kaját gyártsanak. Persze a bank valamelyik porosodó szerverén ott fognak kamatozni a millióid.
  Szóval igen, elismerem, hogy flusztráló számodra a fizud egy részét a gyerekeseknek adni, de számukra is ugyanolyan flusztráló, hogy azért güriznek és bajlódnak a gyerekek felnevelésével, hogy aztán a gyerekeik téged is eltartsanak.

  Természetesen mindezek nem vonatkoznak a megélhetési gyerekgyárosokra, akik gyereket csak csinálnak, de nem nevelnek. Na nekik én sem adnék semmit az óvszeren kívül.
  Amúgy itt is látszik már az alagút vége, hisz a fizetés utáni adókedvezményben ugyebár nem részesül az, akinek nincs fizetése. :)
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Látom nem sikerült megérteni mondanivalóját? A töke teli van neki is azzal, hogy minden szarral lehúzza az állam és cserébe kb. lófaszt kap a seggébe...
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ekkora marhaságot leírni...

  Esetleg nézd már meg, hogy a világ népességének hány százaléka dolgozik megőgazdaságban ma. Nem az élelmiszer termelésben, hanem az egészben, amiben az is benne van, hogy a termelt növényekből más byproduct lesz. Valahol 1,5-2,5%-ot fogsz kapni a fejlett világban.

  Ha erre sem lenne már ember, akkor rég nincs civilizáció sem...

  Ez nettó populista hülyeség...

  A mondandója lényege az ozyna, hogy ameddig a társadalom és civilizáció létezik - ez tart már egy ideje - akkor addig a felhalmozott tőke/vagyon bizony megélhetést tud adni. Mert abból lehet szolgáltatásokat vásárolni, amivel kisegíted magad öreg korodra. És ehhez nem tengernyi gyerek kell. Nincs is annál gusztustalanabb, amikor más akarja megmondani, hogy valakinek hány gyereke legyen...

  Remek, csak amíg a fizetésed szar, addig ez nem vígasztal senkit. Vagy, ha éppen állástalan vagy...
   
 12. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Nem, nem a pénzhiánya vág földhöz, hanem a módszer. Van valami - jelen esetben tudás, amit el lehet adni. Abban a szellemben nevelkedtem, hogy a magántulajdon szent és sérthetetlen. Ez szintén egy alapelv.

  A másik alapelv, hogy addig nyújtózkodom, amíg a takaróm ér. Nem tudom, hogy egy ország vezetése miért képezne kivételt. Nem ígérem feleslegesen meg a Feleségemnek, hogy Santa Barbara-ban fogunk élni a víz mellett, ha nincs pénzem, vagy nem lopom össze hozzá a pénzt (mondjuk NER-ben). Ha ezt tenném, ez bizony bűn, konzekvenciákkal jár..

  Ezzel szemben a tisztelt mindenkori hatalom kénytelen ígérgetni. Ha jól emlékszem, sehol nem szerepelt hangsúlyos iparfejlesztés (nem összeszerelōüzem-séma), sem oktatás rendbetétele (a klikk-et meg ezeket hagyjuk), sem a hálapénz likvidálása. Mi van lebegtetve:
  - nem tudom hányadik havi nyugdíj
  - 10+10 millió és n+1 családi adókedvezmény

  Más nincs. Az EU-s pénz átkonvertálódik off-shore számlára. Ha kell suska, akkor jön az adóemelés.

  Mondom újra, a tōlem elvett pénzzel fizeti az ígéretét a voksokért, majd a NER-ben lopnak tovább. Ebben csak az nem kap, aki a cekket állja.

  Arra meg hadd ne írjam le a véleményem, hogy a szüleimét fizetem. Akkor az hol van, amit ōk fizettek be? Valahogy nem jön ki a matek. 1998 óta van a rendszer. Elōtte ki fizetett kinek? Nem látom a kontinuitást. Mibōl lett a 1998 elōtteknek pénze, vagy ōk kinek fizettek, mikor elōtte nem volt kinek!? Ha nem fizettek és mégis kapnak, akkor ez milyen háttéralku eredménye? (csak úgy nem szokás pénzt osztani..) a kérdéseket hosszasan lehetne sorolni..

  A megoldásom ennyi:
  - családi nyugdíj és tb számla, hasonlóan, mint Szingapur-ban, annyi változással, hogy legyen a "társadalomi igazságosság" jegyében egy alap minimum, a mindenkori fizetés 5%-a. A többi rész MNYP - választható havi résszel, lenne egy állami MNYP. A beteget a MNYP képviseli, jár el a kórházzal szemben. A kórház szerzōdik MNYP-vel. Állami kontroll mindkettōn. Így a hálapénz automatikusan kiesik. A számla örökíthetō (adó nélkül) és szűk családi körben mozog. Nyilvános könyvvizsgálat plusz amerikai beszámoló készítése. A jàróbeteg-ellátás hasonlóan, vagyis a fogorvosért sem fizetsz.

  Nyugdíj ugyanez. Az államot ki kell léptetni teljesen. Jelenleg nincs az állam beszámolóra kényszerítve - mondjuk nyugdíjfronton sem...
   
 13. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  Pontosan. Ha 600ezer nyugger nem szavaz, oda a NER. Ha 600ezer fiatal lelép, az le van szarva, csak kalandoznak. Ez nagyjàból elmondja a lényeget. A TB-t fizesd az államnak, az meg szemérmesen elfordítja a szemét, ha a hálapénzrōl szó - valahol örül, hogy Vali néni brifkója árán, de marad a doki és még 2 évig nem kell ezzel foglalkozni...
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Egyesek még hazaárulóznak is rájuk...

  Kb. 27 éve nem sikerült kvázi egyről a kettőre jutni. Egészen elképesztő.
   
  fishbed, torsen and ozymandias like this.
 15. ozymandias

  ozymandias Well-Known Member

  És ebben az egész banda benne van, minden egyes alkalommal belehazudtak a képünkbe, majd mutogatnak a másikra. Ha eddig sem volt érdeke megoldani, ezután sem lesz, plusz nincs következménye a hazudozásnak...
   
  jimkirk, fishbed, sirdavegd and 2 others like this.
 16. zeal

  zeal Well-Known Member

  Mifele adoemelesrol beszelsz?
  Te olyan cegekre biznad a penzed amiknek a tulajdonosait sem ismered. Mit gondolsz az ottani profit az hol landol?
  Ja es persze az allam felugyelje, mintha az nem lenne igy egy extra koltseg.
  A befizetett penzeddel jogosultsagot szerzel a nyugdijra. A korabban jogosultsagot szerzettek kozott pedig szetosztjak a penzt.
  Az allam dolga a penz ujraelosztasa. Van aki tobbet kap es van aki kevesebbet, de abban mindenki egyetert, hogy szerinte keveset kap...
  Olvass utana (a magyar) nyugdijrendszer tortenetenek. A mostani feloszto-kirovo allami rendszer a legmegbizhatobb. Barmivel is probalkoztak korabban rendre csodbe bent.
  Persze mellette nyugodtan fizethetsz a neked tetszo onkentes penztari szamlara. Az orokolheto, cserebe viszont csak korlatozott ideig fizet. (Ha nem idegeskednel ennyit, akkor siman megelhetned a 100-at ugy, hogy az utolso 20 evben szinte semmit sem fizetne a privat biztositod... o_O)


  Gondolod a szakiknak ujat tudsz mondani a temaban? Miert Szingapur a pelda? Az egy varosallam. Miert pont 5%? Tisztaban vagy az alap eu-ellatas koltsegevel? Szerintem meglepodnel, ha tudnad milyen hamar rad tudjak kolteni a befizetett penzedet. Mi szamit neked alapellatasnak? Tudod milyen extrem terhet jelent az a dolgozoknak, ha kiengedi az allam a kezebol az egeszsegugyet? Mennyire etikatlan az, ha a szegenyeknek rosszabb ellatas jut. Mit gondolsz mekkora az a legkisebb biztosito ami mar egy erdemi ellatast meg tud szervezni? Nincs olyan sok biztosito a sokkal nagyobb orszagokban sem. Mo-on kabe nem is lehetne max csak egy biztosito, ami aztan differencialna az ellatas szinvonalat, de gondolom ez a resze ismeros nemetbol. stbstb.
   
 17. sirdavegd

  sirdavegd Well-Known Member

  Csak jelezném, hogy a felosztó-kirovó rendszert _mindenütt_ (németeknél, nálunk stb) a második világháború után vezették be, miután az addigi tőkefedezeti nyugdíjalapok ingatlan befektetéseit szétlőtték, a kötvényeket meg elvitte a hiperinfláció. Plusz általánossá tették a nyugdíjat és levitték a korhatárt (Mo-on volt 62 év asszem a 30-as évek végén emlékeim szerint).

  Hozamok:
  Ne felejtsük el, hogy a részvénypiac az elmúlt 2 évszázadban veri stabilan _hosszú_ távon a kötvényeket. Ehhez kellett brutális termelékenység növekedés (pár ipari forradalom) amit demográfiai boom is követett. És jött vele legalább 3 gazdasági válság meg két világháború.
  Ebben az évszázadban a kontinens demográfiailag stagnál vagy csökken, de bőven az 1900-as értékek felett marad. Amit viszont senki nem tud, hogy GDP és részvénypiacok hogyan reagálnak erre - egyáltalán milyen gazdasági modellt lehet elképzelni 2050-re? Marad a munkaerő-hiány, vagy a prolik teljesen kiszorulnak, vagy minden algoritmizálódik vagy ezek tetszőleges keveréke?! Szóval marad-e a részvénypiaci (és gazdasági-fogyasztási) boom? A shithole (TM) országok pénze úgyis idejön Afrikából meg Ázsiából, szóval államadósság finanszírozástól meg kötvénypiactól nem félnék. De még azt se lehet megbecsülni, hogy infláció lesz-e a 2020-as években...
   
  fishbed and blitzkrieg like this.
 18. closed society

  closed society Well-Known Member

  Nem egészen... Háromszázvalahányezren regisztráltak egyáltalán az erdélyi/kárpátaljai/délvidéki/felvidéki magyarok közül. Ennek jó ha a fele fog szavazni, ami mondjuk, 150-200 ezer listás voks. 2014-ben 110 ezer szavazatuk ért 1 mandátumot. Most esetleg 2 mandátumot befolyásolnak. Akik a döntés hozatal 1%-át is megvonnák a külhoni magyarságtól, sok jelzővel illethetők, de nem teszem. Magáról állít ki bizonyítványt. És semmit nem ért abból: nemzeti összetartozás.
   
  fip7, anonim999, blitzkrieg and 2 others like this.
 19. Sharid

  Sharid Well-Known Member

 20. closed society

  closed society Well-Known Member

  Ez sem stimmel. Itt valami egészen más történt. A szoci vezetés kényszerítette be az embereket a magánnyugdíjpénztárakhoz, néhány kiemelt csoportnak átjátszották a nyugdíjkasszát, a nemzetbiztonsági kockázatokra ügyet sem vetve. És ettől a kockázattól mentesítette azokat a tömegeket a kormány, akik arra igényt tartottak.
  Aki ragaszkodott a spekulánsokhoz, azok maradhattak náluk.
   
  blitzkrieg, MuldR and zeal like this.

Ezen oldal megosztása