1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Magyarország

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - silurusglanis által indítva @ 2016. január 10..

Thread Status:
Not open for further replies.
 1. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ezt a faszságot honnan szeded? Milyen 3 év?

  Tessék végre értelmezni azt, hogy a munkaidő keret mit jelent és hogy azzal mire szerződött valaki.. mert ebből csak az jön le hogy a munkajogi alapfogalmakkal nem tetszik tisztában lenni, ami nem baj, mert bonyi műfaj, de akkor meg nem kell elkezdeni megmagyarázni sem.

  Tessék olvasgatni pl itt

  https://www.juhaszadoszakerto.hu/?p=1218
   
  jurgenbauer and Pocok75 like this.
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Kérlek linkeld az idevágó sorokat a törvényből akkor.
   
 3. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  156. § * (1) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás és
  a) havibéres díjazás esetén a munkavállalónak - a beosztás szerinti munkaidő mértékétől függetlenül - a havi alapbére jár;
  b) órabéres díjazás esetén - eltérő megállapodás hiányában - a munkáltató a munkavállaló munkabérét az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának és a napi munkaidőnek az alapulvételével számolja el és fizeti ki.
  (2) A munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártakor a munkavállaló munkabérét az általános munkarend és a napi munkaidő, valamint a teljesített munkaidő alapulvételével el kell számolni.
  (3) A munkaidőkeret vagy az elszámolási időszak lejártát követően, ha a munkavállaló a (2) bekezdés szerint elszámolt munkabérnél alacsonyabb összegű munkabérben részesült, a különbözetet számára a következő havi munkabérrel ki kell fizetni.

  (4) Az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, ha a munkavállaló a (2) bekezdésben foglaltak szerint elszámolt munkabérnél magasabb összegű munkabérben részesült.
  157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.+
  (2) A kizárólag teljesítménybérrel díjazott munkavállaló esetében, ha a részére járó munkabér vagy annak része alapjául szolgáló eredmény csak egy hónapnál hosszabb idő múlva állapítható meg, a munkabért ennek megfelelő időpontban kell kifizetni. Az alapbér felének megfelelő összegű előleget - legalább havonta - fizetni kell.
   
  fip7, closed society and arcas like this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor én viszont nem értem a jogi különbséget az elszámolás és fizetés között.

  A 156. paragrafus (2) szerint az időszak lejártakor elszámol, a 157. paragrafus szerint meg a tárgyhót követő hónapban kell fizetni. Namármost az elszámolási időszak az nem akár 3 év is lehet?

  Nehogy már véletlenül olyan törvényt alkossanak, amit az ember egyszerűen megértene...
   
  tonyo and Nagy Csaba like this.
 5. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  gondolod?
   
 6. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member


  "A törvénymódosítás egy lehetőség azoknak, akik a korábbi szabályozás miatt akartak volna, de törvényileg nem volt lehetőségük többet dolgozni!
  Nem "rabszolgaként", (ahogy azt hazudják), hanem bérért! Rendszerint a túlóra ráadásul magasabb bért jelent! Mivel egykulcsos adózás van (ellentétben a korábbi többkulcsos szocik által imádott adóval), akik többet dolgozik, többet is vihet haza!
  A szocik kormányzása alatt ez úgy nézett ki, hogy többet dolgozott, magasabb adósávba került és kevesebbet vitt haza...
  El kell olvasni és értelmezni (értő olvasás), nem pedig olvasatlanul, hallásból tájékozódni, majd balhézni...
  A munkavállalók 16%-a dolgozik olyan területen, ahol érintettek - gyakorlatilag. Aki többet akar dolgozni, mostantól törvényesen megteheti. "
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Most akkor én hülyültem meg? Mert pont arról szól az órakeret, hogy egyszer 12 órát dolgozol és később lecsúsztatva kiadják szabiként. Durva túlmunka van túlórapénz nélkül így. Lehet, hogy az össz munkaóraszám azonos 1 évben belül, de kurvára nem mindegy, hogy napi 8 vagy napi 12 órát dolgozol...

  A sávos adózás miatt ez a kijelentés nettó kreténség. Csak a magasabb sávba eső jövedelem adózott magasabb kulccsal.

  Értjük. Szóval, mivel "csak" (?) 16%-ot szopat, akkor teljesen oké?
   
