1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-22 Raptor

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mert úgy döntöttek ennyit gyártanak. Ezzel kell most már együtt élni...
  Emiatt olyan vad dolgok is felmerültek, hogy a gépek szupercirkáló üzemmódját korlátozzák vagy tiltják, ami nettó faszság lenne, mert a gép egyik igazi aduász képessége menne le vele a lefolyón.
   
  endre and fishbed like this.
 2. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Szerintem ez a probléma megoldható egy sima nagyjavítás alkalmával fődarabok cseréjével. Azok legyártása azért nem akkora érvégás.
  Vol szó az újraindításról, de egyrészt drága lett volna (bár az F-15EXet elnézve nem is annyira), másrészt ez a gép a 80'-as, 90'-es éveket képviseli, akkoriban rakták össze - az egész bélését ki kéne szedni és újraalkotni.
  Szóval úgy döntöttek azt a pénzt, amit ebbe ölnének inkább berakják a PCA programba. Az ugyanis vadi új gép és szintén tisztán amerikai, az ipar és az R&D tapsikol is. Asszem 22-ben indul a tender.

  Kizárt ezt engednék, egyszerűen csak pénzt kell ölni a dologba.
  Mivel sem DAS, sem JHMCS, a gép teljesen BVR-re van gyúrva, annak meg elvenni az élét - a gép harcértéke harmadolódna.
   
  formosa1 likes this.
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Annak az országról a védelmi iparáról beszélsz, ahol komplett szarra sem jó hajóosztályokba öltek dollármilliárdokat...
  Zumwalt, és a két szutyok fregatt...
   
  endre, nyugger, svajcibeka and 5 others like this.
 4. Fade

  Fade Well-Known Member

  Az F-119 10+éve ismert, hogy a szupercirkálás ami = 1.6mach+ kb felezi az élettartalmát. F-22nél 30évre terveztek ehez megfelelő mennyiségű F-119et rendeltek majd leállt a gyártása. USAF viszont már 40évig szeretné az F-22 reptetni. Innen vagy kevesebbet szupercirkál vagy kap új hajtóművet. USAF első körben így döntött.
  Ettől még bármi éles szituban uúgy fog szupercirkálni.
   
  endre likes this.
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Na ja...
  Bár ha úgy nézzük, azok a programok az abszolút katonai dominancia idején futottak (egyszerűen nem volt komolyan vehető hagyományos ellenfél, ez ölte meg az F-22-est is), ma meg hááát... hogy úgy mondjam annyira nem lehet hanyatt dőlniük. Mindenesetre kíváncsi vagyok, de az F-22 már csak életben tartásról szól - meg míg a B-21 nem repül, a vadásztender nincs napirenden...
   
 6. Flexus

  Flexus Well-Known Member

  Hát abból 2035-40 előtt nem lesz repülő. Ami viszont a hadseregre költött pénzt és egyéb erőforrásokat illeti: az USA máshogy működik, mint bármely más ország. Ha tényleg élesbe fordulna a helyzet - OK fordulóban van... - akkor lesz rá minden. Viszont ezt előbb valakinek el kell tudnia adni a két háznak, ami gyakorlatilag automatikusan azt is jelenti, hogy el kell tudni adnia az egyes államok polgárainak is. OK, nem ilyen egyszerű, de nagyon sarkítva ez a helyzet. Ehhez adódnak hozzá a hivatalos és nem hivatalos lobbi csoportok. Na ezeknek az eredője szokott lenni valamilyen Irak, Al Kaida, vagy egyéb jól kommunikálható fenyegetés... nagyjából függetlenül attól, hogy valódi e?

  Az F-22 ilyen értelemben tényleg nagyon rosszkor született meg. Mire meglett, addigra a fenyegetést nem érezték. Így viszont nehéz volt "eladni" a megfelelő köröknek. Nem csak őt, gyakorlatilag a teljes védelmi költségvetést megkérdőjelezték, csak pici szeletekben. Egy szenátornak fontosabb a saját állama, illetve az oda jól eladható projektek, mint a szövetségi szintű problémák.
   
  Parapitecus likes this.
 7. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  endre likes this.
 8. Parapitecus

  Parapitecus Well-Known Member

  Teljesen igazad van.
   
 9. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

Ezen oldal megosztása