1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Lockheed Martin F-35 Lightning II

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. misinator

  misinator Well-Known Member

  Nem katonák vásárolják meg az eszközöket, hanem a politikusokból álló kormány/parlament/Nagy Népi Hurál etc.
  Gyanítom, hogy kismillió példát lehet rá mondani, amikor nem azt vette meg egy állam, amit a katonák javasoltak.
  (A Gripen nem így lett?)
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Igen vannak kötelezettségeink. De az égvilágon senki sem kötelez semmilyen konkrét fegyver megvételére NATO-n belül. Mi vagyunk rá pontosan a jó példák!
  Ha nem így lenne, akkor nekünk most nem Gripenjeink, hanem F-16-osaink lennének.
  Van olyan kötelezettségünk, amit a 3-as meg az 5-ös cikkely ír elő, de hogy bárkinek is konkrétan egy bizonyos fegyvert kellene megvenni, olyan nincs...
  Ugyan így a németeket sem lehet arra kötelezni, hogy F-35-ösük legyen. Persze nyomásgyakorlás van, és ennek pl. a lengyelek, meg a csehek félelemből (előbbi) ill. anyagi előnyökért cserébe (utóbbi) nem nagyon akarnak ellenállni, de nekünk ez eddig több fronton is sikerült.
   
 3. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  És a szerverkapcsolatot meg simán lekapcsolod, ahogy a hollandok is tették? Leszűröd mi megy ki - mindenki láthatja mi megy akommunikációban.
  Akkor vegyen mindenki nem a gonosz USAra kapcsolt madarat... csak legyen elég koporsó a safe gépekben ülő pilótáknak, akiket a román F-35ösök gyilkolnak majd le :D
  Mindegy, nem érdekem győzködni senkit. Hihet mindenki amit akar. De ez csak egy fórum, nem a hadügyminisztérium. De ha valaki elhiszi, hogy akrármilyen politikai nyomásra ennyi ország bábot vesz... az erősen lenézi a katonákat.
   
  wolfram likes this.
 4. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Nem értem, miért kell ez a stílus. A szerver fizikailag az USA-ban van, azt kezdesz ezzel az információval, amit akarsz.
   
  arcas likes this.
 5. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Yup, szerverpark az USA-ban van. Ahogy az Aeroflot összes Boeingjének a szerverparkja is az USAban van.... azé az Aerofloté, ami háború esetén az oroszok fő szállító gépparkja lenne.
  De ok, tegyük fel létezik a távkapcsolásó vagy amit akarsz. És hopp, valamiért lekapcsolják:
  1. abban a pillanatban az USA elveszítette a teljes szövetségi rendszerét, hiszen mivel hivatalosdan nincs ilyen, így rádöbben az összes milliárd dollárokat leverő alkalmazó, hogy a gépeiket kénye-kedve leolthatja az égről a fő szövetséges.
  2. Innentől persze a gépek levélnehezéknek jók - asszem első tehergéppel menne az első példány Moszkvába, a másik meg Pekingbe. Vagy az E-Bayre. Másra úgysem jók.
  3. namármost a távkapcsoló ennyit ér - százezerszer roszabb megoldás, mint mondjuk egy bomba, mert a vas megmarad, csak egy elárult szövetséges kezében. Ezerszer egyszerűbb szétbombázni őket egy rakat B-21-essel.
  4. viszont innentől a kutya nem venne katonai vasat egy ilyen szövitől, Amerika elsőből a huszadik fegyverexportőrré válna (hányszáz milliárd dolcsi per év az?). Meg persze belendülne az Eu repülőipar, a Japán, stb. többi fejlesztő. A nemzetbiztonság megkövetelné, nincs választás. A szövetségi rendszer meg szétesne, mert rájuk ki bízná a hazáját innentől?
  Szóval mit is nyert az USA azzal, hogy egy ilyen, CSAK a szövetségeseit fenyegető rendszert hoz létre? Semmit. Csak a barátok harcértékét vágná le, mert utána azok úgy dobnák ki a gépeiket az orosz kukába, mint a huzat, mivel átverték őket. Aztán költenék el a zsét máshol, mondjuk a saját repülőiparukra vagy egy repipari szövetségre.

