Középkori és kora újkori magyar csaták

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

S

szpg9

Guest
Ide, akit érdekel és hozzájut érdekes infókhoz, vagy csak a véleményét akarja elmondani, tegye meg...
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9
S

szpg9

Guest
http://files.archaeolingua.hu/2016NY/Szabo_et_al_H16NY.pdf
 

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
7 968
5 147
113
Meddig számoljuk a középkort? Mátyás haláláig, mohácsig vagy Buda török általi elfoglalásáig?
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
7 520
13 615
113
Vagy 10 éve olvastam a könyvét. Egész jònak tartottam. Nehez megcàfolni, amit ir. Különösen a Nagy Kàrolyròl irtak èrdekesek. Pl. sok (leirt) hadjàratàbòl szinte semilyen régeszeti anyag nem talàlhatò. Ha meggondoljuk, hogy mennyi nyom maradt pl. a ròmaiak utàn, akkor ez eléggé furcsa.
De mivel öt tartjàk "Euròpa" megteremtöjének, nem lehet elvàrni, hogy a mainstream lelkesedjen èrte.
 
 • Tetszik
Reactions: fip7 and tarzaan
S

szpg9

Guest
http://files.archaeolingua.hu/2016NY/Szabo_et_al_H16NY.pdf

Ez még a tegnapi cikk linkje, amit feltettem. Igen fáradt voltam, egész nap dolgoztam, így fekvés előtt ennyi telt ki tőlem. De ma munkakezdés előtt írnék néhány szót róla. Kezdhetjük Moháccsal, jelentősége a csatának vitathatatlan. A csatatér fémkeresős kutatásáról tettem be ezt a linket. Akit érdekel olvassa el, majd gyűjtők le a netről még hasonlókat én is, meg szeretném, ha tőbben, többfélét megosztanának itt egymással. Azt nem tudom, hogy pdf-et , sajátot, hogyan lehet ide beapplikálni, mert van pár anyagom a pen drive-on, ami a neten sem elérhető, de érdekes...
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9
S

szpg9

Guest
Mivel szerintem mindkét előbb érintett csata nagy trauma volt, de talán ma ezek kérdések csak szűk körben ismertek, kevesekhez jutnak el, pedig érdekesnek tartom az eredményeket, elsősorban azért, mert hadművészeti kérdéseket is feszegetnek, amik segítenek megszabadulni azoktól a képzetektól, hogy a tatárok csak a nyers erő révén harcoltak...

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00001/pdf/muhely.pdf
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9

tarzaan

Well-Known Member
2014. március 25.
7 968
5 147
113
A szándékom szerint a törökkornak még be kellene férnie, ezért a cím rövid. Még a kora újkort be kellett volna írnom, de nem tettem...

Háát, pedig nagyon nem fér bele. Még a marxisták szerint sem, főleg, hogy II. Józsefig tartott a dolog.

Az első "kapcsolat" a törökökkel ill. a sikeres szakasz - Hunyadiak - még középkor, de aztán amikor a törökök ténylegesen bejöttek az országba az már simán az Újkor. Magyar szempontból is.
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9

endre

Active Member
2016. december 7.
165
114
43
Ha tatárjárás, akkor Muhi csata. Először linkelek egy álláspontot a hivatalos történelem verziójából:

http://epa.oszk.hu/00000/00018/00001/pdf/muhely.pdf

aztán lesz egy link a muhi csata alternatív eredmény értelmezésével kapcsolatosan is.

http://www.origo.hu/tudomany/torten...r-kiralysag-iv-bela-arany-horda-julianus.html


Érdekel mások véleménye végülis győzelem volt ez vagy vereség?

Ha jol tevedek, az amerikai hadsereg strategai kikepzesi anyagaiban a muhi csata az egyetlen magyar vonatkozasu pelda. Megprobalom megkeresni.
 
 • Tetszik
Reactions: szpg9