1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

[Kantin] Számítógépes játékok - általános topik

Diskurzus a(z) 'Kantin' témában - molnibalage által indítva @ 2016. január 13..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Dettó, bár nálam ez 12 éves kor felett volt inkább. 1995 végén lett PC-énk. Elgondolkoztam, hogy össze tudnék-e rakni egy 50-es listát arról a játékokról, amit akkor élveztem és maradandó volt. Nem biztos, hogy sikerülne. Biztos sokkal játszottam, de 50 jót nehéz lenne. A fele harmada meg tuti szimulátor lenne... XD
  A C64-et hozzácsapva talán még menne.
   
 2. Redgreg

  Redgreg Active Member

  Valamelyikőtök játszott a star trek Armada I el? Nekem nagy kedvenc marad, a remek kiegyensúlyozottsággal, és a korszakban kb egyedülálló unitlimit nélkül.
  Intro:
   
 3. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Csóró szabolcsi faluban felnőve a sárgakazis nintendo jelentette a szórakozás csúcsát, amit ~96-ban kaptam.
  Azt is csak a régi tv-re lehetett rákötni, mert meg voltak a szüleim győződve, hogy kinyirja a tv-t.
  Volt vagy 10 kazettám hozzá, amiket cserélgettem a többi tehetősebb gyerekkel.

  Amikor végre lehetett volna pc-m, akkor meg jött az y2k hisztéria, ezért újabb fél évet kellett várni, míg 2000 februárjában apám hazahozta a celeron 400mhz, 64MB ram, 16mb-os s3 savage4-es gépet 4,3gb-vinyóval, meg olyan monitorral ami 800*600-ban kicsit vibrált, 1024*768-on meg nagyon.
   
  fip7 likes this.
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Akkor neked atomerőműved volt hozzám képest...

  Nálam/nálunk kb. ez volt az idővonal
  1995-2020

  * 1995 ősze, C-64 eladva.
  286 33 MHz
  4MB RAM
  280 MB HDD
  3,5" FDD
  0,5 MB VGA. Asszem.

  * A 386 33 MHz CPU-t a szomszéd programozótól vettük 1996 végén asszem.

  * A 486 66 MHz CPU-t a bátyám osztálytársától 1997 őszén. Meg hangkártyát. Mert addig az sem volt. Meg akkor lett 8 MB RAM. 1997 végén. Ez volt az a konfig kb, amit az 1994 decemberi számban nyúzott a Novastormnál a tesztelő és nyafogott, hogy neeeeeeemár. Ez volt nekünk laza 3 évvel később. H-Á-R-O-M.

  * PI 166 MHz CPU-t fater barátjától vagy neki valami munkatársától. Még 2001-ben is ez volt a CPU a gépben.

  (TV-ben dolgozott, ilyen techmániás hobbis ember volt. Ez 1999 tája volt.Hangszerkesztéssel is foglalkozott hobbiból, mert hangmérnök technikus volt. )
  Még mindig az 1995-ös 800x600-as fekete-fehér monitorral ment a gép. 2 MB S3 Trio volt a gépben, 3D gyorsítóról nem is álmodhattunk.

  Használt CD-ROM ebbe került 1998 táján. Tudom, mert gimi elején Age of Empire első részével toltam. 1000 HUF volt megíratni a CD-t Szigetszentmiklóson. Akkor a felnőttek raktárban feketén dolgozva kaptak 250 Ft-os órabért. Egy fél napi munkabére volt egy szar helyen dolgozó embernek. És akkoriban sokan dolgoztak szar helyen.
  (Ekkor én és bátyus dolgoztunk már nyáron, nagyrészt saját pénzből vettük meg.)

  * 2000-ben kaptunk ajándékba egy színes monitort, kb. leselejtezett áron. Viszont az nem tudta még az 1024-es felbontást, ami akkor már elterjedt volt. Ez kb. karácsonyi ajándék volt.

  *2002 jan-feb táján egy kispesti 25-30-as srácok által üzemeltetett javító / bontó cégétől vettünk egy összelegózott színes monitort 15 ezerért. (Akkor nyáron 300 Ft-os órabérben dolgoztam feketén.) 2008-ig azt használtam. Az asztalon mellette levő hangfal régen elmágnesezte már a sarkát, amikor kidobtam. Ezt is még ketten vettük tesóval közösen.

