Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Költségvetés-átcsopoltosításnak hívják!
Nem ezt úgy szokták mondani, hogy: kreténség!
Most akkol hábolús helyzet van, vagy nincs? Melt a lezsiköltségem ezen a címen megemelték..
Megemelték?
Szeretnél a megemelt összeg 5x-ösét fizetni? Csak hogy meglegyen a lengyel mintájú haderőfejlesztésed?
Ez egy végeláthatatlan vita pelsze.. De a választ nem igazán tőled válom, hanem a kolmánytól intézkedések folmájában!
Szeretném jelezni, hogy bármikor befizetheted MINDEN földi javadat az Honvédelmi Alapba. Ezzel bátoríthatod további intézkedésre a kormányt.
 
H

Hummen23

Guest
Na jo, nem akartam belemenni, mert ugyis folosleges, de mar annyian kerdezitek itt, hogy hogyan lehetsegesek a lengyel haderofejlesztesek, hogy akkor megegyszer:
Latom itt a forumon, amit mar sokszor leirtam: nagyon nem ertitek Lengyelorszagot. Az ukran topikban valaki linkelt egy elemzest egy Nogradi nevu embertol, aki azt mondta, hogy a lengyelek karddal tamadtak tankokat a 2.VH-ban, majd azt is mondta, hogy o az Orban tanacsadoja. Hat, ha ilyen hulye ember a miniszterelnokotok tanacsadoja, aki 30 evvel a szocializmus utan is meg szocialista hazugsagokat terjeszt, akkor mar ertem, hogy miert nem ertitek Lengyelorszagot. Szoval, amiket beletek vertek a szocializmusban, hogy Lengyelorszag szegeny, a lengyelek hulyek, stb, stb, stb... az nem igaz. Persze, a szocializmusban amikor az oroszok minden evben kirabolhattak az orszagot, akkor meg szegeny volt, de hol van az mar?
Tehat:
  • Nem, sohasem tamadtunk karddal/landzsaval tankokat. Az egy szovjet propaganda filmbol vett jelenet, aminek kettos celja volt: egyreszt bemutatni, hogy a lengyelek hulyek, masreszt bemutatni a fasizmus elleni harc heroizmusat. De attol meg, hogy a gyalogsagot lora ultettek, hogy noveljek a sebesseget, attol meg NEM tamadtak landzsaval tankokat. Tehat a lengyelek nem hulyek.
  • Lengyelorszag gazdag orszag mara. Negyszer akkora gazdasag mint a magyar, persze hogy tellik tankra.
  • Az itteni orosz propagandaval ellentetben, nem dragan, hanem olcson kapjuk az amerikai fegyvereket, sokkal olcsobban mint pl. ti a nemetet. Ez ilyen egyszeru, ha megbizhato szovetseges vagy, akkor olcson kapsz fegyvert, ha nem vagy az, akkor dragan, lasd romanok, akiknek dragan adja az USA, mig Izraelnek vagy Lengyelorszagnak meg olcson.
  • Amit meg nagyon nem ertetek, hogy Lengyelorszagot 100 eve a hadsereg alapitotta. Tehat az van amit a hadsereg akar, es a sereg resze az emberek mindennapjainak. Peldaul a hadsereg templomai nyitottak, barki bemehet, a misen csak annyi a kulonbseg, hogy a liturgia szovegeben nem csak a terueltileg illetekes puspokert, hanem a hadsereg puspokeiert is kerjuk az Istent. Tehat a civil lakossag es a katonasag teljesen osszefonodik. Az emberek militansak, itt volt, hogy azert bukott meg a kormany mert a hadsereg szamara rossz dontest hozott. A hadsereg teljesen resze a tarsadalomnak, nincs olyan csalad, akinek valami koze ne lenne hozza, minimum egy katonatiszt nagyapa van, ha az adott csaladban nincs is most eppen aktiv katona.
Tehat osszefoglalva:
-ha nem vagy hulye
-de van penzed
-es van megbizhato szovetsegesed
-mikozben a tarsadalom militans
akkor boven nem gond eros, nagy es modern sereget fenntartani.
De addig ezt nem fogjatok megerteni, amig olyanokat irnak az allami mediaban Magyaroszagon (origo.hu), hogy "A 10 legerosebb Europai hadsereg lsitaja" es a lengyelnel fele (!) akkora nemet sereg rajta van, a lengyel meg nincs. Nagy hiba, hogy nem ertitek, nem ismeritek Lengyelorszagot, a jobboldal atveszi az orosz dezinfot, a bal meg a nemet dezinfot Lengyelorszagrol. Ezzel ugyanis nem Lengyelorszagot csapjatok be, hanem magatokat.
Az általad leírtak megerősítik azt a gondolatot bennem, hogy bizony a magyar gazdaság és humán erőforrás is el kellene bírjon egy nagyobb honvédséget. Mégha nem is arányait tekintve a tiétekhez képest.
Olyan mintha egy láthatatlan fal volna elötte, amit senki nem hajlandó áttörni.
Pedig nem kellene gazdasági gondot okoznia még két zászlóalj harckocsinak, még néhány zászlóalj lövésznek...ect. Tudom, sok minden màs is kell ezek kiszolgálásához, de nem tudom és nem is kívánom felsorolni.
A mondandóm lényegén nem változtat, nem szabadna ennek gondot okoznia!

