Lengyel haderőfejlesztési program (2032) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 027
66 478
113
Ez egy helységharcra optimalizált kiegészítő páncélzat. Az eredeti helyére lehet tenni.
Jó lenne, ha ilyet is vennénk....:oops:
Már meguntam állandóan elmondani a kétféle páncélkitet. :D De valóban nem ártana, bár én elvetemült vagyok, és helységharcra L44-gyel szerelt gépeket tartanék ugyanazon dandárnál, Leo 2A4M CAN mintájára, ami ugye A4, közel ezzel a páncélcsomaggal szerelve, meg kis ezzel-azzal:
UR3AvOOLDwnVJ6TJTLqTTxyZuJJKVRAyS2hKejW7l5acmY294Fu14IE8pEdrul1CjW3Lp9eAunhfg5yPconJj-S2-kEkvRIXYGIH3uKCT-JxyIWWsx213-ZQnZ3hPqt_5U2yHGiHaF9AUDQ

21ff84413b45dea96c58ac9a7f089b5f.jpg

a6227b0539e01de6ed5077c370de0db5.jpg
 

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az ukránok szokták kb. azt a sárga színt használni, mint ami nálunk is van...

Például erre az álcázási mintára gondolsz, ami talán 1 hónapja jött ki náluk?


Nem értem, mi a baj a sárga színnel. Rengeteget gondolkodtak azon, hogyan nézzen ki a páncélos flottájuk. És valószínűleg nemzetközi (játékok) példáját is felhasználták, mint a WoT, WT, MineCraft.
És... azért ne hasonlítsuk össze magunkat nálunk keletebbre lévő országgal! :)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
Halad a Kondor program is: új, többfunkciós tengeri helikopterek beszerzése a Kaman SH -2G Super Seasprite leváltására. Jelöltek: Bell 412, AW159 Wildcat, Airbus H160M, MH-60R Seahawk. A pályázat négy-nyolc gép beszerzésére vonatkozik.


 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
W

Wilson

Guest
Hogyan fogják a lengyelek "ukrán kalózokkal" megsemmisíteni az orosz T-90-es tankokat ....

Orosz fordítása Eliasz Grubiński, a Miniszterelnöki Hivatal Védelmi Felkészültségi Elemzési Osztályának igazgatóhelyettese által készített feljegyzések...



7c7274e1ef28db25723a6.png


Igazgató úr, van egy új hordozható páncéltörő rendszer.

Ez egy páncéltörő rendszer, amely megfelel az amerikai FGM-148 "Javelin"-nek és az orosz 9K115-2 "Metis-M"-nek. A rendszer fejlesztése nagyon előrehaladott állapotban van, és a Miniszterelnöki Hivatal képviselőjét többször is meghívták próbalövészetre, ami Dvorčyk miniszter úr megjegyzéseit váltotta ki. A próbalövés azt mutatta, hogy a rendszer fejlesztése közel áll a befejezéshez. A kilőtt rakéták többsége nagy pontossággal találta el a célpontokat 500 és 2500 m közötti különböző távolságokból. A Pirat hatékony hatótávolsága 200 ... 2500 m és kb. 500 mm páncél átütő képességgel rendelkezik.

. Három katona hordozhatja (PU + 2 rakéta). Az elért páncélátütés figyelembe veszi a sugárnak az irányzófej által történő elfojtását (anélkül a töltet körülbelül 700 mm páncélon hatol át). Az 500 mm-es érték teljesen elfogadhatónak tűnik, (lásd az 1. függeléket).

1. függelék

Egy olyan páncéllemez áthatolása, amely a függőlegeshez képest megdől, ha egy rakéta különböző szögben csapódik be. Abban az esetben, ha egy lövedék egy olyan lemezbe csapódik, amely a függőlegeshez képest 60°-kal dől el, és a lemez tényleges vastagsága 250 mm, a lövedék "útja" a lemezben körülbelül 500 mm. Ha egy lövedéket felülről 35°-os szögben találnak el, a lövedék "útja" a lemezben körülbelül 276 mm-re csökken.

Feltételezve, hogy a modern orosz tankok páncélzata 650 ... 750 mm-nek felel meg, ha felülről támadják őket - ez 360 ... 415 mm - ami azt jelenti, hogy a modern tankok hatékony támadásához elegendő az 500 mm-es páncélzaton való áthatolás képessége.

T-90M harckocsi páncélvastagság megjelöléssel A lenti vázlat a támadó rakéta különböző szögekből történő becsapódásának lehetőségét mutatja. Egy közvetlen támadással elért találat valójában nem talál el olyan helyeket, amelyeket vékonyabb páncélzat borít (az ilyen páncélzat 20 ... 30 mm vastag). Másrészt frontális támadás esetén a torony és a harckocsitest vékonyabb páncélzatú (a célfelület kb. 2/3-a). És még ha a frontális páncélzatot (torony vagy harckocsitest) találat is éri, annak "csökkentett" vastagsága sokkal kisebb, mint a közvetlen találat esetén (közvetlen támadás esetén kb. 55%-os vastagság).

