F-22 Raptor (Lockheed Martin,USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
Itt egy ábra:
http://kepfeltoltes.hu/160518/139754_69416023_pristina_slatina_plan_7_3_a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Jól látszik rajta 17-essel jelölve a képeken látható beton boltívek sötét szürke színnel maga hegy van jelölve a bombabiztos ajtók pedig 1-essel.Így már érthető,hogy miért nem lehet semmilyen ma létező bombával kárt tenni a beton boltíveken kívül semmiben?Tehát a bombákkal csak pár órára vagy képes megbénítania repteret.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
TARPS_Desert_Storm_BDA.jpg
destroyed-bunkers-on-an-iraqi-air-base-in-iraq-on-march-01-1991-picture-id110145571
Tarantino-Iraq_0.png
 

grabo112

Well-Known Member
2011. október 15.
1 377
3 504
113
grabo112: Kína kb összeomlik, ha nem kereskedhet, ezt pedig navy bőven tudja biztosítani. A pártnak kb a legföbb szempont, hogy 10év múlva is hatalmon legyen és ld első mondat.

Összeomlik persze, de néhány háborús évet röhögve kibírnak, hidd el és lehet hogy könnyebben mint az USA, a keleti társadalmak még nincsenek annyira elkényelmesedve. Ha meg mégis rinyálnak akkor majd lecsap a párt ökle.

Egy komolyabb csetepatéhoz igazából csak olajat kell külföldről behozniuk.
Az US Navy meg blokádozhat kedvére, ha a kazahok, türkmének és üzbégek (és még az oroszok is) örömmel szállítanak naftát a szárazföldön, pláne dollárért, ami ugye jelenleg hegyekben áll Kínában.

Egy amerikai elnök politikája nagyjából 90%-ban a saját újraválasztásához (= további 4 évig a húsosfazék mellett) szükséges döntések (örök élet, ingyen sör) meghozatalából áll.

A komcsi párt viszont hosszú távon gondolkodhat (= további 50 év a húsosfazék mellett), az ő fejük holmi közvélemény kutatások miatt sose fáj, egy-két gyengébb év miatt nem aggódnak. Ha hőbörög a nép, akkor majd jól közéjük lövet. Nem úgy mint Amerikában, ott a választópolgárok üllepét kell nyalni, nem a frontra küldeni őket, a demokrácia már csak ilyen.

Kína legföbb ellensége vszeg saját maga, egész elképesztő modon szarik bele a nemzetközi jogba, egyértelműen az asztalra szarik

Ezt egészen addig meg is teheti amíg lesz erre a politikai akarata és az ehhez szükséges a gazdasági-katonai erő. Pont ahogy az USA teszi ugyanezt a SZU összeomlása óta.

A most kibontakozó hitellufi ellenére, gazdasági szempontokat is figyelembe véve szerintem Kína kezében elég jó lapok vannak (legnagyobb termelő és egyben a legnagyobb piac), még akkor is ha nem is rendelkezik olyan katonai global reach-el mint Amerika. Sőt, szinte nincs is neki olyan. Egyelőre.
 
M

molnibalage

Guest
Itt egy ábra:
<blockquote>http://kepfeltoltes.hu/160518/139754_69416023_pristina_slatina_plan_7_3_a_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Jól látszik rajta 17-essel jelölve a képeken látható beton boltívek sötét szürke színnel maga hegy van jelölve a bombabiztos ajtók pedig 1-essel.Így már érthető,hogy miért nem lehet semmilyen ma létező bombával kárt tenni a beton boltíveken kívül semmiben?Tehát a bombákkal csak pár órára vagy képes megbénítania repteret.</blockquote>

Dudi, az érzésem az, hogy rohadtul nem érted a légi harcászat alapjait sem...

Az ugye megvan, hogy a légitámadások során a történelemben néhány <i><b>PERCES</b></i> elnyomásért indították tucatszám a Shrikeot és később a HARM-ot. Na szerinted mennyit ér meg a támadó félnek, ha órákra vagy napokra lenulláza a "biztonságban" levő gépeket?

Ezek alapján szerint mindenki picit gondlja végig, hogy mit jelent ez. Ezen felül a betonbunkerek képe pontosan mutatja, hogy az a linkelt részt a 1000/2000 fontos PEN fejes bomba úgy kapja szét, hogy erőlködni sem kell hozzá. Több száz tonna törtmeléket meg nem pár órás művelet eltakarítani és senki nem mondta, hogy a beomlasztott töremelék által nyitott helyen nem fog más is bekopogni... A mai fegyerek képesek erre. Szerintetek viccből van data link a Towahawkhoz?