Ha megvalósul a Zrínyi, amennyit eddig tudunk róla, akkor egy minőségi lepkefing lesz a honvédség.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Lengyelorszag gazdag orszag mara. Negyszer akkora gazdasag mint a magyar, persze hogy tellik tankra.
Hja csak nem 4x akkora haderőt építetek, hanem vagy 10-15x akkorát. Arra is fogja futni a gazdaságból? :rolleyes:
Az itteni orosz propagandaval ellentetben, nem dragan, hanem olcson kapjuk az amerikai fegyvereket, sokkal olcsobban mint pl. ti a nemetet. Ez ilyen egyszeru, ha megbizhato szovetseges vagy, akkor olcson kapsz fegyvert, ha nem vagy az, akkor dragan, lasd romanok, akiknek dragan adja az USA, mig Izraelnek vagy Lengyelorszagnak meg olcson.
Értem, ha olyan olcsó (és megjegyzem gyors) az amerikai technika, akkor miért volt szükség a koreaiakra, ráadásul olyan területen is, ami egymással versenyzik (M1 vs. K2PL)
Amit meg nagyon nem ertetek, hogy Lengyelorszagot 100 eve a hadsereg alapitotta. Tehat az van amit a hadsereg akar, es a sereg resze az emberek mindennapjainak. Peldaul a hadsereg templomai nyitottak, barki bemehet, a misen csak annyi a kulonbseg, hogy a liturgia szovegeben nem csak a terueltileg illetekes puspokert, hanem a hadsereg puspokeiert is kerjuk az Istent. Tehat a civil lakossag es a katonasag teljesen osszefonodik. Az emberek militansak, itt volt, hogy azert bukott meg a kormany mert a hadsereg szamara rossz dontest hozott. A hadsereg teljesen resze a tarsadalomnak, nincs olyan csalad, akinek valami koze ne lenne hozza, minimum egy katonatiszt nagyapa van, ha az adott csaladban nincs is most eppen aktiv katona.
Hát figyelj, van egy egészséges aránya a hadsereg:társadalomnak. Ha ezen túllépsz, akkor azt az ország más részei fogják megsínyleni. Ez a fegyverkezés már túl van azon az arányon. Érdekes lesz figyelni a fejleményeket (európai visszhangokra is gondolok!)
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Hja csak nem 4x akkora haderőt építetek, hanem vagy 10-15x akkorát. Arra is fogja futni a gazdaságból? :rolleyes:

Értem, ha olyan olcsó (és megjegyzem gyors) az amerikai technika, akkor miért volt szükség a koreaiakra, ráadásul olyan területen is, ami egymással versenyzik (M1 vs. K2PL)

Hát figyelj, van egy egészséges aránya a hadsereg:társadalomnak. Ha ezen túllépsz, akkor azt az ország más részei fogják megsínyleni. Ez a fegyverkezés már túl van azon az arányon. Érdekes lesz figyelni a fejleményeket (európai visszhangokra is gondolok!)
Annyira cuki, hogy aggodsz ertunk, koszonom :rolleyes:
(Latszi, hogy egy betut sem ertettel meg abbol amit irtam -> nem erted az orszagot)
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Hja csak nem 4x akkora haderőt építetek, hanem vagy 10-15x akkorát. Arra is fogja futni a gazdaságból? :rolleyes:

Értem, ha olyan olcsó (és megjegyzem gyors) az amerikai technika, akkor miért volt szükség a koreaiakra, ráadásul olyan területen is, ami egymással versenyzik (M1 vs. K2PL)

Hát figyelj, van egy egészséges aránya a hadsereg:társadalomnak. Ha ezen túllépsz, akkor azt az ország más részei fogják megsínyleni. Ez a fegyverkezés már túl van azon az arányon. Érdekes lesz figyelni a fejleményeket (európai visszhangokra is gondolok!)
Amíg F-35 öt stb. vesznek megnézem azt az Európai országot aki fel mer lépni a Lengyel fegyverkezés ellen...!
 
H

Hummen23

Guest
Oké, de akkor tekernek még párat a rezsicsökkentésen meg az adórendszeren és akkor talán lesz rá pénz... :p

Még egy hk. zászlóalj elég biztosnak tűnik nekem az évtized második felében - a többit meglátjuk...
Sajnos ennél sokkal gyorsabbak az események. Félő, mire megérkezik a második, addigra ötre volna szükségünk.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 426
113
Annyira cuki, hogy aggodsz ertunk, koszonom :rolleyes:
(Latszi, hogy egy betut sem ertettel meg abbol amit irtam -> nem erted az orszagot)
Tudsz olyan példát mondani, ahol az egészséges arányokat átlépték, és ennek nem lett következménye?
Az lehet, hogy én nem értem az országot, azonban te meg ott tartasz, hogy nem teszed fel magadban a kérdést, hogy mi okból van szüksége ekkora haderőre Lengyelországnak.
 

fitom

Well-Known Member
2020. szeptember 30.
3 000
5 330
113
Sajnos ennél sokkal gyorsabbak az események. Félő, mire megérkezik a második, addigra ötre volna szükségünk.
Hát ez az hogy elég nagy veszélye van egy lassú gyártónak...!5-6 évet kell várni szaros 40-50 harckocsira? Nevetséges! A Kóreai az ebédje meg vacsorája között legyártja b+....! Kiccci occcoo és krva gyorsss
 

Lengyel_nem_medik

Well-Known Member
2022. március 30.
520
1 513
93
Tudsz olyan példát mondani, ahol az egészséges arányokat átlépték, és ennek nem lett következménye?
Az lehet, hogy én nem értem az országot, azonban te meg ott tartasz, hogy nem teszed fel magadban a kérdést, hogy mi okból van szüksége ekkora haderőre Lengyelországnak.
Latod... nem erted, hogy a valosagban mi az az "egeszseges arany" , nem az amit nektek mondanak. Amugy azt meg nem kerdezheted meg kozep-europai emberkent, hogy mire kell a hadsereg, ti talan nem a nemetek es az oroszok koze beekelodve eltek? Talan nem eppen arrol szolt az utobbi ezert ev, hogy hol a nemetek-osztrakok, hol az oroszok-tatarok irtottak titeket? Mi lenne, ha kozepeuropanak nem csak az lenne a koncepcioja, hogy ha jol viselkedunk akkor a nemet-orosz szovetseg nekunk is dob majd valami csontot a fejunk felett (amit pont tolunk rabolt el...) ? Miert kell neked egy uj molotov-ribbentrop paktum (aka Liszabon-tol-Wostok-ig)?
 
