1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. tarzaan

  tarzaan Well-Known Member

  5%-os katonai kiadással még messze leszünk az éhezéstől.

  Ráadásul ahhoz már érdemes lehet komolyabb hadiipart fenntartani.

  A hadosztály nem a pénz miatt nem realitás, hanem a preferenciák miatt.
   
 2. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Most már megkérdezem, mert sokadjára fordul elő...

  Megint belinkeltél valamit újra, ami 1-2 hozzászólással korábban lett belinkelve. Még ha az előző oldalon lenne a fórumban, akkor érteném, mert pl. telefonon körülményes visszalapozni, de így... Ez miért van?

  Ráadásul úgy, hogy én belinkeltem ide csütörtökön, Hpasp megnézte, tetszett neki, ezért pénteken belinkelte egy blogra, ahol te most megláttad és belinkelted ide újra. Ez kb. olyan, mint neked amikor valaki nem tudja fejből a HTÖ egyes részeit. Ilyenkor én is azt érzem, hogy feleslegesen linkelek be ide bármi érdekeset, nem olvassák el, nem nézik meg, még akkor sem ha magyarul van. Bezzeg ha megjelenik valahol máshol, napokkal később...

  Persze emellett nagyon dicséretes, hogy megkerested a témához legjobban illeszkedő topikot és oda linkelted be.
   
 3. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az éhezés túlzás, de akkor mondjuk el lehet felejteni azt, hogy valaha normális egészségügy lesz. Mert ÉPKÉZLÁB embert egy ho. személyi állományhoz nem találnál, az fix. Ilyen bérezéssel tutira nem.

  2%-nál is több kell ahhoz úgy, hogy komplett támogató részek így is hiányoznak és az egyik dandárnak lényegében harckocsija se van nagyon. Szóval egy fullos hadosztályról álmodni? LOL

  Nézzed már meg, hogy igaz, hogy UK-nak van flottája, de 80 milliós országnak kettő hadosztályos ereje lesz a jövőben. Kettő. Csak azok nem toprongyosok, mint a hh alatti tömeghaderők, ahol volt 10-15% jól felszerelt, a végén a C kat tartalékos egységek meg erős túlzással II. vh-s maradék technikával mentek volna szinte háborúban 1980-as években.
   
 4. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem olvasok minden topikot. Elnézést, hogy nem követek mindent is tartalomgyártás mellett...
  Én talán FB-n láttam, de már nem tudom. Lefekvés előtt 5 perccel botlottam bele kb.

  A HTÖ két éve ismert, párhuzamnak felhozni minimum érdekes. Folyamatos hivatkozás megy ki rá és hónapokig volt az egyetlen cikk, amit a HTKA feldobott. Ez meg egy videó a sok közül az istentudja milyen topikban, ha valaki máshol is posztolta.
   
 5. blogen

  blogen Well-Known Member

  Nagy Britannia egy sziget. Mi nem vagyunk az. Ne hasonlítsunk már kecskét gyújtógyertyához! Magyarországnak sokkal komolyabb szárazföldi erőkre van szüksége, mint Nagy Britanniának, ellenben nincs szüksége flottára. Másrészt én itt klasszikus kétdandáros magyar hadosztályokról írtam, míg a brit hadosztályok négydandárosak!
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Már bocsánat, de milyen klasszikus kétdandáros hadosztályok...?
  1987-ben kitalálták a hadtesteket, amiben dd volt ho. helyett. 4 db
  Mikor volt itthon ho ÉS dd egyszerre, mint létező szervezeti egység...?
  @Hpasp ?
  [​IMG]
   
 7. blogen

  blogen Well-Known Member

  Magyar hadosztályok. A szovjet bábállam hadereje (Néphadsereg) nem magyar haderő volt, hanem a szovjet hadsereg segédcsapata, kábé mint a mongolok előtt hajtott szlávok anno. A XX. század első felében egy magyar hadosztály két dandárból állt, ami két ezredből és két ezred pedig két zászlóaljból (hadosztály = 8 zászlóalj, két közbülső szervezettel: ezred és dandár). Ez csak a második világháború utlsó éveiben változott meg, amikor áttértek a három zászlóalj alkot egy ezredet és három ezred egy hadosztályt (hadosztály = 9 zászlóalj, egy közbülső szervezettel: ezred). A leghosszabb ideig, hetvenöt éven át fennálló magyar hadszervezet volt az egy hadosztály = két dandár elv.

