F-35 Lightning II (Lockheed Martin)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Nem elég hogy tegnap tudtam meg hogy az norvégok 31 f-35-el rendelkeznek de még 300 db JSM rakétát rendeltek :eek:

Az oroszoknak 2024-végére lesz 24 szu-57-ük :confused: Norvégiának ekkor 52 lesz !!!!!

"Sergei shoigu idézve 2 éve (nem pontosan)

"A jelenlegi feladatokra bőven elegendő a szu-35 -sök , ha ezeket túlszárnyalja az ellenfél és szükségesnek lássuk akkor felgyorsítjuk a szu-57 gyártását "

Hát ehhez képest és a j-20.hoz képest is egy helyben állnak Mert ha azt modnom hogy van most 20 db bevethető szu-57 akkor már nagyon jók lennének, de így ! ?

OFF

És ehhez tegyük hozzá, hogy sokan reménykedünk benne, hogy olcsón jó állapotú Leopárd2-eseket tudunk megvásárolni tőlük, mert inkább kikukázzák és vesznek helyette hegyi terepre pláne sokkal modernebb K2-eseket ugyan annyi darabszámban. Jegyezzük meg, hogy egy 5millió fős (!) országban, amelynek a GDP-je harmada sincs az oroszokéhoz képest. (Bár az igazság kedvéért még tegyük hozzá, hogy a fele lakosság ellenére is több, mint duplája a miénknek, vagyis tényleg magas az életszínvonal.) Elgondolkodtató, hogy mennyi forrást emészt fel Moszkvától a régi technológia üzemben tartása.
Hogy is mondta ma @dudi ? Valami olyasmit, hogy Norvégia túl szegény ahhoz, hogy elavult technológiák tömkelegét tartsa rendszerben.

Bocsi az OFF-ért, csak tényleg sokkoló, hogy nem Németországot meg a volt gyarmattartókat mérjük a medvéhez, hanem egyre többször Lengyelországot meg Norvégiát, akik lélekszámban és költségvetésben is elmaradnak a nagyhatalmaktól.

ON
 
K

kamm

Guest
A norvegoknál ez nem így pénz kérdése. Arra van pénzük amire akarnak költeni, ha akarnák/szükségük lenne rá, akkor mindenfajta megszorítás vagy probléma nélkül az összes F-35 üzemelne.
Ez egyaltalan nem igaz. Total green stb a politika mar ott is, ket eve is meg csak 1.7% korul koltottek, ami kb a mostani szinje lesz a HMnek.

@pöcshuszár abban kulonosen ratapintott, hogy olyan qqqqrva draga az a rengeteg F-35, hogy beleoszulnenek meg a 40 eves F-16-osokat is reptetni (raadasul direkt a legfrissebb Szuhojok ellen.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
Ez egyaltalan nem igaz. Total green stb a politika mar ott is, ket eve is meg csak 1.7% korul koltottek, ami kb a mostani szinje lesz a HMnek.

@pöcshuszár abban kulonosen ratapintott, hogy olyan qqqqrva draga az a rengeteg F-35, hogy beleoszulnenek meg a 40 eves F-16-osokat is reptetni (raadasul direkt a legfrissebb Szuhojok ellen.)
Csak nem midegy hogy minek az 1,7%-a... a norvég GDP a magyar kb. 2,5-szerese.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed and dudi

Vogon

Well-Known Member
2021. május 13.
3 174
6 712
113
Azért ne kezdjük lesajnálni a norvég katonákat, akik gagyi F-35-ösöket kaptak és 5 millióan nem képesek azt mondani, hogy reptetni akarnak több repülő századot; olyan elhanyagolt zöld politikát folytatnak, hogy a Leo2-eseket épp lecserélik új MBT-kre... és még haditengerészetet is fenn tartanak!

Egyszerűen nevetségesek mögöttünk! Oké, hogy mi csak 10 millióan vagyunk, de egyszerűen nevetséges ez a haderő, amit összelegóznak!

"Bár nekem lennének ilyen problémáim!"
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 694
90 792
113
A szultanak nem tetszik hogy f-35 nelkul maradt.

most akarja kerni vagy a gepeket, vagy a penzt amit beleadtak a programba.

Erdogan said he hoped to meet Biden at the G-20 meeting in Rome to discuss the F-35 project, including a $1.4 billion payment Turkey had made before its ouster from the program. Another meeting between the Turkish and U.S. leaders could also take place on the sidelines of a November climate conference in Glasgow, Scotland, Erdogan said.

“We made a $1.4 billion payment, what will become of that?” Erdogan said. “We did not - and do not - earn this money easily. Either they will give us our planes or they will give us the money.”
Úgy néz ki a katari szállítást is felfüggesztette Biden.
LM doesn't like this!