H

Hummen23

Guest
Hát ez az hogy elég nagy veszélye van egy lassú gyártónak...!5-6 évet kell várni szaros 40-50 harckocsira? Nevetséges! A Kóreai az ebédje meg vacsorája között legyártja b+....! Kiccci occcoo és krva gyorsss
Úgy érzem Ny-Európa lába alól kicsúszik a talaj, és a világ eseményei elszaladnak mellette. Mi összebútoroztunk a németekkel, és sajnos csak Pató Pál módjára költjük a pénzünket.
Credo: K+F, nincs pénz, nincs ember, úgyse lesz baj
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 994
13 300
113
Ezek 17. századi "Nagy-Lengyelország" visszaállítására készülnek?! :D
Talán az oroszoknak sincs ennyi korszerű önjáró lövege...
Papíron (leszámítva némi háborús veszteséget) kb 900 mindenféle Msta-juk van az oroszoknak - mintha paritásra hajtanának veluk a lengyelek ...

Nem szoktam a pénzen xarozni, aggódni, mert egy állami költségvetés priorizálásával lehet biztosítani pénzt arra, amire a kormány akar. De azért ebben a lengyel esetben már felmerül bennem, mibűűűl????
No és Északkóreának mibul van, amikor nemegyszer gyokerek evésere kényszerul a lakosság? Prioritás kérdése, raadásul a társadalmi támogatás is most még nyilván meg van.

Akárhogy nézzük nevetséges a KMW lassúsága a rizsaszeműekhez képest...!Megeszik Jürgent reggelire!
Hagyományosan munkamániákusok a kóreaiak - ost persze, hogy csak úgy nyomják a technikát egymás után. :oops:
Német munkahét: https://nemetorszagi-magyarok.de/infok/napi-megengedett-munkaorak-es-szunetek
Kóreai munkahét: https://www.vg.hu/kozelet/2022/03/az-uj-del-koreai-elnok-szerint-a-heti-52-ora-munka-is-keves

Ráadásul a kóreaiak alapvetoen sokkal nagyobb sorozatokat gyártanak, amihez hozzá van igazítva a beszálítoi láncuk, mig a németek már vagy két évtizede csak viszonylag kis szériákban dolgoznak és ugyebár egy harckocsi csak akkor kész, ha már be van szerelve minden egyes alkatrész a sok ezerból ...

Ez a szlovák Patriot II 4x4, amit ezek szerint közösen gyártanak a lengyelekkel.
Inkább cseh, hiszen Tatra alvázon van, de igazából erre, a Gerlachhoz hasonlóan, olyan származást nyomnak a gyártói, amilyen országba el akarják adni. :cool:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Én azt látom, hogy van sok lengyel megrendelés, szinte mindent vesznek nagy tételben, látszólag strategia nélkül. Illetve 1 strategia van, ne legyen német, ne legyen európai.

Ertem, hogy négyszer akkora a lakosság, négyszer akkora a GDP, de ilyen arányú haderőfejlesztést kb. Észak - Koreától látni.

Az 1 főre vetített vásárló erő paritáson lévő GDP megegyezik Magyarországgal. Tehát Lengyelország nem gazdagabb nálunk, csak nagyobb.


Persze a papir sok mindent elbir, meglátjuk mennyi fog megvalósulni. De egyértelműen erőn felül, kapkodva fejlesztenek. A strategiájukat is h8básnak tartom, ami lényegében ignorálja az európai hadiipart.

