1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kurd-Török háború

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - mentuhotep által indítva @ 2018. január 16..

Címkék:
 1. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  Arról nem is beszélve, hogy mint eddig, úgy továbbra is mindenki mindenkit lőni fog. Kisebb-nagyobb villongások a szír hadsereggel, Iá és FSA maradványokkal, vagy neadj isten' Oroszokkal... Az Iraki hadsereg és Irán szintén esélyes.
   
 2. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

 3. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Az egész arra megy ki, hogy Iránt bevonják jobban a háborúba Asszad oldalán, hogy segítséget nyújtsanak Szíriának, a török hadsereggel szemben. Miután ez megtörténik, Törökország megtámadja Iránt Azerbajdzsán segítségével, amelyet az oroszok is támogatni fognak. (Az orosz kivonulás Szíriából is azért kellett, hogy Töröko. bevonulhasson Szíriába és ezzel provokálhassa Iránt, előkészítve a török-iráni háborút, amelyben Oroszo. megnöveli Azerbajdzsán területét, hogy ezzel csábítsa be őket az Eurázsiai Unióba.)

   
 4. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Mivel Töröko. az egyik érintett fél, gondolom nem árt megmutatni, hogy mekkora a török-türk terület a világban:

  És végül, hogy Dél-Azerbajdzsán (mint török terület) hol helyezkedik el Iránon belül...

   
 5. galland

  galland Well-Known Member

  Szerintem ez a fajta matek nem jó. Irán és az Oroszok barátok. Segítették egymást. Az Iráni fegyverkezés egy marha jó üzlet lesz az oroszoknak. Az Irániak nem fognak segíteni Asszadnak a kurdok miatt. Iránnak is megvan a Kurd lakta területe, amitől nem szeretne megválni. Én inkább úgy gondolom, itt már kész a megállapodás. Szíria területe megmarad. Törökország elvégzi a piszkos munkát, hamá ennyire gyűlöli a kurdokat, majd visszahúzódik és kész. Marad majd a kurd robbantgatás Törökországban. Aki tud majd Iránba menekül és maradnak egy ország kissebbsége. Az orosz csak akkor avatkozik be, ha Erdogan elfelejti visszavonni a csapatait.
   
 6. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Nincs olyan, hogy Irán és Oroszo. barátok. Irán nem kell Oroszo.-nak az Eurázsiai Unióba (mert túl nagy), Azerbajdzsán viszont igen. Irán mindenkinek problémát jelent a térségben, legfőképpen Izraelnek, aki támogatója az Eurázsiai Uniónak és így az orosz nagyhatalmi törekvéseknek is. Cserébe Oroszo.-nak támogatnia kell Irán feldarabolását.
  A másik probléma Törökország. Mivel a török-türk területek hatalmasak, és lényegében fél Szibéria is türk, ezért Oroszo.-nak lényeges Töröko. megveretése. Ez csak úgy lehetséges, ha Töröko. minél jobban belebonyolódik és minél jobban kimerül egy minél nagyobb háborúba. Ezért Oroszo. visszavonult Szíriából, hogy ez megtörténhessen.
  (Megjegyzés: Izrael azért támogatja az Eurázsiai Uniót/Oroszországot, mert nem számíthat az USA segítségére. Ennek oka, hogy az USA legfőbb problémája nem Irán, hanem Észak-Korea. Ezért az USA és Oroszo. abban egyeztek meg, hogy Oroszo. megkapja a teljes Közel-Keleti és Közép-Ázsiai térséget, hogy az USA Észak-Koreára és Kínára tudjon koncentrálni.)
   
  dragonette likes this.
 7. galland

  galland Well-Known Member

  Tehát, ha jól értem, az USA lemond az olajban dús környékről É-Kórea miatt. A 2 legnagyobb ellenfél szépen felosztja, ki kit nyom le. Izrael pedig nem kap USA segítséget? Végül is, az F-35-ös előbb áll majd hadrendbe mint az usaban.
   
