Kínai stratégiai és taktikai ballisztikus rakéták (IRBM, MRBM, SRBM)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

M

molnibalage

Guest
Nos, ezt nem tudom, de a Haditechnika 2017/1-es számában ezt írja Sárhidai Gyula és társai: "amely (DF-21D) a szakértők egybehangzó véleménye alapján az amerikai repülőgép -hordozók elsüllyesztésére is alkalmas". Ezért tettem fel a kérdést... Nem mellesleg még ez is le van írva: " az elfogása nehezen kivitelezhető, ezért a rakéta komplikált "ölési láncának" a megszakítására kell koncentrálni." Nem különösebben ismerem ezt a kínai eszközt, de az általam ismert infók szerint műholdas, AWACS és egyéb adatokat használ, amelyeket valahogyan eljuttatnak neki, gondolom folyamatosan frissítve...
Aha. És oda írták, hogy milyen harci résszel?

Az AEGIS rendszerrel műholdat lőttek le, aminek célsebessége és paramétere messze egy "szutyok" M10 BM felett van és légkörön kívül repül. A DF21-ről tudni, hogy hova tart... A jenkik nem viccből forszrírozták a AEGIS eszement max. célsebességét.

Egyébként a BM-mel dobálózás meg vicces. Egy atomhatalom felől érkező BM-ről senki nem mondja meg, hogy akkor az HE/HEAT vagy nuki fej van rajta... Ergo nem szerencsés egy olyan fegyver használata, ami insta atomháborút indíthat el...
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 289
10 332
113
Halkan kérdezném meg, hogy a DF-21 mi a frászkarikával fogj eltaláni egy 30 csomoóval mozgó célt pozicó update nélkül? Mert, hogy saját radarral biztosan nem, az ziher. Ahhoz ESA radar kéne a gyors pásztázáson és a hőterelést is megnézném, hogy mi bírja ki továbbá aerodinamikai manőverezés is kell. Még 6 perces repidővel számolva is - igen kis lőtáv - 5 km-nél többet mozog a célpont. A ballisztikus rakéta emelkedése meg tisztán látszik... A Vega indításokat nyomon követték 30+ éve...

Persze, ha rákúrnak egy 10 Mt-ás fejet, akkor problem solved. Halkan jegyzem meg, hogy a DF-21 is lelőhető M10 sebességgel, az AEGIS paraméterein belül van elvileg.

Csak annyit fogadjunk el, hogy fizikát tanult mérnökök minden fejlesztő/rendszeresítő katonai nagyhatalomnál vannak.
Hidd el, ezeket a dolgokat ők is tudják.
Amit meg - még - nem tudnak megvalósítani, de a fizika engedi, azon meg dolgoznak...
 
  • Tetszik
Reactions: zsolti
T

Törölt tag 1586

Guest
Na, megtaláltam. Emlékeztem, hogy fellőttek geostacionárius pályára egy óceánfigyelő műholdat.
https://spaceflightnow.com/2015/12/29/china-launches-eagle-eyed-satellite-to-stare-down-at-earth/
Ha teljes Kill Chain-t nézzük azért van még egy pár dolog a tarsolyukban:
- Felderítés:
- Műholdak: A Jane's 2016 Május 15-én indították a 40. Yaogan típusú SAR / multispektrális optikai felderítő műholdjukat. Ez a mennyiség már bőven elég arra hogy naponta legalább egyszer az összes fontos katonai létesítményt ellenőrizzék a földön és kövessék a flották mozgását. A hálózaton belül a Yaogan-9-, -16, -17, -20, és 25-A, B, C műholdak állítólag külön klasztert alkotnak és dedikált feladatuk a flotta felderítés. Már fejlesztés alatt állnak a következő generációs Jilin felderítő műholdak amikkel a korábbi generációt váltják. 2030-ra Kína egy 138 műholdból álló hálózatot akar kiépíteni és a cél az hogy a föld bármely pontjáról tíz percenként ismételten optikai vagy radart felvételeket tudjanak készíteni.
- OTH (over-the-horizon) radarok: az oroszokhoz hasonlóana a Kínaiaknak is megvannak a saját horizonton túlra látó radarjaik és elkezdték kiépíteni ezeket a Spratly és Paracel szigeteken is. Ezek állítólag olyan 800-3000 km hatótávolságúak és tengeri célokat + / - 20 km-es pontossággal érzékelnek.
- Kína is kiépítette a partjai előtt a maga SOSUS rendszerét ami víz alatti hidrofonokból és elektronikus felderítő bólyákból áll.
- Kínának megvannak a saját fejlesztésű AESA radarral felszerelt USA Posidon kategóriájú tengeri felderítő UAV-i.
pl.: ő
joined-wing+similar+to+that+Global+Hawk+Unmanned+Aircraft+System+(UAS)+Xianglong+CHINESE+GLOBAL+HAWK+SOAR+DRAGON+UAV+high+altitude,+high+endurance,+long-range+Unmanned+Aerial+Vehicle+(+(3).jpg

