1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Számítógépes játékok - általános topik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2016. január 13..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ilyen még nincs, gondoltam csinálok ilyen topikot. Ide jöhet ajánló, személyes kedvenc bemutatása vagy akár az új felhozatal, vagy csak általános csevegés a játékok múltjáról jelenéről és jövőjéről.

  Részemről a tavalyi év egyik göngyszemét ajánlanám mindenki figyelmébe a Life is Strange című alkotást. (A továbbiakban LiS.)
  https://www.youtube.com/watch?v=p7k1eyvgqXM

  Nálam nagyon betalált a játék. Nem kicsit, nagyon. A fejlesztő korábbi játékát (Remember Me) ajánlásra próbáltam ki és annyira tetszett, hogy az után kétség sem férhetett hozzá, hogy a LiS is ki fogom próbálni. Én sokat vártam tőle a Remember Me és a kritikák alapján és <b><i>sokkal többet kaptam</i></b> egy dolgot leszámítva, mint vártam, de ez alig rontott valamit az összképen. (Szándékosan megvártam azt, hogy az 5 epizód kint legyen már, hogy ne kelljen tűkön ülnöm az epizódok között.)

  A Lis, minden hibája ellenére - mert azért ez sem hibátlan - nálam a 2015-ös év játéka úgy, hogy a Withcer III milyen jó és monumentális volt. Mondhatni, hogy pont a monumentalitás faktor hiányában is a 2015-ös év játéka a LiS. Mit a 2015-ös év játéka...! Ennek ott a helye nálam a valaha készült legjobb játék között. Titkon még abban is reménykedek, hogy egyszer talán kult státuszban lesz. Nálam ott van. Olyan élmény volt vele játszani, amire életem végéig emlékezni fogok.

  A grafikai minimalizmus, a rajzolt jelleg, mintha mi írnánk és radíroznánk a jövőt - ugybár pont ezt tesszük - az zene - nem csak a jellege, a szövege is - és a történetben levő csavarok és millió apró utalás és jel mind, mind olyan színvonalúak, hogy arra csak felsőfokú jelzők illenek. Valami eszméletlen. Ennyire jól összerakott soundtrackkel bíró játékkal nagyon, de nagyon kevéssel találkoztam.

  A játék végén mikor megtörténik az ami, akkor szabályosan üvöltöttem, mint a hollywoodi filmekben, hogy nem, nem, ezt NEEEEEEEEEEEEEEEEEEM! De aztán döntöttem és jött a vég és a katarzis. Bevallom, kicsit sírtam is. Az ilyen játékok azok, amiért érdemes leülni a monitor elé.

  És mindez úgy, hogy elmúltam 30, tehát a középsuli nem egészen tegnapelőtti élmény és egészen más környezetben volt. Ja, és pasi vagyok...

  Ha valaki esetleg nem tudna jól angolul magyarosítás is van már mind az öt fejezethet.

  Összeségében kortól, nemtől függetlenül ajánlom mindenkinek aki szereti az igényes, tartalmas és mélyebb/rejtett mondanivalóval megáldott történet játékokat, ahol nagyon, de nagyon komoly témákat* is feszegetnek.

  Ha a DONTNOD tartja ezt a színvonalat, akkor nekem aztán tökmindegy, hogy mit fejleszt és mennyiért adja ki. Én megveszem. Az ziher.

  * A legjobb az egészben, hogy a fejezetek végén meg tudod nézni, hogy a közösség többsége hogyan dönötött az adott helyzetekben.
   
 2. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Gyönyörű történetű játék. Még nekem is elfátyolosodott a szemem és mondom ezt úgy, hogy nem játszottam vele csak egy két végigjátszást néztem meg, főleg a különféle befejezéseket. Elég gazdag a fantáziám és így is el tudom képzelni, hogy milyen szívbemarkoló lehet meghozni egy ilyen döntést.

  SPOILER

  Azt nem értem a végén, hogyha feláldozod a települést és Max leél Chloéval egy egész életet, akkor még a halála előtt nem mehet vissza és áldozhatja fel őt? Így igazából mind a két döntést lejátszhatja. Lehet, hogy a játékban van a képességéről infó, de mivel nem játszottam vele így nem tudom.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ilyen nyitott dolgok maradhatnak játékban. Eleve a játék nagy kérédse, hogy Max képessége mikortól és miért létezett. Van egy csatorna, ami foglalokzik mélyebben a LiS-sel. Ha érdekel, akkor linkelhetem, nagyon durva szimbólumok és rejtett utalások vanak a játékban.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az elejéről lemaradt, hogy "na és meddig". Én nem túl sok más longplayt csekkoltam a reakciók miatt, de nála is nagyon betalált a játék.

  https://www.youtube.com/watch?v=MiNqFnW-ztA
   
 5. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Igen betalált, főleg a vége.Meglepődik mikor csókolóznak.
  Linkeld csak.
   