A harckocsi ára körülbelül 13 200 000 PLN.
85c90400c103378337471.png



A rendelkezésre álló adatok szerint jelenleg a következő rendszerelemek állnak készen: A célkövető fej (tervezte és gyártotta a CRW Telesystem-Mesko), a törzs (tervezte és gyártotta Ray), a "robotpilóta" (CRW Telesystem-Mesko), a robbanófej, a kilövőhajtómű, a cirkálóhajtómű, a vezérlőegység (de még "polonizálásra" szorul - MESKO), az irányítóegység (CLU-P tervezte és gyártotta a CRW Telesystem-Mesko és a PCO saját forrásból rekordidő, kb. 7 hónap alatt ! !!). Egyelőre ez egy prototípus (kb. kétszer olyan nehéz, mint a tervezett konfiguráció), de mire a döntés megszületik a Kalóz rendszer bevetéséről, kb. 7...8 hónap alatt elkészül az új változat, a PU bázis (szintén polonizálást igényel). Még nincs kész (folyamatban lévő munka): a gyújtószerkezet, a CLU-P és a kilövő állványok, valamint a hordozók. Érdemes odafigyelni az állványokra - viszonylag egyszerű elem, de Meskónak nem sikerült még létrehoznia egyet. Ez egyfajta szégyen az iparágunk számára. Ez valószínűleg az alacsony részvétel eredménye, ami viszont a Honvédelmi Minisztérium érdektelenségéből fakad. Az elnöki és alelnöki posztok jelenlegi megüresedése is hátrányosan érinti. A potenciális gyártó előzetes számításai szerint (a teljes körű, többéves gyártás esetén) a rendszer ára: CLU-P + indítórakéta + állványok - kb. 1 200 000 PLN; alaprakéták (ún. felülről támadó üzemmód) - kb. 177 000 PLN, és egy egyszerűbb változat (ún. közvetlen támadás) - kb. 115 000 PLN. A rendszer napi ellátási arányának (DOS) (a NATO 2017-es lengyelországi képességcéljai (2017. június 26.), C-M(2017)0021(POL), Land Battle decisive muníciókészletek) szerint 2 rakétának kell lennie. A teljes raktárkészlet (5 ... 7 év 20 rakéta indítónként.

Az ilyen beszerzések világszinten a következő gyakorlatot követik: az ember 10 rakétát vásárol egy indítóhoz, majd néhány évente vásárol még néhányat, hogy egy 20 rakétából álló végső készletet hozzon létre minden hordozórakétához. Ez biztosítja a rakéták gyakorlatokhoz való felhasználását (indítónként 2 évenként 1 rakéta).

A fegyveres erőink szükséglete (figyelembe véve a létszámuk növekedését, amikor Blaszczak miniszter úr említette, hogy a negyedik hadosztály nem jelenti a lengyel fegyveres erők növekedésének végét) körülbelül 1300 indító (+26.000 rakéta), és figyelembe véve a katonai tartalék (a konfliktus kezdeti időszakában keletkező veszteségek fedezésére) körülbelül 1450 indító(+26.000 rakéta) - ez a következő összegeket adja: 1,740 millió PLN rakétaindítókra + 4,602 millió PLN rakétákra. Összesen: 6,342 millió PLN.

Itt kell hangsúlyozni, hogy ezeket a beszerzéseket (mind a hordozórakéták, mind a rakéták esetében) több évre (pl. 5-7 évre) kell elosztani - ez évente körülbelül 0,91-1,27 milliárd PLN-t jelent. Az elemzés azt mutatja, hogy ezeket a fegyvereket többféle egységtípusban kell használni:

Gépesített századokban (a Wolverine APC-n) - századonként (századonként) 2,

- könnyű gyalogsági századokban (területi és műveleti védelmi csapatok) - századonként 3 fő

- Repülőgépes századokban - századonként 2 fő.

- területvédelmi századokban - 4 századonként

- Felderítő ezredek felderítő századaiban - századonként négy,

- könnyűgyalogsági zászlóaljak (területvédelmi csapatok és a hadsereg) páncéltörő szakaszaiban - szakaszonként 12.

Mivel a legnagyobb probléma ebben a szakaszban a gyújtószerkezet, nyomást kellene gyakorolni a Meskóra, hogy például együttműködést alakítson ki az ukrán Luch vállalattal. Az említett ukrán szervezet rengeteg tudást és szakértelmet fektetett a Pirat PTRK fejlesztésébe, és érdemes folytatni ezt az együttműködést - annál is inkább, mivel ez minden esetben a termék teljes polonizálását eredményezi, kevés pénzért.