  Mert ott a legutóbbi eset, hogy egy rövid ideig szöviben lévő népcsoportot, a kurdokat otthagyták - olyan szarcunamit kaptak a nyakukba, ami a földhöz verte az USA külpolitikai mozgásterét egy évtizedre legalább. És akkor most képzeld el kibukik egy rendszer, amivel a legdrágább csúcsfegyvereket a földhöz vághatják. Na abból mi lenne? Ott szűnne meg a NATO és a II. Vh óta létező szövetségi rendszer abban a percben.

  Szóval grat - úgy nézem itt benyelte a többség a ruszki hoaxot, ami egy kiterjesztett adatküldésből (elküldte a rendszer a betáplált térképeket, útcvonalakat, stb...amiről nem volt szó, szóval kiszedték) csinált akkora hazugságlegendát, mint a rombolót megbénító Szu-24 meséje meg a többi.
  Mindenki hihet amit akar.
   
  wolfram likes this.
 6. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Öregem, te most velem vitatkozol, összetévesztettél valakivel? Vagy ez amolyan kinyilatkoztatás a részedről, amit muszáj volt elmondanod?
  De tudod mit, rendben van, figyelj, állást foglalok.
  A szerver az USA-BAN VAN. Fizikai hozzáférés esetén azt csinál mindenki, amit akar. Ehhez nem kell informatikusnak lenni, de segít benne.
  A többi ruszki hoaxot, meg benyalást, meg világgazdasági összefüggéseket, stb-t majd jön valaki, akivel megvitatod. Mivel én ilyenekre sosem pazarlom az amúgy is kopó ízületeimet, de látom neked nagyon bejön.
   
  rudi likes this.
 7. imike

  imike Well-Known Member

  Mivel a navigációhoz szükséges műholdak is az USA kezében vannak, elég nekik a GPS jeleket kicsit módosítani (a saját gépeiknek meg megoldják, hogy másik műholdról kapja) és nem csak az F-35-ös, hanem minden GPS alapú fegyver használhatatlan lesz.
   
  nyugger, Roni and Gaudi like this.
 8. Gaudi

  Gaudi Well-Known Member

  Abszolút így van. Meg Gatwick helyett Párizsban landolnak a gépek... Ezért nem érdemes a technikai lehetőségeken túlmenően belemenni ebbe az egészbe.
   
 9. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt úgy hívják hogy: M-Code (military code)
  Létezik és ezt már mai csak a katonai eszközök tudják dekódolni
  [​IMG]
   
 10. Roni

  Roni Well-Known Member

  Na ez meg a másik! Na akkor pont a "repülő számítógép" f-35-sel ne csinálnának semmit az amik Ehhhhjjj
   
 11. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Nekem nem világos, hogyan is nullázná le egy gép harcértékét ez...
  Ugye, ha jól értem, itt arról van szó, hogy a Reprogramming Laboratory-ban csinálják meg a frissítéseket a gépek Mission Data File-jaihoz, majd ezeket a gép számítógépe letölti bizonyos időközönként.
  Tehát az F-35-öshöz kap a rendszeresítő ország egy ilyen pluszfunkciót (nyilván nem ingyen, hanem ez benne van gép-rendszer árában), amit ezek szerint más ország más gyártójának más típusa esetén nem is kapna, mivel nem létezik ilyen máshol.
  Amennyiben mondjuk az adott üzemeltető összerúgná a port az amcsikkal, akkor értelemszerűen nem kapna tőlük több frissítést, ez eddig tiszta.
  Ami viszont nem, az az, hogy attól még, hogy nem kap frissítést, miért ne használhatná azt a (így már az amcsik legújabb adataival nem up-to-date) könyvtárat, ami le van töltve a gépre?
  Amennyiben pedig használhatja, akkor ebben mi a furcsa? Ez a frissítés-dolog ugye supportnak számít, tehát éppen olyan, mint a más országok más gépeinek bármilyen (alkatrész, szoftverfrissítés, mint pl. a Gripennél az MS20, stb.) támogatása, aminek ugyanúgy vége lenne, ha a vásárló ország összebalhézna az eladó országgal.

  Tehát, ha így van, akkor nem értem a háborgást. Ha meg nem így van, akkor mit nem értek jól?
   
 12. wolfram

  wolfram Well-Known Member

  GPS-irányítású fegyóknál lehet ez gond, de akkor minimum minden szövetségesük fegyverei is használhatatlanná válnának nagyon hosszú (míg mindben ki nem cserélik a chipet) ideig. De valószínűleg a saját fegyvereik nagy része is.
  Automatikus műholdas navigációt ki lehetne ezzel ütni azon repülőgépeknél, amiken csak GPS-vevő van, de a "manuális" (értsd. bármilyen kézi vevővel, akár egy mobiltelóval, ami tud Galileo, GLONASS jeleket is venni) műholdas navigáció ezután is megmaradna.
   
 13. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezen fileok hiányában a gép pl.:
  - radar érzékel egy légi célpontot. Legfeljebb annyit tud megmondani hogy jött e válasz az IFF lekérdezésre (barát v. ellenség), de nem fogja tudni megmondani a gép típusát (IL76 v. Szu-57 ?)
  - az EW rendszer érzékel egy földi radarforrást. Nem fogja tudni megmondani a rendszer a radar típusát, a hozzá tartozó SAM hatótávját, mekkora körben kell kerülnie hogy ne vegyék észre, ne tudják lelőni és nem fogja tudni zavarni sem a radart.
  A gép ilyen irányú képességei visszaesnek a 60-as évek szintjére….
  Az egyes országok laborjai azért vannak elszeparálva egymástól mert ezek olyan adatok amiket még a leg szorosabb szövetségesek sem osztanak meg egymással.
  Ezekért az adatokért szó szerint sokszor vérrel fizetnek!
  Az adatokat mindenkinek magának kell megszereznie. A forrás az ELINT, COMINT, SIGINT és HUMINT hírszerzés.
  A laborokban - amik hírszerző és technikai központok - a fenti forrásokból beérkező adatokat összegyűjtik, rendszerezik. Ha valami új jelet találnak akkor annak kinyomozzák a forrását, értékelik a technikai paramétereit, kitalálják hogy milyen formában lehet zavarni.
  A gép árában legfeljebb az FMS laborban némi tárhely van benne és valami alap információk, de más nem.
  Az én véleményem szerint ezeket az adatokat nem tárolják a gépen. Amikor kell akkor letöltik, de amikor kikapcsolják a rendszert az adatok törlődnek.
  Minden olyan katonai technikánál amely az ellenség területe fölött operál - legyen az UAV, vagy ember vezette szerkezet - abszolút alap követelmény hogy semmi érzékeny adat nem maradhat fixen a számítógépek memóriájában vagy tárhelyein. Ez azért van hogy ha a gép véletlenül épen - viszonylag épen - kerülne az ellenség kezébe (van rá esély!!) akkor az ne tudjon fontos adatokhoz jutni.
  Ergó 99% hogy ezeket a fileokat a gép felszállás előtt (közben) kapja meg műholdról és leszállás után a filok törlődnek.
   
  fedett_mókus likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ezzel nekem az a problémám, hogy ez csak egy lehetséges műszaki megoldása annak, ami esetleg lehetővé tenné, hogy töröld a fájlokat, csak csomószor félre lehetne vezetni a gépet. Vagy a legkisebb műszaki hiba esetén is törölné magát, mert lehetne úgy értelmezni, hogy leszállt vagy lelőtték a gépet és bevetés közben törlődik az adat? Ergo nem hinném, hogy így vagy. Pl. kiesik egy generátor vagy hajtóműleállás és vészárramforrás bekapcsolása között akkor mi lesz? Delete?

  A gép up to date állapotban tartásához biztosan kell minden háttér. Azonban az, hogy a gépről mindig törlődik minden adat az finoman szólva nem praktikus, mert akkor maga a lokális adatok betöltése is mindig csak komplikációt és felesleges ismételt műveletet jelentene.

  Mivel a gép eleve fejlettebb hardveresen, azért azt leírni, hogy a 60-as évek szintjére zuhanna vissza, az finoman szólva röhejes túlzás. Az, hogy a gép eredeti max. harcértékét nem érné el, az viszont egészen biztos. Csak a spektrum két vége között sokkal nagyobb a difi. Ha meg tényleg leszállás után minden törlődik, a saját laborról mégis szerinted nem tölti be a békeidőben begyűjtött össze helyi jelent, amit te is említesz?

