[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
@Wilson
"És nem nagyon szerepelnek hadifoglyok a csaták statisztikáiban sem."

Hát dehogynem ! Nagy valószinűséggal itt van mindjárt 32 azeri ! o_O

18+


101e82e23af0d649079aede560694800db678f2ddb5c1dcf1d839ba783fe49eb.jpg
 

milagro

Well-Known Member
2019. szeptember 28.
11 785
25 338
113
Sztyepanakertet- civileket/civil infrastruktúrát támadták az azeriek.
Két lövedék csapódott a városra.


Itt a válasz:
"Yerevan has ordered its army to go on full combat alert amid a new wave of violence in Nagorno-Karabakh. Earlier, authorities reported the region’s capital faced artillery strikes which left people wounded."
https://www.rt.com/russia/502354-armenia-army-alert-nagorno-karabakh/
..
Plusz néhány kép a sztyepanakerti belövések nyomairól:
https://news.am/eng/news/605606.html
..
Számos civil sebesült is van:
https://www.themoscowtimes.com/2020...ck-as-armenia-says-ready-for-mediation-a71634
 
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
@Wilson

"Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi körülmények között a "légvédelmi eszközök" kivonása az "árokból" növeli a sebezhetőségüket, egy légitámadás esetén.(magyarul az örmények úgy gondolják teljesen mindegy,hogy be vannak "ásva" vagy sem ugyanúgy kilőhetik őket)"

Ritkán, de előfordul, hogy a preciziós lövedék is (enyhén) célt téveszt. Ilyenkor bizony jól jöhet az a kis homok védmű.Itt pl. 0:30-nál esélyt adott.

 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 980
10 717
113
Erre mondtam, hogy ezen az alapon mi is magunkénak követelhetjük a Csendes-Óceánig a sztyeppesávot. Az elmúlt ezer évben az örményeknek nem nagyon volt önálló államiságuk, ha egy külső hatalom(Orosz birodalom) nem szervezi meg Armenia Oblastot és nem telepít oda nagy számban örményeket, akkor nem is létezne Örményország. Ez engem határozottan a zsidók államalapítására emlékeztet. Az meg hogy azerbajdzsán picsaország egy erős csúsztatás, az azeri tatár törzsek számos birodalmat szerveztek az elmúlt 6 évszázadban. természetesen a modern azeri nép nem létezett mert törzsszövetségi keretek voltak.

Éppen arra próbáltam felhívni a figyelmedet, hogy a bizánci források közel 1000 év alatt, kizárólag 5 sztyeppei népet illettek türk nevezettel. Ezekből az egyik Árpád népe.
Az Árpád-ház DNS-ének kutatásánál van sokkal szélesebb mintavétel és hasonló mélységű kutatás, amely szerint a honfoglalók 30%-ban kelet-ázsiai, 10%-ban eurázsiai, 40%-ban szrubnaja(proto-szkíta), 20 %ban kaukázusi génekkel rendelkeztek. Az Árpádok baktriai eredete amúgy rosszul van kommunikálva, erről a Szabados György írt is elég részletesen. Ha érdekel rákérdezek
A nem behódolásról meg csak annyit Batu szövetségi ajánlatot tett, a haderő egyharmadát a zsákmány negyedéért. A saját testünkkel védtük Európát, hoggy aztán Harcias Frigyes osztrák herceg jól elragadjon még 3 vármegyét. Megérte?
A török korban meg a magyar arisztokrácia egy vékony rétege, 13 főnemes és főpap választotta királlyá Habsburg Ferdinándot. Kb 1 évszázadot kellett volna török vazallusként kihúzni és nem pusztult volna az ország 150 éven keresztül.
Amúgy voltak tatárok a Balkánon, már a török érkezése előtt is. ;)


