Europa Universalis (Paradox Interactive,GSG)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Most akkor -1% vagy 39% a warscore...?
Hogy a búbánatba lehet -1%, amikor ellenséges sereg sehol, terület elfoglalva? A pápai állam is elkergetve..
jL9GClg.png
 
M

molnibalage

Guest
A franiák böszme nagyon lettek és a lengyel-livtán duó is ej...
Hála istennek puszipajtások és utálják a törököket.
Asszem ideje két dolgot megnézni.

  • Lecsapni a HRE-től, amit csak lehet. A csehek elfoglalásakor is rosszallás jött, de tett utána semmi. A sok ki hercegség szövegsége összeált a háború után, de kb. ennyi. Az osztrákokat is be kéne kebelezni és tolni a többire.
  • A fentitől függetlenül kirugdalni a törököket...

3W2wyt3.png
 

arbalest

Well-Known Member
2011. január 11.
8 226
17 084
113
Lecsapni a HRE-től, amit csak lehet. A csehek elfoglalásakor is rosszallás jött, de tett utána semmi. A sok ki hercegség szövegsége összeált a háború után, de kb. ennyi. Az osztrákokat is be kéne kebelezni és tolni a többire.
Nagyon figyelj oda, hogy egy-egy békekötéskor mekkora koalíció állna ösze ellened. Engem volt, hogy Ausztiaként úgy szétbaszott a koalíció, amire nem figyeltem, hogy gyakorlatilag az Alpokra zuhantam vissza.
A fentitől függetlenül kirugdalni a törököket...
Ez alap. :D
 
M

molnibalage

Guest
Nagyon figyelj oda, hogy egy-egy békekötéskor mekkora koalíció állna ösze ellened. Engem volt, hogy Ausztiaként úgy szétbaszott a koalíció, amire nem figyeltem, hogy gyakorlatilag az Alpokra zuhantam vissza.

Ez alap. :D
Mind a három fejlesztésem azért lassú, met "ahead of time".
Azonos tech levellel vagyok a törökkel, de mégis állandóan leverik még a nagyobb méretű sereget is, ezért most az ideákkal próbálok erősíteni.
Azt a részét a játéknak későn értettem meg és szarul választottam. Pedig a felette lev sáv már ki van maxolva...
 
M

molnibalage

Guest
Nagyon figyelj oda, hogy egy-egy békekötéskor mekkora koalíció állna ösze ellened. Engem volt, hogy Ausztiaként úgy szétbaszott a koalíció, amire nem figyeltem, hogy gyakorlatilag az Alpokra zuhantam vissza.

Ez alap. :D
A szövegség lassan felbomlik, mert nem látnak fenyegetést bennem.
Szóval csehek és ausztria lassan kb. szabad préda. Közben épült a gazdaság és lassan sereg, hogy ne jelentsen nagy terhet.
50+ havi dukát bevételem van úgy, hogy 120 ezer feletti seregeim vannak.
 
M

molnibalage

Guest
Eszméletlen jó ez a EU IV, de a diplo rendszer fejlettsége ellenére egyes ökörségek mellett nehéz elmenni...
  • Crimea az én szövetségesem is lett, így nem lépett be a háborúba. Nem került túl sok pénzbe.
  • Persiát beszerveztem pénzzel és diplóval, de utálták amúgy is a törököket.
  • Commonwealth mindig is utálta, nekik csak az adósságukat fizettem ki és jöttek.

Csak hiába ütöttem ki ezeket, volt háború közben különbéke, csak a világ végén levő portugál és spanyol szövetségesek miatt épkézláb war score-t elérni lehetetnel. A képhez képest az egész közele kelet összes vára egy kivételével el lett foglalva és terület és a lenti területi nyereséget könyvelhettem le.
Végre enyém Konstantinápoly. Ennyi. Úgy, hogy már kb. ötödjéra foglaltam el az egész Balkánt, és mellette egy fél birodalmat.

Kibaszottul nevetségesen veszi számításba, hogy a világ végén semmivel sem hozzájáruló hatalom puszta léte miatt a war score alacsony.
Volt egy spanyol sereg összesen, amit úgy pofoztam haza, hogy LEO pályán rohantak vissza sziesztázni. Nem számít semmit.
Rohangál fel-alá a semmire se jó navy-vel, de azt is számításba veszi. Azért bakker, valami súlyozást csinálhatna a játék. Ne csak a részvételt díjazza az eredmények elérésében, hanem a NEM RÉSZTVÉTELT is büntesse már... Ha egy fél 10 évig szart se csinál, akkor ne számítson már war scoreba mert ez így kabaré.

