[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 978
10 708
113
Upsz, belátom, hogy ezen átsiklott a szemem. (y)

De igen, én végig olvastam. Kíváncsiságból is, és azért is mert a szavaidból az ellenkezője derül ki. Pedig tényleg betyár jó kis cikk.
Nézd, nekem pláne nem a szívem csücske az iszlám, vagy éppen a Törökök, de ez az írás igen-igen pontos képet fest a miértekről, és ha elfogadhatóvá nem is (mint keresztény), de érthetőnek érthetővé teszi a történteket.
Mert nem csak egy olvasta van a dolgoknak.
De úgy látom te csak minden harmadik-negyedik sort (elejét ;-) )olvastad, az okokat már nem. Pedig szerintem teljesen érthetőek azok is. Ha muszlim lennék és Török, semmi problémát nem éreznék a megoldásban. De mint írtam, a szavaidból ebből semmit nem lehet észrevenni.
Nálad Örmény jó, Török rossz.
Pont mint a fényes nyugat vs pusztai népek. :-O
...
Gőg?
Érdekes, hogy pont te írod.
Én csak annyi kérek, ne haragudj már meg magadra, mert rám nincs miért! ;-)

..háát, végigolvasva ezt a kommented, nem csak ezen siklott át a szemed. :D:D:D

Amúgy azt hittem Tong állítása mellett linkelsz majd valamit /végre valahára/, ami alátámasztja a "kölcsönösen ölték egymást" c. állítást... sajnos nem így történt. Úgyhogy még mindig várok valami konkrétumra, nem csak elfogult relativizálásra.

A cikkből épp az derül ki, hogy nem "kölcsönösen ölték egymást" hanem leginkább a törökök ölték az örményeket.
Az is kiderül a cikkből, hogy az örmények elvoltak nyomva, kivoltak pécézve és az is, hogy a törökök egy etnikailag homogén törökországot akartak, ezért fogtak bele a népirtásba annak ellenére, hogy az örmények nagyon sokáig lojálisak voltak a birodalomhoz.

Az örmény terrorizmus szakasznál felcsillant a szemem, hátha találok valami információt, ami Tong állítását legalább egy kicsit igazzá teszi, nem így történt..
Az örmény terrorizmus kimerült abban, hogy elfoglaltak egy isztambuli bankot,hogy a világ végre felfigyeljen arra, mit művelnek velük a törökök... a törökök erre válaszul egy pogromban lemészároltak 4 ezer örményt.. :( Az örmények másik terrorizmusa az volt, hogy felakarták robbantani Abdul hamid szultánt, aki örmények tízezreit ölte meg korábban, még a nagy népirtás előtt... milyen mocskok ezek az örmények... nem hagyták magukat elnyomni, lemészárolni... :D

Szóval lényeg a lényeg, lehet hogy elolvastad a szöveget, de értelmezni nem sikerült, mert akkor nem azon az állásponton lennék amin.

Mindegy, fontos, hogy ne add fel, a jó pap is holtig tanul, legközelebb jobban megy majd. ;)
 
W

Wilson

Guest
Egy érdekesség az örmény védelmi minisztérium közleménye:

Az Örmény Köztársaság Védelmi Minisztériuma felszólítja az Örmény Köztársaság valamennyi állampolgárát, hogy kategorikusan tartózkodjanak a harcokról folytatott telefonos megbeszéléstől. Erről a Facebook-oldalán írt,Sushan Stepanyan, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

"Az ilyen nyílt megbeszélések valós veszélyt jelentenek a katonai feladatát kiválóan teljesítő Artsakh Védelmi Hadsereg fellépésének eredményességére."

A telefonbeszélgetések során, akár gondatlanul is, olyan adatokat lehet továbbítani, amelyek hasznosak lehetnek az ellenség számára az erőink elleni fellépésének a megtervezésében.

Arra kérünk benneteket, hogy legyetek tisztában a probléma jelentőségével.
"Hogy akaratlanul se, károsítsuk a győztes háború menetét" - írta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.
 