 8. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  https://badog.blogstar.hu/2018/12/13/szetorditott-valosag/66246/
   
  closed society likes this.
 9. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Mivel a munkahelyem érintett, úgy tudom ebbe a túlóra keretbe nemcsak a hétköznapi, de a hétvégi munkavégzés is beletartozik. Nem tudom, hogy vannak-e különbségek, kategóriák a szabályozás szerint, de nálunk (élő állatok folyamatos gondozása stb...) folyamatos munkavégzés történik egyes beosztásokban, nyilván ügyeleti rendszerben. Nem számítanak az ünnepek, a hétvégék. Eddig is 250 vagy 300 óra volt engedélyezhető egy évben, és, mivel ez nem volt elég a teljes évre, volt/van lehetőség 400 órára bővíteni (a pontos módját nem ismerem, mert személy szerint sosem értem el ennyit- de volt szabályos lehetőség).
  Nem is értem ezt a mizériát, ami most körülötte zajlik, de lehet, hogy csak azért, mert sosem volt gondunk a kifizetésekkel. A versenyben a külföldiek többnyire betartják a szabályokat, talán a kisebb magyar cégeknél és az állami szférával van baj.
  A szocik alatt is ugyanez volt a helyzet és akkor sem volt kevesebb a pénz. Szerintem ez egy nagy hűhó semmiért esete.
   
 10. lacus66

  lacus66 Active Member

  Az a helyzet, hogy szerintem megint át lett b..va a jónép. Megcsinálták a purparlét a túlórás törvénymódosítással, közben pedig szó nélkül átcsusszant mind a közigazgatási bíróságokról, mind a határon túli magyarok EU-szavazásával kapcsolatos törvény (meg ki tudja mi még....)
  Pedig ezek sokkal inkább a diktatúra kialakítását, megerősítését szolgálják.
   
 11. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  hendrick, migfun and molnibalage like this.
 12. boki

  boki Well-Known Member

  closed society and antigonosz like this.
 13. csibeszke

  csibeszke Well-Known Member

  Nem kreténség! Volt a sávos adózás mellett még egy csalafintaság is, amit a szocik alkottak meg. Nevezetesen az alacsony keresetűek részére bevezetett adó visszatérítés. Amikor havi szinten maximum havi nettó 10.000 forintot leírtak az adóból és azt kifizették a havi fizuval . Ez így szépen hangzott, de akkor jött a feketeleves, ha elérte a BRUTTÓ fizetés éves szinten a cirka 1,5-1,7 millió forintot (fizetés emelés/vagy sok túlóra miatt) akkor azonnal visszavette az állam az addig a dolgozónál hagyott adókedvezményt. Tehát csökkent a ténylegesen kézhez kapott fizetése.
   
  jurgenbauer likes this.
 14. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

  https://888.hu/article-kunhalmi-aki-akar-annak-dolgozni-is-joga-van
   
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Borzalmasan ostoba link.

  Hatalmas különbség van a vasárnapi munkavégzésért úlórapénzért és heti szumma heti 5 munkanap illetve a túlóra és 3 éves elszámolási csúsztatással úgy, hogy a 12 órás megszakítás nélküli melóért nem kell többlet túlórapénzt fizetni, mert majd egyszer kiadják szabadságban...

  Pislogok, erősen...
  Ennyire luxus lett ma szövegértelmezés és gondolkodás..?
   
  hendrick and Ratamahata like this.
 16. migfun

  migfun Well-Known Member

  Ma, ha valaki többet akar keresni, az KATA-s vállalkozásban tegye, ne túlórában. Jövőre havi 1millás bevétel után kifizet max75. 000Ft dézsmát, és békésen elvan. Mennyit is adózna-járulékfizetne ez után egy alkalmazott?
   
 17. jurgenbauer

  jurgenbauer Well-Known Member

 18. Ratamahata

  Ratamahata Well-Known Member

  Komolyan origo-t linkelsz??? Édes istenem, ellenzék álltal feltüzelt anarchisták mi?? Ezt a dumát... 2006 ba meg békés magyar állampolgárok vertek szét mindent nem??
   
  hendrick and molnibalage like this.
 19. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fogalmazzunk úgy, hogy kezd megint elharapózni az erős propaganda tevékenység az oldalon a gondolkodás helyett..
   