Ráadásul a mission tree miatt még az is pipálva. A mindig is baráti commw-tel most akkor háborúzzak csak a mission tree miatt? Nanemááááá....

Max. army fentartás és limit feletti sereggel is kb. semmire sem tudom költeni a pénzem. 150 dukát feletti profitom van havonta... 360 feletti bevétel.
Kb. a legfejlettebb birodalom vagyok, katonai erőben a harmadik. Mindenre szórom az admin pontokat, mert 10+ évvel ahead vagyok.

Ráadásul egyre bugosabb vagy nem tudom mi. Kétszer fordult elő, hogy rámentem egy tartományra, de nem volt hajlandó egy baszott nagy sereg ostromolni azt, pedig háborúban álltunk. Hogy miért, azt nem közölte. Ha ez nem bug, akkor meg törjön le a keze, hogy nem monjda meg miért...

5Bntvsg.png


PCB4Zik.png
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya
M

molnibalage

Guest
Az EU IV-et ki milyen nehézségen tolja? Én normalon kezdtem el, azt mondták, hogy a magyar nem könnyű nemzet. Lehet, hogy csak szerencsém volt, de igazán izzasztó helyzetem soha nem volt. Persze minden háború előtt mentettem eddig, de reload kb. csak a játék elején volt, amikor tanultam a rendszert, hogy mi és hogyan megy.

Most egyszer volt reaload, amikor már fáradtan és dekoncentráltan háborúztam osztrák és haverjai ellen és annyira figyelmetlen voltam, hogy Genova és a többiek két nagy csatában is megvert, nem volt kedvem onnan folytatni. Másnap újra az egész háborút figyelve és még egy új módszer próbálva meg simán 99% warsocre, esélye sem volt sehol. (Ami azért mutatja azt, hogy az MI nem hülye és figyelni kell.)

Ennek fényében töprengek, hogy melyik tengeri nép legyek, ami nem childplay szint. Magyarral a játék tengeri, felfedezős és kolonizáló részéből semmit nem láttam. Építhettem én akármilyen flottát, az MI-nek mindig akkora volt, ami leverte és a kevés tengerparti várost fullra húzva is soha nem adott elég tengerész manpowert. Pedig volt 15-20 hajós 3 fedélzetes flottám, de 70+ szutyok gálya ellen mit lehet tenni...?

A spanyol nagyon könnyűnek tűnik, mert szárazföldön megszállni kvázi lehetetlen. Két vár blokkol mindent. A portugált elfoglalod és van egy nagy területed, ami csak tengeri úton verhető le. És én vagyok a legközelebb az óceáni vizekhez és én kontrollálhatom a kijáratot.

Amiben még elgondolkoztam, hogy valami távol-keleti nagyhatalomként és jásszam el az európai kolonizálást.

1750 után járok, sok már nincs hátra a játékból.
Európában lényegében 4 nagyhatalom alakult ki.
Én, a lengyel-litván duóból összeállt Commonwealth, franciák és spanyolok.
A mission/quest megcsinálásához háborúzni kéne a C-vel, amihez nincs kedvem, mert hát történelmi szövetségesem.
Ebből nagyon kelet vs nyugat néz ki. A török magas pontszáma ellenére nem nagyhatalom. Emberemlékezet óta nem volt győztes háborúja komoly hatalom vagy koalíció ellen. Volt, hogy a manpower reservre 10k volt, amikor az ellenfélnek több százezer...

Asszem no.1 military pontszámom van úgy, hogy 12 ezer dukátom van és csak ömlik be a pénz. Lényegében "bármekkora" seregem lehetne...
A tech. fejlődésben volt, hogy +150% büntetés volt, annyival más előtt járok.
 
  • Tetszik
Reactions: Spartan.asfv
M

molnibalage

Guest
Minden hibája ellenére, ez a legjobb stratégia, amivel valaha játszottam.
Ha így működne a CiV diplomáciája és n+1 más része, akkor még tudnám értékelni.
Így nem. Nagyon régen leszoktam az MI elleni játékról, mert az MI mindig csaló kőhülye volt. Itt azért annyira nem és a diplomácia valóban fontos és értékes, a rendelkezésre álló n+1 kapcsolódó lehetőséggel. Ehhez képest a Civ 6, de még a korábbi civek diplo része is egy vicc. Semmire se jó.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
Az EU IV-et ki milyen nehézségen tolja? Én normalon kezdtem el, azt mondták, hogy a magyar nem könnyű nemzet. Lehet, hogy csak szerencsém volt, de igazán izzasztó helyzetem soha nem volt. Persze minden háború előtt mentettem eddig, de reload kb. csak a játék elején volt, amikor tanultam a rendszert, hogy mi és hogyan megy.