Az ukrán háború rövid mérlege pedig.
2-300 tank átadva az ukranoknak, 30 Abrams érkezett.
Szinte minden Krab önjáró löveg át lesz passzolva az ukriknak, talán év végéig érkezik koreai.
Bizonyára a volt szovjet technikához tartozó lőszereket is kipucolták, de még fél év és mindet leadják az ukriknak. Tehát a hadetejük momentán gyengebb mint február 21-én. Persze az amcsi csapatok telepítése majd fenntartja az egyensúlyt, amíg megjön az új technika.
 

tindalos

Well-Known Member
2011. október 8.
1 600
5 242
113
Dél-Korea megállapodást ír alá Lengyelországgal a K2 harckocsik - K9 tarackok és FA-50 vadászgépek - szállításáról
A dél-koreai Hyundai Rotem cég 180 K2 Fekete Párduc MBT-t tudna szállítani egy 2,3 billió dolláros üzlet keretében. A dél-koreai KAI vállalat 48 FA-50-eseket akart exportálni. A vállalat tárgyalásokat folytatott arról, hogy nyolc könnyű vadászgépet szállítson Lengyelországba 20 egység között, amelyeket idén állítólag a dél-koreai légierőnek szállítanak, míg a Hanwha Defense 670 K9 Thunder 155 mm-es tarack eladását tervezi Lengyelországnak.

Dél-koreai tisztviselők szerint küszöbön áll a fegyverek jelentős eladása Lengyelországnak
A három vállalat exportvolumenje akár 19 billió koreai wont (14,5 milliárd dollárt) is elérhet, ha az összes ilyen eladás összeadódik. Pontosabban, a Hyundai Rotem tárgyalásokat folytat Lengyelországgal, hogy 2024-ig 180 K2 harckocsit szállítson (3 billió KRW, azaz 2,3 milliárd dollár értékben), és az ország emellett 400 K2 tankot vásárolhat 2030-ig, 8 billió KRW, azaz 6,1 milliárd dollár értékben. A KAI 48 könnyű támadó repülőgép FA50 eladásáról tárgyal 3,4 billió KRW-ért, azaz 2,6 milliárd dollárért. Lengyelország 670 K9 önjáró tarack vásárlását is tervezi, amelyek értéke 4-5 billió KRW, azaz 3 milliárd dollár-3,8 milliárd dollár.

Az a 670 tarack az ütős. Úgy tűnik érdemes nagy tételben vásárolni mer úgy óccsóbra gyün ki a darabár.
Micsoda számok bakker :eek:
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 687
90 781
113
Én azt látom, hogy van sok lengyel megrendelés, szinte mindent vesznek nagy tételben, látszólag strategia nélkül. Illetve 1 strategia van, ne legyen német, ne legyen európai.

Ertem, hogy négyszer akkora a lakosság, négyszer akkora a GDP, de ilyen arányú haderőfejlesztést kb. Észak - Koreától látni.

Az 1 főre vetített vásárló erő paritáson lévő GDP megegyezik Magyarországgal. Tehát Lengyelország nem gazdagabb nálunk, csak nagyobb.


Persze a papir sok mindent elbir, meglátjuk mennyi fog megvalósulni. De egyértelműen erőn felül, kapkodva fejlesztenek. A strategiájukat is h8básnak tartom, ami lényegében ignorálja az európai hadiipart.

Az ukrán háború rövid mérlege pedig.
2-300 tank átadva az ukranoknak, 30 Abrams érkezett.
Szinte minden Krab önjáró löveg át lesz passzolva az ukriknak, talán év végéig érkezik koreai.
Bizonyára a volt szovjet technikához tartozó lőszereket is kipucolták, de még fél év és mindet leadják az ukriknak. Tehát a hadetejük momentán gyengebb mint február 21-én. Persze az amcsi csapatok telepítése majd fenntartja az egyensúlyt, amíg megjön az új technika.
Mindettől függetlenül a lengyel drónokat szivesen látom itthon.