Tessék már kicsit legózni a meglevő infókkal... Ez csak egy nagyobb HAS. Több bomba kell hozzá. Ennyi.
 
T

Törölt tag 1586

Guest
A korábban hivatkozott cikksorozatban van egy elmélet miért a bunkerek bejáratánál akarnak támadni a MOP-pal.

Az elmélet lényege hogy ezek a nagy bombák sokkal hatékonyabban rombolnak ha mélyen behatolnak a földbe és ott lökéshullámot indítanak el. (II. vh.-s angol tapasztalat Tallboy és Grand Slam bombákkal) Ezért hívták ezeket "földrengető" bombáknak.

Az amik is ezt a hatást kívánják kihasználni.

A bunkereket felülről több száz méter szikla és pár méter beton védi.

ld. korábban hivatkozott Feidong AB 3D-ben.

Feidong_3_D.jpg


167 m-től 290 m a hegy magassága a bunker fölött!

A bunker a FELÜLRÖL jövő terhelések elviselésére van méretezve.

Tunnel_normal_load.jpg


Viszont a bunker padlója az ALULRÓL jövő lökéshullámokat nem viselné el (szerintük). Állítólag ha azt összetörik a bunker is összeomlik.

Tunnel_under_floor_explosion.jpg


Ehhez már csak az kell hogy a bunker bejáratánál a MOP-ot 50-60 méterrel a bunker alá juttasák...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>molni</b>
Pár óra kiesés is végzetes lehet egy hadművelet során, egyértelmű, hogy katonai/harcászati szempontból elsősorban nem a bunker szerkezete a lényeg, hanem a benne tároltak bevethetősége / állapota.

<b>rudi</b>
Nem rossz elmélet, az ábrákban viszont szerintem van némi hiba.

A felső ábrán az oldalfalról kifelé mutató két vektor („húzó terhelés”) nincs, mert alapesetben a talajtömeg nyomja a falat befelé, azaz a nyilaknak befelé kellene mutatniuk.

A mélységben bekövetkező detonáció miatt az alulról érkező lökésszerű terhelés (mint földrengéskor a transzverzális hullámok) valóban okozhat olyan hatást, hogy az alaplemez alulról „felhajlik” (túlterhelt ellenfödémként) és ez az alakváltozás a lemez-fal kapcsolatoknál az oldalfalakat olyan pillanatnyi alakváltozásokra késztetheti, amely miatt rövid idejű nyomást fejthetnek ki oldalirányban a talajtömegre. Rosszabb esetben megszűnik (elnyíródhat) az alaplemez-fal egyébként nyomaték bíró kapcsolata, innentől kezdve kétségessé válik a falra jutó terhelések (felülről a boltöv, oldalról a talajnyomás) felvétele és átadása, egyáltalán maga a falszakasz állékonysága is - így jogos a második ábrán a kifelé mutató vektor.
Ezzel egy időben az alulról érkező lökés virtuális többlet terhelést jelenthet felül a dongafödémnek is, mert ezt a dinamikus hatást az egész szerkezet egyszerre kapja, azaz az alaplemezről a falakon átadódva a donga peremei hirtelen „megnyomnák” fölfelé a talajt, ami a szerkezet szempontjából majdnem olyan, mintha a felette lévő eddigi talajtömeg nőne meg hirtelen.

Mivel a bombát földrengetőnek nevezték, így jó eséllyel hasonló lehet a hatása, mint ami földrengéskor a hipocentrumból kiindulva történik, és ott bizony vannak vízszintesen terjedő lökéshullámok is. Ezek garantáltan nem fognak segíteni sem a falakon (földrengéskor a felszínen ezek miatt dőlnek össze az épületek), sem a boltövön, mert a boltöv teherbírása szempontjából kedvező irány (függőleges) helyett arra merőlegesen érkezik a löket.
Az sem mindegy, hogy a detonáció közelében milyen vetődésű, összetételű és rétegződésű az altalaj, mert ezek függvényében eltérőek lehetnek a lökéshullámok és az esetleg „visszaverődések” is.

Persze ehhez többet kellene tudni eleve a bomba valós felszín alatti hatásairól és működéséről, de szerintem nagyjából a fentiekben vázoltakról lehet szó.

