Háborús könyvek / regények

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ooorky

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
9 779
44 960
113
Hátha valaki felismeri:

10+ éve olvastam egy angol nyelvű könyvet amiben 2. világháborús megemlékezések voltak összegyűjtve.

Amire emlékszek belőle:

Osztrák Grenadier, aki 41 őszén került a keleti frontra, 42-ben szétverték őket és összevonták több másik alakulattal az övéket, így létrehoztak egy ideiglenes diviziót amit ők csak Volksgrenadier-ként emlegettek, ezzel elkülönítve magukat az frissen frontra került Grenadier-októl, ez 44-től hivatalosan nevükké vált. Végig megmaradtak elit egységnek, csak más szétvert osztrák divíziók emberei kerültek hozzájuk, a háború vége Ausztriában érte. Elég részletesen leírta milyen fegyverekkel harcoltak 44-45-ben, miből mennyit kaptak, lőszert is beleértve. Pl. Panzerfaust a kézzel dobott páncéltörő gránátot váltotta ezért mindenki annyit vitt belőle amennyit elbírt, ellenben Panzerschreck-ből 2 db-ja volt a századnak.

Szovjet lövész, 42-től harcolt 45-ig, valahol Németországban fejezte be. Kényszersorozott volt, ugyanazzal a PPS-sel fejezte be a háborút amelyikkel elkezdte. Lengyelországtól egy rekvirált szekéren utazott bajtársaival, legféltettebb kincsük volt az azt húzó ló, amikor hiány volt élelmiszerből akkor minden tartalékukat neki adták.
Az ő szemszögéből a Luftwaffe egészen 45 tavaszáig fölényben volt, nagyon ritka volt az olyan hét amikor nem bombázták őket legalább egyszer.

Fallschirmjager, megjárta Monte Casino-t, az ottani áldatlan állapotokról és a sz*r német fegyverekről írt. Kar98 messzire jó volt, de közelharcban használhatatlan; MP40 tárjának rugója gyenge volt, rengeteg tapasztalatlan társa halt meg amiatt mert tele töltötte és nem adagolta a lőszert; FG42 golyószórónak kis kapacitású, géppisztolynak túl nagy erejű volt; Thompson-t kedvelte, de ahhoz nehézkesen tudott lőszert szerezni.
 

Celebra

Well-Known Member
2017. április 7.
5 514
2 544
113
W.E.B Griffin Katonák sorozatát ajánlom mindenkinek.Alapvetően regények,de jó betekintést adnak
 

zeal

Well-Known Member
2014. április 9.
8 064
23 139
113
francia-idegenlegio.blog.hu

"... A blogon nem szoktam a Légión kívüli témákról írni, de most kivételt kell tennem. Megjelent az első magyar műfordításom, Laurent Obertone: Gerilla című regénye. ..."

bookline.hu
ID22-314877.JPG

Fordító: Ofella Balázs

"... A közeljövő sötét Franciaországában egy rendőrségi intézkedés egy párizsi külvárosi negyedben tragédiába torkollik. Az egyik csapdába csalt rendőr elveszti hidegvérét, és válogatás nélkül tüzet nyit.
Az iszlamista gettó lángra lobban, amibe az egész ország beleremeg. Városról városra terjed tovább a tűz, a Köztársaság darabjaira hullik. ...
"