1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kaukázus

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - blogen által indítva @ 2018. május 10..

 1. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Igen,bár nem vagyok örmény de valahol dühít,hogy szerencsétleneket ilyen védtelenül küldték ki a frontra és mint jól látható gyakorlatilag még minimális kiképzést sem kaptak,ez pedig,ahogy te is megjegyezted az örmény hadvezetés súlyos mulasztása ami sok örmény katona életébe kerül:(.
   
 2. papajoe

  papajoe Well-Known Member
  Igen,én is semleges vagyok,szerintem tárgyaló aztalnál kellene rendezni a területi vitát,kb lóf@szt sem ér az a föld,nem sok ezer életet.
   
 3. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Bizony tárgyalóasztal mellett kellene rendezni ezt a konfliktust,de mint látható az emberi természet az évezredek alatt semmit sem változott csak az eszközök cserélődtek folyamatosan egyre modernebbekre,annak érdekében,hogy még hatékonyabban ölhessük egymást.
   
  gergo55 likes this.
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  Sokra ment vele a múltkor is!Hagyjuk már !Azeriek is beintenek nekik lassan
   
  antigonosz likes this.
 5. szuvorov

  szuvorov Well-Known Member

  Hát innen nézve lehet hogy semmit nem ér az a föld (nekünk), de nekik fontosabb mindennél. Erdély is nyugatról nézve egy elmaradott alacsony iparodottságú erdőség volt vámpírokkal és vérfarkasokkal, de nekünk...
   
  gergo55, szegcsab, rappali_ and 10 others like this.
 6. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Ha már annyi szó esik a török drónokról itt egy jó összefoglaló orosz cikk a Bayraktar TB2 drónról.

  Török támadó UAV Bayraktar TB2


  [​IMG]

  Attack török drón Bayraktar TB2

  Az elmúlt években a helyi háborúk egyike sem zajlott pilóta nélküli repülőgépek használata nélkül . Az UAV-k iránti érdeklődés az egész világon növekszik. Nyilvánvaló, hogy a jövő e fegyvereké. Ugyanakkor a katonai piacon a drónok választéka nagyon nagy: a nagyon apró felderítő járművektől a nagy támadó drónokig, amelyek geometriájukban összehasonlíthatók a hagyományos repülőgépekkel. A hegyi-karabahi katonai konfliktus, amelynek jelenlegi eszkalációja 2020. szeptember 27-én kezdődött, már valóságos drón háborúvá vált.

  A drón támadások felvételei, amelyeket az Azerbajdzsán Védelmi Minisztérium rendszeresen publikál, a konfliktus élénk vizuális szimbólumává váltak. A különféle földi célpontokat eltaláló drónok a háború egyik szimbólumává váltak, és segítik az azeri hadsereget abban, hogy sikereket érjenek el a harctéren. Az azerbajdzsáni UAV-k támadásairól készült videófelvételek, alapvető szerepet játszanak az információs háborúban. Ugyanakkor az Azerbajdzsán által használt drónok köre változatos: itt is vannak felderítő UAV-k, amelyek többek között célmegjelölést biztosítanak, és a támadó drónokról készítenek felvételeket, valamint vannak támadó drónok ide tartoznak a kamikaze drónok és a Bayraktar TB2 is,


  Baykar Makina: Az autóipari alkatrészektől az ütközési drónokig

  A Bayraktar TB2-t a török Baykar Makina cég fejlesztette ki, amelyet 1984-n alapítottak. Létének kezdeti éveiben a vállalat autóipari berendezések és járműalkatrészek gyártására szakosodott, 2000 óta azonban a repülőgépgyártás területén működnek. Ma Törökországban a vezető pilóta nélküli légi járművek gyártója, valamint az egyik vezető vállalat a mesterséges intelligencia rendszerek létrehozásában az országban. Ma a cég 1100 alkalmazottat foglalkoztat, és az összes legyártott drón száma meghaladja a 400 egységet.

  [​IMG]

  Bayraktar TB2 drón szerelvény

  Miután 2000-n megkezdte az első kutatást és fejlesztést a pilóta nélküli repülőgép-rendszerek létrehozása területén, a vállalat már 2004-n elvégezte az első autonóm repülési teszteket saját elektronikus és szoftveres vezérlőrendszereivel. 2005-n a Bayraktar Mini a cég első miniatűr drónjának bemutatójára került sor, amelynek gyártását a következő évben megkezdték.

