Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
A kielcei anyg átnézése közben akadtam a Northop Grumman kiállítási anyagára, amit elhoztam és abban az AGM88 HARM utód, a Diehl-el együtt fejlesztett, fejlesztés alatt álló AARGM radarelhárító rakéta jelenleg az F/A18, a Tornado, az EA-18G, az F-15 (nem részletezve a változatot) és F-16 (szintúgy) és az F-35-höz van integrálva, tehát szokásos gyártói bullsht hogy a SAAB standjain akár a C/D akár az E változat MockUp-oknál stb. oda van rakva a makett. (ez csak szándék)... akár az Eurofighter esetében is.
@kelepisti !
Megint nem ártott volna némi lektorálás a cikkhez:
  • a Morana lövegnek semmi köze a Caesarhoz. Az stimmel, hogy az EA csinálja, de nem a francia löveg van beépítve, hanem ugyan az a lövegtorony, amelyik Dita-ba, amelyik a Zuzana modernizált tornya, ami meg szintén a szlovák Konstrukta 155-ös lövegét tartalmazza. Ennek a naked (nem páncélozott tornyos, de hátsó elhelyezkedésű löveggel) verziója az EVA 8x8.
  • sokadszorra látom az írásaidban, hogy az MBDA-t MDBA-nak írod.
  • ez a mondat egy elég béna (de főleg dilettáns ) újságírói fogás:
A 14,5 milliárd dollár értékű keretszerződés szerint közel 1600 páncélozott harcjárművet, köztük K2 harckocsit is beszereznek, mégpedig azok döntő része Lengyelországi licencgyártással.
A 14,5Mrd USD a teljes koreai csomag várható maximuma. Ebben van 1000db K2 (2 verzióban), 48db FA-50, és 672db K9, kiegészítőkkel.
Harcjármű (Redback) viszont nincsen. Az egy rövidesen bejelentésre kerülő további csomag része lesz.
- ugyan ez a probléma ezzel is:
A Krab lengyel harcjármű a K8 koreai tarackágyú bázisán épült.
A Krab egy lánctalpas önjáró löveg, és nem harcjármű. Mellesleg a teste a K9-é (nincs olyan, hogy K8!), a torony meg az AS-90-es brit torony. És az egészet a lengyelek lapátolják össze.
Az alatta lévő képen meg a K10 látható, ami végülis "harctámogató jármű", de sokkal érthetőbb a plebsznek, ha azt írod, hogy "lőszerszállító".
- Ez a mondat újra csak csúsztatás:
Dél-Korea számára komoly üzlet az FA-50 könnyű oktató és harci repülőgép eladása a lengyeleknek. Harcértéke sokszorosa az L-39NG-nek.
Helyesen: ...az FA-50, kiképző és könnyű-harcirepülőgép.
A csúsztatás ott van, hogy megint egy nem a kategóriájában lévő gépet akarsz ezzel minősíteni. (Mert tudjuk NER)
A lengyel 2,6Mrd USD áron rendelnek 48 gépet. Azaz gépenként 54+M USD.
Azaz a Gripen C árában (vagy lehet, hogy drágábban) rendeltek egy annál gyengébb gépet.
És igen alkalmas AP küldetésekre, és igen nagyobb teljesítményű, mint az NG, csakhát mindezt kb.: 3-5x-ös árban. Egy olyan feladatra sugallod, amire nálunk egyáltalán nincs szükség, a Gripenek jelenléte miatt.
Ellenben majd 54+M-ós gépen fognak pilótát képezni a lengyelek. Mi meg jól elleszünk a 12-14M-óson is! Ennek minden sokkal olcsóbb költségvonzatával.
- a Pro Patria battlefield radarokat adott el a lengyel hadseregnek.
A battlefield radar nem csak járműveket képes felderíteni, de akár az élőerőt is - csak azt sokkal kisebb hatótávolságra.
- ez a rész teljesen felesleges volt:
A másik makett pedig az Ejder Yalcin 4x4 páncélozott terepjáró. Ez nálunk a Gidrán nevet kapta. Nem is értem mennyire nehéz lett volna hazánk egyik járgányát kivinni Kielcébe.
Minek vittük volna? Ilyen helyre a PR darabokat viszik. Ilyennel a Nurol rendelkezik. Ha lesz is valaha nurol-lengyel üzlet, ahhoz nekünk semmi közünk nem lesz.
Az meg, hogy oda csak makettekkel készült a Nurol, az jól mutatja az általuk ebben látható üzlet valószínűségét.
Valószínüleg azért tettek ki ilyen járművek makettjét is, mert a törökök az egész török portfolióval házalnak. (Ugyebár központi szervezésű a megjelenésük)
Ezek a makettek inkább arról szólnak, hogy nesztek, ilyet is tudunk, ha nagyon akartok...
Hogy a Gestamen, meg a Lynx nem volt kint, az meg magától értetődik.
Lengyel piacon sem kézifegyverrel, sem páncélozott lövészszállítóval sem fogunk betörni. Nemcsak az a baj, hogy mindkettőből maguk is gyártanak több típust is, de ha már külföldről vesznek akkor sem állnak szóba európai szállítóval...
  • az Excalibur irányított tüzérségi lövedék 155mm-es. Elég nehezen menne bele egy 120mm-es lövegbe. Különben ez az űrméret csak aknavetőben létezik a NATO-n belül. De abba sem fér bele az Excalibur. :rolleyes:
  • Ha már gyalázni akarod a Honvédséget, akkor azt csináld rendesen!
Ez a mondat megint ütött:
A német gyártású Leopard II-ből viszont három volt kiállítva, az alap A4-es változat, amelyet mint véres kardot nálunk hordoznak körbe mindenhol, mint a magyar modernizáció jelenlegi csúcsát, de elavultsága miatt a lengyelek „közepes” harckocsiként mutatták be.
Gyanítom az volt rá írva, hogy MBT.
Segítek! Az nem azt jelenti, higy Medium Battle Tank! :cool:
  • A Bobr-3 esetén nem ártott volna megemlíteni, hogy egy olyan speciális járműről van szó, ami úszóképes!
  • óriási baki (nem is értem!!! o_O):
a Rosomaknak (leanykori nevén Patria AMV) semmi, de semmi köze a GD által fejlesztett Piranha/Pandur családokhoz.
  • a Rosomak 120mm-es aknavetős verziója az nem a "tűztámogató" verzió. Utóbbi a Wilk, és egy 105mm-es páncéltörő ágyú van rajta
  • az AHS Krabnak semmi köze a PT-91-es alvázhoz. Hiába raktad be a wiki ide vonatkozó részét, ott sem irnak ilyet. Már írtam, hogy K9-es alváz van alatta.
  • nem a Hanwha továbbra sem gyárt (makett szinten sem!) K8 jelű SPG-t
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 349
35 202
113
  • Az AHS Krabnak semmi köze a PT-91-es alvázhoz. Hiába raktad be a wiki ide vonatkozó részét, ott sem irnak ilyet. Már írtam, hogy K9-es alváz van alatta.
Annyiban van csak igaza, hogy Krab korai verziói valóban módosított PT-91 alvázra épültek. Asszem 8-10 nullszériás példány épült belőle mielőtt átálltak a koreai alvázakra.

