1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mármint végzettség szerint vagy a betöltendő hely szerint? Mert az első esetben valahol vicces lenne, hogy ugyanaz a mekis vag bármilyen pozícóban csak azért kap valaki azonos melóért több pénzt, mert diplomás. Egyenlők közt az egyenlőbb...?

  A második esetben, meg akkor a munkáltató fog torzítani és kamunzni. hogy milyen végzettséget igényel a munka....
   
 2. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Mármint végzettség szerint vagy a betöltendő hely szerint? Mert az első esetben valahol vicces lenne, hogy ugyanaz a mekis vag bármilyen pozícóban csak azért kap valaki azonos melóért több pénzt, mert diplomás. Egyenlők közt az egyenlőbb...?

  A második esetben, meg akkor a munkáltató fog torzítani és kamunzni. hogy milyen végzettséget igényel a munka....</blockquote>

  Természetesen betöltendő munkakör szerint.

  De persze folyamatosan ellenőrizni kéne a dolgot, nem trükköznek-e a munkaadók azzal, hogy mondjuk nem diplomát igénylő pozíciót többségében diplomásokkal töltenek be.

  Tehát ha pl. van egy munkakör, amiben a munkáltató szerint elég a 8 általános, és emiatt csak sima minimálbéres, akkor ott mondjuk előírni, hogy az állomány pl. 75%-a a megjelölt szintnek megfelelő képzettségű ember legyen.

  Nyilván ha a dolog kamu, és ennél értelmesebb emberek kellenek a sikeres működéshez, akkor ott bizony a munkáltatónak ugornia kell egy kategóriát.

  Ugyanez igaz irodai állásokra is. Pl. a cég nem követelne diplomát a logisztikai/kereskedelmi ügyintéző pozícióihoz, de valamiért mégis zömmel idegen nyelvet beszélő diplomást alkalmaz -> ott bizony megint szintet kell ugrani.

  Szóval a pozíció tényleges tudásigényéhez kell igazítani a minimálbért.

  - képzettség nélküli
  - szakképzett/v. érettségizett
  - diplomás

  Esetleg az idegennyelv használatot is bele lehetne venni a dologba.

  Aki ezek ellenére csal, azt olyan büntetéssel megkínálni, ami a vállalkozás működését is veszélyezteti ill. az érintett döntéshozóra nézve büntetőjogi következményekkel is jár.


  **

  Egyébként nem biztos, hogy annyira vicces lenne, ha a magasabban képzett dolgozó ugyanabban a pozícióban magasabb bért kapna, mert egyfelől sokkal több lehetőséget kap vele a cég (kérdés élni tud-e vele), másrészt feltételezhető, hogy jobb problémamegoldó képességgel rendelkezik, mint képzetlen társai). Ezzel együtt a fentebb leírtak szerint képzelném el a dolgot.
   
 3. torsen

  torsen Well-Known Member

  A piacnak kellene ezt kialakítani, amire vannak kezdemények:

  Ma láttam egy kiragasztott hrdetést a közeli Lidl-ben:
  <b>6 órás</b> bolti eladói munkakörbe keresnek embert, bruttó 179 ezerért plusz 30% műszakpótlék+50%-os vasárnapi pótlék. Ez 8 órára konvertálva 238 ezer plusz egyebek. Szakmunka.
  Jelzem ugyanakkor 20 év oktatói gyakorlattal és PhD-val, docensi beosztásban nettó 186 ezer a fizu. Igaz, heti 12 órát kell megtartani.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az előadásra fel kell készülni és emberekkel kell együtt dolgozni.
   
 5. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  A piac nem oldja meg. Ez egy tévhit (lásd 2007-9-es válság).
  A piac ugyanis nem önszabályozó.

  Részben azért, mert a Smith-féle kompetitív piac szinte sehol nem létezik, részben azért, mert a piaci szereplők jelentős része nem tudja felismerni a tényleges önérdekét, legfeljebb az igen rövid távút.

  A munkáltatók/tőketulajdonosok lobbiereje jóval erősebb a munkavállalóknál. még akkor is erősebb lenne, ha lennének hatékony szakszervezetek, de itt azok sincsenek.

  Az utóbbi hetek/hónapok fejleményeiből látszik, hogy a munkáltatók inkább hoznának ide akárhonnan alacsony bérű dolgozót, mint hogy emeljenek.

  Annak a Lidl-ös hirdetésnek nem biztos, hogy hinnék, híresen rosszhírű cég munkaügyi szempontból, még a nyugati egységei is (dolgozók zaklatás szintű megfigyelése, nem engedik őket wc-re, stb.).

  Nem tudom mi a mai gyakorlat, de 2-3 éve egy 6 órás ember simán lehúzott még +2/4 órát minden nap, persze szigorúan önkéntes alapon.

  A szakmunkáért sem sokallanám a bruttó 238-at (nettó 158) és a Lidl sem lépte volna meg, ha nem lenne óriási sz*ban.
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Érdekes fejlemény:
  http://www.origo.hu/sport/egyeb/kajak-kenu/20160812-kajak-kenu-dopping-szomolanyi-mate-horvath-bence-olimpia.html
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Vizilabdás srácok nagyon belekezdtek...
   