Molon Labe

Well-Known Member
2020. július 26.
1 978
10 708
113
Valóban nem az örmény állam írtotta a törököket, azerieket, mert nem is létezett vagy 600 éve. Azt sem értem miért veszed egy kalap alá a törököket meg az azerieket, olyan mintha a szlovikat meg a lengyeleket egy kalap alá vennéd. Ne haragudj, de Azerbajdzsánban soha nem irtották szisztematikusan az örményeket, ők is az orosz birodalom részei voltak. Az meg, hogy mi történt a kelet-anatóliai örményekkel miért is az azeriek bűne?

Ja és kurvára gáz a stílus amit megengedsz magadnak!

Állítottál valamit, már nem először, nem másodszor... jó lenne megtámogatni valamivel, mert ez eddig netto mosdatása a népirtó törököknek.

Szóval, erre az állításra kérek tőled végre valami értékelhető forrást: "Ne zavarjon, de kölcsönös mészárlásokra került sor az elmúlt jó 130 évbe" ami egyenértékűvé teszi a két felet a "mészárlás" kifejezésben, ugyanis ezt sugallod, mintha lett volna egy török népirtás is amit örmények követtek el.

Arra is kérek forrást/nyugodtan linkeld be azt a kommentem/, ahol azt állítottam, hogy Azerbajdzsánban irtották az örményeket ? Egyébként igen, irtani nem, csak gyilkolták őket, Szumgait utcáin.

Köszönöm előre is! ;)
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 848
91 306
113
Még egyszer megkérdezem: miért kellene ma tiszteletben tartani azt hogy térkép szerint Hegyi-Karabah Afganisztánhoz tartozik??!! Merthogy ez csak azért van így, mert egy ŐS-demokrata/kommunista diktátor "oszd meg és uralkodj rajtuk" alapon így húzta meg a határokat a térképen (mármint Sztálin)?? Őt persze nem zavarta hogy az mindig is örmény többségű terület volt (most mindegy hogy 60-80 vagy 90%-ban), pont ebből húzta a hasznot, meg azóta is mindenki akiket nem érdekel a helyi lakosság hovatartozása és véleménye!? "Mert a határvonal azt mutatja..."
Az a baj, hogy a Szovjetunió / FÁK felbomlásakor a nemzetközi jog ezeket a határokat ismerte el. Ezenfelül is rengeteg igazságtalan határ van, de ha egyoldalúan köpünk nemzetközi szerződésekre, az elég nagy káoszhoz vezet. Mert ha a nemzetek önrendelkezési jogát tartjuk elsődlegesnek, akkor csonkoljuk meg a Balti országokat is, ahol 1/3-os orosz kisebbség él, Spanyolországot, Belgiumot osszuk fel stb..

Én is érzem, hogy ez így sem lesz rendben, de a jelenlegi helyzet is illegitim. Egyébként az USA folyamatos gyengülésével, Kína mint világhatalom felemelkedésével, továbbá regionális nagyhatalmak, mint Törökország megerősödésével a határok újra lesznek rajzolva. Kezd felborulni az egyensúly.
Sajnos ez a Balkánra is be fog gyűrűzni. Bosznia, Macedónia teljesen életképtelen határokkal működik. Igen, valszeg a törökök fogják ott is kavarni a xart, ha ezt lerendezték. De nem biztos, hogy nekünk a konfrontáció lesz velük szemben az érdekünk. Nem célunk a konfliktus gerjesztése, de ha felkavarodik a xar nem kell az első vonalban lennünk az "igazság" oldalán. Egyszer ráérünk kimaradni egy ilyenből és megvárni kicsit kívülállóként, mi sül ki belőle. A lényeg mi minden potens szereplő irányában maradjunk nyitottak és tárgyalóképesek.

Addig is a gazdasági és katonai potenciálunk erősítsük, senki se rángathasson bele minket.
 