- Command-control: elkezdték fellődözni a TianLian-1 katonai kommunikációs műholdjaikat amikről - bár sok infó nincs - de sejthető hogy az adatforgalomban van szerepük.
- Rakéták pontos navigációja a repülési pályán: érdekes hogy olyan hatalmas elvárások nincsenek a manőverező képességgel szemben. A DF-21D-k hatótávolsága állítólag 2000 km körül van ami azt jelenti (feltételezve hogy a rakéta olyan 10.000 km/h sebességet ér el) hogy a repülési idő olyan 12 perc. Ez idő alatt a hordozó csoport 30 csomós sebességgel olyan 6 mérföldre ( kb 11 km-re) tud eltávolodni az indításkori pozíciójától. Azt már az amik is elismerték hogy a Kínaiak valószínűleg megszerezték a terveit a Pershing II.es rakéták MARV harci részének és azt fejlesztették tovább (pl.: datalinket és GPS navigációt adtak hozzá. A kínaiak Beidou/Compass saját GPS rendszerük a 2. gen műholdakkal korlátozottan már most is üzemképes. Elkezdték fellőni a 3.gen GPS műholdjaikat is. A teljes 35 holdból álló rendszer 2020-ra lesz fenn. A rakéták tehát nem csak az inerciális navigációs rendszerükre támaszkodhatnak hanem a kínai GPS-re is.). Végfázisban állítólag aktív radar irányítású a harci rész, de erről semmi konkrétumot nem találni...

Az hogy hogyan jutnak át egy hordozó csoport rakéta védelmén már egy másik történet..(szerintem nehezen)
 
T

torsen

Guest
Úgy tudom, hogy csak hagyományos harci rész van hozzá.

Én valahol olvastam egy 300kt vagy 30kt-sról is. De lehet, hogy tévedek...Miután a körkörös szórást mozgó célra 300m-ben adták meg, szükség is lehet rá. Az említett HT-ban va egy légifotó egy Nimitz osztályú hajónak megfelelő célterületről, aminek a szélén ugyan, de a kontúron belül csapódott be a DF-21. De nyilván ez álló cél volt, a kilövés távolságát nem tudom, de gondolom érdemben nem változtat semmin az, hogy 500km, vagy 1500km.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Aha. És oda írták, hogy milyen harci résszel?

Az AEGIS rendszerrel műholdat lőttek le, aminek célsebessége és paramétere messze egy "szutyok" M10 BM felett van és légkörön kívül repül. A DF21-ről tudni, hogy hova tart... A jenkik nem viccből forszrírozták a AEGIS eszement max. célsebességét.