Itt egy kép az PT-91 alapú Krabról...

ahs-krab-spg.jpg
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
@kelepisti !
Megint nem ártott volna némi lektorálás a cikkhez:
  • a Morana lövegnek semmi köze a Caesarhoz. Az stimmel, hogy az EA csinálja, de nem a francia löveg van beépítve, hanem ugyan az a lövegtorony, amelyik Dita-ba, amelyik a Zuzana modernizált tornya, ami meg szintén a szlovák Konstrukta 155-ös lövegét tartalmazza. Ennek a naked (nem páncélozott tornyos, de hátsó elhelyezkedésű löveggel) verziója az EVA 8x8.
  • sokadszorra látom az írásaidban, hogy az MBDA-t MDBA-nak írod.
  • ez a mondat egy elég béna (de főleg dilettáns ) újságírói fogás:

A 14,5Mrd USD a teljes koreai csomag várható maximuma. Ebben van 1000db K2 (2 verzióban), 48db FA-50, és 672db K9, kiegészítőkkel.
Harcjármű (Redback) viszont nincsen. Az egy rövidesen bejelentésre kerülő további csomag része lesz.
- ugyan ez a probléma ezzel is:

A Krab egy lánctalpas önjáró löveg, és nem harcjármű. Mellesleg a teste a K9-é (nincs olyan, hogy K8!), a torony meg az AS-90-es brit torony. És az egészet a lengyelek lapátolják össze.
Az alatta lévő képen meg a K10 látható, ami végülis "harctámogató jármű", de sokkal érthetőbb a plebsznek, ha azt írod, hogy "lőszerszállító".
- Ez a mondat újra csak csúsztatás:

Helyesen: ...az FA-50, kiképző és könnyű-harcirepülőgép.
A csúsztatás ott van, hogy megint egy nem a kategóriájában lévő gépet akarsz ezzel minősíteni. (Mert tudjuk NER)
A lengyel 2,6Mrd USD áron rendelnek 48 gépet. Azaz gépenként 54+M USD.
Azaz a Gripen C árában (vagy lehet, hogy drágábban) rendeltek egy annál gyengébb gépet.
És igen alkalmas AP küldetésekre, és igen nagyobb teljesítményű, mint az NG, csakhát mindezt kb.: 3-5x-ös árban. Egy olyan feladatra sugallod, amire nálunk egyáltalán nincs szükség, a Gripenek jelenléte miatt.
Ellenben majd 54+M-ós gépen fognak pilótát képezni a lengyelek. Mi meg jól elleszünk a 12-14M-óson is! Ennek minden sokkal olcsóbb költségvonzatával.
- a Pro Patria battlefield radarokat adott el a lengyel hadseregnek.
A battlefield radar nem csak járműveket képes felderíteni, de akár az élőerőt is - csak azt sokkal kisebb hatótávolságra.
- ez a rész teljesen felesleges volt:

Minek vittük volna? Ilyen helyre a PR darabokat viszik. Ilyennel a Nurol rendelkezik. Ha lesz is valaha nurol-lengyel üzlet, ahhoz nekünk semmi közünk nem lesz.
Az meg, hogy oda csak makettekkel készült a Nurol, az jól mutatja az általuk ebben látható üzlet valószínűségét.
Valószínüleg azért tettek ki ilyen járművek makettjét is, mert a törökök az egész török portfolióval házalnak. (Ugyebár központi szervezésű a megjelenésük)
Ezek a makettek inkább arról szólnak, hogy nesztek, ilyet is tudunk, ha nagyon akartok...
Hogy a Gestamen, meg a Lynx nem volt kint, az meg magától értetődik.
Lengyel piacon sem kézifegyverrel, sem páncélozott lövészszállítóval sem fogunk betörni. Nemcsak az a baj, hogy mindkettőből maguk is gyártanak több típust is, de ha már külföldről vesznek akkor sem állnak szóba európai szállítóval...
  • az Excalibur irányított tüzérségi lövedék 155mm-es. Elég nehezen menne bele egy 120mm-es lövegbe. Különben ez az űrméret csak aknavetőben létezik a NATO-n belül. De abba sem fér bele az Excalibur. :rolleyes:
  • Ha már gyalázni akarod a Honvédséget, akkor azt csináld rendesen!
Ez a mondat megint ütött:

Gyanítom az volt rá írva, hogy MBT.
Segítek! Az nem azt jelenti, higy Medium Battle Tank! :cool:
  • A Bobr-3 esetén nem ártott volna megemlíteni, hogy egy olyan speciális járműről van szó, ami úszóképes!
  • óriási baki (nem is értem!!! o_O):
a Rosomaknak (leanykori nevén Patria AMV) semmi, de semmi köze a GD által fejlesztett Piranha/Pandur családokhoz.
  • a Rosomak 120mm-es aknavetős verziója az nem a "tűztámogató" verzió. Utóbbi a Wilk, és egy 105mm-es páncéltörő ágyú van rajta
  • az AHS Krabnak semmi köze a PT-91-es alvázhoz. Hiába raktad be a wiki ide vonatkozó részét, ott sem irnak ilyet. Már írtam, hogy K9-es alváz van alatta.
  • nem a Hanwha továbbra sem gyárt (makett szinten sem!) K8 jelű SPG-t
Csak ennyi problémát találtál. :D
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
Annyiban van csak igaza, hogy Krab korai verziói valóban módosított PT-91 alvázra épültek. Asszem 8-10 nullszériás példány épült belőle mielőtt átálltak a koreai alvázakra.

Itt egy kép az PT-91 alapú Krabról...

ahs-krab-spg.jpg
Ezekben az esetekben sem a PT-91 volt az alap, hanem csak a motorját használták, meg pár vázelemet, és alkatrészt, de alapvetően új konstrukció. A Twardy hátsó kihajtású T-72-es alvázú tipikus harckocsi elrendezésű lánctalpas. A Krab meg orrmotoros, első kihajtásos.
A platform neve UPG-NG.
Ezt próbálta használni a Konstrukta Diana - tornyos lövege- is. Ezt tervezték univerzális alváznak, de bebukott szerkezeti problémák miatt. Nem bírta a plusz súlyt.
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
A lengyelek újabb sorozatgyártásba kezdenek hamarosan.


