1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Légi felderítés - Szegény ember műholdja

Diskurzus a(z) 'Egyéb katonai repüléssel, légi harcászattal kapcso' témában - desertfox által indítva @ 2013. február 9..

 1. desertfox

  desertfox New Member

  Egy honvédő háború esetén azért jó látni hogy hová kell lőni és mikor , de a Wiki is segít :D :D
   
 2. panoz

  panoz Well-Known Member

  Amerika most lődözi fel az 1 millió dolláros műholdjait. Benne lévő kütyü szerintem a töredéke.

  Pont a kütyü az irdatlan drága benne. Ha optikai és tükör van benne mint a Hubble-ben akkor megrepteti az is az árat iszonyatosan.
   
 3. desertfox

  desertfox New Member

  panoz: Néztem a magasági rekordos ballonál,  egyszerű polyestert használtak . nem tudom hány mikronosat , de ahogy beütöttem a méretet googleba , kidobott egy rakás  magyar csomagoló céget , tehát nem lehet valami ultra vékony.
   
 4. desertfox

  desertfox New Member

  A másik  , de a témához tartozik ( Felderítés ) idén 2012 február 13-án felövettük a MASAT-1 et mint müholdat , ugye végig kommunikált az ELTE erre szakosodott karával és mert körbe körbe. Benne ez is kérdéseket vett fel miért most lőttük fel az első Magyar műholdat. 10×10×10 cm  volt ,tehát nem kémmühold , de kísérlet mühold kapcsolatra ( szerintem ) 
   
 5. panoz

  panoz Well-Known Member

  Viccből nem reptet senki műholdat mert drága. A felbocsátás is. Komoly lobbinak kell lenni a pénzeszsákokhoz vagy az államhoz hogy erre fordítsanak összegeket. Mára a nanoműholdak szabványosítása miatt lement az áruk, így potyautasként már egy egyetem is megengedheti magának hogy azt az 1 kg-t felültesse az olcsóbb rakétákra.

  A cseheknek, akik úgy tűnik szeretnek erre költeni egy rakat tudományos műholdjuk kering 1978 óta. Manapság a komolyabb államok mint pár napja Azerbajdzsán, geostacionárius kommunikációs műholdakkal kezdenek, nem egyetemi kezdeményezésű kis kockákkal.
   
 6. hiryu

  hiryu New Member

  kisebb rakétahajtómű már beleférne a helyes iránytartáshoz.

  Ezt azért gondold át mégegyszer...
   
 7. panoz

  panoz Well-Known Member

  Valamivel mozgatni kell azt a jószágot, talán a rakéta megfelelő erőt biztosítana. Persze olyan magasságban ahol a sztratoszferikus szeleknek minimális befolyása van már.
   
 8. hiryu

  hiryu New Member

  hmm..ballonra ugye nem célszeű kötözni. Ha meg a felüggesztményre teszed, nagyon érdekes tolóerővektort kapsz. cikázni fog mint a molnárpoloska a vizen. Jobb esetben,

  De inkább szétszakad az egész.

  Másrészt: rakéták üzemideje: szilárd hajtóanyag:  ha begyújtod végigég... ellökné az izét egy irányba, aztán kész: egy rakéta-egy irányváltoztatás.. aztán a szél visszafújja...

  Folyékonyüzemanyagú rakétahajtómű: újraindítható, de sokkal komplexebb, de igencsak nehéz.... szivattyúk, vezérlés, tápegység.... etc... nagyobb súlyt kapnál, mint amit egy ilyen felemelne.
   
 9. panoz

  panoz Well-Known Member

  Valóban. De ötletelni kell, különben a nemzet kémműhold nélkül marad ilyen "kiszolgáltatott" helyzetben.
   
 10. nani1980

  nani1980 Member

  Hmm...

   

  Szerintem tőlünk kelet felé  nem kell kéműholdakat bevetni egy kis infóért! Nincs olyan katonai létesítmény, ahol ne találnál pár tucat embert, akit pár ezer euróért megvehetsz!

  De ha már mégis, akkor javaslom, hogy kicsit modernizáljuk az ötletet! Legalább is hatékonyság szempontjából!

  Ha sürgős az infó, akkor gyorsan össze kell szedni pár száz, vagy ezer közmunkást, persze csak a JAVÁBÓL, nagy léggömböt a hátukra, okostelefont a kezükbe, aztán mikor nagyon fúj, felengedni őket! Fészen küldik haza a képeket, és ha szerencsénk van, vissza sem jönnek! Már nyertünk!!!
   
 11. tallking

  tallking New Member

  De hát vannak már olcsó UAV-ink, nincs vészes légi felderítő hiányosságunk. Amennyi van, az a környéken elégséges.
   
 12. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Fa 330 Bachstelze (barázdabillegető) autogiro

  https://index.hu/i2/#bloghu/repules...emmivel_hajtott_tengerszallo_barazdabillegeto
  "Németország második világháború alatti szorongatott, erőforráshiányos helyzetében, miközben őrült diktátora a csodafegyverek által elhozott végső győzelemben reménykedett, gyakran ’unortodox’ megoldásokhoz fordult, hogy szembeszálljon a szövetségesek fölényével. A gyakran emlegetett sugárhajtású gépek és rakéták árnyékában egy sokkal kevésbé futurisztikus, de igazán eredeti találmány volt a mindössze 72 kilogrammos, összecsukható, motor nélküli, ’magától’ repülő helikopter...
  ...1942-ben megbízták a Focke-Achgelis céget, hogy álljon elő egy megoldással. Így született meg az Fa 330 Bachstelze (barázdabillegető) autogiro, ami egy tengeralattjáró-vontatta egyszemélyes, gépi erő nélkül működő repülőszerkezet. Rotorját a menetszél hajtotta, s 100 kilogramm terhet, azaz a pilótát volt képes felemelni. A szerkezet a tárolás érdekében kempingkerékpár módjára összecsukható volt, és körülbelül 7 perc alatt lehetett üzemképessé tenni...
  ...Repüléshez a barázdabillegetőt a felszínre emelkedett tengeralattjáró tatjához kapcsolták egy vontatókábellel amihez telefonvezetéket is csatoltak. Ez a tengerszinttől 120-220 méter magasra történő emelkedést biztosított akár 30 méteres követési távolsággal. így a barázdabillegetőt irányító és telefonon jelentő pilóta számára a 8 kilométeres látóhatár 52 kilométerre növekedett...
  ...A háború folyamán körülbelül 200 Bachstelze-t építettek..."

  [​IMG]

   
  antigonosz likes this.
 13. krokomach

  krokomach Well-Known Member

  Az autogiro egyébként olcsó és használható megoldás lehet légi felderítésre. Az Ukránoknál jelenleg tesztelés és az ütemezés szerint már telepítés alatt kell hogy legyen lassan a harci girokopter- felderítés, deszantolás, mentés.. feladatkörre akarják. (igaz, Ukrajna - és az Ukrán légierő helyzete -elég "speciális" minden szempontból)

  https://forum.htka.hu/threads/ukrajna-bel-és-külpolitika-gazdaság-minden-ami-nem-kapcsolódik-közvetlenül-a-konfliktushoz.1408/page-55#post-459542

   

Ezen oldal megosztása