W

Wilson

Guest
Még egy érdekesség az örményektől.

" Kedves Talysh-Lezg testvérek, szorosan figyelemmel kísérjük az azeri Talysh Talysh által lakott városaiban és falvaiban az egyre növekvő tiltakozásokat, amelyek során a lakosság bojkottálja Ali parancsát, hogy bevonuljanak az azeri hadseregbe,és harcoljanak Artsakh és Örményország ellen. A tiltakozások több száz talis-lezgi áldozatot előztek meg. Az azeri politikai klán gyakorlata, hogy így szabadul meg tőlük élő célpontként használva őket,és ez a gyakorlat évtizedek óta nem változott. A védelmi hadsereg jó akaratunk jeleként nem veszi tűz alá az ellenség Talyshtan-n és Lezgistan-n található katonai létesítményeit."
 
  • Tetszik
Reactions: zeal and DTheo

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 794
80 959
113
Ez pedig egy udvarban landolt Gandzsa azeri városban.

120794253_179976743658568_5722169197780421441_n.jpg

120799042_179976790325230_8352546826299581338_n.jpg

120771896_179976853658557_3088673885678954060_n.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses and SilvioD

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 759
65 015
113
Ahogy elnéztem a műholdfotókat, max. gyalogszerrel vagy kiskocsival, mert annyira le van pukkanva, mállik szét a vasbeton a régi hídon, hogy teherautóval arra nem életbiztosítás ráhajtani az fix! Az újabb híd meg nem sérült eddig annyira, hogy ne lenne még használható. Szerencsére a LORA híd mellé csapódott be, így csak a lökéshullám és a repeszhatás csipkézte meg a szélét. Ha nem 10m lenne a LORA CEP -je, hanem mondjuk 2,5m akkor bizony a híd kb. 1/4 -e rombolva lett volna annyira, hogy nem lenne használható.
Nem kell rahajtani, a ket partra eleg egy egy teherauto, kozte pedig csatarlancban egy csapat onkentes atadogathat mindent ami kezi erovel mozgathato. Jarmuveken kivul gyakorlatilag mindent jelent ez. Elelmiszer, loszer, kezifegyverek, uzemanyag is megoldhato csovon atpumpalva. Persze kisebb a teljesitmeny de nem hiszem hogy jelentektelen volna. Szoval semminel tobb,inkabb kellemetlen.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 235
76 795
113
Nem kell rahajtani, a ket partra eleg egy egy teherauto, kozte pedig csatarlancban egy csapat onkentes atadogathat mindent ami kezi erovel mozgathato. Jarmuveken kivul gyakorlatilag mindent jelent ez. Elelmiszer, loszer, kezifegyverek, uzemanyag is megoldhato csovon atpumpalva. Persze kisebb a teljesitmeny de nem hiszem hogy jelentektelen volna. Szoval semminel tobb,inkabb kellemetlen.

Azt mondjuk megnézem mire átpakolsz(nyilván nem egyedül) ilyen módszerrel 2-3 URAL-nyi (15-18 tonna)tüzérségi lőszert,vagy kaját vagy gyalogsági lőszert vagy bármit...
Értem én,hogy nagyon jól hangzik de így nem lehet érdemben logisztikát szervezni.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
Azt mondjuk megnézem mire átpakolsz(nyilván nem egyedül) ilyen módszerrel 2-3 URAL-nyi (15-18 tonna)tüzérségi lőszert,vagy kaját vagy gyalogsági lőszert vagy bármit...
Értem én,hogy nagyon jól hangzik de így nem lehet érdemben logisztikát szervezni.
Pontosan. Kicsit nem értem az örményeket. Évtizedeik voltak, de semmi komolyabb fedett közlekedőárok, csak pár megerősített őrház\bunker. Ennyi idő alatt már komplett alagutrendszernek kellene lenni a védőálásokban.
 
  • Tetszik
Reactions: Törölt tag 1586