  Saját támadórepülő projektjének kidolgozása a 2000-s évek első évtizedének a végén kezdődött. A Bayraktar TB2 névre keresztelt támadórepülőgép első autonóm repülési tesztjeire 2014-n került sor. Ugyanebben az évben megkezdődött az UAV első példányainak leszállítása a török fegyveres erőkhöz. Ezeket a drónokat a hadsereg mellett a török rendőrség is üzemelteti. A drónok egyik polgári felhasználása az erdőtüzek figyelemmel kísérése és a mentők segítése. Jelenleg ez a modell Törökországban , és Katarban van rendszeresítve (az első külföldi vevő),és valószínűleg exportálják Ukrajnába és valószínűleg Azerbajdzsánba . Az azeri fegyveres erők 2020 júniusában hivatalosan bejelentették, hogy készek török támadórepülőket vásárolni.

  A Bayraktar TB2 támadórepülő képességei

  A török Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgép a taktikai közepes magasságú, nagy repülési időtartamú UAV osztályba tartozik. A légi közlekedési szakértők megjegyzik, hogy ennek a fejlesztésnek korszerűbb vezérlőrendszere és szoftvere van, mint az izraeli Heron dróné. Az új török UAV képes megoldani a felderítés, a megfigyelés feladatait, és támadásokat is végrehajt a földi célpontok ellen. A Bayraktar TB2 repüléstechnikai komplexuma teljesen önálló járőrözést, felszállást / leszállást és repülést biztosít a jármű számára.

  [​IMG]

  Törökország számára ez a drón mérföldkővé vált, mivel ez lett az első exportra szállított UAV. A gyártó cég honlapja szerint Törökországban már legalább 110 ilyen repülőgépet használnak, amelyek teljes repülési ideje meghaladta a 200 ezer órát. Ez a repülőgép rendelkezik a repülés időtartamának török rekordjával is: 27 óra és három perc. Az UAV szokásos szállítókészlete egy pilóta nélküli légikomplexum, amely hat Bayraktar TB2 drónból, két földi irányító állomásból, egy karbantartási berendezésből és tápegységből áll.

  A drón szárnyfesztávolsága 12 méter. Az UAV farokegysége fordított V betű alakú, a jármű maximális hossza 6,5 méter, magassága 2,2 méter. A drón repülőgép váza modern kompozit anyagokból készül (nagy része szénszál). A Bayraktar TB2 UAV fedélzeti berendezését elektro-optikai és infravörös kamerák, lézeres távolságmérő és célmegjelölő képviseli.

  A Bayraktar TB2 támadó-felderítő drón maximális felszállási súlya 650 kg, a hasznos teher súlya legfeljebb 150 kg. A drón üzemanyag ellátását 300 liter benzin biztosítja. A támadórepülőnek négy felfüggesztési pontja van, amelyeken négy lézervezérlésű irányított bomba helyezhető el.

  [​IMG]


  [​IMG]

  A drón Rotax 912 dugattyús repülőgépmotorral van felszerelve, toló propellerrel, a maximális motor teljesítménye 100 LE. Ez elegendő ahhoz, hogy az UAV maximális repülési sebessége 120 csomó (220 km / h) és utazási sebessége 70 csomó (130 km / h) legyen. A fejlesztők szerint a drón maximális repülési magassága 8200 méter, 27 000 láb, üzemi magassága 5500 méter (18 000 láb). A drón maximális repülési időtartama elérheti a 27 órát.

  Bayraktar TB2 drón fegyverzete

  A Bayraktar TB2 pilóta nélküli repülőgépek négy felfüggesztési ponttal rendelkeznek a szárny alatt, és akár négy, kifejezetten UAV-okhoz tervezett mikro lőszert képesek szállítani.ezek a lézeres célzórendszerrel ellátott sikló bombák a MAM-L és MAM-C.
  [​IMG]

  Földi irányító állomás pilóta nélküli légi járművekhez Bayraktar TB2

  Ezeket a drónokhoz kifejlesztett fegyvereket a török Roketsan fejlesztette ki. Ezek nagy pontosságú, kis méretű sikló bombák, amelyeket kifejezetten UAV-z,könnyű támadó repülőgépekhez, valamint különféle alacsony teherbírású légi platformokon történő használatra terveztek. A bomba képes hatékonyan megsemmisíteni mind álló, mind mozgó célpontokat. Mindkét bomba lézeres célzórendszerrel (félaktív lézer) van felszerelve.