Már miért követelhetnénk ? 1000 előtt nem volt államunk, határokkal rendelkező területünk... , ott éltünk és kóboroltunk a sztyeppén, nem építettünk településeket, városokat, kultúrát, vándorló, nomád életmódot folytattak az ősök, oda mentek, ahol éppen jó legelő volt az állatoknak és ahol biztonságban voltunk a rivális törzsektől. Ez egy alsóbbrendű életforma...mit követelnél vissza keletről, egy birkák, juhok, szürkemarhák által lelegelt földdarabot ? :D

Mint írtam az örmény királyság már évezredekkel ezelőtt megvalósult, állama volt, városai voltak, aztán jött a sok hódító stb a fentebbi idézetem.. a türkök csak 1 a sok hódító közül, akik meghódították ugyan, de attól az még örmény terület/karabah/, azért laknak ott örmények... persze nyugatabbra is, az Araráttól nyugatra is voltak örmény területek, csak onnan kiirtották őket.

"Az örmény királyság 438-as bukása után Örményország a Szászánida Birodalmon belül volt autonóm terület. Ez a 451-es örmény lázadás után lett végleges, amikor az örmények keresztény kormányzatot kaptak, míg a többi szászanida területet a perzsák közvetlenül kormányozták. Ez a rendszer a 630-as évekig maradt fenn, amikor a szászanida Perzsiát az arabok elfoglalták.

Az 1230-as években a mongol ilhánok meghódították a zakarida fejedelemséget, majd Örményország többi részét is. A mongol hódítás egyike volt a közép-ázsiai népek 1200-as évektől az 1400-as évekig tartó támadásainak. A súlyos pusztítások után Örményország lehanyatlott. Az 1500-as években a törökök és a szafavida Perzsia megosztotta egymás között Örményországot."

:)
De ha mindig a 19. század a mániád, akkoriban ezt történt:

Az orosz birodalom bekebelezte Kelet-Örményországot (Jerevánnal és a Karabah kánsággal együtt) 1813-ban és 1828-ban.

A török uralom alatti örményeknek bizonyos autonómiát adtak településeiken és viszonylagos békében éltek a birodalom többi népével, beleértve a törököket. Keresztényként egy szigorúan muszlim társadalmi rendben, az örmények súlyos diszkriminációnak voltak kitéve. Amikor több jogot kezdtek követelni a török államtól, II. Abdul-Hamid szultán válaszul tömegmészárlásokat szervezett az örmények ellen 1894 és 1896 között, amikor különböző becslések szerint 80 000–300 000 ember pusztult el. Ezt a szultán neve után nevezik hamidi mészárlásnak, és ő a „véres szultán” csúfnevet kapta a világban.

Az Oszmán Birodalom összeomlásának a kezdete az ifjútörök forradalom volt 1908-ban, amely megdöntötte Hamid szultán trónját. Az örmények annak is örültek, hogy az Egység és Haladás Bizottsága másodosztályú státust biztosított nekik. Az örmény reformok részeként 1914-ben a velük kapcsolatos kérdések megoldására főfelügyelőt neveztek ki.



Tehát a múltjukból teljesen világos az örmények számára, hogy mire számíthatnak a karabahban, ha elfogadnák az azeri uralmat...

A többire most nem reflektálok, ne forduljon offba.
 
