1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

M119/L118 105 mm vontatott tarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - ijasz által indítva @ 2017. február 16..

 1. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  120as av-hez vannak késszen kaphatóan olyan lőszerek,ami 105ös tarackhoz nincs,közte nirányitott kumulatiuv.Erőditések ellen a 105 kevés,oda 155ös kell.Könnyű,ill expedicis avagy légimozgékony egységekhez valóban jó-de csak a súly miatt.Területvédelmiseknek inkább av,és valami végtelenül egyszerű,könnyű rakéta sorozatvetőt rendelnék,a lehető legmozgékonnyabb formában..Gyakorlásra-kiképzésre valóban elegendő.És igen,nagyon kéne támogató tüzérség,csövesnek egy messzehordó 155/L52,rakétásnak meg egy jóféle modulrendszerűt,áami harcászati rakétákat is képes indittani.(HIMARS minta,de ha lehet mégrugalmassabb).
  Határmenti csetepatékhoz,és jolképzett hivatásos állománnyal zavaró vándorlvegként,járműre épitve látok csak szerepet neki hazai viszonyok között.Vontatott kivitelben meg max kiképzés alapszakaszában.
   
 2. Sharid

  Sharid Well-Known Member

  egyszerű,könnyű rakéta sorozatvetőt rendelnék,a lehető legmozgékonnyabb formában..
  minek????
  2018-at írunk könyörgöm...
  vagy gyártsunk újra BM-13-t???????
  [​IMG]

  Vagy vegyük meg a hezzie liszenszt?
  [​IMG]

  Voccen kívül: hogy alkalmaznál könnyű, pontatlan, rakétafegyvezetet???
   
 3. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Inkább a kinai type63 irányában,a jugo könnyűvetök tájékán kereskedj.Területvédelmisek nem lesznek egy hűdejolképzet állomány.A rejtés-álcázás és a mozgékonyság biztosithatja leginkább a túlélésüket.És nem várnák el tőlűk különössebben nagy harci hatékonyságot sem.Inkábbcsak gerilla harcmodort.Ha leállnak kicsit is normállisan felszerelt regulári csapatokkal nyilt csatára,tüzérségi párbajra,garantáltan leradirozzák őket.Irregulárisok ellen meg elég a könnyűfegyverzet.Különben ha jol emlékszem a type63nak van zsidó és török változata is.Azthiszem többféle javitott rakétát is kifejlesztettek hozzá
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Bár nem az M119, de azzal egy kategóriát képvisel a francia 105 LG1 löveg digitalizált, modern MkIII verziója, mely után a lengyel haderő érdeklődik és tesztlövészetet tartottak Ustkában. A lövészetet több fejes is megtekintette.
  Megjegyzem, a lengyel tartalékos dandárokról szóló egyik összefoglalóban is tettek említést, néhány dandár 105 mm-es lövegekkel való ellátásáról (önjáró vagy vontatott).

  A lövegről röviden annyit, hogy 105 mm-es, súlya mindössze 1550 kg, tehát egy Hilux is vontathatja, max. lőtáv 17 km (L30-as kaliberhossz), képes 6 lövés leadására 15 mp alatt és ezt az új változatot 30 mp alatt tűzkésszé lehet tenni, majd ugyanennyi idő alatt hagyhatja el a TÁS-t. Nagyon mobil, könnyű, nehéz terepen, hegyvidéken vagy deszantként is kiválóan alkalmazható.

  https://www.defence24.com/nexters-light-howitzer-tested-in-ustka-video

   
 5. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Mobilabb lehet mint egy nagyobb 155 ös gumis. Ha nem is 30 másodperc alatt mint a profiknál de egy jó összeszokott csapattal 1 perc alatt harckészé lehetne varázsolni. Egyébként nem is csodálkozok hogy a lengyelek figyelmét is felkeltette. Ha tényleg rábólintanak azzal egy elég komolyabb tűzerőt adnának a tartalékosoknak. Értve ez alatt az egyszerűséget és a rugalmasságot. Mert mire bemérnék őket már helyet is változtatnának. Pláne ha még jófajta "önjáró" 120 as mozsárokkal megkombinálják.
   
  ijasz likes this.
 6. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Könnyen kezelhetőnek tűnik. Mivel digitalizált, rendelkezik GPS és INS műszerekkel, elhagyható az önbemérő csoport működése. Ha jól összeszokott csapat kezeli, hozható a gyári 30 mp, amennyiben igaz. 15 mp alatt kiszór 6 lövedéket (egy üteg 6-8x6 lövedék a célra) és 30 mp alatt mentre kész akkor bőven elkerülhető az ellencsapás (ha a radar észleli az első lövedéket, akkor megy a tűztámogató kp-ba az üteg helyzete, kikeresik, hogy mely üteg tudja semlegesíteni - kinek a zónájában van - kiadja a parancsot, lőelemeket állapítanak meg, tűzkésszé tesz majd lő (a legszerencsésebb és automatizált rendszer esetén is 1-1.5 perc minimum) plusz a lövedék repülés ideje (töltettől függően 20 km-nél 1 perc vagy több). Leírva jól mutat. Jelenleg az Ukránok kivételével senkinek nincs annyi db, hogy biztosan le legyen fedve a teljes műveleti terület ;)

  Nálunk sem lenne rossz a tartaléknak közvetlen támogatóként. Volt szó, hogy lengyel mintára szerveznék a tartalék erőket.
  Amúgy meg, Ha már a KMW-vel (ami egyesült a Nexterrel) ilyen jóba lettünk:rolleyes:
   
 7. Mostanában sok szó esett a könnyű tarackokról.
   
  rudi, svajcibeka, ijasz and 2 others like this.
 8. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Annó írtam róla egy cikket. Van mindenféle változata és korlátozott mennyiségben de Kínában is rendszerben van. Főleg speciálisoknál.
   
  Negan likes this.

Ezen oldal megosztása