1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kiber-hadviselés

Diskurzus a(z) 'Egyéb, vegyes haditechnikai témák' témában - Terminator által indítva @ 2013. február 26..

 1. boki

  boki Well-Known Member

  gacsat likes this.
 2. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 3. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Függően attól, mit tekintesz informatikának. Hardverek terén nincsenek a toppon épenséggel, szoftverek terén nem rosszak, de azért kiemelkedőnek se mondanám őket...
   
  Bleroka and Robur like this.
 4. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Emberi erőforrások (agyak) terén jól állnak (és elsősorban ez számít) - gondolj csak a legutóbbi amerikai elnökválasztásra. Szerintem hardverügyileg meg nem tudunk semmit róluk, de az biztos, mindent be tudnak szerezni ahhoz, hogy szuperszámítógépet építsenek. Az meg nem kérdés, hogy az elméleti tudás megvan náluk. Az ne tévesszen meg senkit, hogy nincsenek a TOP 500-ban: nem szokásuk nagydobra verni, milyük van. Nem kell lebecsülni őket.
   
 5. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Megbocsáss, de ez nem agy kérdése. Csinálsz kismillió felhasználót a népszerű oldalakra, majd napi 8 órában nyomogatja Szása és Mása a like gombot, illetve copy-paste-eli az egyenszöveget, ami Dimitrij kitalált.
  A koncepció jól van kitalálva, de ugyanezt megcsinálják bárhol máshol, sőt, megcsinálták évekkel ezelőtt. A like-vásárlás meg kattintás-bérlés nem valami ultra-szofisztikált dolog, hanem kvázi bevett üzleti modell. Még magyar celeb-aspiránsok is csinálják, mi meg csak kamillázunk, amikor azt látjuk, hogy egy vérrosz videoklip a youtube-on hirtelen csinált egy nap alatt félmillió megtekintést, meg ötvenezer like-ot. És van alatta hét hozzászólás...

  Itt csak azt kell mindenképpen elismerni és felismerni, hogy ezt most politikai célokra használták fel. Ügyes, nem vitás, de ettől még nem valami ultra-csúcs szoftvert írtak hozzá, amitől leteszed a hajad... :D

  Az elméleti tudás terén is vannak kétségeim, de a gyártástechnológia terén extrém nagy a függőség. Most a kínai-amerikai gazdasági háborús-erősködés kapcsán szembesült Kína is, azzal, hogy tök jó, ha megszerez processzorgyártáshoz szükséges IP-ket, de gyártani nem fog tudni modern technológiával, mivel az ehhez szükséges méregdrága speciális gépeket mind amerikai és európai gyártók szállítják.
  Hiába vannak szuperjó mérnökeid, ha mondjuk 28nm-nél kisebb csíkszélességgel nem tudsz gyártósort építeni és működtetni, akkor a 10 évvel ezelőtti szinten megrekedsz. Persze, lehet optimalizálni, lehet célhardvereket kifejleszteni, de reménytelenül le fogsz maradni a nyugati hardverekhez képest, amelyeket 7, 10, 12 meg 14nm-en gyártanak. Még akkor is, ha dollármilliárdokat öntesz a félvezető iparba. Erre van egy kis cikk a témában...

  Vissza a témához. Az oroszok a maximum, amiben bízhatnak, az, hogy amerikai alapú (Intel, AMD, nVidia) hardvereket vásárolnak, és azokból építkeznek. Ez reális, de ismét: függés. Ha megnézed, akkor az összes RT propaganda-videóban is azt látni, hogy a gyárakban Windows-okon futó, általában nyugadi CAD szoftvereken dolgoznak a mérnökeik. Éljen a globalizáció...
   
 6. Robur

  Robur Well-Known Member

  Azért én olyan nagyon sok híres orosz szoftverről nem hallottam. Meg arról sem, hogy a szoftverfejlesztőik annyira keresettek lennének a világban.
   
  Bleroka and Cifu like this.
 7. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Katonai cuccokban hol vannak legújabb procik? Szerintem a legtöbb eszközben jócskán "elavult" technikát használnak. Ruszkik persze pláne, ahogy a Szojuzokban is a közelmúltig valami majdnem mázsás cucc volt a fedélzeti komputer... ja megtaláltam mi:
  http://www.computer-museum.ru/english/argon16.htm

  Ez persze egy céleszköz, de a katonai cuccokban is hasonló korú eszközök fordulnak elő (a MiG-31-ben is Argon-15 volt a fedélzeti komputer, valamint ilyeneket használ sok légvédelmi rakétakomplexum, az A-50-es ruszki AWACS (legalábbis az eredeti 80-as évekbeli) , a BM változatnál cserélték le a Baget-55-re), az amcsiknál persze ennél "kicsit" modernebbek, de nem a teljesítményre vannak azok se kihegyezve.
   
