[BIZTPOL] Kaukázus (Azerbajdzsán, Grúzia, Örményország, ...)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

12delta

Well-Known Member
2014. december 6.
998
1 563
93
Nekem az az erdekes, hogy nem menekitik ki a sebesulteket, hagyjak meghalni, hogy (a beszelo allitasa szerint) ne kelljen nekik zsoldot fizetni. Viszont azt olvastam, hogy a zsoldos halala eseten eleg nagy karteritest kap a meghalt zsoldos csaladja.

Masreszt meg nem ertem, hogy mit csodalkoznak azon, hogy a legveszelyesebb helyeken vetik be oket, hisz epp ez a zsoldos egyik nagy elonye az alkalmazo szempontjabol.
Szerintem a zsoldosok java csak a szíriai tipusu lövöldözésre számított, aztán itt keményen pofin vágta őket a valóság. Itt nem lehet elrejtőzni a civilek között.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 077
13 470
113
13oct_Azerbaijan_Armenia_map_2-scaled.jpg
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 983
32 297
113
mivel regen vitasztunk a 99szerb nato haborun, es a akori nagyokos pvo vezer smiljanic konyven, amire irtad hogy elolvastad, szoval gondolom tudsz szerbul.

itt egy cikk a ormeny pvo-rol ahol szepen le van irva hogy gondok vannak a lassan repulo celokkal.

S300PS
Radar za navođenje raketa „30N6“ koristi veoma uzak snop kod praćenja ciljeva, tako da protivradarska raketa može biti lansirana na radar samo sa aviona koji je u statusu zahvata i automatskog praćenja. Sistem poseduje sposobnost da otkriva i zahvata protivradarske rakete lansirane na radar i da na njih navodi rakete. Radar može istovremeno automatski pratiti do 6 ciljeva i na njih navoditi do 12 raketa.
Rakete su veoma brze i dostižu brzine do oko 6 Macha.
Sistem je veoma mobilan i treba mu samo 5 minuta za ispoljavanje raketnog dejstva od trenutka posedanja vatrenog položaja.
Sistem je pogodan za otkrivanje niskoletećih i veoma niskoletećih ciljeva i dejstvo na njih.
Ono što je problem, a tiče se upravo borbe protiv bespilotnih letelica i klipnih aviona je brzina cilja. Ukoliko je brzina cilja ispod 185 km/h, cilj ne može biti praćen nišanskim radarom.

S-300PT
Radar za navođenje raketa „5N63“ ima slične mogućnosti kod praćenja ciljeva kao i „30N6“. Radar može automatski pratiti do 6 ciljeva i na njih navoditi do 12 raketa.
Sistem takođe ima isti problem oko praćenja ciljeva koji lete brzinama nižim od 185 km/h.


Kub
2K12 Kub“ ima znatno bolje mogućnosti dejstva na niskoleteće ciljeve, pre svega zbog načina vođenja (poluaktivno radarsko samonavođenje), veće manevrabilnosti i pokretljivosti rakete 3M9 u odnosu na 3M8, ali i višekanalnosti po raketi koja je važan aspekt dejstva po niskoletećim i veoma niskoletećim ciljevima. Međutim, ostaje problem dejstva na ciljeve koji lete sporije od 200 km/h, jer radar takve ciljeve prati uz poteškoće kod sistema za selekciju pokretnih ciljeva.


OSA
Pored toga, treba znati da sistem ima maksimalan domet do 10,3 km po daljini, ali da sa manjom brzinom cilja, značajno pada domet po daljini. Već za ciljeve koji lete sporije od 100 m/s, domet po daljini je do 6,4 km, a ako lete još sporije domet još pada. U tom smislu može biti i jasnija taktika upotrebe bespilotnih letelica i klipnih aviona da lete što sporije moguće, na visinama iznad ili oko 5 km i da se drži daljine do cilja od barem 6 km. U takvim situacijama, sistem „Osa“ teško može da nađe rešenje za veoma sporog, visokog i bliskog napadača (ili izviđača) iz vazduha.