  • Tetszik
Reactions: jimkirk

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Nincsenek valós megbízható számok,statisztikák arról,hogy mennyi drónt vesztettek az azeriek,nagy valószínűséggel jó párat elvesztettek a harcokban,de ha arról van szó akkor a Bayraktar drónokat Kardigan pótolni fogja,hozzáteszem,hogy már június,júliusban arról szóltak a "harci dobok"a török sajtóban ,hogy készek minden haditechnikai segítséget megadni az azerieknek,úgy,hogy pontosan nem lehet tudni,hogy a háború megkezdésekor mennyi Bayraktar drónnal rendelkeztek.de persze nem csak az okozhatja a török drón tevékenység csökkenését,hogy nagy veszteséget szenvedtek el, az is lehet,hogy kezdenek kifogyni a preciziós lőszerekből ,rakétákból,amelyekkel nagy magasságból tudják kiiktatni a légvédelmi állásokat,nem szabad elfelejteni,hogy ugyan a Bayraktar drón képes az örmény hadsereg karabahi légvédelmének gerincét képező Osa légvédelmi rendszer hatótávolsága (7400 m) felett tevékenykedni de ehhez preciziós lőszerek,rakéták kellenek amelyek nem két forintba kerülnek Az mindenesetre biztos,hogy a török dróntechnikának ez egy nagyon komoly pr bemutató amiben az a különösen tragikus,hogy emberi életek árán valósul meg.Amúgy orosz katonai szakértők az eddig eltelt időszakot elemezve kicsit értetlenül állnak az előtt,hogy a meglévő azeri légi fölény ellenére az örmények nem sok gondot fordítanak az álcázásra,nyilt területeken is ahol nyilvánvalóan nagy egy légi(drón) támadás veszélye nagy csoportokban tartózkodnak,Ez szerintük a háború első napjaiban még talán valamilyen szinten érthető,de jelenleg már furcsának találják.A katonai eszközök álcázásának elégtelenségére szerintük az szolgáltat némi(de nem teljes)magyarázatot,hogy az örmények valószínűleg érzékelték,hogy az azeriek a drón technikájuknak köszönhetően nagyon pontosan bemérték az örmény állásokat különösen a légvédelmi állásokat és így aztán úgy gondolhatják,hogy nem teljesen éri meg az álcázás teljeskörű kiépítése főleg abban az esetben,ha időszűkében vannak.

Igen, javarészt egyetértek. A Bayraktar TB2 simán tudja 5 km magasság felettről és 8 km távolságról is szórni az áldást. Továbbá az Osza -k radarjai ilyen távolságra sem ilyen méretű jószágokra lehetnek optimalizálva ...

Ugyanakkor azzal nem értek egyet, amiről más is hozott cikket azzal kapcsolatban miért változtattak taktikát az örmények. Valószínűleg Ők is észrevették az azeri videókon amit én az első két napban.

Mi is lenne ez? Ugye azok a "beásott védelmek" -et használták békeidős gyakorlatokon is. Ugye jónéhányat nem használtak (csak ki van ásva a hely neki), de nagyon jól megkülönbeztethető, hogy melyeket igen. Egész egyszerűen a legközelebbi műút irányából jól letaposott fű/aljnövényzet, illetve kerék/lánctalp nyomok (ez a drónfelvételelen gyönyörűen látszik) egészen az állásig. Egészen egyszerűen ezt békében kényelmesen emberi (egyszerűen kocsival végigmegyek az úton bol van kitaposott lehajtó) illetve elektronikusan (drónok) felderítik az azeriek ...

Aztán amikor kitör a harc, akkor az örményi egyszerűen kényelmesen belehajt az Osza -jával a gyakorlatokon alaposan kigyakorolt ugyanabba az állásba. Soha a szomszédos 10 méterre levőbe (!!). Kínosan ügyelve, hogy 1 méterre se álljon mellé, ahová mindig is szokott.

Még egy részletre szoktak kínosan ügyelni - és ebből soha, semmilyen körülmény között nem engednek: soha nem használunk álcahálót vagy ponyvát - még a nem használt állások esetében sem.

Az azerinek nehéz dolga nincs. Kizavarják a drónt egyszerűen az éppen soron levő megszokott helyre, hogy csapjon agyon bármit, amit ott talál ...

Az új taktika egy érthető lépés. Itt nem arról van szó, hogy ne használnának álcát, hanem pont ellenkezőleg. Az álca maga a "végtelen táj". Azaz belevittek egy olyan bizonytalansági faktort, hogy nem az azeriek által jól megszokott mindig ugyanazon állásban dekkolnak. Ilyenformán az azerieknek nem csak "gombot kell nyomkodnia" hanem előtte bizony fel kell deríteni az eszközöket ...