2. sz. függelék

A kalóz PTRC-ről szóló, 2021.05.14-i feljegyzéshez.

A "Wolverine" APC-n lévő gépesített század szervezeti felépítésének vázlatos ábrája....


f192ca915161d18f3b5b4.png


Az ilyen típusú egység kalóz APC-je 4 napi ellátmány x 2 rakéta x 2 rakétavető = 16 rakéta. Ez a rakéta szám körülbelül 8 ... 12 harckocsit vagy 12 ... 13 könnyebb páncélozott célpontot jelent.

A hordozórakéták költsége 1 200 000 x 2 = 2 400 000 PLN.

rakéták költsége - 16 rakéta x 177,000 = 2,832,000 PLN

A kalóz PTRK teljes költsége - 5,232,000 PLN

Folyamatban van az összes Wolverine harckocsi és Spike páncéltörő rakéta felszerelése. A Wolverine harckocsik felszerelése négy Spike rakétával körülbelül 33 143 600 zlotyba kerül.

Ugyanakkor tisztában kell lennie azzal, hogy a közép-európai régióban a nagy távolságokra való pontos lövés képessége jelentősen korlátozott. Ez százalékban kifejezve a következőképpen alakul

A százalékos arányokat tekintve ez így néz ki:

távolság %

0...500 100%

500...1000 45%

1000...1500 31%

1500...2000 17%

2000...2500 10%

2500+ 6%

Egy századálláshoz (1,5x1,0 km) körülbelül 38 lőállás (SO) választható ki. Ez azt jelenti, hogy 1500 m-nél nagyobb távolságban 6 ... 7 APC, és csak 3 ... 4 APCS. Ebből következik, hogy ha egy század 2 ATU-val rendelkezik, akkor az minimális páncéltörő védelmet biztosít.
De ha a század ilyen páncélosok által megközelíthető területen fog tevékenykedni, akkor a zászlóalj páncéltörő szakaszával (vagy a teljes szakaszával) erősítik meg - akkor a PU-k száma 2-ről 8-ra, sőt 14-re nő - ami az összes Spike páncélozott jármű PU-kkal való felszerelésének felel meg.




A könnyűlovassági területvédelmi század szervezeti felépítésének vázlatos ábrája...


db68cbf7ae55c116a7fdb.png



A kalózok APC-je az ilyen típusú egységek számára - 4 napi készlet X 2 rakéta x 4 rakétavető = 32 rakéta.

Ez a rakéták számàt tekintve körülbelül 16 ... 24 harckocsit vagy 24 ... 27 enyhén páncélozott célpontot jelent.

A hordozórakéták költsége 1 200 000 x 4 = 4 800 000 PLN.

A rakéták költsége - 32 rakéta x 177,000 = 5,664,000 PLN

A "Kalóz" páncéltörő rakéták teljes költsége - 10 464 000 PLN


Egy páncéltörő szakasz szervezeti felépítésének vázlatos ábrája ...


1cf17a4a5ecce908864af.png


GONWAY PPK "Kalóz" az ilyen típusú egységhez - 4 napi ellátási arány X 2 rakéta X 12 PU = 96 rakéta.

Ez a rakéták számát tekintve körülbelül 48 ... 72 harckocsit vagy 72 ... 80 enyhén páncélozott célpontot jelent .

A hordozórakéták költsége 1 200 000 000 x 12 = 14 400 000 PLN.

Rakéták költsége - 96 rakéta X 177,000 = 16,992,000 PLN

A Pirate páncéltörő irányított rakéták összköltsége - 31 392 000 PLN

Vegye figyelembe a jelenlegi szervezet szerinti páncéltörő szakaszok alacsony kapacitását a Spike páncéltörő irányított rakétákkal felszerelt szakaszokhoz képest. Jelenleg mindegyiküknek 6 kilövőállványa van, amelyekhez csak 2 rakéta (!!!) tartozik - így szakaszonként csak 12 rakéta jut. Ezzel a rakétaszámmal egy szakasz 6 ... 9 harckocsit vagy 9 ... 10 enyhén páncélozott célpontot lőhet ki.És ez nem elég, mert a szakasz a zászlóalj helyett cselekszik, és a zászlóaljat megtámadhatja az ellenség, amelynek az első lépcsőjében körülbelül 20 ... 25 harckocsi+ kb. 40 ... 50 páncélozott személyszállító jármű van.

Dr. Krzysztof Gaj ezredes, a Minisztertanács elnökének tanácsadója..

