F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 060
1 640
113
Kanadához kapcsolóan a legutóbbi HTKA hír írta, hogy a légiutántöltő flottát is cserélni kell nagy eséllyel. Csak a tervezésnél az számomra az érdekes, hogy mind a B, mind a C variáns csonkja az orr részen található, ergo hajlékony csöves rendszert használ. A merevcső a légierő kérése volt, a hajlékony meg a haditengerészeté?
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
"A merevcső a légierő kérése volt, a hajlékony meg a haditengerészeté?"
Szerintem igen. Amúgy a kanadaiak vicc, amit csinálnak.
Jut eszembe nem lesz ott valami kiképző suli a Lighting-ra? Mert akkor pláne mókás lesz, ha közben SH-t vesznek...
 
M

molnibalage

Guest
46955 said:
Kanadához kapcsolóan a legutóbbi HTKA hír írta, hogy a légiutántöltő flottát is cserélni kell nagy eséllyel. Csak a tervezésnél az számomra az érdekes, hogy mind a B, mind a C variáns csonkja az orr részen található, ergo hajlékony csöves rendszert használ. A merevcső a légierő kérése volt, a hajlékony meg a haditengerészeté?

Az USAF mindig is boom, a Navy és a USMC meg a kosaras rendszert használta, hiszen a hordozón boom-os tanker soha nem fért volna el.

A magyar és svéd Gripen is utólag kapaott légiutántöltő csonkot, ami nem is fix beépítésű, mint egyes francia gépeken. (RCS miatt nem lehet fix a F-35-ön.) Tehát nem a világ legnehezebb mérnöki problémája az 'A' gépeket kosarasra átalakítani. A teljes programköltségben kb. kerekítési hiba ennek költsége.  Ha meg ez lenne a gond, akkor talán tetszettek volna a 'C'' változatot megrendelni... A törkök is fontolgatják, hogy 'C' variánst is vesznek. (Hogy mi okból, az nem egészen világos.)

A RCAF jelenleg két nagyobb CC-150 Polaris (amik gyak. buhara gépek) és 5 db kisebb, Hercules alapon nyugvó tankerrel bír. Ellenben van majdnem 80 db CF-188 Hornetjük. Az erőforrások aránytalansága nyilvánvaló, a RCAF önállóan valójába nem képes operálni, ehhez kell a NATO tanker support.

Az líbiai hadműveletek alatt a két nagy tankerhez 7 db Hornet társult. Ja, 100%-os hadrafoghatóság meg nincs, tehát a 2 db gép az néha csak 1 db... A C-130 mérete és sebessége eleve alkalmatlan arra, hogy nagy távolságú vadászműveletekhez használják - a gép lassú és a hatósugara sem mérhető egy KC-135 vagy KC-10 kategórihoz,  a kapacitásáról nem is beszélve főleg, ha F-35 töltése a feladat... Az új tanker meg simán megrendelhető úgy, hogy képes legyen mindkét módon tölteni, tehát ha mondjuk vegyes F-35/CF-18 flotta lesz, akkor a tanker jó lesz mindkettőhöz.

Innentől fogva azzal érvelni, hogy a tankerflotta miatt szar F-35A Kanadának az én szemszögemből egetverő marhaság. Ha valódi önálló tankeres hadműveleti képességet várnak el, akkor tanker beszerzése nélkül beszélni erről felesleges...

Az általam megköpködött ottawacitizenes írás is feszegette ezt. Apropó a kritka közeledik a végéhez. Nem bírtam magammal, 30 oldalán hosszabb lesz... ;)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
46946 said:
Molni A 2 es ponthoz anyi hozàfuzni valom van hogy ugyan ez van az USÀval is Neki is véto joga van ha egy fegyverben csak egyetlen egy Amerikai csavar is van Tudtomal Jo pàr példa volt ijen esetre mikor valameik gyàrto pl EUs nem adhatot el valameik 3 . félnek fegyvert mert pl amerikai szàmitogép volt benne Pl

 

Jó példa erre az L-159 export próbálkozások.  Persze ott egy csavarnál több van ami amerikai.

