1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Katonák egyéni felszerelése, eszközök, élelmezés

Diskurzus a(z) 'Egyéb a szárazföldi erőkkel kapcsolatos témák, ele' témában - Mackensen által indítva @ 2015. január 1..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. dudi

  dudi Well-Known Member

 3. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Én meg belinkeltem egy SEAL-os cikket is. Azok meg ugye búvárkodnak, az a baj :D
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez így van, de nem teljesen.

  Egyrészt, mert az ősembernek is volt esze. Ugyanakkor az ember legfontosabb evolúciós előnye a hosszútávfutás. Gyakorlatilag nincs más állat, ami erre képes lenne, így az egyik legalapvetőbb vadászstratégiánk a hajtás, ami során mi jó tempóban futva fárasztjuk a vadat, amely vad meg gyorsan próbál lerázni minket. Ezért nagyon fontos nekünk a nyomolvasás, hogy követni tudjuk a hirtelen fordulatokkal a bozótosok, magas füvesek irányába eltűnni akaró állatot, ami nem fogja tudni hosszan (mondjuk egy óra) tartani azt a tempót, amit az ember röhögve!

  Ez valószínűleg az evolúciós oka annak, hogy nincsenek nagyon hosszútávfutó szárazföldi ragadozók, mert a nyomolvasás olyan elmebéli képességeket követlene, amit nem lehet szaglással, látással, hallással kiváltani, így előbb ki kellett fejlődnie a komplex előemberi agynak, utánna következhetett be a szőrzet elvesztése, az izzadás képessége és ezáltal a hosszútávfutás lehetősége.

  Másrészt igen, nem vagyunk erősek, viszont okosak vagyunk és kitartóak! De ez nem ilyen egyszerű, mert az erő is emberi stratégia, pont a mi őseinknél. Azok az emberelődök, akik a kitartásra építettek, lakták alapvetően és szükségszerűen a szárazabb részeit a bolygónak és testesültek meg olyan vékonyabb, szikárabb embertípusokban, mind ami a mediterránok vagy arabok között gyakori, míg azok, akik inkább ésszel éltek, lakták be mérsékelt és hideg égövi tájakat és építették stratégiáikat a csapdákra vagy mint a mammutvadászat esetében a nyers erőre (lándzsával mészároltak csapatban). Ezek az alrasszok nagyon robosztusak lettek, mint a cromagnoidok, tungidok. Mindkét fél spórolt az energiával, ha csak lehetett, de más okból. A száraz vidékeken kevés volt, így márcsak ezért is a gyűjtögetés is nagyon fontosssá vált, míg a mérsékelt övön és északon sok volt az elérhető fehérje, de a vadászat is költséges volt ilyen szempontból, ezért jól kellett gazdálkodni az energiával!

  Ezért nem változott meg az alapképlet, amit Afrikából hoztunk magunkkal, hogy alapvetően ragadozó-gyűjtögetők vagyunk, mert mindenhol jutott bőven szerep, mindkét opciónak.
   
  rudi likes this.
 6. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  A kutyaféléknek egész jól megy a szaladgálás.
   
  Masztiff likes this.
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kirándulások alkalmával simán kifárasztottuk a kutyákat, akik velünk jöttek. Többször álltunk meg miattuk pihenni, mint a gyengébbek miatt.
  Szerintem hosszútávon a lovakat is legyőzzük főleg átszeldelt terepen.
  Nekünk embereknek lényegében ez a "szuperképességünk". Nem vagyun se gyorsak, se olyan erősek, mint a velünk egy kaliberű állatok. Nem is ugrunk olyan magasra.
  De hatalmas távolságokat tudunk viszonylag gyorsan megtenni.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ő futott ti meg gyalogoltatok.
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, a számos lehetőség közül ez volt az egyik oka annak, hogy végül nem macskafélék vagy rókák lettek az ember legjobb barátai. Hasonló a helyzet a lovakkal. De ezek kivételek alapvetően.
   