Egy dolgot nem szoktam érteni még. Az örményeknél ezt a "jármű fixációt". Amint feltűnik egy (T-72, BMP, teherautó - mindegy) elkezdenek egyből tömegesen rajzani körülötte. No nem pakolászni vagy ilyesmi, hanem csak "könyökölni" meg vigyorogni. Ez a légi felvételeknél is látszik meg a helyszíni riportoknál is. Amint feltűnik pl. egy BMP, akkor a riporter is arra veszi az irányt, a bunkerekből/futóárokból kirajzik mindenki, hogy egyet jól könyökölhessen rajta ... Aztán az azeri videókon nézegethetjük, hogy ilyenkor agyoncsapja valami az egész brigádot ... Ez csak tényleg engem zavar?

Az különösen "tetszett" (többször linkelték a videót) amikor az ember látja, hogy jön a raksi a 10 méterre levő Osza -jára. Elkeseredetten odaszalad (!!), nyit egy ajtót, aztán szétveri az egész "idillt" egy UMTAS (vagy akármi, mindegy). Mi van? Ott maradt a mobilteló vagy mi? :confused::confused:
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 980
10 717
113
Igen, javarészt egyetértek. A Bayraktar TB2 simán tudja 5 km magasság felettről és 8 km távolságról is szórni az áldást. Továbbá az Osza -k radarjai ilyen távolságra sem ilyen méretű jószágokra lehetnek optimalizálva ...

Ugyanakkor azzal nem értek egyet, amiről más is hozott cikket azzal kapcsolatban miért változtattak taktikát az örmények. Valószínűleg Ők is észrevették az azeri videókon amit én az első két napban.

Mi is lenne ez? Ugye azok a "beásott védelmek" -et használták békeidős gyakorlatokon is. Ugye jónéhányat nem használtak (csak ki van ásva a hely neki), de nagyon jól megkülönbeztethető, hogy melyeket igen. Egész egyszerűen a legközelebbi műút irányából jól letaposott fű/aljnövényzet, illetve kerék/lánctalp nyomok (ez a drónfelvételelen gyönyörűen látszik) egészen az állásig. Egészen egyszerűen ezt békében kényelmesen emberi (egyszerűen kocsival végigmegyek az úton bol van kitaposott lehajtó) illetve elektronikusan (drónok) felderítik az azeriek ...

Aztán amikor kitör a harc, akkor az örményi egyszerűen kényelmesen belehajt az Osza -jával a gyakorlatokon alaposan kigyakorolt ugyanabba az állásba. Soha a szomszédos 10 méterre levőbe (!!). Kínosan ügyelve, hogy 1 méterre se álljon mellé, ahová mindig is szokott.

Még egy részletre szoktak kínosan ügyelni - és ebből soha, semmilyen körülmény között nem engednek: soha nem használunk álcahálót vagy ponyvát - még a nem használt állások esetében sem.

Az azerinek nehéz dolga nincs. Kizavarják a drónt egyszerűen az éppen soron levő megszokott helyre, hogy csapjon agyon bármit, amit ott talál ...

Az új taktika egy érthető lépés. Itt nem arról van szó, hogy ne használnának álcát, hanem pont ellenkezőleg. Az álca maga a "végtelen táj". Azaz belevittek egy olyan bizonytalansági faktort, hogy nem az azeriek által jól megszokott mindig ugyanazon állásban dekkolnak. Ilyenformán az azerieknek nem csak "gombot kell nyomkodnia" hanem előtte bizony fel kell deríteni az eszközöket ...

Egy dolgot nem szoktam érteni még. Az örményeknél ezt a "jármű fixációt". Amint feltűnik egy (T-72, BMP, teherautó - mindegy) elkezdenek egyből tömegesen rajzani körülötte. No nem pakolászni vagy ilyesmi, hanem csak "könyökölni" meg vigyorogni. Ez a légi felvételeknél is látszik meg a helyszíni riportoknál is. Amint feltűnik pl. egy BMP, akkor a riporter is arra veszi az irányt, a bunkerekből/futóárokból kirajzik mindenki, hogy egyet jól könyökölhessen rajta ... Aztán az azeri videókon nézegethetjük, hogy ilyenkor agyoncsapja valami az egész brigádot ... Ez csak tényleg engem zavar?