Eliasz Grubiński, a Miniszterelnöki Hivatal Védelmi Felkészültségi Elemzési Osztályának igazgatóhelyettese.....

https://t.me/boris_rozhin
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 116
45 427
113
Hogyan fogják a lengyelek "ukrán kalózokkal" megsemmisíteni az orosz T-90-es tankokat ....
......
Megjegyzem, hogy nem olvastam még végig még, a smile már a képekre is azonnal ment. Ezeket én nagyon bírom!
Megjegyzés:
Hitelesebb lenne, ha a Pirat-ot mint típust nem fordítottad volna le Kalózra. Az Super Hornet-et sem szoktuk lefordítani.
 
W

Wilson

Guest
Ez hogyan keveredett ki...? :eek:
Kikeveredett azt persze nem tudni, hogy ez a lengyeleknél mennyire számít titkos információnak, de én úgy gondolom, hogy van benne olyan(làsd elégtelen számú spike) ami miatt nálunk már egy egész részleget száműzték volna "Recskre":) Az oroszok persze azonnal lecsaptak rá, mivel mindent árgus szemekkel figyelnek ami az ukrán és a lengyel hadsereggel kapcsolatos arra pedig kifejezetten ugranak ami arról szól, hogy a két haderő bármilyen formában (szervezeti,haditechnikai stb) együtműködne...
 
  • Tetszik
Reactions: kamm
W

Wilson

Guest
Megjegyzem, hogy nem olvastam még végig még, a smile már a képekre is azonnal ment. Ezeket én nagyon bírom!
Megjegyzés:
Hitelesebb lenne, ha a Pirat-ot mint típust nem fordítottad volna le Kalózra. Az Super Hornet-et sem szoktuk lefordítani.
Az igazság az, hogy beledobtam az egészet egy fordító programba és csak azokkal a részekkel mókoltam én amit zagyvaságnak fordított a program a kalóz a fordító program produktum a:).Amúgy jogos az észrevétel...
 
  • Tetszik
Reactions: pöcshuszár

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Az, hogy az oroszok megtudták, szerintem nincs benne semmi különös. Ukrajnában is a szokásos nagy dérrel-durral cikkeztek arról a témáról, hogy össze kéne fogni a lengyelekkel és milyen szipi-szupi lenne töménytelen mennyiségben ez páncéltörőnek.
Szóval a ruszkik vakok, ha nem vették észre, hogy valami készül. Az, hogy egy miniszternek írt belső levelezéshez hogy jutottak... Erről az egyik magyar banda mondott valamit.


"Ajjjajjajjaj! Egy levelet felkapott a vihar!"

Viszont tipikusan az az együttműködés lesz, amiben megérdemlik egymást. Az ukránok nem gyártani akarják, inkább jó nekik a lejárt szavatossági idejű Javelin. Van külön saját rakétájuk, de inkább veszik a jenki kiselejtezett, már kétes állapotút. Ha az kifogyott, akkor meg az új gyártásúakat aranyárban. Ők export piacra akarnak majd betörni vele.
A lengyelek ezzel szemben saját használatra akarják kifejleszteni. De nem szeretnének sokáig közösködni, amint lehet, kiváltani az ukrán részeket is sajáttal. Az utolsó csavarig.

 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ) has signed executive agreements for the offset obligations with Raytheon Missiles & Defense (RMD) as part of the offset program for the acquisition of Medium Range Air Defense Missile Sets "Vistula".

PGZ has also signed license agreements with Northrop Grumman (NG), RMD's partner in the WISŁA program.

 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
General Samol: A tankok számát jelentősen növelni kell...

Ki fogják ezek dobni a 72-est meg a twardyt is simán mint a szarrr
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113
2022-ben több mint 57 milliárd PLN jut a védelemre. (=4389 milliárd HUF / 14,63 milliárd USD)
Ezek az irányelvek, amelyek alapján a Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetése készül...

 
  • Tetszik
Reactions: SilvioD and Pogány
K

kamm

Guest
2022-ben több mint 57 milliárd PLN jut a védelemre. (=4389 milliárd HUF / 14,63 milliárd USD)
Ezek az irányelvek, amelyek alapján a Honvédelmi Minisztérium jövő évi költségvetése készül...


Hat az aranyaiban kb a magyar szint, 4x akkorak is, ugye.
 

fedett_mókus

Well-Known Member
2018. november 25.
3 647
6 358
113
Hat az aranyaiban kb a magyar szint, 4x akkorak is, ugye.
attól függetlenül még brutális összeg , mondjuk szerintem sok újdonságra így sem lesz keret mert ők is rendesen kiköltekezték magukat vasakra amikre kell már jövőre a részletet fizetni kb mint nekünk a 22-es év
 
  • Tetszik
Reactions: kamm

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 507
72 495
113