  A Roketsan hivatalos információi szerint a MAM-L háromféle robbanófejjel felszerelhető: nagy hatású repesz, termobár és tandem (páncéltörő változat). A súlya 22 kg, hossza - 1 méter, átmérője - 160 mm. A hatótávolság 8 km. A robbanófej tömegét a MAM-L 8-10 kg-a becsülik. A MAM-C még kisebb, és kétféle robbanófejet képes szállítani:nagy hatású repesz és egy többcélú robbanófej. A MAM-C tömege 6,5 kg, hossza - 970 mm, átmérője - 70 mm. A hatótávolság 8 km.

  [​IMG]
   
 7. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 8. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 9. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Ennyit ért az oroszok szava .További harcok
   
 11. honved

  honved Well-Known Member

  Megrendelni 100 db ilyen drónt a Honvédségnek, megfelelő fegyverzettel. Valaki kiszámolhatná mennyi is lenne ? :)
   
 12. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Pont erre utaltam... Ez itt azért nekem elég egyértelmű, hogy van az amúgy koldusszegény Örményország, aminél a nála 3x nagyobb lakosságú és a petrodollárjai miatt még sokkal nagyobb anyagi lehetőségekkel rendelkező szomszédja mellett egyre nyilvánvalóbb az, hogy a 25x nagyobb középhatalom is támogatja az ellenük való háborút pénzzel, emberrel, technikával, meg úgy kb. a fél arab világ, Izrael szállít, szállított fegyvert az ellenlábasaiknak, az egyik szomszédjuk a Grúzok szintén úgy állnak hozzá a bulihoz hogy inkább az azerieknek kezdveznek stb.

  Egy esélyük lett volna, ha a jelenlegi vezetés nem kezdi el basztatni a mackót, azt meg elkúrták, nem kicsit, nagyon. Hát ennyibe fáj most nekik! Én sajnálom az örményeket. A népet, nem a hülye vezetésüket, azok nem tudom mit gondoltak...
   
  endre, gergo55, laiki and 3 others like this.
 13. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Ezért írtam azt hogy láttam mindenféle számot. Az hogy kinek mennyiért adják, erősen képlékeny, én sem hiszem hogy egy ilyen drón 10milla lett volna az azerieknek, de nem is pár tízezer dollár, illetve enyhén alulbecsülted szerintem azt a 400 milliót dollárban, és az azeri veszteségeket, ez volt a lényeg abban amit írtam, ha nem ment át... Egy Harop ára közel van az egy millához az optimális becslések szerint is, ez is jó dolog, de kell hozzá - mögé más is ahhoz hogy érjen valamit, meg kell venni azt is. Az tény, hogy az ami mögötte van nem pusztul el üzemszerűen mint a drón maga, csak az ellenség aktív közreműködésével.

  Az azerieket a fél arab világ tolja minimum pénzzel, van akik konkrétan fegyverrel/élőerővel is, velük szemben van egy magát sikeresen mindenkitől elszigetelő koldusszegény kis 3 milliós ország, aminek a terepviszonyokon kívül jelenleg SEMMI más szövetségese nincs. Ezek nagyjából az erőviszonyok.
   
  endre, fip7 and phaidros like this.
 14. zsolti

  zsolti Well-Known Member

  Na most lehet hogy nem leszek népszerű, de biztosan meghalni nem érdemes egy földért sem. Nagyjából láthatóak az esélyek, ezt elkúrták ott hogy nincs mögöttük senki. Nem fog azon változtatni semmit, ha teljesen kivéreztetik az amúgy jó szándékú önkénteseiket, láthatóan attól függetlenül hogy hány emberüket öletik meg, sok nekik az azeri - török tandem. Reálisan nézve ennek sok értelme nincs, amit jelenleg csinálnak.
   
  endre, szegcsab, fip7 and 1 other person like this.
 15. tong djagbu

  tong djagbu Well-Known Member

 16. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Mi köze ehhez az oroszoknak?
   
 17. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 18. Wilson

  Wilson Well-Known Member

  Az izraeliek kvázi barteleznek is az azeriekkel földgázért és kőolajért is adnak nekik fegyvert.
   
  endre and zsolti like this.
 19. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 20. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

  tong djagbu likes this.

Ezen oldal megosztása