LIMA - Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition (Malaysia)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Lima 2013  (Malajzia)

Orosz helik a kiállításon:

http://www.arms-expo.ru/049057054050124051049049051052.html
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
LIMA = Langkawi International Maritime and Aerospace Exhibition 2013

 

Résztvevők: http://www.lima.com.my/liveDemo.html
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
Az ázsiai régió fontosságát mutatja hogy az első napon több érdekes hír is megjelent:

 

A franciák összeszerelő üzemet ígérnek ha Malajzia Rafale-t vesz.

http://www.defencetalk.com/france-says-malaysia-can-build-jets-if-it-buys-rafale-47283/

 

Malajzia cáfolja a Gripen bérlést

http://www.nst.com.my/latest/font-color-red-lima-2013-font-ahmad-zahid-malaysia-not-getting-gripen-jets-on-lease-1.242409

 

E-2D Advanced Hawkeye eladó

http://www.aviationnews.eu/2013/03/26/northrop-grumman-highlights-e-2d-advanced-hawkeye-at-lima-2013-malaysia/

 

Hornet CFT tartállyal eladó

http://www.flightglobal.com/news/articles/lima-conformal-tanks-add-fuel-to-super-hornet-campaign-383904/
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
- HOT NEWS FROM LIMA Langkawi 2013 -

 

The Malaysian companies Composite Technology Research Malaysia (CTRM) and SME Aerospace have been accredited to become industrial partners and thus could become members of the global Eurofighter Typhoon supply chain.

 

This was announced during a Media Briefing of the four-nations Eurofighter consortium on Wednesday on the occasion of LIMA 2013 in Langkawi/Malaysia.

 

Representatives of the consortium said that they are confident that Eurofighter Typhoon will fulfill the operational requirements for the Multi-Role Combat Aircraft (MRCA) in Malaysia.

 

EADS - Eurofighter
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Dübörög a Rafale-lobbi Malajziában
Sok fugg majd a nemsokára esedékes választásoktól is. Mely után új tender lesz hirdetve, ahol a Szu-30MKM-et is benevezik az oroszok. A Mig-29 -esek felújítására pedig kedvezo ajánlatot adtak az oroszok, mely részleteit Moszkvában fogja megvitatni a malajziai kuldottség.....
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Dübörög a Rafale-lobbi Malajziában
A kiállításon a malajzia honvédelmi minisztérium és az orosz Suchoj cég aláírtak egy 100 millio USD szerzodést , melynek értelmében az oroszok pótalaktrészeket szállítanak, és technikai- szervizelési munkákat végeznek a malajziai Szu- gépeken.
 

sondor961

Member
2012. december 26.
562
3
18
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Illeszkedő póttartállyal tarolna a Boeing Malajziában
T. Star Trek!
"Akkor is" nélkül talált - süllyedt! A Mig-29-re jellemző a magas fogyasztás, valamint a sűrű és drága karbantartás! Karbantartás idején pedig fegyverzetnek csak az ökölrázás marad. Ám az csak úgy hatásos, ha közben az ellenség halálra röhögi magát!
Mivel Malaysia gazdag ország, nem akar a viccbéli albán légvédelem szintjére süllyedni...!!!
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 512
72 513
113
ATR72 MP tengerészeti járőrgép eladó

 

http://www.aviationnews.eu/2013/03/27/the-alenia-aermacchi-atr-72mp-ensuring-security-and-sovereignty-over-malaysias-seas/
 