Egyébként a BM-mel dobálózás meg vicces. Egy atomhatalom felől érkező BM-ről senki nem mondja meg, hogy akkor az HE/HEAT vagy nuki fej van rajta... Ergo nem szerencsés egy olyan fegyver használata, ami insta atomháborút indíthat el...
Nyilván amikor már szuperhordozó kötelékre megy a BM, ott atomháború kezdete van, vagy zajlik. Nem kell belemászni hordozó kötelékkel olyannak az arcába, akinek van ilyen kaliberű rakétája és mellé atomhatalom. Én így látom.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ha teljes Kill Chain-t nézzük azért van még egy pár dolog a tarsolyukban:
- Felderítés:
- Műholdak: A Jane's 2016 Május 15-én indították a 40. Yaogan típusú SAR / multispektrális optikai felderítő műholdjukat. Ez a mennyiség már bőven elég arra hogy naponta legalább egyszer az összes fontos katonai létesítményt ellenőrizzék a földön és kövessék a flották mozgását. A hálózaton belül a Yaogan-9-, -16, -17, -20, és 25-A, B, C műholdak állítólag külön klasztert alkotnak és dedikált feladatuk a flotta felderítés. Már fejlesztés alatt állnak a következő generációs Jilin felderítő műholdak amikkel a korábbi generációt váltják. 2030-ra Kína egy 138 műholdból álló hálózatot akar kiépíteni és a cél az hogy a föld bármely pontjáról tíz percenként ismételten optikai vagy radart felvételeket tudjanak készíteni.
- OTH (over-the-horizon) radarok: az oroszokhoz hasonlóana a Kínaiaknak is megvannak a saját horizonton túlra látó radarjaik és elkezdték kiépíteni ezeket a Spratly és Paracel szigeteken is. Ezek állítólag olyan 800-3000 km hatótávolságúak és tengeri célokat + / - 20 km-es pontossággal érzékelnek.
- Kína is kiépítette a partjai előtt a maga SOSUS rendszerét ami víz alatti hidrofonokból és elektronikus felderítő bólyákból áll.
- Kínának megvannak a saját fejlesztésű AESA radarral felszerelt USA Posidon kategóriájú tengeri felderítő UAV-i.
pl.: ő
joined-wing+similar+to+that+Global+Hawk+Unmanned+Aircraft+System+(UAS)+Xianglong+CHINESE+GLOBAL+HAWK+SOAR+DRAGON+UAV+high+altitude,+high+endurance,+long-range+Unmanned+Aerial+Vehicle+(+(3).jpg

- Command-control: elkezdték fellődözni a TianLian-1 katonai kommunikációs műholdjaikat amikről - bár sok infó nincs - de sejthető hogy az adatforgalomban van szerepük.
- Rakéták pontos navigációja a repülési pályán: érdekes hogy olyan hatalmas elvárások nincsenek a manőverező képességgel szemben. A DF-21D-k hatótávolsága állítólag 2000 km körül van ami azt jelenti (feltételezve hogy a rakéta olyan 10.000 km/h sebességet ér el) hogy a repülési idő olyan 12 perc. Ez idő alatt a hordozó csoport 30 csomós sebességgel olyan 6 mérföldre ( kb 11 km-re) tud eltávolodni az indításkori pozíciójától. Azt már az amik is elismerték hogy a Kínaiak valószínűleg megszerezték a terveit a Pershing II.es rakéták MARV harci részének és azt fejlesztették tovább (pl.: datalinket és GPS navigációt adtak hozzá. A kínaiak Beidou/Compass saját GPS rendszerük a 2. gen műholdakkal korlátozottan már most is üzemképes. Elkezdték fellőni a 3.gen GPS műholdjaikat is. A teljes 35 holdból álló rendszer 2020-ra lesz fenn. A rakéták tehát nem csak az inerciális navigációs rendszerükre támaszkodhatnak hanem a kínai GPS-re is.). Végfázisban állítólag aktív radar irányítású a harci rész, de erről semmi konkrétumot nem találni...

Az hogy hogyan jutnak át egy hordozó csoport rakéta védelmén már egy másik történet..(szerintem nehezen)
A hordozócsoport rakétavédelme szerintem jórészt kamu. Legalábbis még senki se próbálta ki. Kivéve a Falklandi homokozót. Egy olyan számítógép-rendszer, ami nincs ezerszer élesben kipróbálva, erősen kétséges. Az elbizakodottság meg vereséghez vezet. Az, hogy nagynéha lelőnek egy EGY céltárgyat, qúúrwára semmi gyakorlati következtetésre nem ad elég infót.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Én valahol olvastam egy 300kt vagy 30kt-sról is. De lehet, hogy tévedek...Miután a körkörös szórást mozgó célra 300m-ben adták meg, szükség is lehet rá. Az említett HT-ban va egy légifotó egy Nimitz osztályú hajónak megfelelő célterületről, aminek a szélén ugyan, de a kontúron belül csapódott be a DF-21. De nyilván ez álló cél volt, a kilövés távolságát nem tudom, de gondolom érdemben nem változtat semmin az, hogy 500km, vagy 1500km.
Én is sokat agyaltam rajta, hogy hogyan működhet, de elképzelni sem tudom. Ettől még simán működhet. (A DF-21)
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 185
13 453
113
Van annyi DF, hogy tizet indítsanak egy célra?
Ha a hordozó a cél akkor igen, de ennyi meg messze nem elég. Az AEGIS rendszer bizonyította élesben, hogy képes megbírkózni ilyen fenyegetéssekkel.
Még egyébb eszközöket is bevetnének, hogy túlterheljék a rendszert.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ha a hordozó a cél akkor igen, de ennyi meg messze nem elég. Az AEGIS rendszer bizonyította élesben, hogy képes megbírkózni ilyen fenyegetéssekkel.
Még egyébb eszközöket is bevetnének, hogy túlterheljék a rendszert.
Tíz rakétával le lehet fedni a hajó két percnyi bárhol létét. Főleg MIRV fejekkel. Az AEGIS azt bizonyította, hogy labor körülmények közt le tudott lőni párszor egyet. Aki támad, mindig hatalmas előnyben van.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Nem volt párszor csak egszer. Arra értettem, mikor lelőttek egy műholdat 2008-ban.
Nem látom hogy ez mit bizonyít, hogy 1 műholdat lelőttek vele? Bizonyította élesben az AEGIS rendszer hogy tömeges több irányból érzekő, eltérő repülési karakterisztikájú tömeges támadást ki tud védeni? A válasz egyértelműen NEM. A hazai VALÓBAN szakértők szerint ez az új DF-21 potenciális fenyegetés a hordozókra, s ez nem véletlen.
 
M

molnibalage

Guest
Nem látom hogy ez mit bizonyít, hogy 1 műholdat lelőttek vele? Bizonyította élesben az AEGIS rendszer hogy tömeges több irányból érzekő, eltérő repülési karakterisztikájú tömeges támadást ki tud védeni? A válasz egyértelműen NEM. A hazai VALÓBAN szakértők szerint ez az új DF-21 potenciális fenyegetés a hordozókra, s ez nem véletlen.
Ja, hogy az Sz-300 sem volt élesben bevetve. A Buk-kal meg eddig egy airlinert lőttek le. Te hallod, sírva röhögök az érvrendszereden.

Az a hír megvan, hogy SM-6-tal teszten már horizont alatti célt lőttek le?
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 413
44 018
113
Ja, hogy az Sz-300 sem volt élesben bevetve. A Buk-kal meg eddig egy airlinert lőttek le. Te hallod, sírva röhögök az érvrendszereden.

Az a hír megvan, hogy SM-6-tal teszten már horizont alatti célt lőttek le?
Sírva röhögsz amin akarsz, én továbbra is Sárhidait és a hozzá hasonlókat többre tartom mint téged és a véleményedet. Te most nem velem vitatkozol hanem velük.
 
M

molnibalage

Guest
Sírva röhögsz amin akarsz, én továbbra is Sárhidait és a hozzá hasonlókat többre tartom mint téged és a véleményedet. Te most nem velem vitatkozol hanem velük.
Az a kifogásod az volt, hogy élesben a multi aspektus nem demonstrálta az AEGIS.

  1. Ezek szerint neked megvan az összes AEGIS tesztlövészet eredmény? Megosztanád velünk..?
  2. Az ugye mevan, hogy egy Sz-300 osztályt tűzíve 105 fok? Tehát még a Kirovon sincs meg a 360 fokos lefedettség long range SAM-mel...
  3. Az ugye megvan, hogy az ős Tico osztályon is a végfázis megvilágítók egymástól függetelenek voltak, tehát a rendszer technikailag 360 fokos?
Te folyon azzal jössz, hogy semmit nem tudhatunk, most meg már a hit szóval dobálózól. Egyébként meg ezek a szerzők képesek voltak akkora hülyeséget leírni, amiben hiszel...?
 
M

molnibalage

Guest
Nem látom hogy ez mit bizonyít, hogy 1 műholdat lelőttek vele? Bizonyította élesben az AEGIS rendszer hogy tömeges több irányból érzekő, eltérő repülési karakterisztikájú tömeges támadást ki tud védeni? A válasz egyértelműen NEM. A hazai VALÓBAN szakértők szerint ez az új DF-21 potenciális fenyegetés a hordozókra, s ez nem véletlen.
Vagy fordítsuk meg a kérdést. A DF-21 mikor és hol talált el tesztlövészeten egy mozgó hajót? Forrás? Videó? Link?