Bocs a sok OFF-ért, de talán ennyi még belefért „laza kapcsolódásként” a topik témájába és íme, engesztelésül még egy Raptor:
f22_03_106_zpsf3dc2161.jpg

Jó éjt!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 791
75 839
113
molni

Hogy akarsz belőni a bunker alá???
Mert az a boltív a bunker előtt van és szinte csak függőlegesen tudod támatámadni.Még egyszer mondom: a boltív a bunker előtere ha az alá bejuttatsz egy bombát a bunker érintetlen marad.Ez pedig Kína kapcsán jött fel méghozzá a belső területeken lévő reptéren kapcsán és ott már nem számít egy nap...
 

emel

Well-Known Member
2013. február 11.
9 085
15 027
113
rudi
Az utolsó ábra alapján: akár összeomlik az alagút akár nem, éppen elég ha egy alatta robbanó töltet dinamikus, ütésszerű erőhatására az összes bent tárolt "védett" cucc felkenődik a plafonra!! Lásd - légoltalmi/védelmi oktatási téma: miért nem ajánlott, vagyis tiltott egy vasbeton fedezékben légitámadás idején a falhoz támaszkodni?
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 019
113
Az UFO játékban volt olyan rakéta, amit Molni mondd... Bár ott sem volt mindig pontos. :)
 
M

molnibalage

Guest
Hogy akarsz belőni a bunker alá???
Mert az a boltív a bunker előtt van és szinte csak függőlegesen tudod támatámadni.
Sajnos nem találom a videót, de mondom LGB-vel lehetséges a dolog, nemhogy JDAM-mel vagy a Tomahawkkal ami úgy repül, ahogy neki jólesik.

Még egyszer mondom: a boltív a bunker előtere ha az alá bejuttatsz egy bombát a bunker érintetlen marad.
Én meg mégegyszer mondom, azt az egész hóbelevancot ráomlasztod és hiába csak előtér onnantól se ki, se be. Ezen felül, ha az előtér leomolott, akkor felülrő és oldalról támadva már a bejárat is aprítható tovább.

Egyébként meg a romeltakarító gépeket is ki lehet lőni vagy bónuszként a bejárat környéként el lehet aknásítani. A Sivatagi Vihar alatt is aknásítottak repteret kombinálva a kifutó szétkapásával.

Ez pedig Kína kapcsán jött fel méghozzá a belső területeken lévő reptéren kapcsán és ott már nem számít egy nap...
Miért is nem? Az megvan, hogy a Sivatagi Vihar első nagy támadó hulláma mekkora kárt okozott? A mai PGM-ek mellett az első csapás még súlyosabb.
 

Janaj

Member
2010. július 22.
56
4
8
molni

Hogy akarsz belőni a bunker alá???
Mert az a boltív a bunker előtt van és szinte csak függőlegesen tudod támatámadni.Még egyszer mondom: a boltív a bunker előtere ha az alá bejuttatsz egy bombát a bunker érintetlen marad.Ez pedig Kína kapcsán jött fel méghozzá a belső területeken lévő reptéren kapcsán és ott már nem számít egy nap...

Miért kötöd az ebet a karóhoz? Ha a bunker mondjuk sérthetetlen és minden kiszolgáló/buldózer, minden benne van. Akkor is kiütöd egy kötelékkel az összes bent lévő gépet. Ok, másnapra megint megjavítják, de akkor megint telibe verik. A többiek meg mennek a többi célra. Tök jó, hogy a háború végére neked vagy az ellenségnek lesz egy század/ezred érintetlen gépe. :)
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 291
10 339
113
Nahát végigolvastam a majd két heti vitát.
Annak ellenére, hogy talán a résztvevő felek meddőnek és parttalannak érezhetik, attól még szerintem megérte, akár csak egy pár információért is, amit itt olvashattam.

Pár gondolat jutott eszembe - véletlenül sem vita és leoltás provokálásaként :)