Most egyszer volt reaload, amikor már fáradtan és dekoncentráltan háborúztam osztrák és haverjai ellen és annyira figyelmetlen voltam, hogy Genova és a többiek két nagy csatában is megvert, nem volt kedvem onnan folytatni. Másnap újra az egész háborút figyelve és még egy új módszer próbálva meg simán 99% warsocre, esélye sem volt sehol. (Ami azért mutatja azt, hogy az MI nem hülye és figyelni kell.)

Ennek fényében töprengek, hogy melyik tengeri nép legyek, ami nem childplay szint. Magyarral a játék tengeri, felfedezős és kolonizáló részéből semmit nem láttam. Építhettem én akármilyen flottát, az MI-nek mindig akkora volt, ami leverte és a kevés tengerparti várost fullra húzva is soha nem adott elég tengerész manpowert. Pedig volt 15-20 hajós 3 fedélzetes flottám, de 70+ szutyok gálya ellen mit lehet tenni...?

A spanyol nagyon könnyűnek tűnik, mert szárazföldön megszállni kvázi lehetetlen. Két vár blokkol mindent. A portugált elfoglalod és van egy nagy területed, ami csak tengeri úton verhető le. És én vagyok a legközelebb az óceáni vizekhez és én kontrollálhatom a kijáratot.

Amiben még elgondolkoztam, hogy valami távol-keleti nagyhatalomként és jásszam el az európai kolonizálást.

1750 után járok, sok már nincs hátra a játékból.
Európában lényegében 4 nagyhatalom alakult ki.
Én, a lengyel-litván duóból összeállt Commonwealth, franciák és spanyolok.
A mission/quest megcsinálásához háborúzni kéne a C-vel, amihez nincs kedvem, mert hát történelmi szövetségesem.
Ebből nagyon kelet vs nyugat néz ki. A török magas pontszáma ellenére nem nagyhatalom. Emberemlékezet óta nem volt győztes háborúja komoly hatalom vagy koalíció ellen. Volt, hogy a manpower reservre 10k volt, amikor az ellenfélnek több százezer...

Asszem no.1 military pontszámom van úgy, hogy 12 ezer dukátom van és csak ömlik be a pénz. Lényegében "bármekkora" seregem lehetne...
A tech. fejlődésben volt, hogy +150% büntetés volt, annyival más előtt járok.
Ha kihívást akarsz kolonizáló nemzetként, akkor Norvégia. Egész Észak-Amerika a tiéd lehet, de elég rossz helyzetből indulsz, dán fennhatóság alatt, szinte semmi iparral, természeti kincsel
 
  • Tetszik
Reactions: molnibalage

Lator

Well-Known Member
2017. március 7.
2 425
10 236
113
Az EU IV-et ki milyen nehézségen tolja? Én normalon kezdtem el, azt mondták, hogy a magyar nem könnyű nemzet. Lehet, hogy csak szerencsém volt, de igazán izzasztó helyzetem soha nem volt. Persze minden háború előtt mentettem eddig, de reload kb. csak a játék elején volt, amikor tanultam a rendszert, hogy mi és hogyan megy.

Most egyszer volt reaload, amikor már fáradtan és dekoncentráltan háborúztam osztrák és haverjai ellen és annyira figyelmetlen voltam, hogy Genova és a többiek két nagy csatában is megvert, nem volt kedvem onnan folytatni. Másnap újra az egész háborút figyelve és még egy új módszer próbálva meg simán 99% warsocre, esélye sem volt sehol. (Ami azért mutatja azt, hogy az MI nem hülye és figyelni kell.)

Ennek fényében töprengek, hogy melyik tengeri nép legyek, ami nem childplay szint. Magyarral a játék tengeri, felfedezős és kolonizáló részéből semmit nem láttam. Építhettem én akármilyen flottát, az MI-nek mindig akkora volt, ami leverte és a kevés tengerparti várost fullra húzva is soha nem adott elég tengerész manpowert. Pedig volt 15-20 hajós 3 fedélzetes flottám, de 70+ szutyok gálya ellen mit lehet tenni...?

