1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Nem is értem a felvetést.
  Hét MN hadosztály közül az Abasári harckocsi ezred a legutolsóhoz tartozott.
  Eközben a legjobban felszerelt MN hadosztálynak is kevesebb mint harmada rendelkezett csak T-72-essel.
  Abasáriak meg örüljenek, hogy már nem T-34-esekkel gyakorlatoznak...
  :rolleyes:

  [​IMG]
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ajánlom a HTÖ mellékletét figyelmedbe.
  VSz-front-honi-hadsereg-hadosztály-légvédelme [HUN].xls
  Ebben benne van, hogy melyik hadosztálynak volt T-72-ese a VSz-en belül.

  A VSz tagországok haderejének minősége kb. köszönőviszonyban sem volt a szovjettel. Hát, jobban is éltünk hozzájuk képest átlagban.

  • A szovjeteknél már nyomták a Szu-27, MiG-29 és MiG-31-et, addig a VSz tagországok vadász légierejének gerince mi is volt? Ja, a MiG-21MF és Bisz. MiG-23-asok kb. mutatóban, MiG-29 meg aztán hajajj. Ide már nem is jutott el, csak a csehekhez és az NDK-ba és egy tucat az összeomlás előtt buleszokhoz.

  • Itthon a '80-as évek erőltetett légvédelmi fejlesztése eredményezte azt, hogy az egész MN-ben volt 4 db (!) Sztrela-10M és Volhovokat állítottunk hadrendbe, amikor a szovjeteknél 1978-tól a Sz-300PT és 1983-tól Sz-300PSz jött már.

  • Az egész VSz alap harckocsija a T-55 család maradt nagyjából. Volt T-72, de abból sem a szovjet csúcsváltozat és a teljes erő töredéke volt. Meg hiába is volt T-55AM, ha nem vettük meg hozzá az ATGM-et, de még a jobb pct. gránátot is a szovjetek adták volna át háború esetén... Persze amíg az MN ellenfele Ausztria és Olaszország szutyok hk-i, addig OK. Na de az NDK T-55/72-es családja a Leo2A1 után fogalmazzunk úgy, hogy azoknak nem nagyon osztottak lapot..
  A HTÖ-ből.

  A fórumokon sokszor vérre menő viták mennek, ahol lényegében csak a csúcs szovjet, amerikai és NATO rendszereket mérik össze, de több könyv is ebbe a hibába (?) esik.

  Kicsit mélyebbre ásva az ember azt látja, hogy mind a VSz, mind a NATO kemény magját a két nehézfiú, az Szovjetunió és az USA adta. A többi tagországnak voltak komolyabb ütőerővel bíró alakulatai, de az illúzió, hogy csak ezek léteztek volna, valójában ezek voltak kisebbségben. A „masszában” mennyiségileg nagyon komoly aránnyal képviseltették magukat a másodvonalas technikát használó alakulatok.

  Tehát nagyon szórakoztató lehet egyeseknek arról vitázni, hogy mit kezdett volna mondjuk egy nyugatnémet Leopard 2A1 harckocsi dandár mondjuk T-64BV harckocsikkal felszerelt páncélos szovjet ezreddel szemben, csak éppen a nyugatnémet páncélos „kemény magot” leszámítva az európai államok nagyrészt Leopard 1, Chieftain és Centurion – ez utóbbi második világháborús gyökerekkel bír – harckocsik különféle változatait használtak nagy számban, a teljesen elavultnak számító francia AMX-30-cal egyetemben.

  A keleti oldalon a helyzet pontosan ugyanez. Szép és jó a kőkemény és félelmetes elsővonalas szovjet páncélos erő, csak ehhez képest a ’80-as években is a VSz államok harckocsi erejének gerincét még mindig T-55/T-55AM különféle változatai adták. A T-72 korai és sokkal primitívebb export változata is
  (T-72M1) elenyésző mennyiségét képviselte a VSz országok teljes harckocsi erejének, illetve a szovjet
  T-72 csúcsmodelleknek (T-72B/B1) híre-hamva se volt. A T-64 és T-80 típusok exportja a hidegháború alatt fel sem merült, azokat mindig az elit szovjet alakulatok kapták meg, a hidegháború alatt nem is exportálták azokat. (T-80-ast a hidegháború után már igen, a T-64 addigra, mint platform már elavult, bár továbbra is hadrendben maradt Ukrajnában.)