 8. Cifu

  Cifu Well-Known Member

  Nem tévedtél egy picit el? A kiber-hadviselésben szerinted majd 386-os procikon 640kbyte RAM-al, 8 800 bit/s-os betárcsázós modemmel fogod romba dönteni a dekadens nyugati világot MS DOS alól?
   
  Bleroka likes this.
 9. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Kaspersky. Mellesleg gyakorlatilag kb. az összes valamirevaló számítógépes szimulációt oroszok csináljak és többnyire elég faszán le is voltak programozva.
   
  fip7 and Masztiff like this.
 10. boki

  boki Well-Known Member

  Pedig nagyon keresettek az orosz IT-sek. Az orosz közpiskolások, főiskolások sorra nyerik a nemzetközi informatikai-programozói versenyeket, olimpiákat. A fiatal tehetségekre lecsapnak a külföldi cégek, így Oroszországban sokszor csak a harmadrendüprogramozók maradnak. A Szuhojnál sincsenek csúcsprogramozók(azokat nem tudnák megfizetni) Rengeteg orosz programozó él és dolgozik külföldön. Sok videójátékot oroszok programoztak. Ezenkívül híresek az orosz hackerek is, akikre az amerikaik vadásznak. Hamis váddal megvádolják, majd arra kényszerítik őket, hogy dolgozzanak az amerikai kormánynak(természetesen saját hazájuk ellen) vagy mehetnek börtönbe.

  Nem hallottál Pavel Durovról a VK és a Telegram megalkotója, az orosz Zuckerberg. Yandex, V Kontakte, Odnoklassznyiki, Kassperszkij Laboratórium világmárkák.

  Sok jó IT szakemberrel rendelkeznek-szakembert képeznek az oroszok. A baj az , hogy kevesen maradnak otthon.
   
  fip7 and svajcibeka like this.
 11. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  svajcibeka likes this.
 12. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A gúgliról ne is beszéljünk....;)
   
 13. Anti

  Anti Well-Known Member

  Masztiff likes this.
 14. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Az első részére már kaptál választ fentebb.
  A másodikról meg annyit, hogy üsd be a gúgliba :), hogy orosz processzor. Az biztos, hogy nem világkereskedelmi mennyiségben, de vannak - és ezeket preferálják az Intel/AMD termékeivel szemben kormányzati szinten. Az, hogy nincs a TOP500 szuperszámítógép listán egyetlen orosz gép sem, megint megtévesztő szerintem, mert inkább a beteges titkolózásnak köszönhető.
   
 15. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Mondom, hogy egyrészt túl-, másrészt lebecsülik őket. Nagy hiba....
   
  gacsat likes this.
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Tán Bismarck mondta, Oroszország sosem olyan erős, és sosem olyan gyenge, mint gondolják.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  OK, de azok a processzorok valójában koreaiak, mert Ooban nincs olyan gyár, ami le tudná gyártani őket. 3-4 generációval korábbi gépeik vannak. Ha meg Koreában gyártották őket, akkor az amiknak is van belőlük.
   
 18. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Ebben nem vagyok biztos, mert még a szovjet érában is tudtak koppintani amerikai (RISC) processzorokat. Akár egy modern (de nem top, hanem -1\2 gen) gyártósorba simán beruházhatnak, ha stratégiai cél a saját proci.
  Egyébként (nem tudom, csak gondolom), hogy a hadicuccaikba inkább a bevált, és megbízható elektronikát pakolják be.
   
 19. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Senki sem ad el nekik élvonalbeli gyártósort. Csak harmadkézből tudják megvenni. Az Elbrusz csipre volt nagyon büszke Boki. Utána néztem, és Koreában gyártják.
   
 20. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  A legsúlyosabb COCOM érában is be tudtak szerezni bármit, szerintem most könnyebb.
  A TSMC gyártja az újabb Elbruszt (8SZ), az pedig tajvani bérgyártó. A Mikron Russia 65 nm-es technológiával rendelkezik, a 16SZ 28 nm-es. Az Elbrusz szerverekbe való. Inkább érdekes szerintem haditechnikai szempontból a Multicore család, ott DSP chipeket is integráltak a procik mellé. http://multicore.ru/
   
  fip7 and gacsat like this.

Ezen oldal megosztása