 
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Igazából ez a huzavona lesz a legjobb érv a gyártóknak arra, hogy miért is kell mindent házon belül csinálni.  Aki önálló gépet akar és azzal szabadon kíván rendelkezni, az ne vonjon be külső gyártót (és főleg ne külföldit), mert az exportlehetőségei az ilyen kis bakik miatt is elveszhetnek.
 
M

molnibalage

Guest
46975 said:
Igazából ez a huzavona lesz a legjobb érv a gyártóknak arra, hogy miért is kell mindent házon belül csinálni. Aki önálló gépet akar és azzal szabadon kíván rendelkezni, az ne vonjon be külső gyártót (és főleg ne külföldit), mert az exportlehetőségei az ilyen kis bakik miatt is elveszhetnek.

Ilyen körülmények között élvonaleli gépet összerakni az USA-t leszámítva mindenkinek álom, talán még az oroszoknak is. A japóknak nincs hajtóműve, az oroszok elektronikát importáltak egy ideig, stb.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Persze hogy jelenleg az, de attól még én azt az irányt valószínűsítem.

Szerintem Aki megteheti az el fog indulni ebbe az irányba.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113

A magyar és svéd Gripen is utólag kapaott légiutántöltő csonkot, ami nem is fix beépítésű, mint egyes francia gépeken. (RCS miatt nem lehet fix a F-35-ön.) Tehát nem a világ legnehezebb mérnöki problémája az ‘A’ gépeket kosarasra átalakítani. A teljes programköltségben kb. kerekítési hiba ennek költsége.

Az indiai tenderre benevezett F-16-osnál mégsem tették ezt meg. Inkább az egyszerűbb megoldást választották: a CFT tartályba építették be a légi utántöltő rendszert.

 

"A RCAF jelenleg két nagyobb CC-150 Polaris (amik gyak. buhara gépek) és 5 db kisebb, Hercules alapon nyugvó tankerrel bír. Ellenben van majdnem 80 db CF-188 Hornetjük. Az erőforrások aránytalansága nyilvánvaló, a RCAF önállóan valójába nem képes operálni, ehhez kell a NATO tanker support."

Ez így van. Viszont a NATO országok közül jelenleg ennél több tankerrel csak az USA, Franciaország (aki még mindig csak a politikai szervezet tagja ha jól emlékszem), az Egyesült Királyság és Törökország rendelkezik. Honvédelemhez, képességfenntartáshoz áttelepüléshez ez elég lehet. Kérdés hogy mennyire fog/kell/akar Kanada egyedül harcolni valahol a világ végén a jövőben.

A NATO (vagy inkább az európai NATO tagok) tanker flottájának bővítését meg úgy akarják megoldani, ahogy a pápai C-17-esekkel a szállítókapacitás bővítését. Ez sem segítene a kanadaiakon. Vagy vesznek új tankert vagy F-35C-t.

 

 

Érdekes a magas üzemeltetési költségekről szóló hírek is. Vagy

- valaki rosszul értelmezett egy-két adatot, írt róla egy cikket, ez elterjedt a médiában és ráharaptak az okos politikusok.

- egyre több az F-35-tel a tapasztalat, az LM megosztotta az új adatokat a megrendelőkkel, a megrendelők újraszámolták a költségeket és pánikolnak.

Mint a haditechnikában általában, itt sincs elég információnk ahhoz hogy el tudjuk dönteni, igazuk van-e.

 

 

 
 
M

molnibalage

Guest
Az indiai tenderre benevezett F-16-osnál mégsem tették ezt meg. Inkább az egyszerűbb megoldást választották: a CFT tartályba építették be a légi utántöltő rendszert.

