1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lengyel helikopterbeszerzés

Diskurzus a(z) 'Katonai repülőgépek közbeszerzései' témában - GrGLy által indítva @ 2013. július 23..

 1. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  arbalest, ms07

  leírtam, hogy közép európai országokhoz képest teljesítenek jól (elsősorban országuk méreténél fogva)
  dehát tudom, hogy elvakulték nem szoktak olvasni...

  a cikkben szereplő fegyverprogram egy európai középhatalomnak is kicsit nehéz lenne, nemhogy egy Ausztria méretű gazdaságnak. Itt erről vitatkozunk.
   
 2. Fade

  Fade Well-Known Member

  "leírtam, hogy közép európai országokhoz képest teljesítenek jól"

  Ezt már késöbb írtad, hogy tompítsd a "Csak a felfokozott hangulat hatása ez, megy az ígérgetés, nekibuzdulás stb. A Leokon kívűl télleg nincs semmi különösen korszerű földi nehézfegyverük." egetverő baromságod.

  Ráadásul ez sem igaz. Sorolni lehet a nem közép europai országokat amikhet képest k* jól teljesítenek.

  "a cikkben szereplő fegyverprogram egy európai középhatalomnak is kicsit nehéz lenne, nemhogy egy Ausztria méretű gazdaságnak. Itt erről vitatkozunk."

  Nem nem erről vitatkoztunk. Max te probálsz terelni, hogy ne már az egetverő hülyeségeid sorozata legyen a téma.

  és ezek után még te írsz olaynokat, hogy "dehát tudom, hogy elvakulték nem szoktak olvasni..."
  imo vegyél vissza picit...
   
 3. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Első hozzászólásom az aktuális cikkről szólt, íme:
   
 4. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Második hozzászólásom, ugyancsak a cikkben szererplő fegyvercsomagról szól. Íme:
   
 5. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  Valóban elvakultak vagytok mert csak soroltok eszközmegnevezéseket (IFV/APC, amiből ezres nagysságrendű amég mindig a szovjet, tüzérség- ami még szovjet, ) számokat hozzá nem. A légierejük 38 milliós országhoz képest értékelhető, a mienk 10 millióshoz. Számold csak ki mennyire kimagaslóan jobbak. Nekünk 14 gép 10 millióhoz. Ők 38 milliónyian vannak. Konkrétan számszerűen hány gépük van?
  Ténylegesen egy pár nyugati IFV/APC és a Hk-k azok amelyek nyugatiak a szárazföldi eszközparkból. Ezek után 33 miliárd euróról ábrándozni kicsit sok.
   
 6. blogen

  blogen Well-Known Member

  Egyszer már volt szó itt az arányokról és akkor meg is csináltam a lehetséges összehasonlítást. Abból idézném, hogy mekkora lenne Lengyelország hadereje, ha a magyar GDP 2%-ból gazdálkodnának, de lengyel szemlélettel költve a pénzt:

  108 harckocsi
  240 IFV
  75 lánctalpas APC
  263 8x8-as APC
  204 4x4-es páncélozott jármű
  65 rakéta sorozatvető
  102 önjáró löveg +tüzérségi radar
  24 önjáró aknavető
  33 harci repülőgép
  6 harci helikopter
  14 közepes szállító helikopter
  45 könnyű helikopter
   
 7. therob

  therob Active Member

  voltagemultiplier

  Ritka nagy veréb vagy már bocs... Ha nem vagy képben akkor legalább ne írj ennyi butaságot ilyen kitartóan. Inkább nézz utána milyen beszerzések történtek a lengyeleknél és miket terveznek. Nem lesz nekik egyik napról a másikra mindenből új. Szinte minden területen elindult náluk a fejlesztés és folyamatosan készülnek a következőre, mint pl. most a helikopterbeszerzés. Ugye közepes- és harc helikopterről volt eddig szó (bár talán tavaly olvastam, hogy könnyű helikoptereket is vesznek majd és tervben van valami 20 nehéz szállító is, de most nem ez a lényeg). Remélem valamit tudtam segíteni, ha mégse este iszok az egészségedre.
   