Az egyik, hogy <b>egy</b> F-22 mennyi ellenséges gépet tud<b>hat</b> leküzdeni. /Amúgy ki az a hülye, aki egyedül, háttértámogatás nélkül küldene egy ilyet akcióba!?/
Ilyen téren a 240:0 egy csalóka "sugallat" /Nem véletlenül tettem zárójelbe - nem kell belekötni!/
Egy raptor mennyi légi harc rakétát is tud fegyverkamrában hordani, nyolcat? + van még a gépágyú. Akkor <b>egy</b> F-22
<b>egy</b> felszállásból ideális esetben 8 + (legyen) 2 ellenséges harci repülőgépet tud leküzdeni.
Elméletileg.
Nem számoltunk a rakéták üzembiztonságával, a rakéták hibázásával, meg azzal, hogy nem törvényszerű az sem, hogy aminél csak a cél mellet működik el valamilyen távolságban, nem 100%, hogy lezuhan.
Gépágyúval sem fog I. VH.-s forgolódásba keveredni, ezért tippelek kettő lelövést.
Nem számolok a radar esetleges energiafegyverként alkalmazásával, sem egyéb, szintén esetleges elektronikai célrongálási képességgel sem.
Így is impozáns szám szerintem vitán felül.
Géppárban ez a szám már 20 is lehet.
Aztán mese nincs, le kell szállni újabb adagért.
/Amúgy a hajigálja a rakétákat kifejezés engem irritál, olyan pazarló, eldobáló, a véges számú muníciót nem beosztó felhangja van az én szememben. Ha abszolút fölényben van, akkor minek hajigálni, ha meg beljebb csalogatják - az ellenség sem törvényszerűen fogalmatlan idióta - akkor meg pláne be kéne osztani a tutira./
Na most fegyvertelenül - feltételezve, hogy nem az USA, vagy annak szövetségese légterét védi, hanem bekísér ellenséges légtérbe egy támadó köteléket és "elhajigálta" a rakétáit, elhasználta a lőszerét - nem biztos, hogy olyan ellenséges légtérből életbiztosítás hazakotorni, ahol még képesek emelni újabb és újabb harci gépeket, géppárokat innen -onnan, pláne időben eltoltan, s értelemszerűen megfelelő hatósugáron belül, esélyt sem adva a harcból <b>időben</b> kiválásra. Egy - még 100%-ig meg nem bénított légvédelemről nem is beszélve. S ki fogja garantálni a
100%-ot?
Tehát 240:0 ide vagy oda, ez sem csodafegyver.
Alkalmazása:
Ki ellen?
Pár oldallal odébb valaki már frappánsan leírta, hogy - azért legyünk precízek - olyan atomhatalom ellen, aki tudja érdemben és mennyiségben fenyegetni nukleáris fegyverekkel az USA-t, nem fogják bevetni - ahogy Molni sem tartja reálisnak egy másik topicban azt a scenáriót, hogy USA vs. pl. Oroszország.
Tehát a hidegháborús technológiai fölényre való törekvésről szóló fegyverkezési verseny után ehhez felesleges.
Olyan egyéb "latorországok" ellen megint csak felesleges, akik vegyi vagy biológiai fegyverekkel vághatnának vissza - nem kell nagy dologra gondolni, csak pl. "alvó sejtekre".
Ilyen országokat miért nem tett még zárójelbe az USA (se)?
Na ugye, hogy ugye.
Tehát ehhez is felesleges az F-22.
Ami ellen látok rációt, az olyan eshetőség, akik - vitán felül igencsak potens - USA fegyverekkel tankoltak fel, de történik egy váratlan rezsimváltás, aminél kicsúszik az USA kontrollja/befolyása alól.
Volt már rá példa: Irán.
Az első pár évben azért vélhetően Irán tudott volna veszteségeket okozni, ami média uralta USA-ban nem /sem/ lett volna kellemes fogadtatású.
Elég sokk volt nekik a sikertelen túszmentő akció is...
Értem én, hogy - minden szarkazmus nélkül - a légierő behatolása nélkül is zárójelbe lehet tenni pl. egy váratlan, senki által előre nem látott fordulattal az USA-tól elforduló országot stand-off fegyverekkel. Legyen mondjuk Törökország. Kellően potens a légi ereje - vannak akik szerint megennék reggelire az oroszok harci repülőit - van saját komoly hadiipara, stb.
De azért jobb, ha előre tudatjuk, hogy lehetnek az exportálóval - s attól származó - pariban levő fegyvereik, pl. F-15, (vagy példámban Törökország esetében) F-16, de nekünk van F-22 is, ami meg még azokat is zárójelbe teszi.
Láthatóan ennek a gépnek a létezése, annak üzenete nem működött a legújabb orosz Szuhojok ellen, amik Szíriába települtek, mert az oroszok pont leszarták, hogy - elméletileg(!) - az F-22-nek köszönhetően úgy lezuhanhattak volna - átesve/zuhanva idegen, ellenséges területre a legkorszerűbb Flanker-verziók /orosz hozzáférés kizárva/ - hogy a pilóták nem is sejtették volna az ellenük történő indítást...
... mert ott az orosz atom...

