1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Légvédelemi radarokról általában.

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - tarzaan által indítva @ 2014. szeptember 27..

 1. Roni

  Roni Well-Known Member

 2. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 3. ximix

  ximix Active Member

 4. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  How Quantum Radar Could Completely Change Warfare

  https://www.popularmechanics.com/military/a28818232/quantum-radar/

  Amit kiemelnék, hogy ez nem feltétlenül "antistealth csodafegyver" lesz ám.

  "Quantum radars has been billed as a means for detecting stealth aircraft, with claims that it renders efforts to make aircraft invisible to radar useless. According to three experts polled by Engineering and Technology, anti-stealth claims are a “gross oversimplication” and the main advantage of quantum radar is the high definition aspect."
   
  rudi likes this.
 5. Schurrer

  Schurrer Well-Known Member

  gacsat likes this.
 6. Roni

  Roni Well-Known Member

  gacsat likes this.
 7. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Van az másnak is. A franciák ausztrálok is rendelkeznek ilyen radarral. A kínai elvtársak meg több legyet ütnek egycsapasra. Házhoz szállítják a "jó barát" technikáját. A masologep meg már be is van kapcsolva.
   
  gacsat likes this.
 8. gacsat

  gacsat Well-Known Member

 9. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Kerdes az elso hova epul mert ez ugye veglegesen tele[itett radar igy rogtonehet latni tenylegesen kit akarnak vele figyelni.

  Az en tippem indi felnezo telepites es meg is van az indokom ra.
   
 10. boki

  boki Well-Known Member

 11. boki

  boki Well-Known Member

 12. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Kettő is van Szíriában, oszt az F-35ösök mégis ott parádéznak.
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Nemrégiben már volt szó arról hogy Hensoldt 150 km-en keresztül követni tudta az F35-őt a cég TwInvis névre hallgató passzív radarjával.
  Most újabb hírek vannak a radarról.
  [​IMG]
  Most fejeződött egy mérési teszt sorozat a Lenyelekkel közösen a Balti tenger partján és nagyon elégedettek az eredményekkel.
  Azt írják, hogy a mérési kampány során egy konténerbe integrált rendszert használtak a kisteherautóba integrált rendszerváltozat mellett.
  A TwInvis megbízhatóan érzékelt számos célpontot a levegőben és a tengeren, könnyű és a harci repülőgépeket, valamint ballisztikus és föld-levegő rakétákat is.
  A legnagyobb távolság ahonnan érzékelték a célokat 300 km-ig terjedt.

  Elárultak néhány technikai részletet is.
  A TwInvis átfogó légiforgalmi képet készít, amelyet nagyszámú frekvenciatartomány egyidejű értékelése alapján állítanak elő. A TwInvis képes akár 16 FM adó (analóg rádió) jeleit kiértékelni 5 különböző frekvencián, valamint számos DAB és a DAB + (digitális rádió), valamint a DVB-T és a DVB-T2 (digitális földfelszíni televízió) adó jeleit fogni köszönhetően a fejlett digitális vevő technológiának és a használt speciális algoritmusoknak.

  Megjegyzés tőlem: békeidőben ez v.színű kiváló eredmény, de nem igazán világos még most sem hogy háborús viszonyok között milyen jelforrásra gondoltak támaszkodni.
  Félek, egy háborúban a katonai radarokhoz hasonlóan a polgári rádió és tévé adók (meg úgy általában minden komolyabb rádió jelforrás) elsődleges célpontnak számít.
  Ha a klasszikus radarokat nem tudják megvédeni akkor hogyan gondolnák megvédeni a polgári adókat?
  Szerintem ez leginkább csak olyan "első napi" eszköznek jó, vagyis amikor az ellenség első - esetleg STEALTH gépekkel támogatott - csapását kell időben felderíteni és riadót fújni...
   
  fishbed and gacsat like this.
 14. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  1999-ben is szétcsapták az összes polgári TV/rádióadót, átjátszó állomást, de még a műholdas közvetítések fogadó állomását is...

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
  [​IMG]
   
  Bleroka, fishbed and fip7 like this.
 15. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Viszont ne felejtsd el, hogy a civil sugárzók forrása nem csak magyar lehet. Továbbá egy civil hullámhosszokon működő nagyobb teljesítményű mobil adó berendezést sokkal olcsóbb megvásárolni - még akár titokban is - mint egy halom katonai radart. Amik ráadásul alap esetben úgy épülnek fel, hogy az adó és a vevő 1 helyen van. Ha ki akarod iktatni, akkor 1 koordinátát kell elpusztítani. A passzív érzékelők esetén a rendszer érdemi részét képező passzív érzékelők, kiértékelő rendszerek helye nem érzékelhető. Nem tudom, hogy pontosan, hogy milyen hullámhossz tartományok jeleit használja fel a rendszer alapvetően, de szerintem ahhoz, hogy pl. minden mobil tornyot, mikrós internet átjátszót (most akarják ilyenekkel teleszórni ingyen wifi címszóval az országot), stb. ki tudjon a támadó fél iktatni, ahhoz nagyon sok erőforrásra, és hadianyagra lesz szüksége. OK, hogy ezek nem nagy hatótávolságúak, de olyan sok van belőlük, hogy egész jó lefedést lehet az ország területén elérni.
   
 16. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Szerintem hadi körülmények között nem működik. Igaz, hogy a lopódzkodó gépek főleg az elölről jövő, és oda visszavert hullámok ellen vannak kitalálva, de a máshonnan jövő jelek meg olyan gyengék, hogy nem mutatnak azok semmit, ha az F-35ösnek nincs kirakva a radarreflektora.
  Majd megváltoztatom a véleményemet, ha bemutatják az első lelőtt F-35öst.
   
 17. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Meg egy bulgár radart személyzetestül.
   
 18. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Az lehet, csak akkor még nem ilyen célból, és nem közel azonos felek közötti harcban.
   
 19. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Erre forrás?

  Nem radar vót az hanem egy családi ház emelete Szófia külsőn, amit a HARM elcsapott, miután nem találta el a célját (alighanem egy Bolgár lokátort)...
  ... elég jól dokumentált az eset.
  [​IMG] [​IMG]
  [​IMG] [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]

   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Az F-35-ön lévő radar reflektorok (Luneburg reflektor) tudtommal csak a cm-es hullámhosszú radar jeleket veri vissza.
  Igazából az egész jelenlegi STELTH technológia csak a cm-es sávban működik.
  A civil AM-FM rádió adók hullámhossza tudtommal erősen a méteres (sok méteres) tartományba esik, úgyhogy ha a passzív radar ezeket a hullámhosszokat méri tök mindegy hogy van e az F-35-ön Luneburg reflektor.
  Ha valaki szakértő a Luneburg reflektorok és kereskedelmi rádió adók frekvencia tartományában pls. javítson ki.
   

Ezen oldal megosztása