Nem tudom, hogy az "átlag" F-16 gépek hány %-a képes használni a CFT-t, de a nagy része soha nem teszi fel vagy nincs is nekik. Ők  Block 70-nel pályáztak, ami alapvetően egy továbbfejlesztett Block 60. Egyszerű "örökség" ez, bár a szovjet-orosz és a francia gépek miatt a kosaras megoldás elkerülhetetlen, hogy az IAF gépei egységesek legyenek ebből a szempontból. (Kérdés, hogy vajon a csonkméretet hogyan egységesítik?)

A CFT tartályokra véleményem szerint nem mindig van szükség, ergo ez nem ideális megoldás. Persze azt be kell látni, hogy a legnagyobb számban NATO országok használnak F-16-ot és Izrael, ahol a NATO és a jenki gépek miatt a boom-os tankolás alap, soha nem is volt sem szükségük sem igényük másra...

 

 

- valaki rosszul értelmezett egy-két adatot, írt róla egy cikket, ez elterjedt a médiában és ráharaptak az okos politikusok.

Semmiféle adatot vagy érvelést nem láttam. Valaki kijelentette, hogy 50%+ és kész. Ez nem érv, ez max. viccnek jó.

 

- egyre több az F-35-tel a tapasztalat, az LM megosztotta az új adatokat a megrendelőkkel, a megrendelők újraszámolták a költségeket és pánikolnak.

Teljes élettartamköltségre exptrapolálni a kezdeti szívásokból értelmetlen, bár az állatság szó megfelelőbb rá. Már, ha ez történt..

 
 

White

New Member
2010. december 24.
9
0
1
Hali! Arról lehet valamit tudni, hogy az izraeli fél miért ragaszkodik, hogy a saját elektronikáját beletuszkoltassa a lightningba és ez milyen előnyökkel ruházná fel az "alap" verzióhoz képest? Egyáltalán előnyhöz jutna a gép képességeit illetően mondjuk a többi rendszeresítővel szemben (pld. törökök)? Vagy egyszerűen az üzletet látják benne és később sajátkészítésű upgradeket árulnának a villámhoz (gondolom ezesetben többre mentek volna, ha megkapják a forráskódokat is)?
 
M

molnibalage

Guest
Mert ezt csinálják már 30+ éve. Saját ECM pod van a vadász (!) F-15-höz is - bár ritkán használják - saját légiharcrakétáik és egyéb cuccaik vannak.
 

White

New Member
2010. december 24.
9
0
1
Ez világos, a fegyverintegráció magáért beszél. Csak az a kérdés, hogy megtérül e a jövőben az amúgy is "drága" villámot saját fejlesztésekkel még tovább drágítani. (az idő faktorrol nem is beszélve) Gondolom nem azért ragaszkodnak hozzá, csakmert ez a szokásuk 30+ éve, vagy hogy nah mi ilyet is tudunk, de más nem.
 

duckdodgers™

Well-Known Member
2012. március 5.
3 597
19 651
113
Olyan szempontból biztosan megtérül hogy a hazai ipart fejlesztik és még akkor sem lesznek gondban ha neadjisten valamit nem tudnak beszerezni. A másik hogy a forráskódok birtokában a komplett rendszert átlátják ha nem is USA szinten de jobban mint bármely más rendszeresítő ország. Az éves szinten több milliárdos amerikai katonai segélyből meg sztem nagy duzzogva azért kigazdálkodják a gépek árát :D
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
M

molnibalage

Guest
Az a 15 oldalas valami, amit már Zord linkelt vagy 2 hete? Abban sem volt gyak. semmi konkrétum, csak két G érték, oszt csókolom...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
http://www.flightglobal.com/news/articles/uks-f-35-variant-switch-wasted-100-million-381936/

 
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
http://www.aviationnews.eu/2013/02/06/budget-cuts-would-reduce-flying-hours-f-35-orders-air-force/