Neva
Sistem „S-125M1 Neva“ može pratiti i gađati i niskoleteće ciljeve i postoji mogućnost i dejstva na bespilotne letelice i dronove, ali se takođe brzina letelica ispod 200 km/h postavlja kao problem za sistem praćenja pokretnih ciljeva.

az egesz cik itt:
https://www.vojnaknjizara.com/anali...pvo-protiv-vazduhoplovnih-snaga-azerbejdzana/

Hmejmímben azért lelődöztek a ruszkik pár drónt. Igaz Pancirral ugye? Arról nem esik itt szó. Bár Pancirok is estek áldozatul Harop vagy Bayraktar támadásoknak Szíriában és Líbiában is.
 

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 536
5 033
113
Levél Javadov tiszta emlékirataiból;
۰۹ دی ۱۳۹۴ admin Azerbajdzsán , News , Irán , különlegesség ۰

Vegyük figyelembe, az irániak nem felejtenek.

tumbnail-4.jpg

A Kaukázusi Kulturális Központ szerint Roshan Javadov ezredes, a karabahi háború önkéntes erõinek parancsnoka, aki belügyminiszter-helyettes is volt, a karabahi háború alatt átvette a karabahi önkéntes harcosok (Apunlar) parancsnokságát, és úgy vélte, hogy ha Országa szuverenitásának kísérése a parancsnoksága alatt álló csoporttal képes visszafoglalni Karabahot, de az Azerbajdzsán Köztársaság szuverenitása olyan okokból, mint a csoport Iránhoz fűződő kapcsolata, nem volt hajlandó folytatni tevékenységét.

Roshan Javadov, aki önkéntes harcosok százait vezényelte Hegyi-Karabah felszabadításáért, úgy vélte, hogy tűzszünet esetén Hegyi-Karabah örökre el lesz választva az országtól.

De Heydar Alijevnek égetően tűzszünetre volt szüksége, hogy megszilárdítsa uralmát. Ez éles szakadást okozott a kormány és a Javadov által vezetett Apun-csoport között. Tehát 1995-ben Heydar Alijev arra utasította az ország hadseregét, hogy az örmény ellenségek megtámadása helyett támadja meg az önkéntes harcosok bakui központját. Roshan Javadov megsebesült az összecsapásban, és végül megölték.

Roshan Javadov elmondta, hogy a rokonaival - köztük ügyvéd testvérével - megosztott emlékekben leleplezte Heydar Alijev mögött játszódó játékokat, Irán iránti féltékenységét és haragját, és elmondta, hogy Alijev nem működött együtt az iráni erőkkel a hegy-karabahi háborúban. Mahir Javadov Roshant idézi:

"Miután az új elnök (Heydar Alijev) esküt tett, felhívta első hivatalos találkozóját velem. Tudtam, hogy egy hegyi-karabahi felszabadítási tervről fog kérdezni tőlem, ezért egy mappába tettem a háborút és a műveleti tervet, és találkoztam az elnökkel.

De az elnök egy mappára mutatott az íróasztalán, és azt mondta: "Tisztában vagyok az iráni együttműködésével. A mappát Izraelből Törökországba, onnan pedig Bakuba vitték át. Mostantól le kell állítania minden kapcsolatát Iránnal. Nincs szükségünk Irán segítségére. Ha tudom, hogy Hegyi-Karabah visszaszerezhető Irán segítségével, átadom Örményországnak. Hegyi-Karabah nem jelent nagyobb problémát, és rövid idő alatt önmagában megoldódik. Háborúnk Iránnal folyik, fel kell készülnünk az Iránnal folytatott háborúra. "Fő ellenségünk nem Örményország, hanem az irániak."

Maherjavadov, Roshan Javadov testvére, akkor Bakuban az ügyész és az Apun csoport tagja volt. Miután öccsét meggyilkolták, nyugatra menekült, és felfedte a bakui kormány mögött rejlő titkokat. Maher Javadov most Ausztriában él.



Roshan Javadov úgy vélte, hogy képes lesz visszafoglalni Karabahot, ha országa kormánya csatlakozik a parancsnoksága alatt álló csoporthoz, de az Azerbajdzsán Köztársaság kormánya olyan okokból, mint például a csoport Iránhoz fűződő kapcsolata, nem hajlandó folytatni tevékenységüket. Apon a hegyi-karabahi háború alatt számos sikeres katonai műveletet vállalt, 1991-ben Javadovot nemzeti hősként tisztelték meg, 1993-ban belügyminiszter-helyettes lett. Ugyanakkor Irán titkos támogatásával és Iránon keresztül 1300 afgán mudzsahid lépett be a régióba, hogy harcba szálljon a karabahi háborúban. Roshan Javadov úgy vélte, hogy fegyverszünet esetén Hegyi-Karabah örökre el lesz választva az országtól, de Heydar Alijevnek égetően tűzszünetre van szüksége uralma megszilárdításához. Ez szakadást okozott a kormány és a Javadov vezette Apad csoport között; Ezért 1995-ben Azerbajdzsán elnöke elrendelte az Azerbajdzsán hadseregét, hogy támadja meg a Bakuban állomásozó önkéntes harcosokat. Roshan Javadov megsebesült az összecsapáson, de kórházi elutasítását megtagadták, és Bakuban meghalt. Egyetlen fiát, a 20 éves Lachin Javadovot titokzatos módon megölték Moszkvában 2003. december 19-én.

A bakui rezsim Irán által a karabahi háborúba való beavatkozás tilalmának politikájának szakértői úgy vélik, hogy ellenséges Irán-ellenes politika folyt, különösen az iráni-iraki háború befejezése és a nyugati blokkban a szovjet összeomlás kezdete után, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy kiterjessze befolyását a Kaukázusban. Mivel Irán kulturális és történelmi potenciálja a Kaukázusban nagyon magas volt a régóta fennálló együttélés miatt. Másrészt a bakui uralkodók azon a véleményen voltak, hogy ha Irán segítségével megmentik Karabahot, akkor a terület lakói között megnő az Irán iránti hajlam és érdeklődés, és veszélybe kerül az újonnan létrehozott kormányuk.

Érdemes megjegyezni, hogy Baku a hegyi-karabahi háborúban nem kapott segítséget Ankarától, és üres szlogenjei ellenére figyelte a helyzetet.



tumbnail.aspx
 

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 921
13 097
113
Vannak a radar számára átlátszó anyagok. Ha a Harop légcsavarja ilyen anyagból készült, akkor nincs róla semmilyen vissza verődés. Ergo mindegy, hogy légcsavaros-e vagy nem.
Ettől függetlenül ez nem egy klasszikus lopakodó cucc. Viszont abban biztos lehetsz, hogy erősen csökkentett észlelhetőségű.

Így van. Itt a törésnél látszik, hogy üvegszálas műanyag, mint a radarokat rejtő orrkúp. Átengedi a rádióhullámokat:
EkMgen0WsAA1EvE
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 533
44 984
113
Így van. Itt a törésnél látszik, hogy üvegszálas műanyag, mint a radarokat rejtő orrkúp. Átengedi a rádióhullámokat:
EkMgen0WsAA1EvE
Józan ész... Más védelme nincs, lassú, kevésbé manőverező képes, még a terepet sem tudja úgy kihasználni mint egy pl. quadcopter.
 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 382
8 581
113
Mi kéne az örményeknek, hogy jobban fel tudjanak lépni az azeri drónok ellen? Több manpad?
 

leplezo

Well-Known Member
2017. február 3.
2 640
5 491
113
Mi kéne az örményeknek, hogy jobban fel tudjanak lépni az azeri drónok ellen? Több manpad?

Egy modern hadsereg, egy ütőképes modern légvédelem (minden szinten), a hozzá tartozó radarokkal, manpad-ok számolatlanul, és vagy 10x annyi pénz mint ami jelenleg van nekik. Plusz nem ártana nekik sem műholdas felderítés amit az azeriek megkapnak a szövetségeseiktől.