1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Kurd-Török háború

Diskurzus a(z) 'Biztonságpolitika' témában - mentuhotep által indítva @ 2018. január 16..

Címkék:
 1. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Igazad van 80 millió fős. Olyan gyorsan nőnek egyes országok lakossága, hogy már követni sem tudom. Na de a nagyságrendi külömbség akkor sem nagyon változik. Irán egy középhatalom, Azerbajdzsán meg egy magyarországnyi lakosságú, területű ország.
  Azért az ukrán-orosz szakadár háborút nem hasonlítanám ehhez a helyzethez. Ott az orosz hadsereg segítségével harcolnak. Rengeteg orosz katona is van közöttük, képzettek, kapják az orosz tanácsokat, fegyvereket, stb. Az ukránok meg elavult fegyverekkel harcolnak, tapasztalatlanok és finoman szólva nem motiváltak a sikerben (sokmindent elárul, amikor teljes ukrán egységek álltak át).
  Azerbajdzsán-Irán háború esetén meg pont Azserbajdzsán lenne a zöldfülű taknyos, Irán meg igazi veteránnak számít, hisz elég sok háborút vív mostanság, ha közvetetten is. Plusz, saját hadipara van, Azerbajdzsán meg semmit nem gyárt.
  Legutóbb amikor Irak megtámadta Iránt, Irán még sokkal gyengébb volt mint ma, Irak meg sokkal erősebb volt akkor, mint Azerbajdzsán ma és mi lett belőle? Egy sok évig eltartó felörlő háború.
  Ahhoz, hogy Azerbajdzsán Iránt legyőzze, több 100 milliárd dollár értékű hadianyagot kellene kapjon és minimum 10 évvel előtte el kellene kezdje kiképezni és felduzzasztani pár százezer fősre a hadseregét.
  Azért nem csak úgy szokott az történni, hogy Oroszország csak úgy áttol egy jelentéktelen gazdaságú országnak ennyi felszerelést, cserébe azért, hogy az majd belép az Eurázsiai Únióba. Meg kell nézni azt is, hogy mit kapnak érte? Szó szerint semmit. Azerbajdzsán gazdasága harmada a magyarnak. 37 milliárd dollár vs 125. Energiahordozókon kívül semmijük sincs. Na az meg Oroszorszának viszont dögivel van, nem kell neki ilyen áron egy versenytárs.
  Ilyen kaliberű háború nem tör ki egyik napról a másikra. Kellene legyen jele már ma is. Mint írtam ha ez lenne a nagy terv, akkor Azerbajdzsán már ma százával kellene kapja a legújabb tankokat, repülőgépeket és többszázezres hadsereget kellene kiképezzen. Ez nem úgy megy, hogy egy jelentéktelen ország, jelentéktelen hadserege, ma kap ezer tankot és 500 repülőgépet és akkor egy hónap múlva már sikeresen legyőz egy középhatalmat.
   
  dragonette, zolkas and minszk2 like this.
 2. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Csakhogy ebben a háborúban az azeriek lennének az arabok és Irán Izrael. :D
   
 3. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Azért az oroszok ellen viszonylag laza az embargó (így nevezik egyáltalán, mert általában csak szankciókat írnak). Csak egyes termékek vannak sújtva. A kereskedelem nem szűnt meg csak visszaesett. Az EU viszont még ezt is csak kényszerrel nyelte le. Na Kínával sokkal fontosabb kereskedelmi kapcsolatok vannak és Hóbagoly sokkal komolyabb embargóról is beszél.
  Plusz, ahhoz, hogy egy embargót bevezessenek, nagyon komoly érvek kellenek. Kína meg nem csinált semmit. Minimum Tajvant el kellene foglalják egy nagyon véres háborúban ahhoz, hogy ellene bármilyen szankciókra gondoljanak.
  De még mindig kiváncsi vagyok arra, hogy az USA mit fogyasztana, ha megszűnne a kínai import? Persze, hazahozzák az amcsi gyárakat. Na de mikor, hogyan? Ez sem két nap lenne, mint ahogy nem két nap alatt települtek ki. Ráadásul mint írtam már egyszer, az amcsi gyárak Kínában, egy legenda, hisz a legtöbb gyár kínai vagy részben kínai tulajdonú, az amerikai csak megmondja, hogy mit és hogyan gyártsanak.
   
  dragonette and Pal like this.
 4. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Azert az eu cegei megwrzik mert szandekosan arra a teruletre lettek bevezetve ami nekik faj. Usa orosz kereskedelem meg szarnyal
   
  galland likes this.
 5. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Vagy belenyugszik a sima nagyhatalom státuszba és beáll a szuperhatalom Kína mellé ugyanúgy, mint ahogy az USA mellé is beálltak a korábban nála jóval erősebb Anglia, Franciaország és Németország.
  Szerintem Putyin realista és tudja, hogy Oroszország már nem szuperhatalom. Ahhoz, hogy Kínához hasonló gazdasági ereje legyen (és hosszútávon ezáltal hadserege), 10-szer nagyobb kellene legyen Oroszországban a GDP/fő, mint Kínában, hisz 10-szer népesebb Kína.
   
 6. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  USA-Kína háborúról.
  Gondolom abban egyetértünk, hogy egy ilyen háború egyben atomháború is lenne.
  Gondolom abban is egyetértünk, hogy ugyanúgy ahogy a múltban, úgy most a jelenben is a leggazdagabb emberek irányítják az országokat. Hogy közvetlenül vagy közvetetten, az most mindegy.
  Nos régen alapvetően elég könnyű dolga volt a vezetőknek háborúkat vívni, hisz ott volt a sok alattvaló, ők mentek a puskák, ágyúk elé meghalni. A vezetők meg a fényűző életmódjukat ugyanúgy megtartották még a háború alatt is. Sőt, még a vesztes háború után is. Ugyebár Vilmos császár a vesztes háború után nem úgy végezte, mint a sok millió német, akik a fronton meghaltak. Persze ő is meg lett "büntetve", száműzetésbe vonult, elveszítette az országát, na de ugyanúgy pompában élt azután is.
  Viszont már a 2. vilgáháború is elhozta azt, hogy a vesztes országok vezetőivel is leszámoltak, méghozzá jól meg is ölték őket. Itt már látszott, hogy új idők következnek.
  Na nekem ez a legfőbb bajom az atomháborúval is. Itt már nincsen hátország, nincs biztonság a vezetőknek. Itt pont a vezetőség az elsődleges célpont. De ha ők bunkerbe is vonulnak és túlélik, akkor is mit nyernek? Nyomoroghatnak egy szétbombázott, radioaktív felhőben úszó romhalmazban.
  A globalizációnak hála az USA-t irányító milliárdosok akkor is milliárdosok maradnak, ha holnaptól épp nem az USA, hanem Kína lesz a legerősebb a világon. Legfeljebb ha ki akarják venni a részüket a kínai gazdaságból is, akkor ott is befektetnek, mint ahogy látjuk is már évtizedek óta ezt a trendet.
  Én ezt nem látom, hogy mi értelme annak, amit Hóbagoly már évek óta mond, miszerint jön a világháború? Nemcsak mi átlagemberek nem nyerünk rajta semmit, de ugyanígy az igazi vezetők is csak veszítenek.
   
  vendeg2 and dragonette like this.
 7. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  A modern fegyverek óriási pusztító ereje és még nagyobb ára miatt egyenlő felek (peer-to-peer) közötti háborúnak igen-igen alacsony az esély.

  Sokkal inkább a kifárasztás, mint a legyőzés a cél. Ld Irán pl.
   
 8. Pal

  Pal Well-Known Member

  Egyreszt like, masreszt nem is kell 2 nap alatt megoldani a hazavitt termelest. USA elobb-utobb rakenyszerul, hogy a hadiipar helyett valami mast is termeljen otthon, mivel a hadiipar extrem hegemoniaja nem tarthato fenn orokke, mivel lassan nem lesz olyan aki ellen haboruzhatna (a gyozelem realis eselyevel, mert Oo vagy Kina ellen nincs realis eselyuk.) es az egypolusu vilagrend is megszunt, tehat mar egyre kevesbe tud barhol haborut szitani, hogy eladja a fegyvert. Es ha megszunik a petrodollar, marpedig megfog akkor mar erdemes is lesz otthon gyartani, mert nem lesz tul eros a dollar es igy versenykepes lesz az USA-ban gyartott aru. Mas kerdes, hogy ebbe a hatalmas valtasba (erosbol gyenge dollar, kihelyezett termeles helyett otthoni termeles) beleroppan-e az amcsi allam. De mar csak a lecserelodo lakossag (angolszasz protestans helyett mexikoi drogos, fekete drogos es white trash proli) miatt is ra fog kenyszerulni, hogy primitiv dolgokat gyartson csucstechnologia helyett, mert az agyelszivasnak sem lesz mar olyan az ereje mint regen. Persze nem holnap, nem is holnap utan, de mar kozelebb mint gondolnak. Esetleg allamokra bomlik szet majd a lakossag aranyai menten. Akkor persze megjelennek majd nagyhatalmak, hogy megvedjek az uj allamokat... Mar Obama ota fel-fel roppen, persze egyelore csak duzzogasbol, hogy egyik-masik allam kivalna. Par evtized es mar nem csak durcaskodasbol mondanak majd ilyet.
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 9. Pal

  Pal Well-Known Member

  Hosszutavon nem lehet perspektiva, hogy majd leszek egy Kanada. Korabban ez mukodhetett, de ma mar nojuk ki a bolygot. A szuperhatalom pedig definicio szerint az, aki a Fold barmely pontjat el tudja pusztitani. Ez Oo (es USA), nem Kina.
   
  dragonette likes this.
 10. galland

  galland Well-Known Member

  Értem én ezt is, de mi a lószart szankciózgatunk, mikor fél Európa orosz gázzal fűt. :(
   
  blitzkrieg and dragonette like this.
 11. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Ezekkel a dolgokkal egyetértek. Bár alapvetően nem látom ilyen sötétnek az USA jövőjét, szerintem nem feltétlenül esik darabokra, egyszerűen csak nem lesz annyival nagyobb az életszínvonal a világ többi részéhez képest, mint ma.
  De ha szét is esik, az is történhet békésen, mint pl. a Szu szétesése is.
  Amit viszont tartok, az, hogy nekik egyszerűen semmi értelme világháborúzni a szuperhatalmi státusért, hisz még egy győztes háborúval is többet veszítenek, mintha csak simán belenyugszanak a nagyhatalmi státuszba, vagy akár a felbomlásba.
   