onedinkapitany

New Member
2012. február 19.
28
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Illeszkedő póttartállyal tarolna a Boeing Malajziában
Sziasztok!
Úgy olvastam, keveslik a MiG hatósugarát. Megjegyzem, szerintem a fegyverzettel sem elégedettek. A 30-as gépágyún felül mindössze 6 levegő-levegő rakéta, ami egy telepakolt EF-hez vagy Hornethez képest fele készlet. A felszíni célok elleni képességeit, fegyverválasztékét nézve messze elmaradn a korszerű nyugati típusokhoz mérve. A helyükben, bár nyilván a legdrágább ajánlat, de az EF-re tenném a voksom. F-35-ről náluk nincs szó, az F-16 alaptípus a s z o m s z é d o s á l l a m o k b a n, Indonéziában és Thaiföldön. Utóbbi helyen a Gripen is azzá lép elő. Ráadásul a svéd gép és a Super Hornet kissé lassú elfogóvadásznak-pedig a MiG-ek tudtommal főleg ezt a szerepkört töltötték be. Aránylag nagy távolságokat, gyorsan kell lerepülni., Legesélyesebbként marad az EF és a Rafale. Szerintem EF lesz, még ha akkor is, ha sokba kerül.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Látványos Szu-30MKM bemutató a LIMA 2013-on:

www.youtube.com/watch?v=fvL-KqdIT-c

A maláj hajózók az orosz instruktoroktól vették át a különféle vektorálós manővereket (nyilván), de az elemek összefűzése már helyi kreativitást mutat.
A gép tolóerő/tömeg aránya még a Gripennél is szerényebb, de az intenzív vízszintes irányváltások után is bátran jönnek a függőleges elemek, lévén a vektorálás nagy biztonságot ad a nulla közeli sebességeken is.

A videón jól látszik, hogy egy Flanker is megtanítható a precíz orsózásra egy jó FbW rendszerrel, amivel olyan pontosan meg lehet fogni a gyors hossztengely körüli forgást mint pl. egy F-15-ösnél (aminek nincs is igazi FbW rendszere - kivéve az F-15SA-t és az egyszer volt ACTIVE meg NF-15-ös gépeket), nem úgy mint a "klasszik" Szu-27-es, ahol ha az ember orsózni kezd, a bot és a rendszer holtjátéka meg a gép tehetetlensége miatt bizony túllendülhet a madár.

Ügyes demo, még ha helyenként ismétli is önmagát. De a maláj pilóták nagyon érzik már ezt a vasat. Érdekesség, hogy az indiai MKI-demo ehhez képest egy nagy nulla.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Lima 2013 képekben (1.nap) :

http://fotografersha.livejournal.com/375504.html
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 171
113
Ég és föld a kettő.

A Szu-35Sz jóformán a PAK-FA előszobája, messze hatékonyabb és kiterjedtebb rendszerekkel, képességekkel. 

A gépek szerkezeti (tehát statikus) tömege egyezik, de a 35-ös statikus és dinamikus tolóereje messze magasabb, a hajtóművei karakterisztikája sokkal jobb, ellenben a légellenállása mind a szub- mind pedig a szuperszonikus tartományban jóval kedvezőbb.

Lévén, hogy jóformán egy együléses Szu-27-es sárkányról van szó, már ami az aerodinamikát illeti. Szerkezetileg azonban attól eltér, erősebb, több helyen módosítva is lett. Belül. 

Ezzel szemben a Szu-30MKI/MKM/MKA/SzM család egy olyan Szu-27UB-nak tekinthető, amelynek légellenállása a két előtétszárny miatt még valamivel nőtt is.

A miheztartás végett: Az alap Szu-27P/Sz együléses gépek szerkezeti tömege 16.5 tonna körül van. A mindenkori kétüléses UB gépek szerkezeti tömege 17.6 tonna. Namármost, ha egy további konstrukció eleve az UB modellen alapult (márpedig a KNAAPO féle Szu-30MK/MK2/MKV/MKK/M2 és az IRKUT-féle MKI/MKM/MKA és SzM az ilyen), akkor 17.6 tonnás szerkezeti tömegnél alacsonyabb a vas sosem lehet. A legnehezebb Szu-30-as család az IRKUT féle a Barsz radar és annak tömegét kompenzáló előtétszárny rendszer miatt a szerkezeti tömeg 18.5 tonna lett. Papíron a legizmosabb Szu-30-as az orosz légierőnek a kínai exportból visszamaradt és utólag "domesztikált Szu-30M2-esek tekinthetőek, mivel ezek lényegében Szu-27UB gépek, csapásmérő képességgel és hajtóművenként 1 tonna statikus tolóerő növekedéssel, mivel abba a pár átadott példányba nem Al-31F, hanem Al-31FM-1 került, melyek tolóereje fékpadon 13.5 tonna. Vissza az együlésesekhez, a legutoljára átadott Szu-27SzM verzió, a Szu-27SzM3-asok szerkezeti tömege a különféle megerősítések révén szintén több, mint 16.5 tonna, de még így se érik el az alap UB tömegét, ugyanakkor ezek is az erősebb hajtóművet kapták meg. Így a "leg-leg-leg" Szu-27-esnek az SzM3-asok tekinthetők, nyomukban a Szu-30M2-esekkel. Ez a két gép - ahogy fentebb is írtam - a KNAAPO produktuma. Erőnlét terén a leggyengébb verzió az IRKUT-féle vonulat, mivele ezek tömege ugye 18.5 tonna, de a statikus tolóerő a klasszik Szu-27-esével azonos, vagy közel azonos, azaz 12.2-12.8 tonna per hajtómű, a tolóerőkarakterisztika azonos, a lényeges eltérés a vektorálásban és az igen potens FbW rendszerben van. Azaz a jó nehéz döggel azért lehet igen szépen repülni, mert ha kifogy a madár alol a levegő, akkor is meg lehet még nagy magabiztossággal pörgetni a levegőben.

 

Most ehhez tessék hozzávetni a KNAAPO-féle Szu-35Sz-t. Okés, hogy tömegre ez se könnyű, 18-18.5 tonna üresen. Ez bizony sok, de ne feledjük, ebben két, egyenként 14-14.5 tonnás tolóerjeű és totál más karakterisztikájú hajtómű dübörög, ráadásul itt is megvan a vektorálás képessége. Ennél azonban tovább mentek, mivel a Szu-30MKX/SzM család FbW rendszerét fejlesztették tovább, külön kiemelve a mégprecízebb kormányozhatóságot. A géppel egy az egyben végre lehet hajtani minden olyan manővert, mint az IRKUT Szu-30-asaival, de a nulla körüli manőverezés után az hosszasan gyüjti a sebességet, míg magára nem talál, addig ez a vas ha bedörrenti a fáklyát "Eurofighteresen" gyorsan tér magához. Pont ez volt amúgy a híres 2008-as Red Flag egyik nagy amerikai észrevétele az akkor kint vendégeskedő indiai MKI gépekkel kapcsolatban. Manőverező légiharcnál ugyanis az indiai hajózók becsülettel vektorálgattak és meg is perdültek a tengelyeik körül, míg az ősöreg jenki Sasoknak nem bírták állásszöggel a mutatványt lekövetni, csakhogy nem is akarták. A 15-ösök (de a 16-osok is) egyszerűen sokkal hamarabb tudtak lövési pozícióba kerülni jelentősen nagyobb sebességfölény mellett, mint a rövid ideig "lenullázott" MKI gépek, melyek ezután gyakorlatilag álló célponttá degradálódtak. A Szu-35BM program és a Szu-35Sz egyik fő eleme a nyugati gépekhez hasonló nagy szögsebességű fordulózás, nagy energiával történő manőverezés. 

Ennyit a repülési képsségekről. Elektronika terén a Szu-35Sz egy fővel kb ugyanazt tudja, mint a 30-asok két fővel a nagyobb rendszerintegráció miatt. Ugyanakkor a gépen fejlettebb szenzorok találhatók, melyek együttműködési foka is jóval magasabb (amolyan szenzórfúzió).

 

Röviden ennyi.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Lima 2013(2.nap)

 

http://fotografersha.livejournal.com/375836.html
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 731
80 565
113
Lima 2013 (3.nap)

http://fotografersha.livejournal.com/376474.html