Kínai pilóta nélküli repülőgépek

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Erről a gépről elég rég nem jelentek meg képek, most néhány új:

 

uav2.jpg


 

uav3i.jpg


 

uav4.jpg


 

uav1.jpg


 
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Egyike azon Kínai fegyverrendszereknek, amelyről a legkevesebb kép került fel az internetre.

 

http://china-defense.blogspot.ro/2013/02/photo-of-day-chinese-harpies.html
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Érdekes egy gép lesz ez...! Vagy már az is. ;)

Mackensen, jól látom, hogy a hátsó vízszintes vezérsík csatlakozik magához a szárnyhoz?

Mert ha így van, akkor ilyet még nem láttam. Legalább is akárhogyan is töröm a fejem, ilyen megoldásra nem emlékszem eddigi "pályafutásom" alatt. :)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Ezt a megoldást angolúl "box wing"-nek nevezik. Állítólag üzemanyagtakarékos repülést tesz lehetővé.

 

http://orbitalvector.com/Aircraft/Box%20Wing%20Jets/BOX%20WING%20JETS.html

 

http://up-ship.com/blog/?p=11928
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Köszi Mackensen.

Akkor ezt megcsinálták ezek a "kicsi, óccsó" kínai mérnökök, így élőben is. Mondjuk egy ilyen UAV -nál nagy előny az üzemanyag takarékos (nagyobb hatótáv, hosszabb őrjáratozási idő) tulajdonság.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Ez valami új, és úgy tűnik, hogy elég sok van belőlük.

http://www.chinesedefence.com/forums/chinese-air-force/3835-mysterious-pla-uav-hangar-bzk-005-uav.html
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Azt hiszem, hogy ebből adtak is el valami volt szovjet tagköztársaságnak.

http://youtu.be/5rPVCPll01Q
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Hümmm.... mintha egy UCAV lenne. Ha a napokban nem jelennek meg tisztább fotók, akkor velszeg PS.

134314xff0nv2g7ltbugwnjpgthumb.jpg


27_209902_edc1454e8c6fcdd_zps15e57911.jpg


27_209902_c4cf261f64218c7_zpsf3402aa6.jpg
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Ez azért jóval nagyobb, mint az a felderítő, amit az irániak szedtek le.

132705q7c66a0j2ghasuig.jpg
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Lopakodó drón Kínából
Úgy látom az alacsony észlelhetőségű kategóriában előszeretettel veszik át az "amerikai" formákat (ideértve a nem olyan régi török-svéd 5. generációt is).

Ha jól látom, akkor ha az irányítása megoldott, a lemaradás a tengerentúli típussal szemben lehet minimális? Ugye ebbe nem kell nagy teljesítményű hajtómű, csak az elektronika lehet kérdéses. A kínai gps kiépülésével micsoda lehetőségeik lesznek. :D
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Igen, eléggé hasonló. Szerintem ezeknél a gépeknél a legnehezebb rész a software rész.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
khmm,,,,, a legnehezebb a software rész igazán csak a kínai kutatás-fejlesztési tradíciók fényében értelmezhetőek.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Szerinted a többi állam miért vacilál annyit ezekkel a gépekkel? Mi az, ami hiányzik ahhoz, hogy sikeres legyen egy ilyen gép? Hajtómű? Fegyverzet? Érzékelők? Legalább 2 évtizede minden ilyesmi megvan (hajtóművek régebbről), kivéve a softwaret.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 852
4 132
113
<a class="spLink spProfilePopupLink vtip" title="Profile" rel="nofollow">luperator</a>

 

"Úgy látom az alacsony észlelhetőségű kategóriában előszeretettel veszik át az "amerikai" formákat (ideértve a nem olyan régi török-svéd 5. generációt is)."

 

Miért is ne tennék, ha ezzel időt/pénzt spórolhatnak... Na meg azért itt is nyilván vannak bizonyos ökölszabályok az aerodinamika és az alacsony észlehetőség összepasszításában, szóval akár még konvergens evolúció is lehet.
sf-laugh.gif
 

igla

Member
2010. június 20.
80
0
6
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Lopakodó drón Kínából
Hm, egy kis hozzáfűzés az USA és a másolat drónok kérdéséhez...

Igen, a fizikai törvények mindenkire egyformán érvényesek, ezért inkább a járt utat követik a feltörekvők. (persze lehet hogy ezt az utat már elhagyták az eredeti fejlesztők, de ezt most hagyjuk)
Szóval van egy nagyjából kitaposott út, a szokásos elvárásokkal, lehetőségekkel, és paraméterekkel. Ez olyan mint a Forma1. (bocs a hasonlatért) Mindenki tudja mi a szabály, kötve vannak a formatervben, mindenki a megadott követelmények szerint mindent beleadva építi a gépét, de cirka harminc perc alatt az élen haladó egy kört ver az utolsóra...

Miért írom ezt? Egy ilyen formatervezett repcsit összerakni ha nem is smafu, de mindenképp csak egy kezdeti lépés... Reptetni is az.
ami kell a profizmushoz:
- optimalizált hajtómű
- sokoldalúan tesztelt forma (ahol milliméterre minden a radarelhárítás-irányíthatóság kompromisszumáról szól.
- radarelnyelő burkolat (tudom, mi is fejlesztünk, de miért gondoljuk, hogy csak a kínaiak tudnak technológiát lopni? - ha lesz jobb burkolat, az a felfedezése utáni egy héten belül az USA tudásbázisában is ott lesz)
- elekktronika - védelem a külső behatás ellen: jelenleg komplett globális rendszerrel az USA rendelkezik, és bár vesztett gépet Irán felett, ezáltal a legtöbb tapasztalattal is a felől, hogy mit és hogyan lehet támadni, védeni..
- fegyverzet, felderítés: itt még senki nem mutatott fel komolyabbat drón szinten a NATO országokon kívül.

Konklúzió: bottal ütögetés (egyenlőre) ez a másolmány, akkora tapasztalati előnyt kell ledolgozni, amire húsz éven belül nem sok esély van. Mert az USA drónjai is sebezhetőek, de ugyan hány ilyen kínai önjáróra lehetne építeni egy komolyabb bevetést, miközben a paraméterek egyikében se veszi fel a versenyt a legfejlettebbekkel?
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Ezzek kb. egyetértek. Annyit jegyeznék meg a hasonlattal kapcsolatban, hogy itt nem elsőként kell céba érni, hanem célpontot/célpontokat kell lerombolni tehát tehnológiai hátrányt valamilyen szinten ellensúlyozhatsz több példánnyal. Ez mondjuk nem áll fen a Forma 1 esetében. Ha gyengébb kocsim van mint a Ferrari nem érek semmit azzal ha két vagy három kocsit indítok, akkor is a Ferrari lesz az első. Ebben az esetben viszont ha a legtöbb paraméterben el is marad az Amerikai megfelelőtől (bár fogalmam sincs, hogy mik lehetnek ezek) segíteni lehet a dolgon több példány rendszeresítésével.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Végre kezdenek megjelenni a tisztább képek. Remélem jön majd nemsokára videó is.

uavc.jpg