  Totálisan zavaros a műszaki tartalma a kommentednek, mert hol egyik műszaki kiépítésre igaz egy része, hol egy másikra.
   
  angelsoul and fedett_mókus like this.
 15. ghostface

  ghostface Well-Known Member

  Én ilyen mélységekig sajnos nem tudok belelátni a dolgokba, mint itt egy néhányan. De ruszkizás, meg hoaxozás helyet inkább az jut eszembe, hogy a szövetségi kapcsolatokat és kötelezettségeket kissé szabadosan értelmező Izrael vajon miért erőszakolja ki rendszeresen az amcsi gépek szoftver forráskódjait, és miért alkalmaz módosított szoftvereket a gépein, miért fejleszt saját AA és AG fegyvereket a saját gépeire? Nem hinném, hogy az ok az amcsi fegyverek elégtelen képességei lenne.... Aztán mindenki azt gondol amit akar.
   
  fip7, independence and hunter85 like this.
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az izraeliek messze az F-35 előtt, de még a 4. gen gépek előtt is folytatott saját fegyver fejlesztést. Ez nem szakadt meg. Ennyi. Az ok és okozatot összekevered. A Shafrir és Python és Derby rakéták azok szerinted micsodák? Vagy a Spike és más más AG fegyverzet?
  Az EW fejlesztéseket is messze az F-35 ötletének megszületése előtt csinálták. Csak régen sokkal hardveresebbek voltak a gépek, mint szoftveresek. Az IDF/IAF csak folytatta azt a hagyományt, amit mindig is csinált. A bibi az, hogy az F-35-nek a szoftvere annyira fontos és erős kapocs lett és annyira bizalmas, hogy ezt első körben nem adták meg nekik. Aztán köztes megoldás az lett, hogy megírhatják a SW, de az integrálást tudtommal az LM végzi. Tehát még a kivételezés (?) ellenére sincs meg az a szintű kontroll, mint régen.
   
  fishbed, angelsoul and fedett_mókus like this.
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Izrael nagy szívfájdalma volt, hogy level nudli szintű partnerként vehettek részt a programban (F-22 pedig minden szinten kimaradt az életükből) - szóval ez volt az útja, hogy valamiféle kontrollt szerezzenek legalább a saját gépeik felett.
  Emellett kell nekik egy platform, amire dolgozhatnak (amolyan ráakaszkodva a cuccra), hogy fenntarthassák a saját R&D kapacitást.

  Nem ok nélkül gyakorolják a Red Flagen rendszeresen a GPS nélküli harcászatot. Kína bizonyította már, hogy olyan törmelékfelhőt tud csinálni, amivel órák alatt letakarítja az össze műholdat.
  BTW ez a "kikapcsolás" agyrém elvileg csak műholdakon keresztül mehet - ilyen helyzetben meg ugye az kilőve. Na bumm...

  Mondjuk ez nem igaz - VOR/ILS/NDB/TACAN, talán még a DECCA is mind megvannak. GPS nem az egyetlen navigáció, vidáman el lehet anélkül is navigálni (minden pilóta úgy tanul meg repülni, hogy GPSt közelről sem lát). Térkép + iránytű és nagyjából megtalálod hol vagy, valami rádióadóra ráálva (hoppolva) pedig eljutsz bárhová.
   
  molnibalage likes this.
 18. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért nettó túlzás.
   
  superjet100 likes this.
 19. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Láttam annó a videót, mikor az ICBM alapú ASAT tesztjüket végezték és arra írták, hogy a 23km magasságú plane egészét le tudnák fedni egy tucat raksival. Persze lehet túlzás a dolog, de akkor így reagáltak rá.
   
 20. rudi

  rudi Well-Known Member

  Ezt most viccnek szántad - remélem.
  Pl. a te laptopod kikapcsol mikor kihúzod a hálózati kábelt a falból?
  Az esetek 90% ban nincs szükség ezekre a fileokra. Békeidőben gyakorló repüléseknél pl. tutira nincs szükség rá, max. évi egy két hadgyakorlaton. Talán az Izraeliek állandóan letöltik az éles adatbázist minden felszállásnál, meg az USA gépek az egyes műveleti területeken, de minden más esetben nincs rájuk szükség.
  Amúgy egy forrás ezt írja:
  "More serious is the lack of mission data loads (MDL). They contain extensive information, e.g., about potential targets, enemy combat aircraft and other possible threats, such as air defense positions, each with its electronic and/or infrared signatures. The MDL has to be loaded into the F-35’s onboard computer before each mission and has to be updated after each mission. Without this MDL, the F-35 cannot find its targets or escape possible threats. Its stealth capability largely depends on the MDL to calculate optimal flight routes around enemy air defense and interceptors."
  ??? A "békeidőben begyűjtött össze helyi jelent" részt nem tudom értelmezni...
   

Ezen oldal megosztása