 8. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Hajaj, a bolti eladó is emberekkel dolgozik.:)
  Túl sokat aggájoskodsz. Kolompár Józsika nem aggódik ezen, amíg te gondolkodsz neki felnő a gyereke. Ne aggódj annyit, egy gyereket nem veszel észre anyagilag. Utána meg úgyis jön a többi.:D
  Az én egyik lányom központi fűtés szerelő lesz ha felnő. :) Vagy nem.
  Tudod visszatérve az állás dologra, van az én munkaterületemre egy "mérnök" kirendelve mint fejlesztőmérnök. Jó fej, de sík hülye a munkájához. Abból él hogy minden hónapban megkérdez engem+másokat arról hogy a területen mit lehet változtatni pozitív értelemben. A bejövő infóból bead egy projektet és kész is arra a hónapra a munka. Amúgy még mindig nincs képben alap dolgokkal sem a területtel kapcsolatban de már 3 éve el éldegél nálunk ebből havi 400+ -ért nettóban. És ilyen van még vagy egy tucat nálunk. Na én ettől a sráctól sokkal többre tartalak téged úgy hogy őt személyesen is ismerem, téged viszont csak az itteni munkásságod alapján.
   
 9. Montezuma

  Montezuma New Member

  <i>„A szakképzés átalakításával akarja a kormány szervessé tenni az átmenetet a szak- és a felsőoktatás között, hogy a tanulók számára a szakképzés ne legyen zsákutca - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.

  Odrobina László kiemelte: ennek érdekében hozták létre az úgynevezett beszámítási rendszert. A rendszer lényege, hogy ha egy diák technikusi szakmát szerez egy szakgimnáziumban és ezt követően technikusi végzettségének megfelelő szakirányban képezné magát tovább egy adott főiskolán, akkor a korábbiaktól eltérően rövidebb idő alatt tudja a felsőoktatási intézményben a választott szakját teljesíteni.

  Kérdésre válaszolva kifejtette: azért döntött a kormány a szakképzés átalakítása mellett, mert a korábbi oktatási rendszer túlzottan elméleti megalapozottságú volt.

  Hozzátette: erre a problémára jelent megoldást a duális képzés, ahol a gyakorlati ismereteket az egyes cégeknél szerzik meg a diákok.”</i>
  http://mfor.hu/cikkek/makro/A_kormany_szerint_megteremtodik_az_atmenet_a_szak__es_a_felsooktatas_kozott.html

  Maximálisan egyetértek.
   
 10. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  Az a baj, hogy a szép szövegnek a cselekvés pont ellentmond.

  Hogy is mondta a a vezéred?

  Ne azt figyeljék, amit mondok, hanem amit csinálok.

  Az egész rendszer arra épül, hogy egy diák 13 évesen helyesen választ magának szakmát-és iskolát. Ha azonban tévesen - pl. kiderül, hogy más jobban érdekli, vagy más jobban fexik neki, vagy más szakma jobban megy - sokkal-sokkal nehezebb lesz váltania.
   
 11. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Még hogy nincs részrehajló bíráskodás ... Komolyan okádnom kellett tegnap, amikor végignéztem a meccset. Ha valaki azt mondta volna a környéken, hogy "az olimpia nemes eszméje", hát ráborítom a ruhásszekrényt és még jól meg is taposom.

  http://www.nemzetisport.hu/rio-2016/rio-2016-lorincznek-nem-okozott-gondot-ormeny-ellenfele-2520103
   
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  http://www.m4sport.hu/2016/08/17/aranykopesek-ii-apam-szokta-mondani-ha-a-fulembe-vizelsz-ne-mondd-azt-hogy-esik/
   
 13. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Ha már nem tudod cáfolni az állításait, akkor járasd le:

  http://444.hu/2016/08/17/tetotol-talpig-atvizsgaltak-az-ufo-k-a-kormany-kedvenc-biztonsagpolitikai-szakertojet
   
 14. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Amúgy ez a cikk csak addig tűnik "viccesnek" amíg valaki át nem él hasonló alvási bénulást.
  Én amikor először átéltem ilyet azt sem tudtam, hogy létezik ez a jelenség és egyáltalán nem találtam szórakoztatónak azt, hogy a szemeimen kívül mást nem tudtam mozgatni, (legalább 2 percig) ugyanis az egész testem le volt bénulva és levegőt sem kapsz rendesen....
  A második ilyen alkalommal tudtam már, hogy mi történik , de ott meg hallucináltam én is. Ez a jelenség nem jó poén ám....
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Atyaisten, Kozák Danuta rommá verte a mezőnyt.
   
 16. blogen

  blogen Well-Known Member

  Úgy, hogy rajtnál lemaradt.
   
 17. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Én sem találtam viccesnek... És biza vannak hallucinációk. Nálam hangok (oda volt készítve egy pohár víz és tisztán hallani véltem, ahogy kiloccsan), meg a "szokásos" valaki/valami jelenlétének érzékelése. És csak vagy 5 évvel az első után tudtam meg, hogy alvási paralízis... Szerencsére nem sokszor jött elő és azóta már ki is tudom magam hozni belőle tudatosan.
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  http://privatbankar.hu/makro/kiharcolt-berek-es-a-munkaerohiany-gyumolcse-ennyi-fizetest-visz-haza-a-magyar-297039
   
 19. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ha megnézed a Lidl oldalát, akkor lényegében az összes pénztárost kereső hirdetés főpénztárost keres! 260-300-ig terjed a bruttó bér, a béren kívüli juttatások pedig azonosak teljes Magyarországon ebben a pozícióban. A másik nagy hiánycikk az üzletvezető helyettes. Ez azt jelenti, hogy ilyen pozícióba felfelé buktatható dolgozóik nincsenek már.
   
 20. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  A Magyarország halszagú helyett :

  http://alfahir.hu/kapasbol_tiz_jobb_dalt_mutatunk_1956_rol_szerint
   
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása