1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Mintha azt igerte volna a gyarto, hogy ebben is jobb lesz az F-35, mint a korabbi gepek. Gondolom, ezert var el a Pentagon egy kis javulast a tobbi tipushoz viszonyitva.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A mostani gépek esetén az életkor és költségvetési szigor miatt ez nem fér bele. A hidegháború alatt, amikor szép ifikorban voltak a gépek akkor is csak rövid időszakokban hozták ezt, illetve feszített üzemben a Sivatagi Vihar alatt egyes típusok rövid időre a 90%-ot. Meg az, ami nem, mert túl öreg és komplex, lásd F-111.

  Az F-111F gépek félelmetesen hatékonyak akkori szemmel, ha eljutottak a célpontig. Az El Dorado Canyon hadművelet statisztikáját olvasva látható, hogy kb. a gépek
  25%-a valamilyen technikai gond miatt nem volt képes végrehajtani a feladatát. Ez az arány lényegesen Sivatagi Vihar idején sem változott. 2589 bevetés volt tervezve, de csak 2 417 (93,3%) felszállásra került sor. Ebből 1 919 gép érte el a célkörzetet (79,3%,) a tervezett bevetésekre vetítve ez 74,1%.
   
  Nagy Csaba and fishbed like this.
 3. beta

  beta Well-Known Member

 4. tomippo

  tomippo Well-Known Member

  @molnibalage Szerinted miért döntöttek a törökök az S-400 mellett? Az F-35 nagyobb érvágásnak tűnik, bár ha tényleg 2029-ig készen fog állni a saját 5. gen akkor addig úgyse fognak olyan konfliktusba kerülni ahol szükség lenne ennyi gépre.
   
 5. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  A fo problema nem gazdasagi jellegu ebben a S-400 vs F-35 hanem szimplan bizalmi. Az S-400 al orosz tanacsadok is erkeztek erkeznek akik EVEKIG maradnak majd a technikai support reszekent. Ebbol kifolyolag es latva Erdogan nagy terreborulasat Putyin elott egyszeruen biztosak abban hogy amikor a Torkok reptetik a sajat F-35 seiket es tesztelik az S-400 at ellenne ( mert hat ok is kivancsiak mit tud a rendszer vice versa ) akkor a kabinban nem lesznek egyedul es az adatok kijutnak Moszkvaba. Nem lenne problema ha mondjuk oroszharckocsit akarnanak venni vagy egyebb jarmuvet de igy ebben a felallasban mar oda a bizalom.
   
  Nagy Csaba likes this.
 6. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  Szerintem az F-35 os gepeket sem fogjak megkapni a Torokok amit mar megrendeltek.
   
  Nagy Csaba and dudi like this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem tudom. Nem szeretem a biztpol mocsarát.
   
  arcas and pöcshuszár like this.
 8. koppany

  koppany Well-Known Member

  Erdogant meg akarták puccsozni, nem véletlenül akar szakítani az életére törökkel. Jelenleg az van, hogy ezerrel közelednek az oroszok felé.
   
 9. imike

  imike Well-Known Member

  Nem tudom, hogy mennyire kivitelezhetetlen, de én az USA helyében nem kizártam volna a Törököket az F-35 programból, hanem büntiből butitott stealth képességű F-35-öket kaptak volna. Pl.:
  - Csak külső fegyver felfüggesztőn vihettek volna fegyverzetet, pl.: a gép szoftverét módosítottam volna hozzá úgy, hogy a belső tárolókat ne tudja használni, kinyitni, onnan indítani, …
  - Néhány belső érzékelőt kiraktam volna külső elemnek, mint ahogy a mostanában Irak és Szíria fölött repülő F-35-ökre feltesznek kamu elemeket, hogy más radar keresztmetszetet mutassanak a figyelő Oroszoknak, csak itt ezek a külső elemek tényleg funkciókat láttak volna el.
  - A gép festése is biztosan stealth, azt sem kapták volna meg.
  - Úgy tudom, hogy a legnagyobb reflexiós felület a pilóta fülke, esetleg azt is át lehetett volna alakítani a standard F-35-ökhöz képest.
  - És biztos, hogy a gép szoftveréből is egy butított verziót kaptak volna (vagy ugyanazt a verziót, de amiben néhány menu nem elérhető, mert a kódban REM-elték).

  Szerintem a Törökök így is megvették volna a gépet, főleg, hogy a gyáraik ne bukják el azt a sok milliard dollar árbevételt, amit a program jelent, és Törökország nem került volna egyre messzebb az USA-tól, a visszatérésre meg lenne több esélyük.

  Így lett volna Törökországnak kiképzett személyzete (földi és légi), tapasztalata, infrastruktúrája, … Aztán majd ki tudja, hogy mit hoz a jövő ezeket az átalakításokat (pl.: festés, vagy software upgrade) később elég könnyen vissza tudta volna csinálni a Lockheed.