  fip7 and blitzkrieg like this.
 8. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  Ez ugyanaz az Irán, ami tervek szerint már 2 hónap múlva Eurázsiai Uniós tag lesz? Mert akkor ez szenzációs taktika. :D
   
 9. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Igen. Mert az észak-koreai fenyegetés most a legsúlyosabb az USA számára, hiszen Észak-Korea hamarosan atomcsapást tud mérni az USA városaira. Ezenkívül az USA legfőbb problémája Kína. Ezért az USA-nak a Csendes-óceánra kell koncentrálnia. Hogy Kínát embargó alá vonják, ahhoz Kínának a szárazföldi kereskedelmi útvonalait is el kell vágni. Ez a feladat jutott Oroszo.-nak. Ezért az USA és Oroszo. addig "pöckölik" a Közel-Keleti és Közép-Ázsiai térséget, amíg az egész lángba nem borul és az összes középhatalom (Töröko., Irán, Szaúd-Arábia stb.) meg nem verik egymást. Miután a térség "felpuhult", utána erősebb lehet a térség feletti orosz kontroll. Ekkortól koncentrálhat az USA a Csendes-óceánra. Addig pedig nyújthat technikai segítséget (F-35) Izraelnek (ahogy eddig is), de katonai segítséget nem fog tudni nyújtani, ha Kínával kell hadakoznia.
   
 10. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Igen, ez ugyanaz az Irán. Miután belengették Irán Eurázsiai Uniós tagságát, rögtön megindult Iránban az USA által szervezett felkelés-sorozat, hogy megdöntsék Iránt. Ezzel felpuhították Iránt, előkészítve Irán közös területi feldarabolását.
   
 11. Fennek

  Fennek Well-Known Member

  És Putyin ezt végignézi? Nagyszerű szövettséges akkor.
   
  blitzkrieg likes this.
 12. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Végig hát.
   
  Pal likes this.
 13. 32karakter

  32karakter Active Member

  B verzió: a térség gyakorlatialg évezredek óta instabil és az a csoda hogy eddig és viszonylagosan csak mérsékelten pörgött a szopóroller. Mérsékelten.. hát mihez képest.
   
  nyugger and blitzkrieg like this.
 14. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Ez a kovetkezo Frei kinyv szinopszisa?
   
 15. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Tudhatnád, hogy Frei könyveit útálom.
   
 16. Roni

  Roni Well-Known Member

  blitzkrieg likes this.
 17. haubagoi

  haubagoi Well-Known Member

  Hogy az általad idézett cikkből idézzek:

  "Ám közben tart a versenyfutás a közép-ázsiai országokért, amelyeket Oroszország beterelne az általa vezetett Eurázsiai Unióba, a lehetséges csatlakozókat azonban szép lassan elszipkázza Kína."

  Nem csak a cikk címét kell elolvasni! :)
   
 18. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Pedig a fenti forgatókönyv pont annyira komoly, mint az ő könyvei ebből a szempontból.
   
 19. Pal

  Pal Well-Known Member

  Szerintem nem fog Iran belathato idon belul szepesni, de Putyin valszeg sosem vallalta, hogy megvedi, tehat vegignezheti ha szetszedik. Szerintem Putyin csak annyit vallalt, hogy Sziriaban egyuttmukodnek (legalabbis ugy tudom csak ennyi publikus).
   
 20. Pal

  Pal Well-Known Member

  Eszak-Korea: nem hiszem. Eszak-Koreai vezetes sosem lenne olyan hulye, hogy raketazza USA-t. Sot, ha ez valos problema/veszely lenne, akkor Ukrajna vagy masik USA proxy nem szallitott volna technologiat E-Koreanak. (Az is kizart, hogy az Oroszok vagy Kinaiak adtak volna nekik)
   
  blitzkrieg likes this.

Ezen oldal megosztása