A spanyol nagyon könnyűnek tűnik, mert szárazföldön megszállni kvázi lehetetlen. Két vár blokkol mindent. A portugált elfoglalod és van egy nagy területed, ami csak tengeri úton verhető le. És én vagyok a legközelebb az óceáni vizekhez és én kontrollálhatom a kijáratot.

Amiben még elgondolkoztam, hogy valami távol-keleti nagyhatalomként és jásszam el az európai kolonizálást.

1750 után járok, sok már nincs hátra a játékból.
Európában lényegében 4 nagyhatalom alakult ki.
Én, a lengyel-litván duóból összeállt Commonwealth, franciák és spanyolok.
A mission/quest megcsinálásához háborúzni kéne a C-vel, amihez nincs kedvem, mert hát történelmi szövetségesem.
Ebből nagyon kelet vs nyugat néz ki. A török magas pontszáma ellenére nem nagyhatalom. Emberemlékezet óta nem volt győztes háborúja komoly hatalom vagy koalíció ellen. Volt, hogy a manpower reservre 10k volt, amikor az ellenfélnek több százezer...

Asszem no.1 military pontszámom van úgy, hogy 12 ezer dukátom van és csak ömlik be a pénz. Lényegében "bármekkora" seregem lehetne...
A tech. fejlődésben volt, hogy +150% büntetés volt, annyival más előtt járok.
Egyébként a legjobb meccseim a Svédekkel (nagyon nagyon erősek), a Moszkovitákkal (egész Észak Ázsiát kolonizálod) és a sárga Indiai nemzettel (vidskhara vagy mi a neve) voltak. Érdemes egyszer a nagy nemzeteket is játszani és kolonizalni.
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya
M

molnibalage

Guest
Végre, töröknek annyi.

m2bcs0o.png



De első már nem nagyon lehetek így sem. Még, ha építek egy szép nagy flottát és lesz is háború, akkor is ekkora pontdifit 40 év alatt nem gyűrök le sanszosan.

Ha korábban értettem volna a diplo rendszert, akkor kb. 100 éve lenyomtam volna már...
aRY4Lqq.png
 
M

molnibalage

Guest
EU4 kérdés.
Mi a hátránya, ha pl. UK-van katolikus királyom van, de anglikán államvallás?
Megért beáldozni 2 stabilitás, hogy más legyen? Mi az előnye a konverziónak?
 
M

molnibalage

Guest
Így 120+ óra Europa Universalis után mindenkinek csak ajánlani tudom.
Nagyon komplex, de nagyon egyedi élményt ad. A rendszer egyes elemei nem bonyolultak, de összességében igencsak komplex játék sül ki belőle, mert a fő dolgok között sok a kapcsolódási pont és sokmindenre kell figyelni a DLC-kel meg főleg. Bár a mechanikák egyes részei nemzet specifikusak vagy hasznuk annyira nincs, de azokat ismerve egyes helyzeteken nagyon szélsőséges és gyors reakciók adhatók egyes krízis helyzetekre.
A CIV ehhez képest egy vicc játék.

Annyi, hogy az élményhez legalább egy középjó országot kell választani, azalatt sok sikerhez nem jut a játékos.
Ez saját tapasztalatból kb. Magyarország vagy Portugália szintje. Annál kisebb országgal nincs értelme menni és olyannal sem, aki alapból junior partner / vazallusa valakinek.
 
  • Tetszik
Reactions: cirqle
M

molnibalage

Guest
Amúgy eddig nekem 5 játékom volt, meg egy nagyon rövid kezdeti bénázás.

  • A bénázás és az első komoly a magyarokkal, abból láthattátok képeken is végén. Ez a játék egyik legerősebb nemzetének, az oszmánok orrbaverésével ért véget. Meg mellette hobbiból a osztrákokat is kb. leradíroztam és cseheket is eltüntettem.
  • Aztán Naplest választottam, csak nem tudtam, hogy ő junior partnere Aragóniának. Ezt hamar feladta, mert semmi értelmeset nem tudtam csinálni.
  • Ezek után Portugáliát. Itt a kolonizációt sem értettem nagyon, illetve mindenféle provokáció nélkül a szokás szerint megállíthatatlan franciák átmentek a spanyolon és rajtam is, effektív ellenállásra képtelen voltam. A francia simán hadat üzent és mident elfoglalt.
  • Ezek után választottam Angliát. Csak itt még mindig nem értettem meg minden mechanikát. A FRA-t a játék elején jól orrbavertem és nemhogy vesztettem területet, de FRA-val szemben még nyertem is területet. Normandiáig enyém volt minden, egészen Hollandiától és még Dánia is.- Kb. ez végre egy olyan játéknak nézett ki, hogy FRA nem nagyhatalom lesz, hanem egy jöttment középhatalom. Esetleg...