A hadsereg tesztjei lezárultak és a sorozatgyártás legkorábban 2024-től indulhat.

baobab_2_65909400.jpg
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 434
113
A lengyelek újabb sorozatgyártásba kezdenek hamarosan.


A hadsereg tesztjei lezárultak és a sorozatgyártás legkorábban 2024-től indulhat.

baobab_2_65909400.jpg
Ha jól látom, akkor ez egy sima 20 lábas konténer platformja.
Ezen a képen jobban látszik az illesztés:
416613.jpg


Érdekes, hogy a lengyelek alapvetően - a konténeres platform ellenére - nem önrakodóra tették. Pedig sokkal egyszerűbb lenne megtölteni a földön ezeket, majd az egészet magára húzni.
Ehhez képest a lengyelek az egyes forgatható kilövőket pakolgatják egyesével.
Az önrakodós megoldasnak az lenne az egyetlen hátránya, hogy maga elé nehezen tudna aknamezőt fektetni, mert esetleg útban lenne az önrakodó szerkezet a kilövésnek.
Erre gondoltam:
hx3_family_8.jpg
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 509
72 509
113

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
4 995
13 301
113
Nem lesz 500 HIMARS ... csak 200. :cool: További 300 kóreai K239 Chunmoo lesz:

https://www.gazetaprawna.pl/wiadomo...eczenstwo-panstwa-himarsy-sprzet-z-korei.html

Több száz koreai Homár Lengyelország számára. Błaszczak: befejeztük a tárgyalásokat​


https://defence24.pl/sily-zbrojne/s...dla-polski-blaszczak-zakonczylismy-negocjacje

Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter bejelentette, hogy lezárultak a tárgyalások a koreai K239 Chunmoo rakétatüzérségi rendszer megvásárlásáról. Csaknem 300 hordozórakétát szállítanak a lengyel hadseregnek, a lengyel iparnak pedig "rakétagyártási know-how-t" kell szereznie - mondta a Nemzetvédelmi Minisztérium vezetője az i.pl. Defence24-nek adott interjújában. augusztusban, hogy egyre nagyobb az esély a dél-koreai rendszer megvásárlására.

A Nemzetvédelmi Minisztérium vezetője szerint először keretszerződést írnak alá, így a vásárlás módja hasonló lesz a K2-es harckocsiknál vagy a K9-es tarackoknál használthoz. Utóbbiakat a Hanwha Defense gyártja, akárcsak a K239 hordozórakétákat.

Mint a miniszter az i.pl-ben elmondta, az első hordozórakétákat 2023-ban kell átadni a lengyel hadseregnek, és még ugyanebben az évben az első századot is üzembe kell helyezni. Ez jelzi a gyors szállítási ütemet, amihez nagy mennyiségű lőszer vásárlása is társul, beleértve a többvezetékes indítószerkezetekhez használható irányított rakétákat (kb. 80 km-es hatótávolsággal), de taktikai ballisztikus rakétákat is hatótávolsága kb. 300 km).

A megállapodás kiterjed a technológiatranszferre – „termelési, szolgáltatási és modernizációs kapacitások megszerzésére a lengyel üzemek által". A miniszter azt is közölte, hogy a hordozórakétákat integrálják a Topáz rendszerrel és a hazai Jelcz alvázzal, a lengyel üzemek pedig know-how-t szereznek. rakéták gyártásához.

A K239 Chunmoo vásárlása párhuzamosan zajlik majd az Egyesült Államokban a HIMARS rakétatüzérségi rendszer beszerzésével. Két rendszer beszerzésének célja - elvileg - az üzemi képességek elérésének felgyorsítása. Lengyelország ez év májusában nyújtotta be. pályázatot közel 500 darab M142 HIMARS hordozórakéta vásárlására, de két rendszer egyidejű beszerzését sokáig fontolgatták, mert nem lehetett tudni, hogy az amerikai fél képes lesz-e ezeket a Lengyelország által vállalt határidőn belül leszállítani. „Nem világos azonban, hogy az amerikaiak képesek lesznek-e kellően rövid időn belül maradéktalanul kielégíteni a lengyel fél igényeit, tekintettel arra, hogy az amerikai fegyveres erők is növelni kívánják az ilyen rendszerek számát. Ezért a Nemzetvédelmi Minisztérium tárgyalásokat folytat a HIMARS mellett egy második rakéta tüzérségi rendszer beszerzéséről a Koreai Köztársaságtól. A K239 Chunmoo rendszerről van szó, amelyet már bevezet a dél-koreai hadsereg – írta augusztusban a Defence24.pl.
 

Roni

Well-Known Member
2010. június 30.
16 430
18 853
113