  Lapua and dragonette like this.
 12. szpg9

  szpg9 Well-Known Member


  Majd simán elsöpri az USA nagyhatalmi erejét a tengerszint emelkedése. Feltéve, ha nem TRUMP-nak lenne igaza...
   
  gergo55 likes this.
 13. blitzkrieg

  blitzkrieg Well-Known Member

  Szuperhatalom szerintem az, aki az egész bolygóra rá tudja erőltetni az akaratát. Ehhez elsődlegesen a gazdasági erő kell, amiből lesz utána a nagyon erős hadsereg. Elpusztítani a Föld bármely pontját az bármelyik atommal és interkontinentális rakétákkal rendelkező országnak menne.
  Hagyományos értelembe vett szuperhatalom már nincs és a belátható jövőben nem is lesz. Olyan lesz a világ, mint amilyen volt a 2. világháborúig, már nem lesz olyan, mint a 2. vh után, hogy egy ország egyedül (USA) nagyobb gazdasággal rendelkezett, mint az utána következő jópár nagyhatalom.
  A legerősebb Kína lesz, közvetlenül utána az USA majd jócskán lemaradva ezektől Oroszország, Japán, Németorszá, kb. hasonló erejűek.
  Mint írtam, az oroszok nem tudnak Kínával és az USA-val versenyezni. Ugyanis Kínával szemben 10-res lemaradásuk van népességben, addig az USA-val szemben ugyan csak 2-res a lakosságkülömbség, viszont a technikai fejlettség meg jelentős.
  El kell fogadni, hogy az orosz gazdaság csak akkor fogja megközelíteni az USA-ét, vagy Kínáét, ha egy orosz kétszer többet termel, mint egy amerikai, vagy 10-szer többet, mint egy kínai.
   
 14. Ursa Maior

  Ursa Maior Well-Known Member

  Globális felmelegesdés van. Csak eddig si volt vagy 30-szor a Föld történetében.

  Ehhez az ember is hozzájárul. Ennyi a különbség.
   
  gergo55 likes this.
 15. szegcsab

  szegcsab Well-Known Member

  blitzkrieg, karpatalja, boki and 2 others like this.
 16. monster

  monster Well-Known Member

  Kíváncsian várom, hogy az amerikaiaknak mi lesz a reakciója. Fegyverzik-e vajon tovább a kurdokat?
   
 17. Pal

  Pal Well-Known Member

  Egyaltalan nem biztos, hogy atomhaboru lesz, mivel ha valaki nem viszi tulzasba a gyozelmet (mint az elso VH vegen) akkor a vesztes elfogadja a kicsi aranyu vereseget es nincs rakenyszeritve a vegso megoldasra. Persze akkor lehet, hogy ezt mar nem is kell vilaghaborunak hivni.
  Korabban is lemeszaroltak vesztes vezetoket: Kelta kiralyok, Inka kiralyok, Foniciai kiralyok, Angol kiralyok,...
  Ez igaz, de mi legyen az allamadossagukkal? Az olyan merteku, hogy sosem fizetik vissza, tehat le kell rohanniuk azt aki birtokolja a nagyjat (mint tettek Japannal a XX. szazadban.). En biztos nem vennek dollarkotvenyt Kinatol az elkovetkezo evtizedekben.
   
 18. Pal

  Pal Well-Known Member

  En nem irnam le ennyire Oo-t. Eleg hamar meglesz az, hogy egy amcsi feleannyit termel mint egy orosz alkoholista, ha megnezzuk a demografiai helyzettet az USA-ban. A neger az valahogy nem WASP, de meg a mexikoi drogos sem, bar az azert mar eleri az alkoholistabb fajtajat az orosznak. Es ez lehet sztereotipia, de annak is van oka, hogy az kialakul.
  Raadasul ez nem magyarazza meg miert van Kina USA mogott egyelore. Nem minden a lakossagszam, bar szukseges. Epp ezert novelik az oroszok. Szerintem ha kell, akkor mindenki nekiesik majd Kinanak es akkor latni fogjuk nem csak az erejet, de a gyengeseget is Kinanak, pl: nagyon megosztott a tarsadalmuk, hisz sok nep adja ossze, aztan a vallasi megosztottsag is novekszik, megha ez egyelore nem is latszik. Ahogy gazdagodik Kina, ugy liberalizalodik es igy egyre tobb problemaval kell szembeneznie.
   
  Lapua and dragonette like this.
 19. mentuhotep

  mentuhotep Well-Known Member

  most már tényleg kezdődik valami..
   
 20. Pal

  Pal Well-Known Member

  ?
   

Ezen oldal megosztása