M1 Abrams (USA)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
U.S. Soldiers Prepare Vehicles Ahead of Exercise in Poland

1000w_q95.jpg


1000w_q95.jpg
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
K

kamm

Guest
Mit jelent a lőszernél, hogy gyakorló?

Errol az jut eszembe, hogy a friendly fire (FF) sztorikat brutalisan elnyomja a US Army ill a Pentagon, a hirekben szinte alig hallani roluk - pedig peldaul anno Vietnamban a valos szamok az osszes veszteseg 15-20% (!!!) korul mutattak a FF aldozatok aranyat.
Ez ma gondolom azert joval alacsonyabb, de nem elenyeszo, mint azt az amerikai hadvezetes ill a media megprobalja elhitetni.
 

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Mit jelent a lőszernél, hogy gyakorló?
Benne van a cikkben:
The M1002 is matched ballistically to the time-of-flight parameters of the M830A1, thus creating realistic training. The tailcone stabilizer provides a safety feature, which limits the overall flight range to under 8km, reducing the requirement for extreme-range safety fans.
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses
W

Wilson

Guest
Két napja az USA Fort Bliss (Texas) gyakorlótéren egy M1 A2-es tank 2600 m-ről eltalálta az egyik társát egy M1002 gyakorló APFSDS lőszerrel.
Egy fő az eltalált tankban súlyosan megsebesült (nem írják ki volt, de szerintem a töltő)
Képek (kicsit "szaftos"):
EdgW1xdVAAAv2o-.png

EdgW0wlVcAAcG3v.png

EdgWzd7U4AEwJhD.png

EdgWyj_VAAAxgSF.jpg

https://defence-blog.com/news/army/u-s-army-abrams-shot-another-tank-during-training-exercise.html

Szerencsétlen jól bekapta :(

Ha minden igaz egy ilyen lőszer találta telibe az Abramset

LARGE CALIBER AMMUNITION
120mm M1002 TPMP-T
Target Practice Multipurpose-Tracer
The 120mm M1002 Target Practice Multipurpose Tracer (TPMP-T) training round creates realistic training to the tactical M830A1 High Explosive Anti-Tank Multipurpose Tracer (HEAT-MP-T) round. The M1002 features a dummy air/ground switch, and is matched ballistically to the time-of-flight parameters of the M830A1, thus creating realistic training. The tailcone stabilizer provides a safety feature, which limits the overall flight range to under 8km, reducing the requirement for extreme-range safety fans.


A Cost Effective Training Device for Tank Gunnery

M1002.png


120mm M1002 Technical Specifications
Cartridge Data
Length
984 mm (38.7”)
Weight 22.7 kg (50.0 lb)
Propellant type M14 Granular
Propellant weight 7.5 kg (16.5 lbs)
Chamber pressure 5545 bar (80,419 psi)
Projectile Data
Type
TPMP-T
Length 533 mm (21”)
Weight 8.165 kg (18.0 lbs)
Muzzle Velocity 1375 m/s (4511 ft/sec)
Range 3000 m
 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
6 881
22 272
113
Egészen biztosan volt már korábban, mert régi videó, de a hajtómű és az erőátviteli rendszer hangahatásai végett én élvezettel néztem/hallgattam ezt a kis dagonyából való kimászást :)
 
  • Tetszik
Reactions: Cifu and Wilson

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 119
45 440
113
Az utolsó USMC M1-est is kivonták a hadrendből. És az utolsó tankzászlóalj is év végére teljesen felszámolasra kerül.
A kivont tankok vagy az Armyhoz kerülnek, vagy átadják őket szövetségeseknek.
Mondjuk szerintem egy alapos depó felújítás, modernizáció rájuk fog férni! ;)
 
  • Tetszik
Reactions: endre

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 511
72 513
113
WASHINGTON, July 28, 2020 -

The State Department has made a determination approving a possible Foreign Military Sale to the Government of Kuwait of various M1A2K training ammunition and related equipment for an estimated cost of $59.6 million. The Defense Security Cooperation Agency delivered the required certification notifying Congress of this possible sale today.

The Government of Kuwait has requested to buy ten thousand two hundred sixty (10,260) 120MM M865 Target Practice Cone Stabilized Discarding Sabot Tracer (TPCSDS-T) Cartridges and nine thousand eight hundred ten (9,810) 120MM M1002 Target Practice Multipurpose Tracer (TPMP-T) Cartridges. Also included are two hundred fifteen thousand (215,000) 50 Caliber, 4 Ball, 1 Tracer Cartridges; six hundred thousand (600,000) 7.62MM 4 Ball, M80/1 Tracer, M62 Linked Cartridges; containers; munitions; support and test equipment; integration and test support; spare and repair parts; U.S. Government and contractor engineering, technical and logistics support services; and other related elements of logistical and program support. The estimated total cost is $59.6 million.

The proposed sale will improve Kuwait’s capability to meet current and future threats by enabling continued employment of the M1A2 Abrams main battle tank and supporting modernization of the country’s tank fleet. The training ammunition will be used to qualify Kuwait’s M1A2 tanks, which will enhance Kuwait’s ability to protect border regions and key land-based infrastructure. Kuwait will have no difficulty absorbing these training rounds into its armed forces.


The principal contractor will be BAE Systems, York, PA. There are no known offset agreements proposed in connection with this potential sale.


Implementation of this proposed sale will not require the assignment of any additional U.S. Government or contractor representatives to Kuwait.
 

Python

Well-Known Member
2010. augusztus 8.
26 879
8 631
113
Jól néz ki, csak használhatatlan konstrukció lett a vezető toronyba ültetése miatt. Kapott egy mindig előrenéző stabilizált vezetőállást, de állandóan rosszul lett. A megoldásaiból kapott az Abrams is, meg a Leo 2 is, de ez zsákutca lett.

Meg egy csomó előremutató, de a kor technológiai színvonalán túl bonyolultan megvalósítható, ezért problémaforrások sorát rejtő elképzelést építettek bele.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány