Felderítő- / Kémműholdak

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A gugli ezt dobta ki az elsők között:
http://www.russianspaceweb.com/liana.html
Az első bekezdésben ELINT-et emlegetnek.
A Lotos rádiólehallgató és bemérő műhold.
A Pion radaros. 1 méteres cuccokat is lát, és három méteres pontossággal helymeghatározza őket.
A rendszer valószinűleg két Lotos és két Pion műholdból áll.
Az előző rendszer 250 kme helyett 1000 kmen keringenek.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Az amerikai hírszerzés és hadsereg már ma is bővelkedik a globális megfigyeléshez szükséges eszközökben, és ez csak egyre inkább így lesz. Eddig titkosított, a közelmúltban azonban nyilvánosságra hozott dokumentumokból egy mesterséges intelligenciára épülő új műholdas rendszer képe bontakozik ki. A titkos projektről még mindig keveset tudni, de annyi biztos, hogy példátlan megfigyelő gépezet jöhet létre, ha egyszer elkészül. Hogy ez mit jelent a személyes adatokra nézve, illetve hogy sikerül-e kiküszöbölni az adatokban rejlő torzítások átöröklését, még a szakértők is csak találgatják. Közben magáncégek már ma is meghökkentően kifinomult műholdas megfigyelőrendszerekkel rendelkeznek, ráadásul jóval kevesebb megkötéssel. És az ő adataik is könnyen az államnál köthetnek ki.
Képzeljenek el egy rendszert, amely műholdakkal figyeli a Földet, ömlenek bele a milliónyi forrásból származó, legkülönfélébb adatok, és ezeket olyan kifinomult módon képes feldolgozni, hogy megérti a múltbeli trendeket, sőt ezek alapján képes előrejelezni bizonyos jövőbeli történéseket is. Aztán képzeljék el, hogy ezt a rendszert az amerikai hírszerzés már évek óta fejleszti. Aztán képzeljék el, hogy mindez a valóságban is így van, és ennek a rendszernek a neve Sentient. A globális amerikai megfigyelésről és adatgyűjtésről általában az NSA vagy a CIA jut az emberek eszébe, de az Egyesült Államok Hírszerző Közösségébe tartozó 17 szerv között vannak olyanok is, amelyek jóval kevésbé ismertek és kevésbé kétes hírűek, de szintén fontos munkát végeznek. Ilyen a Nemzeti Felderítő Hivatal (National Reconnaissance Office, NRO) és a Nemzeti Térinformatikai Hírszerző Ügynökség (National Geospatial-Intelligence Agency, NGA) is. Az NRO felderítő műholdakat működtet, az ezekkel begyűjtött adatokat pedig továbbítja a társügynökségeinek. Például az NGA -nak, amely a feldolgozást és elemzést végzi. És ez a két ügynökség közösen fejleszti a Sentient (“érző”, “érzésekre képes”) nevű rendszert is. Ennek a létezéséről egészen mostanáig csak elvétve tett utalásokból lehetett tudni. De most eddig titkosított, nemrég közzétett dokumentumok némi betekintést engednek a program fejlesztésére és céljaira is.
Ez lehet minden idők legfélelmetesebb megfigyelő gépezete
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and gacsat

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
A hidegháború időszaka a két nagyhatalom közötti folyamatos kémkedéssel (is) telt. Időnként persze megbuktak a kémek, ilyenkor kicserélték őket, például a Glinickei hídon, aztán minden ment tovább. Berlinben a CIA lehallgatta a szovjeteket, mire azok beszerveztek pár kémet a lehallgatóállomásról, az FSB-ről. A szovjetek a lehallgatóállomásaikat egy a fal alatt elvezetett vezetékkel kötötték össze, mire a CIA alagutat ásott az alagúthoz, és így csapolta meg a kábel tartalmát. A szovjetek elsüllyedt tengeralattjáróját speciális hajóval emelték ki a tenger mélyéről, és a Berlinben lezuhant vadászgép titkos radarját is a tó mélyén szerelték le a roncsról. Míg a KGB archívumai mélyen hallgatnak, a CIA dokumentum-tárai lassan megnyílnak, és egyre több, érdekes történettel színesítik tovább a hidegháború legendáinak sorát. Például az ellopott műhold esetével. Pontos időpontot nem lehet tudni, az eset valamikor 1959 és 1960 környékén történt. A szovjetek a Luna programjukkal, az 1959-ben felbocsátott Luna–1 (E–1) lett az első, Nap körül keringő mesterséges bolygó, miután a szovjet irányítás eredeti tervei szerinti Holdba csapódást elvétette, és az Nap körüli pályára állt. A kapcsolatot a műholddal 62 órán keresztül sikerült fenntartani, aztán az akkumulátora kimerült. A szintén ’59-ben indított Luna–2 (E–1–6) ezzel szemben már elérte a Hold felszínét, a Palus Putredinis régióban csapódott be.
A CIA lopott műholdja
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Russia is jamming European Space Agency’s Sentinel satellite?
No. That is radar interference of Sentinel-1 satellite images, not a jammer.


E7GiiH5Xn-1068x742.jpg


(Ez meg csak mint érdekesség.)
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
A katonai űrtevékenység mindig is különösen fontos szerepet játszott Oroszországban. 2018 januárjában ez az ország 79 műholdból álló flottát kezelt polgári tevékenységre, 150 katonai célú műholdra.
Oroszországnak nincs minden időjárási megfigyelő műholdja (radar megfigyelés)[ 26 ] .
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Oroszország pedig nem rendelkezik ballisztikus rakéták nyomon követésére (TELINT) vagy kommunikáció lehallgatására (COMINT) alkalmas műholdakkal, kivéve – elenyészően – az egyetlen Olymp-K , amelyről feltételezik, hogy elfogja a távközlési műholdak felfelé irányuló kapcsolatait [ 27 ] .
A helymeghatározási pontosság nem elegendő az olyan nagy hatótávolságú hajóelhárító rakétákhoz, mint a Tsirkon