F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

onedinkapitany

New Member
2012. február 19.
28
0
1
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Az IAI szárnyakat ad
2 link a jövőbeli technológiákkal összefüggésben. Az előbb botlottam bele az oldalba. Ha csak félig-harmadrészt igaz, akkor is elgondolkodtató:
http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=76:hellyer&catid=6:titkos-tarsasagok&Itemid=43

http://www.pokolraveluk.com/content/index.php?option=com_content&view=article&id=23:a-qrepueloe-haromszoegq-tr-3b&catid=18:antigravitacio&Itemid=55
 

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
18 315
54 789
113
<a title="" href="http://htka.hu/forum/5-generacios-vadaszbombazok/lockheed-martin-f-35-lightning-ii/page-8/" rel="nofollow">onedinkapitany</a>

 

Ez inkább az UFO-s topicba való.
 
T

torsen

Guest
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hírek a norvég Villámok felől
Hát, hideg fejjel tudnak dönteni, az biztos! .. Biztosan mert tudják, hogy amikor használni kell a cuccot, nem az "ellentételezési programok" küzdenek a levegőben, hanem repülőgépek, fegyverek és pilóták! És a ruszki-maci nagyon aktív északon!

Másban is előre gondolkodnak:

"Az olajkészletek csökkenése után várható gazdasági visszaesés megakadályozása érdekében létrehozott Norvég Nyugdíjalap Globál a világ harmadik legnagyobb pénzügyi alapja, összértéke jelenleg 2549 milliárd korona(437 milliárd dollár). Az alap 613 milliárd korona rekord mértékű hozamot produkált 2009-ben, értéke megközelíti a 2009-es költségvetés háromszorosát."
Ez arányaiban olyan, mintha a Magyar Nyugdíjalap Globál nevű science-fiction tavaly 47,200 billió forintot ért volna...:)
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hírek a norvég Villámok felől
Az olaj szempont, de elsősorban a mentalitás teszi. Bennük van közösségi érzés még. Nálunk 5-6-szor annyi pénzt loptak ki az országból az elmúlt 23 év alatt, mint Oroszországban lakosságszám-arányosan ! Európában(EU) abszolútértéken számolva elsők vagyunk offshore pénzekben ! Nagyon gazdag ország lehetne Magyarország, csak sokan nem érdekeltek ebben.
Oroszországban megnevesítették az oligarchákat, a hatalmukat visszavette Putyin és a pénzek nagy részét hazahozatta, nálunk ez szci-fi kategória, akkor miről is beszélünk ? Gyurcsány-Dobrev családnak csupán 1 milliárd dolláros befektetése van Borneón(fekete kőszén bánya és villamos hőerőmű, Borneó komplett áramellátása). Idehaza nem volt hír(ugye Fidesz se volt érdekelt ebben) az ügylet, Délkelet-Ázsiában még a thai lapok is lehozták ezt az adásvételt.
 

doca

Member
2010. szeptember 14.
557
1
16
<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hírek a norvég Villámok felől
Meg kell említeni, hogy Norvégia erős, alapító NATO-tag, de Oroszországgal nincs surlódásuk, mert pontosan megegyeztek a kutatási és kitermelési tengeri határvonalakról, ugye ebből volt nézeteltérés anno.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Próbáltam utánanézni, de nem tiszta... Most a C verzión fognak használni lézerfegyvert? Vagy csak tesztelgették, de még vannak vele problémák?
 
M

molnibalage

Guest
Minden változat tudtommal képes lesz, integrált FLIR és lézeres célmegjelölővel bír. Az, hogy mi a működési tartománya - milyen szögeltéréssel lát rá célokra -  azt nem tudom. Lehet, hogy csak buddy lasinggel megy a normális használat. Próbaoldás már volt GBU-12-vel, nem célra, csak maga az oldás folyamata vizsgálva. A gép fő kisméretű csapásmérő fegyvere úgyis az SDB lesz.
 
M

molnibalage

Guest
Közben leesett, hogy félreértelmeztem a kérdést. Lézerfegyver ma = álom. Ne is kalkuláljon vele senki szerintem, hogy 20 éven belül vadászgépen lesz lézerfegyver. Még gunship kategóriájú gépen sem igen lesz, nagyon talán esetleg hajón vagy telepített légvédelmi rendszeren.
 

zotyek78

Well-Known Member
2013. március 26.
2 618
1 020
113
Gondolom én is, hogy még nem sikerült normálisan megoldani, különben nagyon viszhangja lenne.. Csak Wikin azt írják, hogy 2002-ben már kifejlesztették hozzá, csak a megadott források eléggé unalmasak, és nem teljesen vili, hogy akkor most csak tesztelték, de nem volt kielégítő az eredmény vagy egyéb problémák miatt nem lesz még...

 

http://web.archive.org/web/20040626050316/http://www.aviationnow.com/content/publication/awst/20020708/aw32.htm

http://web.archive.org/web/20040604124353/http://www.aviationnow.com/avnow/news/channel_military.jsp?view=story&id=news/masd0926.xml

http://web.archive.org/web/20040613094437/http://www.aviationnow.com/content/publication/awst/20020722/aw173.htm
 

therob

Well-Known Member
2012. december 26.
924
250
63
De legalább a lehetőség adott, hogy ha mégis elkészül a lézerfegyver akkor hely van neki az F-35-ben. Jól döntöttek az amcsik mikor a Lockheed gépét választották nem a Boeing típusát.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 515
113
2:03nál ez milyen gép? Elöször azt hittem már megint Irániak rángatnak kamerát a modelljük alatt... :)  http://www.youtube.com/watch?v=OmoldX1wKYQ&feature=youtu.be

 

Én amúgy nagyon máshogy látom mint molni és nagyon meglepődnék, ha 20éven belűl legalább romboló, hordozón, bombázokon nem jelenne meg vmilyen lézerfegyver. 

 

Van is rá egy söröm, de molni nem rakja oda sörét ahova a száját. :)
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 050
6 491
113
Hadihajóra telepített lézer fegyverrel már voltak sikeres tesztek pár hete:

 

http://nol.hu/tud-tech/20130419-lezeragyu_lotte_le_a_repulot

http://www.estihirlap.hu/kulfold/lezerfegyverekkel-boviti-eszkozparkjat-az-amerikai-haditengereszet/46202/

 

Először állít rendszerbe hadihajóin lézerfegyvereket az amerikai haditengerészet – írták kedden amerikai napilapok.

A potenciális célpontokat gyorsan azonosító eszközökkel 2014 elején a Ponce csapatszállító hadihajót fogják felszerelni. A lézer a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére. A fegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy a “szilárdtest-lézer” olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában”. A tengernagy szerint a fegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül. A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli “különleges platformok” megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak “egyenes vonalú láthatóság” esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére. A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését – igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak.