KUZGUN Moduláris Lőszerek (Törökország)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

R

Ruby de Puteaux

Guest
Kuzgun(holló) moduláris irányított bomba

A török Tübitak Sage fejlesztése. Többféle légi, szárazföldi és vízi platformról indítható. Moduláris, tehát sokféle konfigot lehet összeállítani különböző harci résszel, irányító fejjel, szárnyakkal, hajtóművel vagy anélkül.

  • tömeg: 100kg
  • hossz: 1800mm
  • harci rész: 25-60kg, lehet repesz-romboló, termobarikus, kumulatív
  • irányítás módja: INS plusz GPS, mmW radaros vagy IIR. Kétirányú datalink.
  • pontosság 1-10m CEP, irányítás módjától függően
  • max. hatótáv 110km levegőből 0,9M sebességgel indítva. Magasság adatot nem találtam hozzá.

untitled-2-jpg.632722


kuzgun-bro%C5%9F%C3%BCr-kullan%C4%B1m-senaryolar%C4%B1-k%C3%BC%C3%A7%C3%BCk.jpg


EvUFudCWgAgFwDk
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 883
7 097
113
Ez egy új generációs termékcsalád, amely robbanófej, hatótávolság és irányítási módszer szempontjából moduláris, alacsony költségű, többféle felhasználásra alkalmas, nagy ütési pontosságú és alacsony oldalsebzésű, hogy kielégítse a taktikai irányított lőszerek szükségességét.

A Tübitak-Sage különböző platformokon való használatra tervezett Kuzgun-t szárazföldi akkumulátorokról, hajókról és légplatformokról lehet kirúgni.

A Kuzgun használható katonai egységek, könnyű páncélozott járművek, mozgó célpontok, katonai táborok, mozgó felszíni célpontok és menedékek ellen. A Kuzgun lőszer, amely több lövéses funkcióval rendelkezik, képes mozogni.

A Kuzgun általános jellemzői:
  • Moduláris robbanófej (részecskés, termobárikus, általános célú, áthatoló robbanófejek)
  • GPS, INS útmutatási lehetőségek
  • Nagy érzékenység és alacsony felületi sérülés
  • Az alacsony üzemeltetési költség irányításként és robbanófejként a művelet típusától függően határozható meg
  • Nagy robbanófej hatékonyság
  • Moduláris szárny opció (közös alapterület lengő szárnyhoz/rögzített szárnyhoz, hajtó/nem hajtott változatok a működési tartomány követelményétől függően)
  • GPS független irányítási lehetőségek (INS és LAB, A-INS és infravörös kereső, adatkapcsolat, mmW radar)
  • Többszörös szállítás és ejtés
Kuzgun használati forgatókönyvek

Technikai specifikációk

A használt repülőgép típusaMMU, F-4E/2020, Hürjet, Hürkuş, Különféle UAV-k
Küldetés típusaLevegő-föld, föld-föld, levegő felett-víz
Útmutató típusaINS, INS/GPS (közös felület és egyszerű integráció LAB és IIR esetén)
Használt robbanófejSpeciális kialakítás 25-60 kg (a fej típusától függően)
Hatótávolság40-60NM (74-111 km) 0,9 millió lemorzsolódási sebességhez 40 000 f magasságban
Eltérés a céltól<1-10 m (CEP) (a kereső és az irányítás típusától függően)
Hit Angle10 ° -90 °
Használt célok
  • Terjesztési célok, részecske robbanófej és személyzet - könnyű páncélozott elemek (részecske robbanófej)
  • Rögzített légvédelmi elemek (részecske robbanófej)
  • Ipari létesítmények (fúrás vagy általános célú robbanófej)
  • Katonai épületek (Piercing Warhead)
  • Beágyazott célpontok (Piercing Warhead)
  • Barlangok (piercing vagy termobár robbanófej)
  • Mozgó célpontok (lézeres kereső és részecske robbanófej)
Súly100 kg
Méret1800 mm
HatótávolságKUZGUN-SS (Szabadon lebegő) = 110
KUZGUN-TjM (Turbojet Motor) = 245
KUZGUN-KY (Szilárd tüzelőanyag) = ?

kuzgun-m%C3%BChimmat.jpg


db0rjzv.JPG


A5T8cV.jpg
 

Kim Philby

Well-Known Member
2020. december 16.
9 526
29 735
113
Mit jelent ez, hogy "porckopás ellen". Nem tudom, mit jelent Porckopás, soha nem hallottam ilyen szót sem a szüleimtől, sem a tanfolyamtól, és a fordítás fordítása "Cartilage". :hadonaszos:
Ízület, egymáson elforgó felületek pl.csípő, térd, könyök, váll, csukló, boka. Ezek porcosult, "felületkezelt" forgáspontjai az emberi testnek.
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 883
7 097
113
KUZGUN-KY
Tartomány - N/A
Súly - N/A
Motor - rakéta motor
2s9xa0u.png
KUZGUN-SS
Hatótávolság - 111 km
Súly - <100 kg
Motor - Szabadesés
f60zilz.png
KUZGUN-TJ
Hatótávolság - 250 km
Súly - <100 kg
Motor - Turbo Jet
2h6l31s.png
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
12 826
31 831
113
Nem a "piercing"-et, hanem a "joint"-ot fordította tévesen.
Joint Munition (mint a JDAM) anglol katonai buzzword, egyesített/közös lőszernek fordítható talán. Angolul elég jó a fordítás, aki ért angolul legalább hiperpasszívan, az maradjon a gugli angol fordításánál.
(Az "oldalsebzés" az járulékos kár akar lenni nyilván stb.)

