1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Los Angeles-osztály

Diskurzus a(z) 'Nukleáris meghajtású vadásztengeralattjárók (SSN)' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. joker

  joker Well-Known Member

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20130111-atomtengeralattjaroval-utkozott-egy-halaszbarka.html

  Ezt mégis hogyan sikerült összehozni nekik? Nem érzékelnek egy hajót a csúcstechnológiás kütyüjeikkel?
   
 3. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  szemét alkalyibás halásztenoristák voltak Akik direkte gázolták le őket :DDD

  Ilyen balesetek előfordulnak , az érzékelők nagyrészt az orrban vannak és egy kis halászhajó nem ad akkora jelet sem sztem. Aktív szonárral meg nem pittyegnek csak úgy.
   
 4. joker

  joker Well-Known Member

  A legjobb, hogy a cikk szerint a halászhajó észre sem vette, hát ilyen ha PVC-ből készítenek periszkópot (nekem is volt olyan gyerekkoromban, az is hamar eltört :)) Akkor viszont nem igazak azok a bevezető szövegek, amivel minden tengeralattjárós mese kezdődik: "tudod fiam, hogyha az Atlanti-óceán másik végében van egy halraj, akkor ezzel a szonárral meg lehet mondani, hogy milyen fajta halak, hány van belőlük és melyik a nyomorék közöttk, bla bla bla..." Aktív szonárral persze, hogy egyszerűbb, de az a qrva hajó mégiscsak ott volt tőlük 100 méterre, aztán 50 méterre, aztán 20 méterre, aztán 0 méterre, aztán 20 méterre ....:)
   
 5. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  sztem ha oldalról/hátulról jött a halászhajó akkor ez simán benne van.  A hormuzi szoros eléggé forgalmas hely, az sem kizárt hogy direkt kapcsoltak le mindent. Jók azok az érzékelők csak épp egy szűk tengerszoros még szűkebb hajózási csatornája, ahol még a forgalom is nagy nem épp ideális hely számukra. alapból is nagy lehet a zaj és ráadásul verődik is mindenről. Az akítv szonárok egész pontos frekije meg titkos is szokott lenni azt egyértelműen nem erőltetik.
   
 6. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Összedobtam belőle reggelre egy hírt, bár túl sok érdemi infó nincsen az ütközés tényén felül.

  Egy nyilatkozat szerint periszkópmélységben tették a dolgukat, aztán egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy berezonál a tengó. Periszkóp izzít, hogy wtf. Periszkóp nyet, jólvan fel a másik - na látszik, hogy már csak egy kukucskálójuk van, egy vélhetőleg halászbárka meg vígan "pöfékel" elfelé, mintha mi sem történt volna :)

  -----
  Origó meg ügyes volt, hogy nem tudott előkotorni egy nyamvadt fotót a Jacksonville-ről és egy francia tengóval illusztrálja a hírt :D

  Amit duck is írt, nagyon nem ideális az a térség ilyen böszme nagy tengóknak. Sekély is, nagy forgalmú és így zajos is. Említett régióban nem is ez volt amúgy az első eset, lévén 2009-ben a szintén Los Angeles-osztályú USS Hartford találkozott nagyvas kollégával: http://htka.hu/2009/03/20/atomtengeralattjaro-fejelt-le-szallitohajot/

  A Hartford tornya elég csálé lett utána:
  http://en.wikipedia.org/wiki/File:USS_Hartford_(SSN_768).jpg

  Nem mellesleg 2003-ban a Hartford meg pl. zátonyra futott Szardínia közelében. Szóval nem csak az angolok tudnak alakítani :)

  Vagy ha tengós kocc, akkor vodka fűtötte halászok is tudnak galibát okozni:
  http://htka.hu/2011/09/24/reszeg-halaszok-utkoztek-atom-tengeralattjaroval/
   
 7. joker

  joker Well-Known Member

  Ilyenkor a tengó kapitányának lazán leüvöltik a fejét és további szankciók, vagy lazán ugyanazt mondják a "munkahelyi balesetre", mint ti, hogy: szűk a hely, zajos, nagyon forgalmas, nem erre van kitalálva egy ekkora tengó, rossz irányból jött a hajó, stb?
   
 8. reaper

  reaper New Member

  Körülbelül mennyi idő helyrehozni a tengeralatjárót?
   
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ezt direkt csinálják, az iráni megfigyelő/felderítő halászhajók ellen nincs más fegyverük csak periszkóppal leverni őket. Másképp nem tudják őket elriasztani, megtorpedózni még sem lehet őket (drágább a torpedó mint a halászhajó), más fegyverük meg nincs. Vissza 2vh-s lövegeket a tengókra vagy legalább egy GAU-19-et a toronyba :)
   
 10. duckdodgers

  duckdodgers Well-Known Member

  @joker : nyilván nem önszántából sunnyogott. Nem olcsó az a kis csomagocska a partvisnyél tetején, de ilyen előfordul máshol is. Megjegyezném hogy arról sem hallottam még hogy pilótát ítéltek volna kőtörésre amiért a gépét lenullázta...

  @reaper sztem ha van cseredarab akkor max egy nap alatt kicserélik de abban már a tesztelés is benne van.
   
 11. borisz

  borisz Well-Known Member

  Egyértelműen iráni provokáció, amit meg kell torolni a demokrácia és a tőke szabad áramlásának érdekében.
   
 12. Kuruc71

  Kuruc71 New Member

  Abbol hogy csak a periszkop serult meg valoszinusitheto hogy a tengo azt gyakorolt hogyan tudja a hajocsavart vagy az egesz hajot alulrol lefenykepezni.

   

  Nem teljesen igy terveztek.

   
   
 13. nemethzs

  nemethzs New Member

  A cikkben elírás lehet az SSB.
   
 14. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Köszi, javítva.
   
 15. Stomi

  Stomi New Member

  Munkavédelmi oktatásra is jó a fénykép. Az "emeleten" védősisak, korlát, fényvisszaverős mentőmellény és védőkesztyű. Alattuk gyakorlatilag védőfelszerelés nélküli álcaruhás katonák ügyködnek. Ott még korlát sincs, de az egyikük éppen a fent dolgozók alatt sétálgat.

  Gondolom a fentiek külsős vállalkozók :)
   
 16. joker

  joker Well-Known Member

  <p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: 17 évet kapott az atom-tengeralattjárót felgyújtó munkás
  "... szabta ki a büntetési tételt: 205 hónapnyi börtönbüntetés, illetve 400 millió dollárnyi kártérítés megfizetése" :D na persze és azt ki is fogja fizetni mi?! Kb neki is csak hitelei vannak, mint az amerikaiak nagytöbbségének, nem pedig saját vagyona és megtakarításai és főleg nem 400 millió dollár.
   
 17. Fade

  Fade Well-Known Member

 18. Littlejohn

  Littlejohn Well-Known Member

 19. Ikarosz3

  Ikarosz3 New Member

 20. gacsat

  gacsat Well-Known Member

Ezen oldal megosztása