1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

LCAAT (Low Cost Attritable Aircraft Technology)

Diskurzus a(z) 'Pilóta nélküli légi jármûvek (UAV/UCAV)' témában - dudi által indítva @ 2017. május 20..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Már megint a hülyeség...
  Még is,hogy akarnak olcsón kihozni egy gépet amit telepakolnak csapásmérő felderítő és EW rendszerekkel?Semmit nem tanultak az F-35-ből!!!???
   
  svajcibeka and fip7 like this.
 2. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  A filléres drón hatékony és gazdaságos eszköz lehet, bár ez az LCAAT belső fegyvertérrel, integrált felderítő és EW rendszerekkel és több szerepkörrel nem igazán filléres, ha tényleg csak 3 millió dollár lesz akkor is inkább relatíve olcsó. Egy igazán filléres drón kéne aminek azért megvan a képessége csapásmérésre, egy ilyen hülyét csinálna a legfejlettebb légvédelmi rendszerekből, mert ha ráindítják az aránytalanul nagy költséggel járna, ha nem akkor meg elvégezné a csapásmérést.
   
 3. dudi

  dudi Well-Known Member

  Rossza a gondolatmenet.Nem a légvédelmi rakéta árához kell viszonyítani hanem ahhoz amit megvédesz.
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gondolom ennek a rendszernek lehet a része
   
 5. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Lehet, hogy a védett objektum értékesebb a légvédelmi rakétánál, de attól még a filléres drónra indított légvédelmi rakéta nagyobb veszteséget okozna a védőnek mint amennyibe a támadónak került. A cél maga is lehetne az objektum megsemmisítése helyett a légvédelem kiprovokálása, a légvédelmi eszközök fogyasztásának, az erőforrások aránytalan pocséklásának kiváltása. Ha meg nem reagál a légvédelem akkor csapásmérés. Egy ilyen filléres drón alkalmazása akkor is sikert jelentene ha betalál és akkor is ha őt találják el.

  Fix célok ellen lenne jó, mert radarral és aktív célkeresővel nem lenne filléres, viszont egy GPS rendszer filléres kategória és elég pontos fix célra, előre programozott céllal nem lehetne zavarni se. Egy filléres kamikaze drón nagy része akár műanyagból is készülhetne, csak egy utat kell kibírnia, egyszerű légcsavaros motorral, 50-100 kilós töltettel, közepes hatótávval, nagy tömegben gyártva nagyon olcsó lenne, talán 10000 dollár se lenne, olcsóbb mint bármelyik légvédelmi rendszer a csövest kivéve. És nagy tömegben alkalmazható túlterhelésre, 100 ilyen a légvédelmet is elfogyaszthatná és még úgy is lenne maradék ami be is talál. És az egész nincs annyi mint egyetlen fejlett robotrepülő.

  Vagy pedig egy filléres újra felhasználható drón egy darab bombával, GPS-el, amiért akkor se nagy kár ha nem tér vissza. Ez nem egy fejlett fegyver lenne, hanem egy olcsó tömegfegyver aminek pont az a célja, hogy vagy aktiválják rájuk a fejlett fegyvereket és akkor komoly erőforrásokat pazarolnak rá, vagy ha nem ezt teszik akkor meg betalál. Akkor is te jársz rosszabbul ha lelövöd és akkor is ha nem. És akár egy kisebb fajta gyár is ontani tudná az ilyet fillérekért.

  Mondjuk jelenleg nincs olyan helyzet, hogy a fejlett légvédelmi rendszerekkel bíró hatalmakra bárki is ilyeneket akarna ereszteni, de megtervezni nem árthat egy filléres tömegdrónt, akár még egy gyártósort is előkészíteni, hogy egy konfliktus esetén pillanatok alatt be lehessen indítani a tömegtermelést.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Látom nem érted!Nem szabad nézni a légvédelmi rakéta árát az teljesen irreleváns.A lényeg az amit a rakéta megvéd lásd Iron Dome.
   
 7. ulippo

  ulippo Well-Known Member

  Én értem, hogy van ilyen doktrína meg van is benne logika, de a filléres drón koncepció pont ezt a logikát használná ki, hogy előnyre tegyen szert. Jelenleg nincs olyan konfliktus ahol ezt kéne alkalmazni és reméljük nem is lesz, de egy elképzelt nagyhatalmi háborúban én pont azt akarnám, hogy az ellenség így gondolkozzon, hogy védje meg az objektumát, lője le a filléres drónomat és ne törődjön a költségekkel. Aztán én gyártanám tovább a filléres drónokat, ő meg gyártsa tovább a légvédelmi rakétákat és lássuk ki bírja tovább.

  Mindez működik és érvényesül az Iron Dome esetében is amikor az lelő egy kályhacső-rakétát, de ott nem hozhat áttörést mert a Hamasznak túl kevés erőforrása van Izraelnek meg túl sok, nekik belefér ez az aránytalan költség, plusz ha nekik alkalmazni kell az Iron Dome-ot akkor ők általában vissza is csapnak utána és azzal meg is fordítják a veszteség arányt. De gondold el ha két egyenlő félről lenne szó, ha az egyik ugyanannyi erőforrásból csinálna kályhacső-rakétákat és a másik ugyanannyiból Iron Dome rakétákat. Akkor bizony a filléres koncepció lehengerelné a fejlett rendszert, akkor csak néhány százalékát tudnák megfogni a filléres rakétáknak, a többi ellen tehetetlenek lennének.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member


  Nem nagyon lesznek már anyagháborúk.Mindenki azzal fog harcolni egy konvencionális háborúban amije van.A proxi háborúk meg más kérdés ott a nagyhatalmak adják a lóvét meg a technikát szóval nem fog számítani.
   

Ezen oldal megosztása