[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

T

Törölt tag 2361

Guest
Hááát, én nem szerb könyvekből tájékozódom a légvédelmi komplexumok képességeiről/limitációiról.
;)

A fenti állítások egy része marhaság.

szoval a regebbi ruszki radaroknak nincs semmi korlatjuk a cel gyorsasagaval szemben?

erre egy bizonyitekot kerek.
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 308
54 739
113
rudi

Vannak a radar számára átlátszó anyagok. Ha a Harop légcsavarja ilyen anyagból készült, akkor nincs róla semmilyen vissza verődés. Ergo mindegy, hogy légcsavaros-e vagy nem.
Ettől függetlenül ez nem egy klasszikus lopakodó cucc. Viszont abban biztos lehetsz, hogy erősen csökkentett észlelhetőségű.
 
W

Wilson

Guest
Nocsak,nocsak,úgy látszik az azerieknek nagyon szúrja a szemét Pegov ténykedése Karabahban:).

Büntetőeljárás indult Azerbajdzsánban Pegov orosz újságíró ellen

Az Azerbajdzsáni Főügyészség büntetőeljárást indított Semyon Pegov orosz újságíró (a WarGonzo projekt szerzője) ellen. Azzal vádolják, hogy illegálisan látogatta meg az el nem ismert Hegyi-Karabah Köztársaságot (NKR). A minisztérium azt is állítja, hogy az újságíró támogatta az örmény hadsereget, és Azerbajdzsán "területi integritásának megsértését" népszerűsítette.

„Büntetőeljárás indult az Art. 214-2 (nyilvános felbujtás terrorizmus) és 318,2 ( Azerbajdzsán államhatárának illegális átlépése), paragrafusok alapján. A legfőbb Ügyészség megjegyezte, hogy Oroszország „jogi segítséget kért az illetékes hatóságoktól”.

Az azeri ügyézség szerint Semjon Pegov "bűnözői csoportokhoz csatlakozott" Örményország állampolgáraival Azerbajdzsán "elfoglalt területein", a szükséges dokumentumok nélkül illegálisan lépte át az ország határt, és az NKR illegális rezsimjének támogatása érdekében lépett Khankendi város területére és "más megszállt területekre". A Legfőbb Ügyészség szerint "okkal gyanítható", hogy Semyon Pegov "támogatta az Artsakh (Hegyi-Karabah örmény neve)"bábrendszerét", amelyet Azerbajdzsán elfoglalt területein hoztak létre Örményország katonai agressziójának eredményeként. " Ennek érdekében az újságíró "számos örmény önkéntest" filmezett le, interjút készített "a megszállt területeken működő terrorista csoportok tagjaival", és videókat is közzétett közösségi hálózataiban, amelyben felhívták a háborús övezetbe érkező orosz állampolgárokat arra, hogy nyújtsanak segítséget Örményországnak. És emellett olyan anyagokat terjesztett, amelyek Azerbajdzsán területi integritásának megsértésére szólítottak fel.
 

szegcsab

Well-Known Member
2015. január 25.
6 904
15 157
113
EkJi7lPWAAEQO3l
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 527
44 891
113
Van egy olyan érzésem, hogy néhány felfújható gumicélt is közé számolhattak, és/vagy még igazat sem írtak ;)! Nem tudom mennyibe kerül az azerieknek a harop, de erősen kétlem azt is hogy megéri vele APC re meg vontatott tüzérségre lövöldözni... Szép és jó dolog ez a fajta hadviselés, csak hosszabb távon még egy USA gazdaság sem bírja anyagilag...
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Van egy olyan érzésem, hogy néhány felfújható gumicélt is közé számolhattak, és/vagy még igazat sem írtak ;)! Nem tudom mennyibe kerül az azerieknek a harop, de erősen kétlem azt is hogy megéri vele APC re meg vontatott tüzérségre lövöldözni... Szép és jó dolog ez a fajta hadviselés, csak hosszabb távon még egy USA gazdaság sem bírja anyagilag...

Nekem mindkét oldal dicsőséglistája enyhén szólva is gyanús. Egyikünk sincs ott, hogy saját kézzel számolja meg, de elég nehéz olyan, jellegében hasonló helyi háborút mondani az elmúlt 50 évből, ahol hasonló tempóban fogyott volna a technika.

Ráadásul mindkét sereg technikai eszközállománya relatíve kicsi, mégha a napjainkban kelet-európában divatos operetthadseregek szintjét meg is haladja.

Továbbá az sem biztos, hogy egy Harop találatos videó esetén
- a robbanófej mindig rendben elműködik
- ha igen, akkor az eltalált eszköz megsemmisül-e vagy csak sérül (sacc per kábé az esetek harmadában inkább csak az utóbbi, 100%-os fegyver nincs és nem is lesz)
- valós technikai eszköz helyett nem egy csalit kapott szét

Az egyetlen dolog amit egy ilyen videó 100%-osan bizonyít az az, hogy a drón - egyébként nem túl nagy sebességgel - nekirepül egy fegyvernek látszó tárgynak.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
...Ami egy tanknak nagyon meg se kottyan, ha nem működik el rendesen a robbanófej. Max leszakad a toronytetőre szerelt géppuska és lesz néhány kék-zöld folt a tank személyzetén.
Rosszabb esetben kirepül néhány foguk vagy kapnak egy agyrázkódást.
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 505
113
Huh, a teherautó/jeep kategóriánál jó vastagon fogott a ceruza: 155 millió $ a kilőtt 155db GAZ/ZIL/Ural-ért?! Én a feléből leszállítom, ha kérik.

Az azeri-örmény konfliktusban nem árt folyamatosan észben tartani, hogy mindkét oldalon ex-szovjet, Pravdán edződött agitproposok készítik az efféle győzelmi jelentéseket a többnyire még mindig ex-kolhozpárttitkárokból álló országvezetésnek. :)
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 895
4 405
113
Néhány vontatott löveget ért találatot felvett videó esetében látszik, hogy a löveg használható állapotban maradt, tehát kisebb javítás, ellenőrzés után újra hadrendbe állítható. A személyzet több esetben fedett óvóhelyen tartózkodott, tehát nagy eséllyel túlélték a támadást.
 

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
  • Tetszik
Reactions: tong djagbu

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 891
11 245
113
ELFOGOTT AUDIO: Azeri hadseregben kivégezték saját katonáikat "meghökkentette" még a terroristákat is
https://armenpress.am/eng/news/1031357.html

Nekem az az erdekes, hogy nem menekitik ki a sebesulteket, hagyjak meghalni, hogy (a beszelo allitasa szerint) ne kelljen nekik zsoldot fizetni. Viszont azt olvastam, hogy a zsoldos halala eseten eleg nagy karteritest kap a meghalt zsoldos csaladja.

Masreszt meg nem ertem, hogy mit csodalkoznak azon, hogy a legveszelyesebb helyeken vetik be oket, hisz epp ez a zsoldos egyik nagy elonye az alkalmazo szempontjabol.