  Nem újdonság, hogy nem annyira megbízható szövetségesek csökkentett tudású gépet kapnak, csinálta ezt annó USA is, meg CCCP is.
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Én még most sem hiszem hogy a Törökök ne kapnák meg az f-35-öst! Ennek is Brexit szaga van .
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hol büntetés, hogy ezt megtervezed neki, amit aztán úgyse kérne? Az LM azt mondaná, hogy csinálja ezt faszom. Ez a szerződéses kötelezettségein túl van. Kapacitása honnan lenne erre a marhaságra?
  Miért vennék meg a gépet így?

  Irreális elképzelés az egész.
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ki az a hülye aki ezt így megvette volna?
   
  fishbed, fip7, notaricon and 2 others like this.
 13. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member


  Hogy mennyire volt kulso es nem belso pucs azt nemtudom de gyanitom hogy a torok hadseregnek megint elege lett a nagy iszlamizalodabol. Nem az elso alkalom lettvolna. De legyen kulso pucs. Akkor is melyik jobb, Egy megbuktatott rtorok vezeto de torokorszag torok marad vagy egy azoroszok altal elvett Boszporus es egyebb teruletek mert ez az evszazados alma az oroszoknak. Putyin a volt felesege mindketl kezet odaadna ha ratehetne kezet a Boszporuszra. Ne feledd az oroszok nemszeretik a torkoket mindig haboruztak veluk jelenleg is csak a ket vezeto kozott van valamifele rokonszenv de nem az orszagaik erdekei kozott.
   
 14. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  OFF
  Ezt ne ide. Vidd ezt innen a biztpolba.
  ON
   
  fip7 likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerinted ha külső puccs volt akkor abból indultak ki,hogy nem sikerül?
   
 16. Nemerson

  Nemerson Well-Known Member

 17. DINAMO

  DINAMO Well-Known Member

  IGAZAD VAN DE FELTUNT HOGY CSAK VALASZOLTAM?
   
 18. imike

  imike Well-Known Member

  https://index.hu/kulfold/2019/07/18/f-35_program_torokorszag_reszvetel_feher_haz_usa/
  "az ellátási lánc átrendezése 500-600 millió dollárjába fog kerülni Washingtonnak"
  Nem tudom, hogy 600 millióból kihoztak volna egy butított stealth-ot (pl.: szoftver-ben letiltva, hogy a belső tárolóból indítson, nem stealth festék használata, …), de vajon Törökország NATO-ban tartása egyébként mennyit érne meg az USA-nak?

  Lehet, hogy rosszul emlékszek, de úgy tudom, hogy annó Pakisztán is butított F-16-okat kapott, mert az USA nem bízott meg bennük eléggé. Azt is ki kellett fizetni valakinek.


  Több okuk is lett volna megvenni:
  1. Így most 9 milliard dollárt NEM kapnak meg Török cégek: https://index.hu/tudomany/til/2019/06/19/valas_kozepkor_birosag_szex/
  2. Ha megvan az esélye annak, hogy a butított gépeket vissza lehet alakítani full tudásúra és még így is jobbak valamiben mint az F-16 (pl.: az izraeli pilóták az F-35 és az F-16 között kiemelték, hogy jóval több információt ad az F-35 a teljes hadműveleti területről, mint az F-16).
  Ki tudja, hogy mit hoz a jövő? Ha a 100 db gép le van gyártva, a személyzet kiképezve, lehet, hogy a következő, vagy az az utáni USA elnök nem lessz olyan harcias, mint Trump (mert most úgy néz ki, hogy Trump lessz amúgy a következő is).
   
 19. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Akkor gondold végig:
  - ha olyan átalakításokat csinálnak rajta, ami visszaalakítható, akkor azt a törökök is visszaalakították volna maguknak. Ha az a célja a törököknek, hogy átjátsszák az infókat az oroszoknak, akkor elég csak egy gépet visszaalakítani, és az orosz radarok előtt megreptetni. Az ötleteid a szoftveres butításról viszont max. büntik a törököknek, de a gép radartulajdonságait nem befolyásolják.
  - ha nem visszaalakítható butításokat eszközöl az USA, akkor meg hülye lenne a török állam megvenni horror áron a csökkentett képességű gépet. Akkor inkább a Kfir! :p:D
   
  Nagy Csaba, fip7 and dudi like this.
 20. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  1. Ez nem így működik, létezik munkaerő ütemezés és erőforrás menedzsment.
  2. Ki mondta, hogy ennyiből ki jön?
  3. Ki mondta, hogy ez kellene a töröknek?
  4. A butított nem stealth gép egyszerűbb. Teszel bele szarabb radart, másféle IFF, rádiót, egyes fegyvereket nem exportálsz mellé. Ennyi. De te itt belső tér bénításáról és másról álmodsz. Ilyen gép eleve a kutyának sem kéne. Értelmetlen megcsinálni.

   A pakisztáni F-16-nak emlékei szerint földháttérben szart sem érő radarja volt és nem volt AIM-9L vagy M-jük sem.
  5. Úgy teszel, mintha nem létezne az ALIS. Butított gép mellé még ez. Kinek kéne ez így...?
  Ez az egész F-35 kb. arról szól, hogy szekértábor erősítés van. Csúnyán fogalmazva, ha nem vagy velünk, akkor ellenünk vagy.
   

Ezen oldal megosztása