    Csak amikor elfoglaltam Bretagnet, akkor sikeresen kibasztam saját magammal, mert nem értettem meg a következő mechanikákat...
    • az overextension kilőtt az égbe, messze 100% felett volt, ezt nem vettem észre
    • emiatt folyamatos felkelés volt, de úgy tessék elképzelni, hogy 3-4 havonta 20-30 ezres seregek, ahol a nemesek egyenrangú ellenfelek voltak
    • mire levertem vagy 15 ilyet a manpower 0-ra esett pont
    • az ellenfél meg nem hülye, mert minden stat nyilvános (amit nem értek, bakker itt kéne a espionage-nek szerepek játszania bakker....!) azonnal összefogtak ellenem. Esélyem sem volt, de még így is megmaradt pár francia terület a békekötés után, csak az addigra teljesen elfoglalt és integrált ír szigetek és Skócia is független lett. Itt kb. majdnem ALT-F4 volt. Dánia a ment a lepattanóra, de őt még így is orrbavertem és elfoglaltam az összes kis szigetet és Izlandot és még több területet Dániában.
    • Csak aztán a német városállamok szabadultak rám és vesztettem el megint egy rakás területet.

      Na, itt mondtam azt, hogy ehhez nincs kedvem. Végigtolható lett volna, de én a no.1 helyre hajtottam és a kolonizációt elbasztam, mert rossz ideákat választottam ki. A játék majdnem pont olyankontinentális jellegű maradt, mint magyarokkal, amikor a célom pont nem ez volt..
  • Ezek után választottam Kasztílitát. Ezt tolom most. Azért itt is voltak pofonok...
    • az elején Marokkó és Tunézia kalóztámadásait megunva az utóbbit jól pofánvertem, Tuniszt elfoglaltam és mellette még 3-4 tarmonyát, hogy szép trade power legyek abban a csomópontban.
    • Csak ezen felbátorodva egy másik háborúban nem vettem elég komolyan az Ottománokat. Végül odaértek és egy nagy csatában kb. 2 pixel morállal voltak jobbak és vesztettem. De így kb. az egész háborút is. A vereség után csak Tunisz és egy sziget maradt meg.
    • Aragóniát elkezdtem integrálni és kb. 1800 monarch pont és 80% állásnál aztán egy decision által ingyen enyém lett. Hát köszi kedves játékmechanika, ha ezt tudtam volna előre nem pazarolom az erőforrásokat...
    • Most már Naplest integrálom, egységes Spanyolország van. A bibi az, hogy a franciák szokás szerint túlnyerték magukat. 1550-re teljes FRA terület bekebelezve és a HRE melletti bordó ország junior partner. Nem igaz, hogy az MI irányítása alatt ők és a Commonwelath MINDENKIT szétcsapnak. Csak most soha nem látott mértékben. Eszement.
    • Viszont a kolonizálás megy, mint állt. Volt időszak, amikor 5 kolonistám volt. Kuba egy része enyém, Hispaniola teljesen és még pár sziget a láncban és a Bhamaák. Yucatan félsziget táján is van egy 7-8 prvincia. Suriname mellett 2, és lent La Plata felé is egy a Föld körbehajózása miatt. Elefántcsonpart előtt egy sziget enyém, Dél-Afrikánál 3, Madagaszkárnál az összes lakatlan szigetet kolonizálta, egészen a Karácsony szigetekig. Maldívokat elfoglaltam. Fűszer szigeteknél lassan minden enyém. Ennél nyuatabbra Peleu, Midway és Polinéziában is egy szigetcsoport.

      Szóval haladok a gyarmati világhatalomság felé. A legértékesebb trade node Sevilla. Az angolokkal sem sikerült még ezt asszem megcsinálni, de a spanyolkkal igen. Most az jön majd, hogy a távol keleten a fűszer szigetekből induló trade megfelelő helyre legyen kormányozva. :)
 
M

molnibalage

Guest
1563 és már ekkora a Commonwealth.
Áh, nem OP...
A franciák is mekklorák, úgy, hogy a bordó rész a junior partner.



F6022A94E83A43EF4C3D2AF032B162B0BF77433E
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
14 623
21 310
113
EU még mindig olyan, hogy jön egy olyan kb Navarra méretű valaki és elfoglalja Európa 80% -át úgy ripsz-ropsz? :D