  Tehát a VSz tagállamokban még a rendszeresített T-72 harckocsik is messze a szovjet szint alatt voltak, még az azokhoz való lőszer terén is félig impotensek voltak a VSz tagországok. A legnagyobb páncélátütéssel rendelkező gránátokból háború esetén a szovjet készletekből kaptak volna harckocsinként legfeljebb fél-egy tucatot. Bármely nem szovjet páncélos erőt úgy gázolta le volna egy amerikai M1A1-et, vagy egy német Leopard 2A1/2A4-gyel felszerelt alakulat, hogy az maga lett volna a mészárszék. A Magyar Néphadsereg által használt harckocsik ’70-es évek végi, ’80-as évek eleji korszerű irányított páncéltörő rakéták ellen (iTOW, TOW2, HOT I/II) gyakorlatilag védtelenek voltak, azonban a gyengébb olasz, osztrák és egyéb másodvonalas harckocsik ellen megfeleltek a célnak.

  Légierő terén sem volt más a helyzet. Szépen csillog az amerikai F-15 és F-16, de emellett összesen ezres nagyságrenden repültek F-104 Starfighter, F-5 Tiger II sőt, szubszonikus, gyakorlatilag iskolagép teljesítményén alig túlmutató, Alpha Jet, Fiat G91 repülőgépek is a ’70-es évek végén, de még a ’80-as években is. Háború esetén ezeket is bevetették volna, mert a szükség és a VSz szárazföldi túlereje megkövetelte volna.

  Magyarországon a ’80-as években (időszaktól függően, a sármelléki MiG-23-asokat váltották le utoljára) legalább 2 db MiG-29 9.12 és/vagy 9.13 vadászgépet üzemeltető szovjet vadászezred állomásozott nagyságrendileg 60-90 db vadászgéppel. Ehhez képest a legkomolyabb magyar vadászgépből a MiG-23MF-ből összesen egy tucat állt hadrendbe (egy század), minden más alakulat MiG-21bisz és MiG-21MF vadászgépekkel repült. Nem túlzás azt mondani, hogy két szovjet MiG-29-cel felszerelt ezred nagyobb erőt képviselt, mint a Magyar Néphadsereg teljes vadászlégiereje.

  Csapásmérő erő terén a helyzet ugyanez. Minimális mennyiségű, egy századnyi Szu-22M3
  miközben a szovjet Déli Hadsereg Csoport repülő alakulatai Szu-24 és MiG-27-tel voltak felszerelve a
  ’80-as években. Hatalmas a kontraszt a Szovjetunió és a VSz tagországok által használt repülőtechnika minőségi és mennyisége eloszlása között. (Na persze nem véletlenül volt a szovjet „életszínvonal” olyan, amilyen...)

  Valójában két szuperhatalom mellett néhány kiemelt alakulatot leszámítva a VSz tagállamok részben erős túlzással sokszor csak segédcsapatok szintjét érték el, de ez a NATO oldalán sem volt másként.
   
 3. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  1992-ben az MN harckocsijai a számok tükrében:
  72db T-34-85
  1135db T-54/55
  138db T-72
   
  papajoe, honved, Bleroka and 3 others like this.
 4. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Mi az a Budapesti Forradalmi Ezred Kalocsa?
   
 5. Robur

  Robur Well-Known Member

  Ausztriának már a hatvanas években Pattonjaik voltak. Azok megették volna a T-55-öseinket. Szvsz. A T-72M-eket is.
   
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem volt fölényben a Patton a T-55-el szemben a T-72-nél meg gyengébb.
   
  honved likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A T-72M tűzerő és páncélvédettség szempontjából még az M60A3-nál is jobb volt, nemhogy egy szutyok Pattonnál...
  Az már kérdés, hogy tűzvezetés és más téren meg nem.
   
  honved likes this.
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  A lézertávmérő megfelelő volt a maga korában.Igazából a 80-as évek elején elteredni kezdő következő generációs nyugati típusuk passzív infra és hőkamerái tették elavulttá a szovjet aktív infra rendszereket.Amúgy a nappali tűzvezetésben nem volt döntő különbség.
   
  honved and Bleroka like this.
 9. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  7. hadosztály egy gépesített lövész ezrede.

  MN 37. BUDAPESTI FORRADALMI EZRED” megnevezés a „forradalmi ezred” cím az 1956-os, akkoriban ellen-forradalom (-nak nevezett) leverésében résztvevő alakulatoknak járt.
   
 10. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Azannyjat de dicso cim... Megis mit csinaltak ezek az 56 kozben hogy ezt a nevet kierdemeltek?
   
