KF-21 Boramae / KF-X / IF-X (KAI, Dél-Korea)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
552
1 252
93
A koreai alacsony észlelhetőségű masina kifejlesztését célzó projekt
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Késni fog a dél-koreai lopakodó
Hát ez egy darabig osonni se fog, nemhogy lopakodni.

Amúgy érdekes ez a "lopakodó" kifejezés. Itt elég sokszor elhangzott már, hogy a valós RCS értékek mennyire nem nyilvánosak, és hogy valódi láthatatlanság nincs... Még a csökkentett érzékelhetőséget is rontják békeidőben, hogy titkos is maradjon a képesség. Szóval legyen ez egy kérdés:
- mikortól számítunk valamit "lopakodónak"? - vagy hagyjuk ezt a lopakodósdi kifejezést, amúgy meg fogadjuk el egy gyártótól bemondásra képességet?

Kétségtelen, hogy vannak gépek, amelyek bizonyítottak e téren. Csapásokat mértek, és nehezen (vagy egyáltalán nem) sikerült felderíteni őket.

De békeidőben nem tudom hogyan lehet hinni a propagandisztikus bemondásoknak.
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Késni fog a dél-koreai lopakodó
silurusglanis, ha belegondolok, hogy fantáziarajzokon a Pak-Fa milyen futurisztikus volt, a valóság, egy régieknél fejlettebb, de semmilyen extra formabontást nem tartalmazó gép lett. (nyilván az aerodinamika országtól függetlenül marad)
Gyanítom, a koreai gép koncepciója is inkább egy lépést akar előre (minél nagyobb önálló kapacitással) tenni, és bevált technológiákon csiszolni (talán fel se mérték, ez is mekkora kihívás - bár ez egy elég cinikus megjegyzés, de itt tényleg millimétereken is sok múlik, és ahhoz baromi sok tapasztalat kell...), és igen, vannak bevált és jó kacsaszárnyú gépek.
 

onedinkapitany

New Member
2012. február 19.
28
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Késni fog a dél-koreai lopakodó
Sziasztok!
Én azt nem értem, hogy miért Indonéziával közösködnek? Dél-Koreának nem felhőtlen a viszonya Kínával, I. viszont távlatilag nagy valószínűséggel Kína fő szövetségese a távol-keleti térségben. Tehát a gép titkos adatai biztosan eljutnak Pekingbe.

Inkább amerikai, svéd, esetleg francia irányban keresném a kapcsolatot.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Ha Amerikával keresnék a kapcsolatot alacsony észlelhetőségű gépek terén, akkor szerintem a legegyszerűbb megoldás erre az F-35 -ösökből való bevásárlás lenne. Aztán kérdés, hogy hosszú távú fejlesztési terveik vannak-e vagy csak egy korszerű repülőgép kell nekik.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
Egy 3 oldalas összefoglaló a K-FX programról:

 

http://www.aviationweek.com/Article.aspx?id=/article-xml/AW_04_29_2013_p46-571780.xml&p=3
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
" A nyertest várhatóan 2013 közepén hirdetik ki" - az mintha már lejárt volna.
Az F-X III tender győztese mellé miért lesz szükség ezekre?
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ha a koreaiak neki duraljak magukat akkor egesz jo dolgokat szoktak kihozni. A hadihajoik igen magas szinvonalon keszulnek minosegi darabok ( az agyak viszont kicsik ) Szerintem lopakodo kepessegben cca a PAKFA szinvonalat tudnak hozni illetve a kisebb meret miatt egy kicsit jobbat .
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 784
30 551
113
Szerintem lopakodo kepessegben cca a PAKFA szinvonalat tudnak hozni illetve a kisebb meret miatt egy kicsit jobbat
- ez így nem igaz, hacsak nincsenek adataid a gépek RCS-értékeiről. Pl érdekelne engem (és valószínűleg másokat is) J-20, J-31, F-35A,B,C, F-22, Pak-Fa adatok, távolság-, irány-, hullámhossz-, radartípus-, stb függvényében.
 

ijasz

Well-Known Member
2013. január 23.
1 893
4 396
113
Egy cikk és képek a makettről az érdeklődőknek.

http://www.flightglobal.com/news/articles/pictures-kai-shows-off-two-designs-for-kfx-fighter-392262/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
http://www.defensenews.com/article/20140210/DEFREG/302100034/S-Korea-Weighs-Designs-KF-X?odyssey=nav|head
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
Egyszer lehet hogy lesz belőle valami...

http://www.koreatimes.co.kr/www/news/nation/2014/03/180_152615.html
 

Phoenix

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2009. április 27.
552
1 252
93
Két jelentkező közül választhatnak: GE és PW. Mindkét esetben az USA mondja meg. De amúgy is, mint közeli USA-szövetséges, nagyon nem exportálhat ellenséges országnak...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 515
113
Indonesia, South Korea sign up for next phase of KFX programme

http://www.janes.com/article/44212/indonesia-south-korea-sign-up-for-next-phase-of-kfx-programme
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Furi, hogy itt 4.5 generációsnak írják... Miközben azt is írják, hogy alacsony észlelhetőségű lesz (stealth functions).

Kicsit messze van, de ilyen szívesen elképzelnék -majd- a Gripen leváltására... Hacsak nem csinál a Saab is addigra valami hasonlót. :)