  De meg kell jegyezzem, hogy a 48-as honvédsereg és úgy általában minden magyar királyi seregtest ilyen elvet követett a XIX. század során is. Ha van klasszikus magyar hadseregfelépítés, akkor az az egy hadosztály = két dandár elv.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Persze,mert sosem volt elég fegyver meg ember...
  Az meg külön pofátlanság,hogy mi a veleményed azokról a magyar katonákról akik a Néphadsereg idejen szolgáltak.
   
  Masztiff and fishbed like this.
 9. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Aki a két év alatt egyszer valamikor elolvasta a többszáz oldalt, az szerinted később mennyire emlékszik a HTÖ részleteire? És kinek van kedve/ideje mindig kikeresni a vonatkozó részt? Te hivatkozol rá állandóan, mert te tudod fejből. És Hpasp. Mástól még nem láttam. Illetve a múltkor mondtad, hogy benne van a HTÖ-ben, rákerestem és kiderült hogy nincs benne mert időhiány- vagy a terjedelem miatt nem írtátok bele.

  Amikor megkerested a vonatkozó topikot hogy belinkeld a videót, nem tűnt fel hogy már linkelve volt a videó ugyanebben a topikban, három hozzászólással a te hozzászólásod előtt. És hogy a közte levő két hozzászólásban is erről volt szó. Nem kellett semmire sem emlékezni. Mint a múltkor sem, amikor pl. megválaszoltad Allesmor kérdését hogy miért kék néhány repülő a flightradar24-on. Ő kérdezte, én egyből a következő hozzászólásban válaszoltam neki, te pedig néhány hozzászólással később bemásoltad ugyanazt mint amit én is írtam/linkeltem. Végül is mindegy, csak a sokadik eset után már furcsa. De biztos más is jár így.

  Vagy van a fórumnak olyan funkciója, hogy csak a követett emberek hozzászólása jelenik meg az adott topikban?


  Egyébként érdemes megnézni a videót, a Kubbal kapcsolatban "17 km-es ferde lőtávolságról" beszél...
   
 10. blogen

  blogen Well-Known Member

  A monarchiának nem volt ilyen problémája, ahogy a XIX. századi Magyar Királyságnak sem. Egyszerűen ez a klasszikus hadrend felénk. A Néphadsereg meg pontosan az volt, ami: idegen szolgálatban álló kényszersorozott hadereje egy bábállamnak. És itt a kényszersorozott nem azt jelenti, hogy szegény kis göthös libsit elviszik katonának, hanem azt, hogy magyar fiatalokat kényszerítettek arra, hogy a Szovjetúniót szolgálják!
   
 11. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Én sem ismerem fejből, pl, majdnem mindig rossz helyen kezdem keresni az antenna számítást, mert a vontatott csali miatt elég hülye helyre készült.
  Az angol fordítást nézve nagyon sok mindent máshogy csinálnék már. De ez a hajó már elment... (?)
  Az lehet, hogy a rakéta aktív szakasza és a 22 km-ig tartó rész már passzív szakasza a rakétának.
   
  Terminator likes this.
 12. honved

  honved Well-Known Member

  Össze hordtál és kevertél itt hete, havat. A 48-as honvédektől, a világháborús haderőn át a Néphadseregig. :) Egybegyúrtad az egészet. Gratulálok.
   
  Masztiff, Pocok75, dudi and 1 other person like this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Jó, hogy nem a pattintott kőkorszakot hozta fel referenciának...
   
  Masztiff and honved like this.
 14. blogen

  blogen Well-Known Member

  Itt derült ki, hogy semmit nem tudsz a magyar és magyarországi hadtörténelemről. A legrégibb réteg, amiről ismereteid vannak az a Néphadsereg pár évtizede! Ez azt jelenti ,hogy a 48-as honvédsereggel megszülető modern magyar haderő története jórészt ismeretlen számodra. Ha valakit meglepetésként ér az, hogy az egy hadosztály = két dandár felépítést klasszikus magyar hagyománynak nevezik, az azt hiszem eláshatja magát. Az menjen tapsikolni a repülőnapra a mig hajtőműhangjának, meg járjön flecktarnban kitöréstúrázni, de hadtörténeti és hadszervezeti kérdéshez azért ne szóljon hozzá!
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az ugye megvan,hogy semmilyen formában nem beszélhetsz folytonossagról kb az 1600-évek vegetől magya katonak hagyomanyokkal kapcsolatban?Főleg nem a 20.században!!!
   
 16. megazez

  megazez Well-Known Member

  Az ugye megvan, hogy ahogy változtak az idők úgy alakult a honvédség struktúrája. Valószínűleg, nem véletlenül lett a 3-as rendszer bevezetve, én nem voltam katona, apám ami kiképzést kapott, ők a rajt is 3 fele bontották ha arról volt szó (2+2+2(3)=7 felbontásban)
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  HTÖ.

  1./ Magyarországon sokáig kettes rendszerű volt a mindenkori állománytábla.
  Kettő raj = 2x10 fő adott egy szakaszt,
  Kettő szakasz = 2x20 fő adott egy századot,
  Kettő század 2x60-70 fő = 140-160 fő adott egy zászlóaljat, stb.

  2./ Az első világháború előtt tértünk át a hármas rendszerre.
  (kivéve második VH időszaka amikor sok helyen visszatértek a kettes rendszerre)
  Három raj = egy szakasz.
  Három szakasz = egy század.
  Három század = egy zászlóalj, stb. A hármas rendszer kb. 1905-től kb. 1990-ig tartott volna.


  3./ Ezt írta felül az 1987-ben bevezetni tervezett négyes rendszer.
  Négy raj adott volna egy szakaszt,
  Négy szakasz egy századot,
  Négy század egy zászlóaljat, stb. Ez már nem valósult meg. Elsöpörte a gengszter váltás.


  Szóval a korszerű hadviselés keretei között soha nem volt kettes rendszer...
  De, ha valakinek ez a mérce...
   
  tonyo, honved and megazez like this.
 18. megazez

  megazez Well-Known Member

  Arról valami infó, hogy a 2. vh-ban miért tértek vissza a 2-es rendszerre és arról, hogy a 4-es miért nem került bevezetésre? Létszámhiány esetleg?
   
 19. tonyo

  tonyo Well-Known Member

  Amikor 43 végére ott maradt legalább 200 ezer ember a keleti fronton. Elesett, hadifogság....... (Csak óvatos becslés részemről) akkor lehetséges hogy ép azért is.
   
 20. ZeiG

  ZeiG Well-Known Member

  Emlékeim szerint nem a létszámhiány, hanem az anyag-, jármű(ló)- és fegyverhiány miatt kezdtek el gyaloghadosztályokat szervezni mindössze 2 gyalogezredből. Hogy ezekből hogyan lettek dandárok, illetve hadtestek, azt logikusan nehéz átlátni.
  1938 őszén pl. a hadtest szervezetre való áttérés azt jelentette, hogy az addigi vegyesdandárokat hadtestekre keresztelték át.
  Az Ukrajnába 1941-ben kiküldött gyorshadtest, bár kb. 43.000 fős létszámmal bíró seregtest volt, hadosztály-szintű elemet nem tartalmazott, csak 1 lovas- és 2 gépkocsizó dandárt, illetve hadtestközvetlen zászlóaljakat. (Ezred seregtest csak a lovasdandárban volt.)
  A Don-kanyarban álló 2. Magyar Hadsereg 3 hadtestből állt. A III. hadtest mindössze 2 könnyű hadosztályt jelentett, az arcvonal közepén álló IV: hadtest 4 könnyű hadosztályt fogott össze, a VII. hadtesthez pedig 3 könnyű hadosztály tartozott.
  1943 őszén viszont átszervezték a hadosztályokat, innentől 3 gyalogezredből állítottak ki egy gyaloghadosztályt, kb. 17.000 katonát jelentett (szemben a korábbi, kb. 13.500 fős létszámmal).

  Nem nehéz belátni, hogy a "2 alacsonyabb kiad 1 magasabbat" elvvel a legkönnyebb megúszni a hadseregszervezést. (2 ezred = 1 hadosztály (na jó, könnyű), 2 (k.) hadosztály = 1 hadtest, 2 hadtest = Hiszen ezt már hadseregnek is nevezhetjük!) Ettől a szovjet rendszer is életképesebbnek tűnik, bár úgy tudom, abban is voltak csalafintaságok, pl. náluk 31 harckocsi elég volt egy zászlóaljhoz, szemben a NATO-val, ahol 58(?) harckocsit szerveznek egy zászlóaljba - papíron azonos erőt képviselnek, a gyakorlatban közel kétszeres a túlerő.
   
  alfa74 and dudi like this.

Ezen oldal megosztása