1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

M777 tarack

Diskurzus a(z) 'Tüzérség, nehézfegyverzet, egyéb taktikai fegyvere' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Tcat

  Tcat Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

 2. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Nem meglepő módon ezt az üzletet is halasztják az indiaiak. A Dallas nem állt annyi felvonásból mint a tüzérségi tenderük.

  http://www.defensenews.com/article/20140224/DEFREG03/302240025/India-Postpones-Purchase-145-Ultra-Light-Howitzers
   
 3. Kulso_54

  Kulso_54 Well-Known Member

  Csak meg akarják várni hogy a magyarok milyen tarackot vesznek, mert Hende doktor a keleti nyitás alkalmával megígérte hogy közösen fejlesztünk/veszünk a hindikkel új tarackot. Csak még ki kell találni, hogy miként tálaljuk egy ilyen eszköz beszerzését a parlament és a "nemzeti" társadalom előtt.
   
 4. gacsat

  gacsat Well-Known Member

  Az ilyen topicok elejére tehetnétek egy képet, hogy legalább lássuk, miről is beszélünk.
   
 5. gacsat

  gacsat Well-Known Member

   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Valahol már írtam, hogy nekünk sem lenne hülyeség ez M777. Megfizethető hatékony eszköz.
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A BAE systems felajánlotta indiának az M777 helyi gyártásának lehetőségét. A Kínával közös határon vennék hasznukat a hegyvidéki terepen.

  http://www.armyrecognition.com/january_2015_global_defense_security_news_industry/bae_systems_gave_india_option_for_local_production_of_the_m777_155mm_howitzer.html
   
 8. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A BAE Systems vázolta az M777 indiai gyártásának lehetőségeit:

  http://www.janes.com/article/51883/bae-prepares-m777-offset-package-for-india
   
 9. Python

  Python Well-Known Member

  M777 Howitzer Airdrop
  https://www.youtube.com/watch?v=63wXzQMgcz8
   
 10. Python

  Python Well-Known Member

  U.S. Marines and a CH-53E Super Stallion helicopter with Marine Heavy Helicopter Squadron-463, Marine Rotational Force – Darwin, transport M777A2 Howitzer weapon systems for Australian soldiers with 101st Battery, 8th/12th Regiment, Australian Army, Australian Defence Force, to support a battalion air assault course during Exercise Talisman Sabre 2015. (U.S. Marine Corps video by Cpl. Angel Serna/Released)
  https://www.youtube.com/watch?v=7gr3nP-LlqY
   
 11. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  India 500 db M777 beszerzését tervezi.

  http://www.armyrecognition.com/december_2015_global_defense_security_news_uk/indian_ministry_of_defence_is_planning_to_order_500_more_m777_155mm_bae_systems_light_howitzers_11612153.html
   
 12. beta

  beta Well-Known Member

  Most nézegetem, hogy az M777 tulajdonképpen egy új fejlesztés. De miért fejlesztenek még vontatott tarackot? A szállíthatóságon kívül mi előnye? Több ember kell hozzá, lassabban alkalmazható, jobban ki van szolgáltatva az ellenséges tüzérségnek stb.
   
 13. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Kecskepásztorok ellen, ahol minimális az esélye, hogy visszalőnek.
  Kiépített tűztámogató körletekbe telepítik őket, ahol annyi a feladata, hogy a hatókörében járőröző csapatoknak azonnali tűztámogatást nyújtson. Oda tényleg fölösleges az önjáró, és az USA mai műveleteinek döntő része ilyen.
   
 14. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Egy támadás tüzérségi előkészítésében is jó, mer azonnal indulnak is a saját csapatok.
   
 15. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Igen, de önjárókkal könnyebb lépést tartani velük. Egy vontatottnál nagyobb a helyigény, hogy harchoz tedd (vontatóról leakasztani, alapirányba forgatni ...), míg egy modern önjáró mindent helyből (akár az útról) elintéz.
  Egy szorongatott lövészalegység szempontjából nem mindegy, hogy mikor hullanak az első gránátok az ellenségre (lehet 1-2 perc is a különbség).
   
 16. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Ez igaz, viszont ezeket helikopterrel mélyen az ellenséges vonalak mögé lehet szállítani:)))
  A lényeg, hogy még nem koptak ki a modern hadseregek fegyvertárából sem.
   
 17. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Igen, pl. Falkland szigeteken. Persze azok 105-ösök voltak. Nem kopnak ki, ez tény.
   
 18. beta

  beta Well-Known Member

  Kezd nekem úgy tűnni, hogy főleg a szállíthatóság az egyetlen igazi előnye. De ez is nagyobb hadseregeknél. Nálunk például nem tudom lenne-e értelme két tüzérséget - vontatottat és önjárót - is hadrendben tartani. Az olcsóság meg lehet, hogy nem érvényesül. Több ember kell hozzá, ami viszont legalább olyan drágává teheti a vontatottat, mint egy önjárót.
   
 19. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Az önjárók azért alapból drágábbak. Plusz gázolajból is többet fogyaszt egy láncos Pzh2000pl mint egy Rába vagy Ural teherautó. Az a plusz kb 5 fő / löveg lehet hogy belekerül egy évben kb 18 millió forintba (igaz ennek a fele kapásból visszakerül az államhoz mire nettó lesz+ ugye az egyéb adók áfa.) de ez inkább csak 4-5millió ami kiáramlik a kasszából igazából. Viszont ha vásárolunk egy drágább löveget az már elveszett pénz. Az időjárás ami inkább hátrány még a vontatottaknál mert esőben meg mínusz 5 alatt nem lehet kellemes tölteni.
   
 20. beta

  beta Well-Known Member

  Az önjárót persze drágább megvenni, meg gondolom a fenntartása/karbantartása is az. Meg vannak vele olyan gondok, hogy a lánctalpai miatt képes olyan helyen elromlani, ahonnan nehéz kimenteni. Komolyabb a logisztikája. Meg ilyenek.

  Viszont nagyjából vége is a hátrányainak. Minden másban szinte csak előnyei vannak. A magasabb üzemanyagköltsége csak részben gond, hiszen ha mozog, akkor sokszor az történik, hogy a mobilitását használják ki, ami viszont előny, nem hátrány. Plusz pénzért (több üzemanyag) plusz képesség. Rajtaütés ellen nemhogy jobban, hanem egyáltalán védett, szemben a vontatottal. Ha csak tűztámogató körletekben használják, vagyis nem kell mozogni vele, akkor meg szintén komoly előnyökkel rendelkezik, hiszen üzemanyagot nem igazán fogyaszt többet, míg ha automatizálva van, akkor akár a tüzérek munkájára is alig van szükség, a tűztámogatás megoldható automatikusan is egy hálózat alapú rendszerben. Ha igazak a hírek, akkor az oroszok a Koalicija-Szv-t kb ilyen automatára tervezik. A tüzérek költsége meg az általad számítottnál is komolyabb lehet, ha a kiképzés, ellátást stb is beleszámítjuk. És ez a költség akár húsz évre is számítandó. Jó, az önjárók magasabb karbantartási költsége is, de összességében nézve nem biztos, hogy az olcsóság kompenzálja a kevesebb képességet, pláne nem egy nagy költségvetésű hadseregnél. Nálunk meg a korlátozott számú rendszeresíthető tüzérség miatt nem nagyon lehet lemondani az önjáróságról. Persze mindehhez kéne egy megfelelően automatizált rendszer.
   

Ezen oldal megosztása