Az különösen "tetszett" (többször linkelték a videót) amikor az ember látja, hogy jön a raksi a 10 méterre levő Osza -jára. Elkeseredetten odaszalad (!!), nyit egy ajtót, aztán szétveri az egész "idillt" egy UMTAS (vagy akármi, mindegy). Mi van? Ott maradt a mobilteló vagy mi? :confused::confused:


"gy dolgot nem szoktam érteni még. Az örményeknél ezt a "jármű fixációt". Amint feltűnik egy (T-72, BMP, teherautó - mindegy) elkezdenek egyből tömegesen rajzani körülötte. No nem pakolászni vagy ilyesmi, hanem csak "könyökölni" meg vigyorogni. Ez a légi felvételeknél is látszik meg a helyszíni riportoknál is. Amint feltűnik pl. egy BMP, akkor a riporter is arra veszi az irányt, a bunkerekből/futóárokból kirajzik mindenki, hogy egyet jól könyökölhessen rajta ... Aztán az azeri videókon nézegethetjük, hogy ilyenkor agyoncsapja valami az egész brigádot ... Ez csak tényleg engem zavar?"

Erre én is felfigyeltem már...
Az örmény vezetés helyében kiadnám utasításba a csapatoknak, hogy nincs tömörülés... vírusjárvány van... meg így ha jön a dróntámadás, akkor nem hal meg mindenki, csak a csapat fele.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 328
13 661
113
Igen, javarészt egyetértek. A Bayraktar TB2 simán tudja 5 km magasság felettről és 8 km távolságról is szórni az áldást. Továbbá az Osza -k radarjai ilyen távolságra sem ilyen méretű jószágokra lehetnek optimalizálva ...

Ugyanakkor azzal nem értek egyet, amiről más is hozott cikket azzal kapcsolatban miért változtattak taktikát az örmények. Valószínűleg Ők is észrevették az azeri videókon amit én az első két napban.

Mi is lenne ez? Ugye azok a "beásott védelmek" -et használták békeidős gyakorlatokon is. Ugye jónéhányat nem használtak (csak ki van ásva a hely neki), de nagyon jól megkülönbeztethető, hogy melyeket igen. Egész egyszerűen a legközelebbi műút irányából jól letaposott fű/aljnövényzet, illetve kerék/lánctalp nyomok (ez a drónfelvételelen gyönyörűen látszik) egészen az állásig. Egészen egyszerűen ezt békében kényelmesen emberi (egyszerűen kocsival végigmegyek az úton bol van kitaposott lehajtó) illetve elektronikusan (drónok) felderítik az azeriek ...

Aztán amikor kitör a harc, akkor az örményi egyszerűen kényelmesen belehajt az Osza -jával a gyakorlatokon alaposan kigyakorolt ugyanabba az állásba. Soha a szomszédos 10 méterre levőbe (!!). Kínosan ügyelve, hogy 1 méterre se álljon mellé, ahová mindig is szokott.

Még egy részletre szoktak kínosan ügyelni - és ebből soha, semmilyen körülmény között nem engednek: soha nem használunk álcahálót vagy ponyvát - még a nem használt állások esetében sem.

Az azerinek nehéz dolga nincs. Kizavarják a drónt egyszerűen az éppen soron levő megszokott helyre, hogy csapjon agyon bármit, amit ott talál ...

Az új taktika egy érthető lépés. Itt nem arról van szó, hogy ne használnának álcát, hanem pont ellenkezőleg. Az álca maga a "végtelen táj". Azaz belevittek egy olyan bizonytalansági faktort, hogy nem az azeriek által jól megszokott mindig ugyanazon állásban dekkolnak. Ilyenformán az azerieknek nem csak "gombot kell nyomkodnia" hanem előtte bizony fel kell deríteni az eszközöket ...