 20. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Igen, a munkaidő keret nagy vonalakban erről szól. Szerződhettél és továbbra is szerződhetsz rendes munkaidő beosztásra, tehát a munkának van fixen eleje, még vége, közben herevere vagy dolgozol belátásod szerint, aztán amikor szól a síp kiesik a toll/csákány a kezedből és hazamész. Ilyet eleve nem teljesen a munkaadó választása szerint lehet választani, hanem ott ha erre objektíve és igazolhatóan szükség van.

  Ez egy lehetőség, ha olyan munkát végzel, mert pl. belátható hogy mezőgazdasági idénymunkás, turizmusban dolgozónak, fesztiválon sört csapolónak, jumbo jeten a stewardessnek olyan munkája van, ahol az év egy részében meg kell szakadni, a másikban meg habzsi dőzsi van. Erre van kitalálva, kvázi rugalmasság a munka törvénykönyvében. Eddig is ezek voltak a szabályai, amelyek kicsit eltértek a rendes munkaidős (alias 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás) munkaviszonytól, ami az emberek 90%-nak van.

  Munkaidő keretben a (rendes) munkaidőn túl (amely a munkaidő keretben lehetett akár 12 órás is) túlóra kiegészítés járt, most is jár, és alapesetben a munkaidő keret mértéke is max. 4 hónap lehetett, amit előre kellett egy héttel közölni, beosztani.

  A túlóra maximális mértéke azonban itt is törvényben van maximalizálva, hogy a munkáltatód mennyi X túlórát rendelhetett el (azaz erre nem köteles, csak joga van hozzá) a rendes munkaidődön felül, ahogyan egyébként a 8/8/8 rendes munkaidő beosztás esetében is elrendelhet. Ez megint csak szűk esetekben tovább volt növelhető munkaiidő keret esetében.

  Az sem működik, hogy jujj akkor majd hazaküldenek, és nem kapsz bért, mert hazaküldeneke, mert a munkáltatónak foglalkoztatási kötelezettsége is van, ha te teljes munkaidőre szerződsz, teljes fizetés (alapbér) jár az adott hónapra.

  Az meg már végképp a kivétel kivétele volt, hogy akár 250 óra túlórában is meg lehetett állapodni, de csak akkor, ha erről kollektív szerződést kötöttek, ez esetben lehetett a munkaidő keret 1 éves is. Ilyen kollektív szerződést viszont csak az erre felkent szent szakszervezet (ebből viszonylag kevés van Magyarországon, főleg ipari, kereskedelmi) köthet a munkáltatóval, az is csak akkor, ha (emlékeim szerint) a munkavállalók min 10%-a az adott munkaadónál szakszervezeti tag.

  Most ha jól értem annyi a diffi (a konkrét módosítást még nem láttam, nincs még kihirdetve), hogy aki akar, egyénileg is vállalhat + 150 óra túlmunkát (értsd: nem kötelezi erre semmi és senki, vállalhat ennél kevesebbet is), nem kell hozzá a szakszervezetnek rábólintania ha ilyet egyáltalán elrendelnek. És lehet 3 éves is a munkaidő keret is, mert tudod, Szorgos Józsi, a mezőgazdasági munkás a Hangya MGTSZ-nél, náluk van szakszervezet, aki rábólintott a 250 óra túlórára, Józsinak sok a szabad ideje és szeretne egy 3as BMW-t is behoznim bevállalt hát még 150-et, hadd szóljon, télen majd kipiheni magát Dubaiban, úgysincs meló. Az ő esetében az egy év is kevés lehet, tavaly elfagyott a termés, 10 perc alatt felégették ami maradt és hazamentek, idén jól termett, szarásig volt a meggy és 12 órában kellett szedni, hogy ne rohadjon el, jövőre meg még több meló lesz mert bevetettek még egy földet. Na bumm.

  Viszont most Szorgos Józsi most nem feketén fog fusizni, ha esetleg a szakszervezeti díszfaszok meg olyan tudod demokraták, és pártérdekből eldöntötték helyette, hogy márpedig ezt neki túlórázni lehet, mert az rabszolgaság lenne. Józsi leszarja a pártot, ő dellát szeretne, és úgy kerüli meg a szakszervezet meg Lusta Pistát, aki folyton nyávog a túlóra miatt, ahogyan neki tetszik.
   
  closed society likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.

Ezen oldal megosztása