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  Ráadásul amikor a Kalocsaiak emléket akartak állítani a helyőrség alakulatainak, akkor külön polémia lett abból, hogy az MN37 eredeti "Forradalmi" elnevezése szerepelhet-e az emlékművön...
  :rolleyes:
  https://www.kozterkep.hu/29926/a-katonavaros#

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  fishbed, antigonosz and molnibalage like this.
 12. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Igazából az MN még a VSZ-en belül is a tökutolsó volt mindenben, szinte mindent utoljára kaptunk meg, még a románok is, akik politikailag nem voltak megbízhatók, megkapták a MiG-29-est végül, nem sokkal Ceu bukása előtt. Mi is vehettünk volna egy tucatot, csak nem kértünk belőle, ahogy Sz-300-at sem, mert a kormányzat ódzkodott a katonai kiadásoktól. Pedig a '80-as években már állítólag gyakorlatilag bármit eladtak volna nekünk a szovjetek, ha fizetünk nekik, a Szu-24-est is felkínálták, persze nyilván nem véletlenül nem vett egyik VSZ-tagállam sem, csak a szovjetbarát arab országok. Egy századnyi Szu-25 beszerzése állítólag tervben volt Taszárra, de aztán nem lett belőle semmi.

  Állítólag a szovjetek a kivonulás előtt is felajánlották Magyarországnak, hogy átadnak nekünk egy ezred MiG-29-est vagy egy Sz-300 osztályt "szinte ingyen", csak az Antall-kormány elutasította az ajánlatot. Ez persze lehetett legenda is, ami az akkori erősen szoci és MDF-kormány ellenes érzelmű tisztek között terjedt.akkor (90-es évek eleje), egy haverom akkor volt sorkatona egy légvédelmi alakulatnál (Sárbogárdon), ő mesélte, hogy a tisztjeik ezt mondogatták.
   
  Bleroka likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hujujuj. Sok város legendát látok itten.

  Ez mindig egy érdekes kérdés volt, mert voltak is elvárások is meg nem is. Nem tudok arról, hogy nem kaphattunk meg valamit, amit más. A gulyásommunizmus jegyében inkább egy idő után már próbáltunk spórolni, ahol csak lehetett. Lásd Krug ezredünk volt dandár helyett. Csapatlégvédelem is foghíjas volt. Na de nem csak nálunk. a HTÖ-ben ott van minden.

  Két osztály Sz-300MPU volt tervezve, a laktanya fel is épült már nekik. Csak jött a módszerváltás és az ország anyagi helyzetet nyilvánvalóan nem tette lehetővé azok beszerzését. Ez már régen túl van az "ódzkodástól". Nemhogy kilógott a seggünk a gatyából, de már lassan gatya sem volt. Ódzkodás az akkor lett volna, ha meg sem rendelik. Még a hadrendi számok is ki voltak nekik előre hagyva. Még a személyzetet is kiképezték, de fizetni nem tudtunk, le lett mondva. Ment Kínába.

  Soha nem hallottam arról, hogy bárkinek felajánlották volna a Szu-24-est a VSz-en belül. A vásárlóerő sem volt meg hozzá. Okkal volt a Szu-22-es nálunk, cseheknél, németeknél és lengyeleknél is...

  Mert csak a Szu-22-re volt pénz. Fegyver meg hozzá alig.

  Ebből legfeljebb a 29-es lehet igaz, de erről sem tudok.

  Sz-300 dandárt miért ajánlottak volna, amikor az a VSz tagállamokban nem volt szovjet Sz-300 tudtommal. Miért adtak volna, amikor nekik sem volt elég? Az utolsó Sz-200-ast 2007-ben állították le, azt váltotta az első Sz-400. 1990-ig ráadásul csak PT és PSz volt, még PMU1 sem.

  Sz-200 volt az NDK-ban, de azt magukkal is vitték. Az Sz-300PMU az egy másfajta PSz volt, ezred/dandár vezetési osztály és Big Bird (RLO) radar nélkül. Azt csak dollárért adták volna, államadósságért nem. Ezért jött MiG-29 9.12. Szóval az akkora kamu, hogy az orosz adott volna bármilyen Sz-300-ast, mint ide Lacháza.
   
 14. fonak9

  fonak9 Well-Known Member

  Lehet, hogy keverem és az Sz-300 tervezett beszerzéséről beszélt csak, amiből nem lett semmi, nem arról, hogy a szovjetek itt hagytak volna nekünk belőle (pláne ha tényleg nem is volt Mo-n nekik sem), több mint 25 évvel ezelőtt volt, emlékezetből mondom, amit hallottam tőle, hogy ő miket hallott a tisztektől. A 29-es lehet esetleg igaz, hiszen nem olyan sokkal később valóban kaptunk 29-eseket az orosz államadósság terhére, igaz, akkor már Oroszországtól, mert megszűnt a SzU.
   
  Bleroka likes this.
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért nem vettünk BMP-2-t mert drága volt mint ahogyan a SZU-25 is pedig adták volna!Magyarország csak tessék lássék módon fegyverkezett!A szükséges minimum vagy egy kicsit kevesebb elv mentén.Nem háborúra készült a MN vezetése hanem arra,hogyha jön valami fejes ellenőrizni az oroszoktól egy nagyon gyenge kettes alával átcsússzunk.
  Gyakorlatilag mhegkockáztattuk,hogy nem fegyverkezünk mert nem lesz 3.vh vagy letolt gatyával ér mi ket a 3.vh és bejött,nem lett.
  Jól jelzi a felkészültségét az országnak,hogy az elsővonalas alakulatok pótlására érkezőket a szovjet szerelte volna fel technikával.Vagy a rendszerváltás idején amikir hazamentek vitték magukkal a háborús lőszerkészletet is.Nem volt annyi lőszer Magyarországon(tartalékben),hogy háborút tudjunk vívni!
   
  fishbed, Bleroka, arbalest and 6 others like this.
 16. emel

  emel Well-Known Member

  Pedig így volt, és nemcsak a Szu-24-et, hanem a MiG-27-et, Jak-28 üvegorrú bombázó-változatát, Szu-17-et is. Tökölre repültek át 1-1 gépet, ott mutatták be a magyar állami vezetőknek ezeket (lehet hogy volt még valami más is, én ezekre emlékszem), ekkor a fegyver-üzleteket már egyértelműen a rogyadozó szovjet gazdaság megtámogatására próbálták használni - némi elvtársi nyomással elősegítve a vásárlást. Ezután lett megrendelve a Szu-22M3, mert annak - papíron legalábbis ugyanolyan, állítólag csereszabatos hajtóműve volt mint a MiG-23-nak. Aztán mikor megjöttek kiderült hogy nem igaz, külön kellett venni hozzájuk az eltérő hajtómű miatt tartalék-hajtóműveket.
  "Szép"/rettenetes hangja volt a Szu-24-nek mikor elment, azt hittük hogy ránk szakad a PG-hangár vagy ránk dől a hangárajtó ...
   
  vilmoci, alfa74, fishbed and 9 others like this.
 17. fedett_mókus

  fedett_mókus Well-Known Member

  Sz300 nem jöhetett volna csak egy pletyka volt hogy esetleg mit tudnánk behúzni innen onnan , akkor sem a szovjetektől kaptuk volna igazából hanem olyan országtól ahol esetleg otthagyják
  repülők terén majdnem mindent hogy megkaphattunk volna az ezred 29-est tudom hogy kb simán , szu-24et megkértük hogy adnának e el és igen volt a válasz de ha jól emlékszem jak28-asok és szu17-esekre is megkértük ugyanezt és mindent adtak volna
  BMP2-vel annyi az érdekesség hogy elvileg évekkel korábban szemezgettünk már vele , el is adták volna csak idő közben a barátság picit fagyos lett és annyiért már nem kellettek, pedig ha jól emlékszem még küldtünk is ki kiszolgálókat átképzésre aztán jöhettek haza hamar
  régi szép idők:oops::oops::);)
   
 18. honved

  honved Well-Known Member

  Akkoriban csak Tatán volt T-72
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Ezekkel az elnevezésekkel lehetett átverni az ellent. :) Ráadásul ezek is változtak. A 37-es szám, Szombathely száma volt. Amikor dandár lett. Előtte 15. gl ezred volt. Így aztán lett a száma, 3715. Már amikor már dandár volt.
   
  antigonosz, tonyo and fedett_mókus like this.
 20. honved

  honved Well-Known Member

  Nem volt igazán az első lépcsős alakulatoknál lévő jobb nehézfwegyverzetből hadműveleti tartalék. T-72, BMP-1, Gvozgyika, stb., minden annyi volt, amennyi az alakulatoknál volt. Ami volt tartalék, az a T-55, PSZH, stb. Háborús helyzetben, a pótlás a SZU-ból jött volna. Akkor nekünk ezt meg is mondták. Összmennyiségre persze volt bőven, de az akko,r az akkori haderőnek kellett is, békében. Hiszen akkor a létszám, az alakulatok mennyisége is meghaladta bőven a mai állapotokat.
   
  antigonosz and tonyo like this.

Ezen oldal megosztása