Egy dolgot nem szoktam érteni még. Az örményeknél ezt a "jármű fixációt". Amint feltűnik egy (T-72, BMP, teherautó - mindegy) elkezdenek egyből tömegesen rajzani körülötte. No nem pakolászni vagy ilyesmi, hanem csak "könyökölni" meg vigyorogni. Ez a légi felvételeknél is látszik meg a helyszíni riportoknál is. Amint feltűnik pl. egy BMP, akkor a riporter is arra veszi az irányt, a bunkerekből/futóárokból kirajzik mindenki, hogy egyet jól könyökölhessen rajta ... Aztán az azeri videókon nézegethetjük, hogy ilyenkor agyoncsapja valami az egész brigádot ... Ez csak tényleg engem zavar?

Az különösen "tetszett" (többször linkelték a videót) amikor az ember látja, hogy jön a raksi a 10 méterre levő Osza -jára. Elkeseredetten odaszalad (!!), nyit egy ajtót, aztán szétveri az egész "idillt" egy UMTAS (vagy akármi, mindegy). Mi van? Ott maradt a mobilteló vagy mi? :confused::confused:

Azért azt ne hagyd ki, hogy a török légierő AWACS és más felderítőgépei adják nekik az intelt - Azerbajzsán ellen a jelenlegi tax és cucc elég lett volna. De itt Törökország az ellenség és az ellen tökmindegy melyik állásba hajt be vagy hol van kitaposott ösvény. Real time figyelik őket fentről, a teljes rádiózásukat lehallgatják, stb... nem lehet összevetni a két fél lehetőségeit, ezért van ekkora sikere a drónoknak.
Vajon az Izraeli haderő ellen mekkora sikereik lennének? :D
 

dkes

Well-Known Member
2019. december 5.
2 385
8 928
113
Azért azt ne hagyd ki, hogy a török légierő AWACS és más felderítőgépei adják nekik az intelt - Azerbajzsán ellen a jelenlegi tax és cucc elég lett volna. De itt Törökország az ellenség és az ellen tökmindegy melyik állásba hajt be vagy hol van kitaposott ösvény. Real time figyelik őket fentről, a teljes rádiózásukat lehallgatják, stb... nem lehet összevetni a két fél lehetőségeit, ezért van ekkora sikere a drónoknak.
Vajon az Izraeli haderő ellen mekkora sikereik lennének? :D

Ami a lényeg, hogy ehhez sem AWACS sem török, de még rádiózni sem kell - egyszerűen odadurrantok a megszokott fix helyre és 100% találati arány ...

Ez így meg arra elég, amit az azeri videókon is láthatunk ...
 
W

Wilson

Guest
Az különösen "tetszett" (többször linkelték a videót) amikor az ember látja, hogy jön a raksi a 10 méterre levő Osza -jára. Elkeseredetten odaszalad (!!), nyit egy ajtót, aztán szétveri az egész "idillt" egy UMTAS (vagy akármi, mindegy). Mi van? Ott maradt a mobilteló vagy mi?

Az is lehet,hogy csak simán bepánikolt láttam már embereket extrém stresz esetén fura dolgokat teljesen logikátlan dolgokat csinálni.De az is lehet,hogy rá volt "hátékázva"a lérak:)
 

tong djagbu

Well-Known Member
2019. november 9.
2 942
19 451
113
Már miért követelhetnénk ? 1000 előtt nem volt államunk, határokkal rendelkező területünk... , ott éltünk és kóboroltunk a sztyeppén, nem építettünk településeket, városokat, kultúrát, vándorló, nomád életmódot folytattak az ősök, oda mentek, ahol éppen jó legelő volt az állatoknak és ahol biztonságban voltunk a rivális törzsektől. Ez egy alsóbbrendű életforma...mit követelnél vissza keletről, egy birkák, juhok, szürkemarhák által lelegelt földdarabot ? :D

Mint írtam az örmény királyság már évezredekkel ezelőtt megvalósult, állama volt, városai voltak, aztán jött a sok hódító stb a fentebbi idézetem.. a türkök csak 1 a sok hódító közül, akik meghódították ugyan, de attól az még örmény terület/karabah/, azért laknak ott örmények... persze nyugatabbra is, az Araráttól nyugatra is voltak örmény területek, csak onnan kiirtották őket.

