1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kiber-hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Terminator által indítva @ 2013. február 26..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A kínai hackerek nagyon "érdeklődnek" az EADS és más német cégek iránt 

   

  http://www.spiegel.de/international/world/digital-spying-burdens-german-relations-with-beijing-a-885444.html
   
 2. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Állítólag az ELTE kutatási anyagai is érdekelték volna őket.
   
 3. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Forrás nem a netről van,hanem személyes ismeretség révén, és sajnos nem fejthetem ki.
   
 4. silurusglanis

  silurusglanis Well-Known Member

  Szerintem ide való (most találtam amúgy, még én sem olvastam)

  http://www.szrfk.hu/rtk/kulonszamok/2012_cikkek/01_Bozsoki_Attila.pdf
   
 5. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Ugyan Index hír, de érdekes......

   

  http://index.hu/tech/2013/03/21/elkeszult_a_kiberhaboru_kezikonyve/
   
 6. desertfox

  desertfox New Member

 7. joker

  joker Well-Known Member

  "Amiért viszont a NATO alapszerződése szerint kellene az összes tagállamnak belépnie a konfliktusba." - akkor is be kell lépnie az oldaladon a NATO összes országának, ha te támadtál először? Mert a Stuxnettel Amerika / Izrael volt az aki támadott, az ellencsapás Irán részéről csak válasz lenne (persze elméletben, mert emiatt nem fognak nyíltan  ellentámadni). Mert ha ez így működik, akkor holnap Törökország (vagy akár Magyarország) megtámadhatná Izraelt, ami ha vissza mer lőni akkor az egész NATO be kellene szálljon élén Amerikával Izrael ellen. Ha ez így működne, akkor létezhetetlen, hogy még nem került egy ország, amelyik nem játszotta ki ezt a kártyát.

  "az amerikaiak látszólag csak védekeznek, ... az irániak és az észak-koreaiak viszont csak pusztítani akarnak, és minél nagyobb kárt okozni." - persze a Stuxnet és az utóda, ami iráni banki adatbázisok ellen készült, az is ezt bizonyítja...
   
 8. desertfox

  desertfox New Member

  Kb. Szegény Amerika csak védekezésből juttatott el egy támadó vírust. Nem is vettem észre hogy mekkora ellentmondás van egy  cikken belüli :D  De kemény 
   
 9. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Valószínűnek tartom, hogy előbb-utóbb a feleknek le kell ülni tárgyalni, hogy kereteket adjanak a kiber-hadviselésnek. Lesznek, akik aláírják és lesznek, akik nem. Lesznek, akik betartják és olyanok, akik nem. De a kibertámadásokat és azok megtorlását szabályozni kell. Akár csak annak idején a hagyományos háborúk "szabályait". 

  Vagy.....

  Kibertámadásra csak hasonló válasz lehetséges. Hagyományos fegyverekkel történő megtorlás tiltva legyen.
   
 10. F1End

  F1End New Member

  Szvsz ez az asszimetrikus hadviselés következő állomása lehet. Csak itt a gerillák nem puskákat meg katonai tanácsadókat kapnak, hanem szervereket zombi hálózatokat meg programozókat.
   
 11. joker

  joker Well-Known Member

  Ha jól tudom Amerikában van rá törvény, hogy komoly, állam elleni hackertámadás esetén fegyveres választ adhassanak. Mivel nehéz elkapni a tettest, így a szabályozásnak és az egyezmények aláírásának sincs nagy értelme, hacsak nem formaság, hogy jófiuknak tűnjenek. A hagyományos háborúk szabályait is kb mindenki leszarja, Izrael hadüzenet nélkül támad, Amerika tündérmesék alapján támad, egy-egy ország tömegpusztító fegyvereket vet be, false flag, a háborúk első percétől ekövetett háborús bűnök, stb. Kurvára felesleges, a történekem tanulsága szerint mindent be kell vetni a győzelem érdekében, mert ha győzöl, akkor te írod a történelmet és te diktálsz, hogy hogyan kell megítélni a tetteidet, ha veszítesz akkor meg csak egy "náci maradsz aki nem is harcolt csak koncentrációs tábokokat épített".
   
 12. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

  Kedves Joker.....

  Megértem indulatodat, főleg utolsó mondatod. Ettől függetlenül van más szempont is. Amerika sem vetne be kibertámadás esetén B2-eseket. Tudod miért? Mert elveszítené arcát. Ha hagyományos haderőt vetne be, bármely ország kibertámadás esetén, ezzel de facto kijelentené, hogy sem hardverben, sem szoftverben, sem humán erőforrásban nem tud védekezni. Épp ezért logikus a kibertámadásra a hasonló válasz. Szerintem nem sok idő fog eltelni, mire a kiber-fegyverek kvázi átveszik a hagyományos fegyverek szerepét. Lehet, hogy a jövőt látjuk? Annyira függünk már a számítástechnikától, hogy nélküle sz@rni sem tudnánk.
   
 13. joker

  joker Well-Known Member

  Szerintem ők sem B-2esekben gondolkodtak, vagy atomtámadásban, hanem egy Tomahawkban, amit beküldenek a hacker irodájának ablakán, vagy fizikailag kiiktatva egy szerverparkot stb.  Esetleg levághatnak egy teljes országot a netről, mert ha jól tudom náluk vannak a fő DNS és egyéb szerverek. Vagy levághatják magukat a netről, igaz akkor milliószámra lennének öngyilkosok Amerikában mivel megszűnne a faszbuk.

  És így a végén egy kis újjalmutogatása USA --> Kína irányba: http://news.yahoo.com/pentagon-chinese-government-waging-cyberattacks-180028511.html
   
 14. szittya88

  szittya88 New Member

  Az internetet senki se uralja olyan szinten hogy valaki csak úgy leválasszon egy egész országot róla.

  Nincs fő szerver se vannak a szolgáltatók de valójában az ő kiesésük se jelentene abszolút netmenteséget. 

  Az a balhé ami Grúziába volt és sokan bekajálták hogy egy öregasszony felszedte a fő internetkábelt és ezzel napokra megszüntette Grúzia internet kapcsolatát i csak duma volt (a háború egy megelőző csapása rá 1-2 hétre meg is indultak az Oroszok) teszem hozzá ott se sikerült az oroszoknak a teljes hálózat lekapcsolása csak a főbb kormányzati/katonai szervereket és a legnagyobb forgalmat lebonyolítókat kapcsolták le. Hatalmas erőfeszítéssel... (De gondolom azt mindenki tudja hogy a legnagyobb e-mail bankok Oroszországban vannak ahogy egy csomó "üresen járó" szerver is és a vírusok nagy része is tőlük ered vagy az ő szervereiken keresztül.(gondolom kiraknak a tajgára egy hackert egy faházba egy havi élelemmel egy disel generátorral pár laptoppal meg műholdas kapcsolattal :)

  De USA-t nem kell félteni mert hála a (kék színű) közösségi portálnak (ami automatikusan generál neked egy új e-mail címet amihez te hozzá se férhetsz de életben tartod plussz még egy két népszerű program révén olyan túlterheléses támadásokat tud indítani hogy kissebb országok rendszerei pár óra alatt felmondják a szolgálatot (te ebből elsőnek csak a net lassulását észlelnéd) De ezeken a weblapokon keresztül szinte bármilyen rendszerbe képesek beférkőzni (ezért is tiltják bizonyos gépekről hálozatokról a rájuk való kapcsolódást) És nem azért hogy szemétkedjenek... (Ugyanis pl.: az oprendszer gyártók támogatásával ellátott programok telepítését vagy frissítését még nagy világcéges tűzfalak és virusírtóprogramok is átengedik és általába nincs az az ember mennyiség akik ezeknek a programoknak a programozási nyelvét korlátozott időn belűl átnézzék mert hát az idő ezeknek a "cégeknek" nagyon fontos tényező)
   
 15. joker

  joker Well-Known Member

  "olyan túlterheléses támadásokat tud indítani hogy kissebb országok rendszerei pár óra alatt felmondják a szolgálatot" - úgy látszik a HTKA-t túl nagy biztonsági kockázatnak ítélte meg valamelyik kormányzati hackercsapat a sok szakértő és önjelölt szakértő miatt, emiatt itt is túlterheléses netlassulós jelek tapasztalhatóak [​IMG]
   
 16. xfotel

  xfotel New Member

  drónok leszedése, műholdak átverése, a ddos támadás az polgári lófütty
   
 17. xfotel

  xfotel New Member

  Izraeliek lelőtték saját Heron-1 drónjukat a Földközi-tenger felett. A hír szerint azért kellett lelőni mert meghibásodott a gép motorja.

  Kérdés, hogy annyira meghibásodott-e a motor hogy nem esett volna le magától.

  Vagy van az a speckó program amivel a kapcsolati hiba esetén automatikusan hazatér a bázisára, és mivel könnyen szabotálható gps-navigációt használ, oda "tér haza" ahova a támadó szeretné.
   
 18. xfotel

  xfotel New Member

  kimaradt: az összes heron földön marad egy darabig
   
 19. joker

  joker Well-Known Member

  Első kérdésem, hogy miért van egy "Kiberhadviselés" és egy "Kiber-hadviselés" topik is? Az előbbiben volt már komolyabb mozgás és eszmecsere.

   

  xfotel valószínűleg a hibás motorral nem ott esett volna le, ahol ők szeretnék a nagy semmi közepén. De megtörténhet, hogy valaki meghackelte és ment volna a Sentinel mellé a garázsba.
   
 20. GrGLy

  GrGLy Active Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Mert möszjö desertfox elfelejtett körbenézni a fórumban, mielőtt topikot hozott volna létre, de probléma megoldva és összefésülve a két topik.
   

Ezen oldal megosztása