1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  A kép lemaradt...

  [​IMG]
   
  nyugger, ZeiG, fishbed and 1 other person like this.
 2. dudi

  dudi Well-Known Member

  RPK van a rajzon.
   
  honved likes this.
 3. papi

  papi Well-Known Member

  A szovjeteknél a rajban RPK volt. A századnak volt 1 géppuskás szakasza 6 PK-val. Ez egyébként egy elég modern és előremutató elgondolás volt szerintem.
   
  tonyo likes this.
 4. honved

  honved Well-Known Member

  Nagyon ritka fotó, becsüljük meg. PT-76 Néphadsereg.

  [​IMG]
   
  ZeiG, Pocok75, Rotten878 and 2 others like this.
 5. honved

  honved Well-Known Member

  Tényleg. Alaposan meg kellett néznem, hogy a válltámaszról kiszúrjam, aztán vettem észre a fegyver lábait is, alig észrevehető. Jó rajz egyébként.
   
 6. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Bőséges, részletes és informatív forrás, igazi szakmai csemege Germuska Pál - A MAGYAR KÖZÉPGÉPIPAR - Hadiipar és haditechnikai termelés Magyarországon 1945 és 1980 között c. könyve, amely teljes terjedelmében elérhető a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárának repozitóriumában, pdf-formátumban!

  http://real.mtak.hu/22286/1/Argumentum_GermuskaPal_Magyar_kozepgepipar_REAL_J_be_u_104151.40803.pdf

  A borítón a korszak magyarországi fegyvergyártásának egyik büszkesége, a 2B9 Vasziljok 82 mm-es automata aknavető a „Zengő-80” nevű hadgyakorlat technikai bemutatóján:

  [​IMG]
  Jó olvasgatást! ;)
   
 7. LMzek 2.0

  LMzek 2.0 Well-Known Member


  Le lehet porolni a automata-aknavető programot! (...remélem :rolleyes: )
   
  ZeiG likes this.
 8. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  "Éppen harminc esztendeje, hogy az 1989-es rendszerváltás következményeként megkezdődött a haderő gyökeres átalakítása. A Magyar Néphadsereg nyugatra „tájolt”, jelentős támadó képességekkel rendelkező, jól felszerelt és vezetett tömeghadsereg volt. Radikálisan csökkenteni kellett a létszámát, a fegyverzetét, és védelmi típusú haderővé kellett átalakítani.

  A kormány a Magyar Honvédség parancsnokává Lőrincz Kálmán vezérezredest, az 5. Hadsereg parancsnokát nevezte ki, hármas követelménnyel. Az új védelmi koncepciónak megfelelően át kellett alakítani a haderőt és annak vezetését. A Magyar Honvédségnek távol kellett tartania magát a belpolitikai küzdelmektől, és a drasztikus átalakítási folyamatok mellett meg kellett őriznie reagáló képességét. Mindezt a Varsói Szerződés megszűnése, a szovjet csapatok kivonása mellett, valamint egy fenyegető délszláv válság árnyékában. Erről az időszakról készített filmet a HM Zrínyi Katonai Filmstúdió Lőrincz Kálmán vezérezredessel.

  Rendszerváltozás a hadseregben – Lőrincz Kálmán vezérezredes


   
  honved and Hpasp like this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member


  A bevezető szöveg félrevezető. Nagyrészt a Néphadseregről szól...
   
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Mondjuk a Délszláv válság is megérne már egy teljes dokumentumfilmet. Lassan 30 éve lesz, hogy megtörtént. Talán az akkor titkosított dolgok lassan már nyilvánosak lehetnek és sok mindent megtudhatunk azokról az időkről, történésekről, katonai értelemben is.
   
  Terminator likes this.
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Még nem láttam, de érdekes lehet.
   
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Megnéztem. Egy személyes visszaemlékezés végül is, ami szubjektív is ebből az apropóból. Persze ez természetes, hiszen nem történészi előadás. Ami nekem lényegben lejött, a mára vonatkoztatva a tábornok úr álláspontjából az a következő.

  1. Hazánk kis ország, ellenséges támadás esetén nincs hova mélységben visszavonulni.
  2. A főváros, megyeszékhelyek, nagyobb városaink, 80 %-ban az országhatártól 50 km-en belül vannak. Ehhez igazodik a közlekedési hálózat is.
  3. Az ország területének jelentős része alföld, ami kedvez egy támadónak, ha betör az országba.
  4. Az első 3 pont alapján, egy ellenséges támadást, már az országhatáron kell felfogni, megállítani és visszavetni.
  5. Ehhez, szükséges hogy a Honvédség rendelkezzen, a megfelelő erejű, összfegyvernemi csapásképességű erőkkel.