 11. blogen

  blogen Well-Known Member

  A lovakat legyőzzük, igen. A kutyák közül viszont egyes fajták (nem az agarakra gondolok, hanem inkább a szánhúzókra) simán vernek minket! Egy becslés szerint a lovak 2,5 óra, az ember mint tudjuk 2 óra és egyes kutyafajták 1,5 óra alatt tudnák a maratont mint távot teljesíteni. Ez igazából csak az arányok miatt érdekes! A lóban nem az volt a jó, hogy hosszú távon sokkal gyorsabb volt nálunk, hanem az, hogy mi azon a távon lovagoltunk és nem futottunk!
   
  rudi likes this.
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nana!Egy maratonra kihegyezett ember 2 óra.Ez azért messze áll egy embertől(sokkal jobb anál).

  Azért megnéznék egy maratonra kihegyezett farkast,hogy mennyi idő alatt végezne.
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

   
  blogen likes this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Oké, két és fél óra ma egy átlagosan jó eredmény és három óra, amit az amatőrök tudnak, ha jók. De ezek nem a kajájukért futnak, a családjuk életéért.
   
  dudi likes this.
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Hááát az elején még boldogan ugrándoznak meg szaladgálnak, aztán fokozatosan csökkent a lelkesedésük :D
  Ez több alkalommal előfordult különféle kutyákkal. Szóval a német juhász, doberman és német juhász nagyságú keverék kutya, negyven kilométeren szinte teljesen kikészül. Majdhogynem ölben kell lehozni őket a hegyről.
  De mondjuk 100 kilométeren is? Mert ugyebár a Kinizsi 100-on mondhatni átlagemberek legyalogolnak 100 km 24 órán belül. Nem azt mondom, hogy gyorsabbak legyenek, hanem hogy mondjuk egyhuzamban legyalogoljanak 100 km.
  ????
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az átlag ember képtelwn 24 óra alatt egyalogolni 100 km-et.Őt!Az átlag ember képtelen legyalogolni 100km-et egyben(mármint több órás pihenő nélkül).
   
 17. dudi

  dudi Well-Known Member

  Persze,hogy boldogan ugráltak,nem tudták,hogy 40km lesz.Gyakorlatilag átvertétek őket.:D
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Jó teljesítmény pihenő nélkül száz kilométert gyalogolni. Futva csak rendkívül edzett emberek képesek erre (ultramaraton). Ez nem őskori jellemző, mindössze egy olyan lehetőség, ami szisztematikus edzéssel kihozható nagyon-nagyon kevés emberből (futás, a gyaloglást azért tudni kell egy edzettnek)! Kutya esetében úgy tudom, hogy a rekord, amit egyhuzamban szánhúzó kutyacsapat teljesített 80 kilométer körül volt valahol Alaszkában. Valószínűleg a sebesség sorrendje a futva kibírható távolságot tekintve ez lehet átlagosan jó versenyzőkkel:

  ló: 30-40 km vágtában, 125 km körül ügetve
  ember: 50 km futva, 125-150 km gyalogolva
  kutya: 75 km szaladva, ismeretlen távolság rendes tempóban

  Viszont átlagember, ha nem sportol semmit aktívan, akkor nem fog neked száz kilométert gyalogolni!
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az első alkalommal elismerem, de mikor már ezredjére mentünk, úgy kell neki.
  Átlagember alatt, viszonylag jó kondiban lévő embereket értek, akik nem profi sportolók. Van valamilyen munkájuk és amellett túráznak, sportolnak ezt-azt.
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  Én az átlagember alatt itt az átlagembert értem, aki a sport alatt a tévénézést érti. Feljebb átlagosan jónak nevezem azt, amit te átlagembernek. A magyar társadalom úgy öt százalékáról beszélünk ebben a kategóriában, kétharmad egyáltalán nem mozog.
   
  dudi likes this.

Ezen oldal megosztása