 8. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  therob: miért nem írod te le ezeket a NAGY LENGYEL beszerzéseket? És milyen értékűek? Abból látni fogod, hogy a 33 milliárd eurós csomagjuk enyhén röhejes...
  Ami reális az évi 500 millió euró beszerzési forrás. A eddigi beszerzéseik alapján (pl az IFV-kel kapcsolatban, a helikoptervásárlási ritmusukkal kapcsolatban stb ) Legyen 600 millió euró. de 3,3 milliárd euró / év akkor is nagyon messze áll tőlük csak beszerzésre (miközben fenn kell tartaniuk a meglevő infrastruktúrát is, ami az éves költségvetés legnagyobb tétele)
   
 9. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  egyikötők sem ír számokat( pl beszerzésre fordított összegeket évente, vagy konkrétan átvett új nyugati eszközök darabszámát) csak sorol ezt meg azt és a vége valami nagyon nagyot sejtető, ködbe vesző blablabla
   
 10. doberamann

  doberamann Member

  "Valóban elvakultak vagytok" muhaha.
  Bár mondjuk a szovjet technikával nem tudom mi a bajod...
   
 11. voltagemultiplier

  voltagemultiplier New Member

  az a bajom, hogy nem mérvadó a "Van fogalmad róla mennyit fejlesztettek a lengyelek?!" kezdetű okosságokhoz. Én a hírt komenteltem, szerintem túlzó és belpolitikai jellegű és ennek alátámasztására hoztam fel azokat a reális fejlesztéseket amelyeket eddig végrehajtottak (bírtak végrehajtani)
   
 12. czulu

  czulu Well-Known Member

 13. HindTheBest

  HindTheBest Member

  Tehát a lengyeleknek is durván 3 év egy tendereztetés...És még nincs végee...
   
 14. alfa74

  alfa74 Active Member

  http://www.honvedelem.hu/cikk/48995_airbus_helicopter_irany_lengyelorszag
   
 15. therob

  therob Active Member

  Megvan a győztes?
  http://defence-blog.com/?p=4986
   
 16. alfa74

  alfa74 Active Member

  Ezt a gépet szívesen látnám magyar terep-tarkában!
  Reméljük, hogy a lengyel döntés, lökést ad végre a hazai beszerzésnek is!
   
 17. hiryu

  hiryu New Member

  http://www.airrecognition.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1681
   
 18. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  És az tendereztetés volt. Nem alkalmi PR bemutatók, hanem tesztek, próbák, szakmai oldal figyelembevétele, elmenetke üzemeltetőkhöz, ahol nem a gyári marketingesek által kisuvickolt szépségekkel találkoztak, láthatták, hogy mi, hogyan megy.
  Bár az esethez az is hozzátartozik, hogy pl. üzemeltetői oldalról egy Blackhawk tábori körülmények közt mindösszesen 9 darab(!) különféle szerszámmal elvan, míg egy Cougar-nak egy konténernyi holmi kell a kiszolgálásához (és a Caracal is hasonló), de ugyanakkor valószínű figyelembe vettek más szempontokat is.

  Nálunk is figyelembe fognak venni más szempontokat. Sőt nálunk csak más szempontokat, vesznek figyelembe. Sőt, nálunk csak egy szempontot vesznek figyelembe. Hogy 24, 14, 7, majd végül 4 darab géphez mekkora kenőpénz jár úgy is, ha annak kiszámításához a kiinduló mennyiség az alap?
  Ez a magyar "tender". De legalább nem fog évekig tartani. Előbb bejön pár félig használható masina, majd kiírják a tendert és le is zárják rögvest.
   
 19. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  Mit ne mondjak, én is. Bár, már szinte bármilyen típust szívesen látnék, csak legyen már valami...

  Amúgy tényleg nem rossz az AS532, EC725/H225, viszont egy dologban pl. a talán fő "lengyel" riválisa, a Black Hawk nekem szimpibb. Mégpedig a hajtóművek elhelyezésében. Ugyanis az EC725-ösön közvetlenül egymás mellett vannak. És, tudomásom szerint, a Black Hawk-on, meg többek között az Apache-on és a Mi-28-ason (a Mi-24-essel ellentétben) is direkt azért helyezték el egymástól a lehető legtávolabbra a hajtóműveket, hogy ha az egyik bekap egy MANPADS rakétát (amiket elég gyakran lődöztek ki helikre, Afganisztánban, Irakban, Szíriában, stb.), akkor a másik minél kisebb eséllyel sérüljön. Mert, ha mindkét hajtómű kinyiffan, pláne ellenséges területen, akkor a személyzet, még ha túl is éli a zuhanást, nos, tudjuk, mi történt azzal a jordán F-16 pilótával is, akinek a gépe lezuhant Szíriában...
   
 20. torsen

  torsen Well-Known Member

  Ez a 60m$/50m€ darabár nem magas egy kicsit? A madarakon kívül mi van még benne?
   

Ezen oldal megosztása