  * A PII 533 MHz CPU egy srác bátyjától jött, akivel együtt fociztam 2003 táján. Kis túlzással én szégyeltem, hogy mennyiért vettem meg tőle, annyira jó áron adta. 2003 nyarán volt asszem. Az 533 MHz-es CPU 900 táján simán elvolt, vagy 3 évig azt használtam. Ekkor már saját gépe volt a bátyámnak, mert melózott. Ebben egy Radeon 9200-es volt, sulinettel telt csak rá. Drágábbat akartam venni, de azt elvitték. Ekkor volt 128 MB RAM.

  (Amikor szétesett a Columbia visszatéréskor, akkor már neki saját
  volt. Erre tisztán emlékszem.)

  * A PIII 1 GHz táji CPU megint a fater barátjától jött 2005 táján. Ezzel és 6600 GT 256 MB VGA-val toltam, ez kihúzta 2008 decemberéig, akkor vettem életem első teljes konfigját. Tehát 2008-ban volt PIII 1.8 GHz-ig húzva, 256 MB VGA, Ekkor már asszem 256 MB RAM volt a gépben, de erre nem emlékszem.

  * Az első teljesen minden elemében új konfigot én raktam össze. 2008 decemberében. Mindent dobozban haza, szerelgetés, telepítés. Akkor mondtam azt, hogy soha többet ilyet. Az a sok anyázás, csavarokkal mindennel, hogy működni fog-e, stb. Azóta kulcsrakészen vettem mindent. Ekkor lett először lapos minotorom, 5:4 képarányú 17 colos 1280x akárhányas felbontással. Ezt 2014-ben cseréltem le 24 colos 16:9-es full HD-ra. Ideje volt már...

  * 2012-ben volt egy új konfig. Ez kapott először SSD-t 128 GB-ost. Ezt beárazós topikban tudtam csak visszakeresni. Ehhez jött félidőn túl a full HD monitor (meg egy normális számítógép asztal is).

  ASROCK B75 PRO3
  Intel Core i5-2400s
  Arctic cooling freezer 13 PRO
  Shappire 11200-14-20G HD7850 2GB DDR5, de nem gyári hűtővel.
  Kingmax 8192 MB DDR3 1333 MHz (x1)
  Sharkoon Rebel 9 Value (fekete)
  FSP Aurum Gold 500W 15k
  Coolink SWIF-2-1200 1,4k

  Ezt baráti áron 75k-ért adtam el a barátomnak, 90k-ra árazták be. Azóta is ezt nyúzza asszem.

  * 2015 aug. a következő. Azóta csak több RAM-ot tettem a gépbe és +1 db SSD-t. De ennyi. Ez van most. A ház is új, a csendesség volt a fő szempont.

  Intel Core i5-4690K 3.5GHz
  GTX 960 4GB
  16 GB DDR3 1600 MHz
  Van benne 2 db SSD (128GB még 2012-ből, ezen van a Win7) és egy új 512GB, mert az alapra már kb. egyetlen játék sem fér fel. 2012-ben simán elég volt. Meg 2 db HDD.

  A kérdés az lesz, hogy a mostani gépbe milyen VGA-t tudok majd beletenni az idén megjelenő új játékok miatt. Gondolok itt A CP2077-re és a Dying Light II-re.

  Nah, ez volt a saját /családi PC fejlődés. Szerintem tanulságos.
   
  endre and fip7 like this.
 5. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Vazze, hogy te minden kis fiszem faszom komponensre emlékszel :)
  Ha agyonvernének sem tudnám így felsorolni. :D

  Az viszont esélyes, hogy az új gépem Ryzen 3 3300X lesz a VGA meg marad a mostani 1660Ti.
  Intel szar havi sebezhetőség / -10% sebességből elegem van.
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az utolsó kettő bolti papírról volt. A többi meg, hát igen, jó memóriám van. Lehet, hogy itt ott fél év csúszás van, de kb stimmel, kijön, hogy mit mikor és miből.
   
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Skacok, én eddig nem vágom, hogy a GTA V játékért miért vannak oda az emberek...
  • Van egy hatalmas város. Ok. Az útjai meg gyakorlatilag teljesen üresek. Csak azért, hogy száguldozhass...
  • Kurvára senkit nem érdekel mit csinálok a városban. Elütök 3 embert, lerombolom a fél várost a harckocsi keménységű kocsimmal (masszív lámpaoszlopakat döntök ki...) reakció a nagy semmi...
  • Aztán kiderül, hogy ebben is van mini quest. Én vagyok a törvényen kívüli, de az utcán egy piti pénztárcatolvaj után rohanok? Ez már a szerepjáték. A nyílt utcán lelövök egy piti tolvajt és SENKIT nem érdekel. Visszaviszem a nőnek és közli, hogy "chivarly is not dead". Az igen...
  • De már az elején pislogtam. Nevesincs kisváros trezorja és egy századnyi rendőrt lemészárolunk? Mi van? A teljes NYCPD kivonult vagy mi?
  Legyek szemét? A Witcher III-ban csak előveszed a fegyvert emlékeim szerint a fegyvert a városban és az őrség megkér, hogy ezt hagyd abba, de gyorsan. De ámokfutni nem tudsz. De egy bekamerázott XXI. századi városban a mobiltelefon korában lényegében azt csinálsz, amit akarsz.