 6. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Nálad barátok voltak vagy szerelmesek?
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  SPOILER

  Elvileg az utóbbi, mert több volt, mint egy ölelés a végén, mert mindig Chloe mellé álltam végigjátszás során.


  Itt keress rá a csatornán a Life is Strange-re és elég sok videót fogsz találni.

  https://www.youtube.com/channel/UCrrUm7--GP3NQbYVMoQxA2Q


  A durva az, hogy elég jól megjósoltak tudatosan vagy véletlenül dolgokat a sztoriban, hogy mi lehet. Persze hónapjaik voltak rajta agyalni.
   
 8. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Azért két szempontból örülök, hogy csak néztem és nem játszottam.
  Spoiler
  1.
  Még így is megkönnyeztem a végét hát még ha játszom és közeli kapcsolatba kerülök a szereplőkkel, nem is tudom mi lett volna velem a végén. Még most is össze van szorulva a torkom.
  2.
  A befejezést viszont elrontották. Nem a szomorút, az rendben van, hanem a boldognak mondottat rontották el. Közben megtaláltam az SG.hu LIS fórumot és ott linkelt valaki a fan befejezést, na az jó volt. Az eredetivel az a bajom, hogy a készítők arculcsapták a főhős személyiségét. Max rengeteg emberen segített a történet közben a végén pedig amikor a vihar elmúlt, akkor azt sem nézik meg, hogy a szeretteik/barátaik renben vannak-e? Csak simán elhajtanak. Ha fizettem volna ezért, de még ha csak warezoltam volna is és az időmet fektetem bele, akkor is elég pipa lennék, hogy nincs valamiféle happy end.
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A happy end kapcsán. A cikkek, írások részt olvasd el. Kb. azonos a véleményem.
  http://lishun.ininet.hu/

  Az egyik befejezés meg azért lett olyan, amilyen, mert elfogyott a pénz. Ez magát a játéktechnikai lezáráson is meglátszott...

  ... és ennek ellenére is miden idők egyik legjobb játéka. Ha a DONTOD ezután semmit nem csinálna, nálam ez az a cím, ami örökké emlékezetessé teszi a csapatot.

  A magyar oldal szavazása meg beszédes, hogy mi lehet az oka ennek. 40+ százalék torrentezte le. Anyád... És akkor csodálkoznak, hogy a PC-s piac olyan, amilyen...
   
 10. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Hát, nem tudom. Az a fan videó mennyibe kerülhetett, 1 fitying vagy 2? Még ha igaz is, akko is ötlettelen, pontosabban rossz ötlet álltal vezérelt.
   
 11. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Elolvastam, hát árnyalja a képet, de én sem azt mondom, hogy csak egy jó befejezés legyen és kész. Maradjon a szomorú is, mint opció csak a másik ne legyen ennyire idegen Max személyiségétől.
   
 12. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Azt elmagyarázzák, hogy miért nem találkozott Chloe és Max éveken át?
   
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Igen. Max családja elköltözött Seattle-be és Max csak a suli miatt jött vissza. (Spéci suli, elvileg csak egy évfolyam van, végzősök, de pl. Warren 16 évesen ott teker. Vagy nem figyeltek az alkotók, vagy akkora tehetség, hogy 16 évesen a 18 évesekkel tolja együtt.) Az ep. 1 elején szó van erről is, hogy a találkozást tervezni, csak Max nehezen szánta rá magát, aztán történt az, ami.
   
 14. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Értem. Látom jól megfogott a játék, hogy még a profil képet is lecserélted.:) Mondjuk én is két napja az ending zenét dúdolgatom, két kezemen nem tudom megszámolni hányszor éztem meg az utolsó 15 percet. Szívbemarkoló történet az biztos, jó kis filmet lehetne belőle csinálni, egy hozzáértő rendezővel.
   
 15. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  Inkább valami rendes játékot is mutatok nektek:
  <iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/g_3aNnKo_zc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
  Mostanában ezzel szoktunk játszani. Szórakoztató.
   
 16. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Kicsit beteg, de jópofa. Én a hasonlók közül a Broforce-t nagyon szerettem.
   
 17. Veér István

  Veér István Well-Known Member

  A broforce az zseniális. "No time to speak. You know your job, BROFORCE!" -> egy újabb ország elpusztítása :D

  Leginkább a Team America filme játék változatának tűnik számomra.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem csak azért. Maga a játák címe is pont most vált nálam aktuálissá... :)

  Egyébként melyik zenét dúdolgatod? Az Obstacles-t? A YT-s első évados soundtracket már rongyosra hallgattam. Ennyire tökéletes ST-t kevés játékhoz raktak össze. Az ep. outro videója nagyon odab*asz...

  2015 szerintem elég jó év volt felhozoatal szempontjából.
   
 19. Lord Gazember

  Lord Gazember Well-Known Member

  Igen az Obstacles-t. Igen a végén a záró videó, plusz az emlékek útja nagyon megfogott. Partners in crime, partners in time. :)
  Mit értesz ez alatt?
   
 20. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

Ezen oldal megosztása