Tehát a múltjukból teljesen világos az örmények számára, hogy mire számíthatnak a karabahban, ha elfogadnák az azeri uralmat...

A többire most nem reflektálok, ne forduljon offba.
Ez a teljes lenézése sztyeppei civilizációnak, amihez eredetileg tartoztunk. Először is a magyar államot nem 1000-ben alapították, hanem valamikor 880-as években Etelközben Álmos és fia, Árpád. A nomád birodalom is államszervezet, ha meg is vannak a különbségek a letelepedett társadalmak államszervezetéhez képest. Te lealsóbbrendűzöd a világtörténelem legnagyobb birodalom szervezőit, a sztyeppei népeket, akik nem csak a pusztasávban, de a letelepedett népek területein is hatalmas birodalmakat szerveztek ötvözve a sztyeppei és letelepedett népek vívmányait. Egy csomó sztereotípiát leírsz, amiket itt nem akarok cáfolni mert nagyon OFF lenne. Még csak annyit a magyar állam a hun és avar birodalmak jogutódja.

Igen volt az örményeknek állama, amelyet folyton leigáztak különböző hódítók, az örménység fokozatosan nyugati irányba szorult, az érett középkorban már Kilkiában volt államuk. A helyükre mások költöztek.
Amire hivatkozol az az örmény szemszögből leírt történelem. Először is a 19.századig az örményeknek egyáltalán nem volt rossz soruk az oszmán birodalomban, igaz fizetniük kellett a dzsizjét, de cserében a szultán védelme alatt álltak, nem háborgatták őket birtokaikban, sőt az örmény kereskedők jelentős haszonélvezői voltak az oszmán birodalmon létezésének a zsidók és görögök mellett. De például az örmény egyház is vígan együtt müködött a oszmán birodalommal. Ezzel szemben például Rettenetes Szelim szultán 1514-ben 70 ezer síitát mészároltatott le, de például a keresztényi Spanyolországból is kiűzték a muszlimokat és megkeresztelkedett moriszkókat is. Amikor a orosz birodalom betette a lábát a kaukázusontúli területre a jereváni és nakhicseváni kánságokból szervezte meg Armenia oblastot. A helyi azeri tatár lakosságot részben elűzték, legyilkolták, és megkezdődött az örmény népesség masszív betelepítése. 1828 körül az örmények a 20-25%-t tették ki a térség lakosságának. Pont úgy jártak el az oroszok, mint a Habsburgok nálunk, amikor nagy tömegű rác meg oláh népességet telepítettek be az országunkba. A mai Örményország és Azerbajdzsán területén ekkor egyetlen terület volt örmény többségű a Karabah hegyvidék. A törökországi örménység sorsának beteljesedéséhez meg nagyban hozzájárult, hogy a különböző orosz török háborúkban az örmények folyamatosan kollaboráltak az oroszokkal, s így veszélyt jelentettek az oszmán állam biztoságára. 1914 végére már 20 ezer törökországi örmény harcolt a cári hadsereg oldalán. Az örmények mindig sírnak a mészárlás miatt, de mindig elfelejtik megemlíteni hogy az egymillió örmény mellett félmillió muszlim is elhalálozott a térségben.

Az a baj, hogy mert az örmények keresztények ezért te egyből az ő pártjukra állsz, s meg sem hallgatod a másik fél sérelmeit, álláspontját.

Azt készséggel elismerem, hogy az örmények remek harcosok. Még Samil Baszajev csecsen hadúr is elismerte, hogy az Abház ezrede egyedül a karabakhiak Dashnak ellen nem tudott győzni ;)