Tehát az okoskodásom következtetése az, hogy az F-22 a...a...
... a szövetségeseknek szól (!?) /Fejvakarás/
 

panoz

Well-Known Member
2011. szeptember 3.
1 464
142
63
Én simán el tudok képzelni egy atommentes mindent bele orosz-amerikai vagy x vs. y konfliktust. Egy jó "mindenképp ragaszkodunk hozzá" proxiháború kellően forró helyzetet teremthet. A koreai háború azért mindent bele csihi-puhi volt, világégés veszélye nélkül.
 

blaze

Well-Known Member
2013. október 5.
865
274
63
Pontosan. Attól, hogy az USA nem fogja betámadni az oroszokat, attól még simán előfordulhat, hogy 3. ország területén ütköznek az érdekek és kisebb háborúskodás folyik akár szövetséges országok szintjén.
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>misinator</b>
"<i>Tehát az okoskodásom következtetése az, hogy az F-22 a...a...
... a szövetségeseknek szól (!?) /Fejvakarás/</i>"

Is-is.
Ha belegondolunk, Törökország mellett - hogy ne extrém példákat mondjunk - akad még egy Szaúd-Arábia, EAE, Katar, de ott van akár Pakisztán is.
Ha extrém példákban kellene gondolkodni, akkor Izraeltől Japánig akad még pár olyan "szövetséges", akiknek egy esetleges geopolitikai "pálfordulása" nagyon komoly gondokat is okozhatna az USA-nak.
Ezt a kérdést nézhetjük a másik oldalról is, mi van akkor, ha az USA-ban következik be egy olyan fordulat, amely politikailag és katonailag közvetlen szembenállássá fajul bármelyik addigi szövetségesével? Ez sem lenne példátlan eset az eddigi világtörténelmet végignézve.
2003-ban Irak második megtámadásakor az európai hatalmak eléggé nyersen tiltakoztak, aminek az lett a vége, hogy B-2-es bombázók fordultak egy kört Európa felett és közben valahol Svájc és Ausztria légterében mutatták meg magukat először az saját szövetségesek légvédelmének - csak hogy Európa is értsen a szóból.
A másik fontos dolog, hogy hiába vagy globális szinten atomhatalom, ha regionális szinten nem vagy képes katonai fölény/győzelem elérésére hagyományos hadviselésben.
A legtöbb közvetlen katonai fenyegetés (az ICBM-eket és a műholdakat leszámítva) többnyire nem a világ túlsó oldaláról érkezik, hanem a szomszédból, ergo regionális szinten is ott kell lenni a pályán. Ebből a szempontból - a globális katonai jelenlét miatt - pont az USA az, aki igen nehéz helyzetbe kerülhet, ha adott szituban egyidejűleg több kontinensen is fent kellene tartania a katonai hatalmát és fölényét.
Azt meg csak halkan jegyzem meg, hogy hiába az, hogy az AIM-9X-et is csak mostanában kapta meg a Raptor valamint a sisakcélzója sem az igazi még, ettől függetlenül ezt a gépet tényleg nem exportálták eddig senkinek, míg az F-35-öst egy kis túlzással szinte mindenki viheti, aki ad bele némi zsét.
 
M

molnibalage

Guest
Pár gondolat jutott eszembe - véletlenül sem vita és leoltás provokálásaként :)
Előzetesen véletlen sem leoltásként, kb. az érthetetlen agymenés szitnje az, amit összehoztál...

Ilyen téren a 240:0 egy csalóka "sugallat" /Nem véletlenül tettem zárójelbe - nem kell belekötni!/
A ~248:1 (2?) arányt 2007-ből elmagyaráztam. Több sok vs sok légiharc összesített eredménye.

Egy raptor mennyi légi harc rakétát is tud fegyverkamrában hordani, nyolcat? + van még a gépágyú. Akkor egy F-22
egy felszállásból ideális esetben 8 + (legyen) 2 ellenséges harci repülőgépet tud leküzdeni.
Elméletileg.
Ebből csak 6 BVR rakéta, a többi a "végső eset" kategória.