 
T

Törölt tag 2361

Guest
FCwilM7WYAAEbfH
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
What kind of radar coating does the F-35 have?

The F-35’s skin is comprised of 4 layers; the carbon composite bottom layer that provides structural rigidity to the airframe, a new “fibermat” layer which is believed to incorporate the problematic conductive layer of earlier stealth coatings into a layer that’s part of the load-bearing structure (like the composite below it), a primer which is generally just used to help with coating adhesion and corrosion protection (but may have some radar absorbent quality), and then finally a topcoat that provides the jet it’s grey look, provides radar absorption qualities and reduces IR signature.


The F-35 also has radar absorbent elastomer-based seals for panels that need to be frequently accessed or actuated, as well as radar-absorbent tapes used to hide seams / gaps between panels that don’t need to be frequently accessed. The cockpit canopy also has coatings to prevent radar reflecting off the unstealthy cockpit internals, including the pilot. The composition of these canopy coatings and seals / tapes are naturally also classified.



main-qimg-11599071c55acb757c541d6497dfbd4b


The image above comes from an unclassified 2017 presentation made by a USAF officer, with the presentation hosted by the National Center For Manufacturing Sciences.

How the layers exactly operate to reduce radar reflections, and what they’re comprised of / how exactly they’re produced is classified.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 173
113
F-35C demó repülés. Látszik, hogy bár nincsen olyan LERX, mint az A/B gépeken, de a szívócsatorna oldalának elején végighúzódó örvénygenerátor él elég jól dolgozik:


A nagy állásszögű lassú áthúzásánál a fékszárnyak szerepét a csűrőflaperonok veszik át, a fékszárny flaperonok a magassági kormányok, míg a magassági kormányként (is) dolgozó vízszintes vezérsíkok másodlagos ívelőlapként funkcionálnak.
Ugyanakkor a fékszárnyak negatív (ebben az esetben felfelé kitérített) pozíciója egyúttal a szárnyak alatt összetorlódott levegőtömeget vezetik rá a vízszintes vezérsíkok éleire.
 
M

molnibalage

Guest
F-35C demó repülés. Látszik, hogy bár nincsen olyan LERX, mint az A/B gépeken, de a szívócsatorna oldalának elején végighúzódó örvénygenerátor él elég jól dolgozik:


A nagy állásszögű lassú áthúzásánál a fékszárnyak szerepét a csűrőflaperonok veszik át, a fékszárny flaperonok a magassági kormányok, míg a magassági kormányként (is) dolgozó vízszintes vezérsíkok másodlagos ívelőlapként funkcionálnak.
Ugyanakkor a fékszárnyak negatív (ebben az esetben felfelé kitérített) pozíciója egyúttal a szárnyak alatt összetorlódott levegőtömeget vezetik rá a vízszintes vezérsíkok éleire.
Szép, szép...

De eljön még az a pillanat, amikor a max perf. turn és min radius turn-t képesek lesznek megkülönböztetni egyesek....?
De tényleg...
Olyan nehéz azt megérteni, hogy ezek pont a skála két végén vannak?
Mert a videó fejezet leírása hülyeség 1:10-től tévedés.
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 085
60 173
113
Szép, szép...

De eljön még az a pillanat, amikor a max perf. turn és min radius turn-t képesek lesznek megkülönböztetni egyesek....?
De tényleg...
Olyan nehéz azt megérteni, hogy ezek pont a skála két végén vannak?
Mert a videó fejezet leírása hülyeség 1:10-től tévedés.
Mivel a bemutatókon általában csak az egyik szokott menni a 360 fokosakból, így a nézők/szpotterek/kommentelők/szakértők rendre felcserélik őket.
Az oroszoknál például a Szu-30SzM-nek jobban fekszik a kacsaszárny miatt a kisebb sebességű, nagyobb állásszögű minimális sugarú forduló, ami kb 6-7 g-ből megvan, míg a Szu-57-esnél inkább a maximális szögsebességű, legnagyobb energiaigényű, legnagyobb túlterhelésű fordulóval "villognak".
 
  • Tetszik
Reactions: Nagy Csaba

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 514
72 517
113
...a tisztviselő elmondta, hogy a már ismert finnországi versenyen és a korábban nyilvánosságra hozott görögországi teneren kívül az F-35 jelenleg még két másik európai országban is részt vesz tendereken. Számos európai ország jelezte hivatalosan érdeklődését, ilyen például Spanyolország, Görögország és a Cseh Köztársaság.
 
  • Tetszik
Reactions: maxim and SilvioD