 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 883
7 097
113
  • A KUZGUN irányított moduláris lőszercsaláddal egy olyan moduláris lőszercsalád kifejlesztését tűzte ki célul, amelyet mind az UCAV-ok, mind a harci repülőgépek használhatnak, célja, hogy költséghatékony és moduláris legyen a hatótávolság és a robbanófej-opciók tekintetében (indítható innen: szárazföldi, felszíni és légi platformok).
  • A TÜBİTAK SAGE félaktív lézerkeresőjének továbbfejlesztett változata, CAMGÖZ a KUZGUN-on. A keresőfej azonban az elvégzendő művelet típusának megfelelően megváltoztatható.
  • A KUZGUN család első tagja, a KUZGUN-SS a Freefall siklóváltozat, amelyet az idén tesztelnek UCAV platformról.
  • A CAMGÖZ Laser Seeker családban van egy 178 mm átmérőjű, kétmódú modell is, CG-178 kódolással, félig aktív lézeres és IIR módokkal. Amint a Dual-Mode fej megerősítést nyert, 180 mm-es KUZGUN változatban lesz elérhető.
  • A TÜBİTAK SAGE még dolgozik a Millimeter Wave (MMW) radarkeresőn a KUZGUN-KY változatban. Az MMW kereső kritikus a tengeri rendszerek és a felszíni küldetések számára.
  • A TÜBİTAK SAGE jelenleg két üzemmódú keresőn, valamint egy egymódú keresőn dolgozik, ahol csak MMW-t használnak szükség szerint. Szükség esetén a két üzemmódú fej és az MMW kombinálható.
  • Jelenleg a KUZGUN-TJ turboreaktív motor tesztjei folytatódnak. A KUZGUN-SS változat után a KUZGUN-TJ tüzelési tesztjei akkor kezdődnek, amikor befejeződött.
  • Az új generációs 100 kg -os KUZGUN vezetett moduláris lőszercsaládban integrált RF adatkapcsolat található. Az adatkapcsolat kétirányú és titkosított. Ily módon, ha az IIR keresőfej csatlakoztatva van, az adatkapcsolaton keresztül továbbítja a képet, és ember-a-hurokban képességet szerez.
  • A KUZGUN-SS változat hatótávolsága legalább 40 km 20 000 láb magassággal és 0,2 Mach sebességgel, míg a KUZGUN-TJ hatótávolsága 150 km ugyanabban a repülési keretben. Az első teszteket tartománytesztként kell elvégezni. Célja, hogy elérje a 250 km-t, mintegy 40 000 láb magassággal és 0,9 Mach sebességgel, ha a harci repülőgépből indítják, mert a KUZGUN-TJ komoly siklási képessége közel 100 km. A számítások szerint 250 km -t lehet elérni motorral.
  • Amikor lassan mozgó UCAV-ról tüzel, a KUZGUN-TJ beindítja a motort, „üresjáratba” (üresjáratba) állítja és elindítja. A harci repülőgépekben, ahol nagyobb a sebesség, a motort az indítás után indítják el.
  • A KUZGUN-KY szárazföldön indított, szilárd tüzelőanyagú motorral rendelkező változatának hatótávolsága akár 40 km is lehet. A KUZGUN-KY tengeri helikopterekben, például az SH-70-ben is használható. Egy tengeri helikopterre 8 rakéta szerelhető.
  • A KUZGUN-KY, amelyet 2022-ben terveznek kipróbálni, 25 és 65 méter közötti lövegcsónakokban is használható a haditengerészetnél. Ily módon fontos képességeket lehet megszerezni a part menti célpontok és a közeli szárazföldi célpontok számára az ágyús csónakok számára. A KUZGUN-KY esetében egy olyan koncepciót is javasoltak, amely tűz és felejts módban használható a SİDA-n (Armed Unmanned Marine Vehicle).
  • A KUZGUN-KY átlagos sebessége körülbelül 1,5 Mach lesz. A rakétamotor tervezése korlátozott az adatkapcsolat és a navigáció/GPS korlátozásai miatt. A hatótávolság elérése érdekében a motor lassan ég, és a repülés nagy részében nem haladja meg a 1,5 Mach -os határt.