  Lehet akármilyen jó a történet, de ennyire kiesni környezetből egyszerűen nevetséges.
  Nálam eddig kb. kinyírta a hangulatot. Szinte semmiféle késztetést nem érzek abban, hogy tovább toljam. Kis hülye senkiként mintha én lennék az isten a városban.
   
  endre, fip7, Ooorky and 1 other person like this.
 8. sequadon

  sequadon Active Member

  Ha kis hülye senkiként kis hülye senki lennél a városban, akkor senki sem venné meg. Ezt megkapja az átlagember a valóságtól is...
   
  fip7 likes this.
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ha bárkit érdekelne.
  [​IMG]
   
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

 11. Heim

  Heim Active Member

  A GTAV-öt meg a GTA Onlinet érdemes külön nézni, mert sokan az online-ért vannak oda. Nem régen megvettem én is, de már megbántam. Szerintem a világ egyik legjobb játéka lehetne ha rendes mmorpg-t csinálnának az online-ból, modder lehetőség nélkül, a cheaterek levadászásával. Jelenleg a GTA online egy vicc a rengeteg cheater miatt, ráadásul unalmas is. A sima GTAV meg sokak szerint a sztori miatt jó, de azt még nem próbáltam az a része annyira nem vonz.
   
 12. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Red Dead 2 sokkal jobb meg szebb, online meg offline is szerintem.
   
 13. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Olvastam arról is sokfélét, single-ről egy idő után egyre több lett a "lovaglásszimulátorként" jellemzés, ami nem éppen pozitív, multit meg az elejétől szidták :D
   
 14. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ez nem igaz, mert nyugodtan lehet gyalogolni is helyette :D

  A multiban egyébként egész jó activityk meg sztorik vannak, sőt amin rohadtul meglepődtem nem esik neked mindenki azonnal ahogy meglát hanem többnyire egész békésen elvannak playerek.

  A gond a multival inkább az hogy a R* baszik az RD és a GTA alá rendes szervereket rakni meg néhány idegesítő bugot kijavítani.

  Viccet félretéve, a GTA egy ilyen egyórás szabad faszkodás, a RD sokkal komolyabb, rendes korrajzzal, flóràval, faunával, normális karakterekkel ès tôrténettel. Az amerikai hőskorszak milliőjét szerintem soha nem ragadták még meg ennyire jól.
   
 15. beta

  beta Well-Known Member

  Epic tologat ki ingyé játékokat mostanában. Jelenleg a Civilization 6 a soros.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ami sajnos egy hulladék, mert az alapjáték warmongering hibáját mai napig nem javították ki. Sőt, ahogy olvastam a kiegben levő rendszer sem tudta helyrepofozni. Mondjuk, ha ingyért van, akkor a delikvens legalább csak az idejét és nem pénzét cseszi el vele...
   
 17. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ezt az Old World-öt próbáltátok már? Azt mondják ilyennek kellene lennie a Civ-nek.
  Most nagyon beleragadtam a Bannerlordba, de ha sok pozitív lesz róla megjelenés után lehet fölveszem a kiakarompróbálni listámra.
   
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem próbáltam, csak az összehasonlítás nem fair. A Civ az a kőkortól az jövőig, ez meg csak ókor.
  MI elleni bohóckodásnak meg amúgy sem látom értelmét.
   
 19. beta

  beta Well-Known Member

  Mit is jelentene ez?
   
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Még akkor is diplomáciai bónusz sújt sokszor, amikor védelmi háborút vívsz és kb. soha nem múlik el. A diplomácia eddig sem volt nagy truváj a korábbi részekben, de most aztán még dísznek sem jó.

  Az egész Civ lényegében egy zerg rush játék lett, csak körökre van osztva és összetettebb a gazdasági modellezés. Minden győzelmi forma így lényegében a háborúzásról szól. Ez volt a másik, amikért kiábrándultam az egész sorozatból. Multiban lehetetlen hosszúságú lenne és képtelenség összehozni, kőhülye, csaló MI ellen használhatatlan diplomáciával meg simán értelmetlen az egész.
   
  fip7 and beta like this.

Ezen oldal megosztása