  Egyébként, a saját katonai pályafutását eleveníti fel, amiből ki lehet hámozni több információt is.
   
  Terminator, Masztiff and blogen like this.
 13. honved

  honved Well-Known Member

  Egy beállított fotó szerintem, így soha nem dobtam kézigránátot.

  [​IMG]
   
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Amint a GDP 5-6%-kát költjük erre akkor talán elérhető. Addig időleges területi veszteség nélkül ez fizikai képtelenség.
   
  honved likes this.
 15. honved

  honved Well-Known Member

  Hát igen, egy összfegyvernemi haderő, ami ütős is, még ha csak Közép európai méretekben is, az kicsit többe kerül.
   
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azért mondta azt az illető amit mondott(nem hülyeség kicsit sem amit kitaláltak),mert akkoriban még léteztek valódi összfegyvernemi egységek és alegységek amikkel meg lehetett azt valósítani amiről beszél.
   
  honved likes this.
 17. blogen

  blogen Well-Known Member

  Ez statikus válasz, pedig a mihez képest a helyes nézőpont. Jelen helyzetben egy gépesített hadosztály (két dandárral és egy tüzérezreddel) és emellett legalább két tartalékos honvédhadosztály (két-két könnyűdandárral és egy tüzérezreddel) lenne az az erő, ami magabiztos fölényt adna a románokkal szemben is a honvédelemhez. Speciel nagyjából ez a mennyiség a tervezett emberanyagban, hogy felszerelésben valaha elérik e a korszerű gépesített könnyűdandárok szintjét a tartalékosok, abban nagyon borúlátó vagyok, ilyen milícia emberanyaggal a területvédelmen kívül mást nem lehet kezdeni. Ez nagyjából a GDP 3 százaléka lenne egy tízéves fejlesztési terv keretei között úgy, hogy jelentékeny illetményemelést is magába foglal, hogy legyen hozzá használható emberanyag

  Az NMS-ekkel és azokra telepített SRAMS önjáró aknavetőkkel ellátott honvédzászlóaljak meglehetősen olcsók lennének, a dandár és hadosztálytüzérségen múlna a dolog, hiszen ez hadosztályonként öt osztályt jelent (2xdd.tü., 2xho.tü+1xrak.o), ami 540 önjáró eszköz, ami nélkül a gyalogság semmit se ér, mint ahogy azt vitéz tiszabeői Hellebronth Antal is megmondta: „Azt a pénzt, amit a tüzérség rovására megtakarítunk, háború esetén gyalogságunk vérével fogjuk megfizetni.”

  Komoly tüzérség nélkül semmilyen támadást nem lehet megállítani és semmilyen védelmet nem lehet áttörni.
   
 18. blogen

  blogen Well-Known Member

  Igen, ma már ilyen a környéken sincs senkinek. Hadosztály az az egység, amiben gondolkodnunk kell, mert ez a környezetünk realitása.
   
 19. dudi

  dudi Well-Known Member

  Vállalod,hogy éhezel csak azért,hogy egy modern gépestített lővész hadosztályunk legyen?Marhára nem realitás itt egy hadosztály!
   
 20. blogen

  blogen Well-Known Member

  A Zrínyi2026 célkitűzése egy ilyen kétdandáros gépesített hadosztály a GDP 2%-ból. Nem éhezne itt senki, ha felmenne a költségvetés a GDP három százalékra és a mostani létszámterv szerint legalább kéthadosztálynyi tartalékosok is korszerű könnyű felszerelést kapnának! Igazából az a három százalék is a tüzérség szükségszerű fejlesztése miatt kellene, mert nem tizenhat honvéd könnyűzászlóalj lenne egetverő költségű a két honvédhadosztályt alkotó két-két dandárhoz!

  Litvánia vett 500db L-ATV járművet 171 millió dollárért fegyverzettel. Egy könnyűzászlóaljhoz száz darab kell hozzávetőleg, amiben benne vannak a zászlóaljtüzérség SRAMS hordozói is (SRAMS nélkül) és a MEDEVAC járművek is. Két honvédhadosztály (négy dandár, azaz tizenhat zászlóalj) felszerelése páncélozott 4x4-es jOshkosh L-ATV árművekkel kerülne 600 millió dollárba, tehát a tervezett idei magyar honvédelmi költségvetés hozzávetőleg negyedébe. A tartalékos gyalogság gépesítése majdhogynem filléres tétel. A tüzérség felszerelése és kiképzése és a hivatásos-szerződéses állomány tisztességes megfizetése (a honvédségnek is kell legyen törzsállománya!) nem az, azért tíz év egy ilyen haderő szerintem.
   

Ezen oldal megosztása