Nem számoltunk a rakéták üzembiztonságával, a rakéták hibázásával, meg azzal, hogy nem törvényszerű az sem, hogy aminél csak a cél mellet működik el valamilyen távolságban, nem 100%, hogy lezuhan.
Gépágyúval sem fog I. VH.-s forgolódásba keveredni, ezért tippelek kettő lelövést.
Nem számolok a radar esetleges energiafegyverként alkalmazásával, sem egyéb, szintén esetleges elektronikai célrongálási képességgel sem.
Így is impozáns szám szerintem vitán felül.
Géppárban ez a szám már 20 is lehet.
4++ gépek ellen a reálisan elképzelhető killek száma olyan 4 db Raptoronként.

Aztán mese nincs, le kell szállni újabb adagért.
/Amúgy a hajigálja a rakétákat kifejezés engem irritál, olyan pazarló, eldobáló, a véges számú muníciót nem beosztó felhangja van az én szememben. Ha abszolút fölényben van, akkor minek hajigálni, ha meg beljebb csalogatják - az ellenség sem törvényszerűen fogalmatlan idióta - akkor meg pláne be kéne osztani a tutira./
Pedig a gép szó szerint hajtítja, mert nem is sínről indul. Kilökik a rakétát...

Na most fegyvertelenül - feltételezve, hogy nem az USA, vagy annak szövetségese légterét védi, hanem bekísér ellenséges légtérbe egy támadó köteléket és "elhajigálta" a rakétáit, elhasználta a lőszerét - nem biztos, hogy olyan ellenséges légtérből életbiztosítás hazakotorni, ahol még képesek emelni újabb és újabb harci gépeket, géppárokat innen -onnan, pláne időben eltoltan, s értelemszerűen megfelelő hatósugáron belül, esélyt sem adva a harcból időben kiválásra.
Kb. hatzászrol lett elmagyarázva, hogy ha egy 4++ gép segget mutat egy másik gépnek, akkor 80 km-es távolságnál is szinte lehetetlen utolérni az ellenfelet, ha nem BINGO közelében indult haza. Full utánégetővel felszállva és maximális sebességű elfogást végrehajtva a 4+ gen gépek harcászati hatósugara 200 km-et talán, ha eléri. Namármost, ha a felszállás pillanatában van ekkora távolságra tőleg egy gép, ami utazósebességben 800-850 km/h-val távolodik tőled, akkor sok szerencsét annak utoléréséhez... Utánégető nélkül nagy magasságban háborús AA konfiggal minden vadász végsebessége M0,95-M1,15 táján, ha van. Utánégető használataával, még ha nem maximális is, M1,4-M1,5 tájára elmásznak kb. 5-6-szoros fajlagos fogyasztással az M0,95-höz képest. Akkor számolgasd, hogy a monduk 80 km-es távolságot mennyi idő alatt gyűrik le, hogy 15 km tája legyen a távolság. 75000/150 = 500 sec és az M1,5-tel számoltam, ami igen erős felső becslés. Ez majdnem 10 perc utánégető használat. A fajlagos tüzelőanyag és aboszlút fogyasztásokhoz referencia ott van az 1000-szer linkelt F-16CJ supplementben...

Tehát 240:0 ide vagy oda, ez sem csodafegyver.
Nem, de a jelenlegi gépeket nézve majdnem az. A Sz-300 rendszerek HMZ-jén belül 50 km felett majdnem biztos, hogy gyakorlatialg azokat telibeszarva repked olyan sebességgel, magasság és gyorsuláson, hogy minden vadász csak segget csókolhat neki. Olyan data linkkel ami legfeljebb F-35-ön és Gripenen van a világ no1. légiharc rakétával, ami űberel mindent a kategóriába és ráadásul messzebbra hajtítja el, mint bármi. Mindezt LPI-vel és M1,7 szupercirkálással full AAM konfigban.

Alkalmazása:
Ki ellen?

Tehát az okoskodásom következtetése az, hogy az F-22 a...a...
... a szövetségeseknek szól (!?) /Fejvakarás/
Ez az a rész, amiért az kommentem úgy kezdődik, ahogy...
 

Montezuma

Active Member
2010. április 23.
2 843
33
38
<b>molni</b>

<i>"Alkalmazása:
Ki ellen?
Tehát az okoskodásom következtetése az, hogy az F-22 a...a... ... a szövetségeseknek szól (!?) /Fejvakarás/"</i>

<b><i>Ez az a rész, amiért az kommentem úgy kezdődik, ahogy...</i></b>

Pedig talán ez volt a legérdekesebb része! Nem értek egyet azzal, ha ezt az ötletet ignoráljuk, ráadásul nem is vallana az amerikai mentalitásra.