1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Magyar Néphadsereg

Diskurzus a(z) 'Magyar hadtörténelem' témában - Terminator által indítva @ 2016. január 15..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt mutatja,hogy hol éri talalat a harckocsikat.Bizony 70%-ban szemből és csak a maradék 30% barhol máshol...Ebben bízni az öngyilkosság kategóriája úgy,hogy az ellenség keresztbe hosszába bárhol átlő.
   
 2. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Tehát akkor mégiscsak ki lehet lőni a T-55-el a T-72-t.

  Akkor miért is nem lehet összehasonlítani a két harckocsi harcértékét?
   
 3. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Arról szólt az gyakorlat, ha jól értettem, hogy a T-55-ös alakulat jobban szerepelt, mint a T-72-es.
  1. Te azt mondtad, hogy az lehetetlen, mert a T-72-t nem lövi ki a T-55.
  2. A rajz alapján erre 30 % esélye azért van.

  A rajz azt bizonyítja hogy nem helyes amit állítasz.
  Ha a katonák bátorságát firtatod, akkor annyit nem árt ha tudsz: Az egyik fél mindig szarabb tankkal megy, mint a másik. Mégsem szaladnak el.
  Mindenki a jobbikkal menne harcba, de néha mással kell pótolni, vagy kompenzálni a technikai különbséget. Lehet, hogy ezen a gyakorlaton sikerült, ezért lett a vártnál jobb az eredmény, ha tényleg így volt.
   
  mindenen kívül likes this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Azt mondtam,hogy nem szimuláltak harcot így jöhetett ki eredménynek ami kijött.A T-72 előnye harcban jött volna ki épp csak az nem volt...

  Persze,ki lehet lőni,és ha matematikai alapon közelítjük meg akkor 10 találatból 3× at is üti a T-55 a 72-est.A baj ezzel az,hogy a T-72 10 találatból 10-szer átüt az 55-öst.Érted,hogy mit akarok mondani?
  70% esélye van egy talalatot túlelni a 72-esnek a T-55-nek pedig 0%.

  Senkinek nem vontam kétségbe a bátorságát!Csak megjegyeztem azt a tenyt,hogy ilyen egyenlőtlen technológiai színvonal mellett előre el lehet könyvelni a vereséget.Az pedig a mi gyakorlatainkat minősíti,hogy sikerült kihozni azt az eredményt amit.
  Amúgy konkretan nem lett ideírva,hogy ki győzött csak az,hogy nem az elvárt módon teljesített a modernebb egység.Ebbe benne van,hogy győztek max nem akkora fölénnyel mintamekkorára szamítottak.
   
 5. Firga bácsi

  Firga bácsi Well-Known Member

  Ha jól értettem volt egymás elleni harc (lövészet nélkül), csak az egyéb dolgok (a harcászati mozzanatok végrehajtása), meg esetleg más egyéb a kiképzettségre vonatkozó dolgok alapján a két kötelék teljesítményét különbözőre ítélték.
  Márpedig a kiképzettség nagyon számít. Lásd török harckocsizók Leopard alkalmazási fiaskója, vagy arabok gyengébb kiképzettsége miatt az izraeliek rendszerint szarrá verik őket,akkor is ha véletlenül egyforma képességű eszközöket használnak..
  Azt szerintem minden katona tudja, hogy a T-72 potensebb harckocsi, mint a T-55. De a két dandár teljesítményében lehet, hogy ez nem, vagy nem annyira látszott meg.

  Egyébként régebben harcászat foglalkozásokon vak gránátot használtak, talán van még ma is. Voltak akik morzsolt kukoricát, vagy mást tettek a csőbe (teljesen szabálytalanul) és kisebb távolságon volt ami kopogjon a másik tankon.....
  Akkor még nem voltak ilyen Miles lézeres rendszerek. ;)
   
  honved and mindenen kívül like this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Pont harcot nem szimuláltak,pont a harc nem lett értékelve csak minden más.Gyakorlatilag egy harcászati gyakorlat úgy lett leértekelve,hogy az egesznek anlényegi része kimaradt az értékelésből.
  Tudom,hogy nem volt MILES,no nem is volt objektivitása a harc értékelésének.
   
 7. honved

  honved Well-Known Member

  Felderítők, 80-as évek.

  [​IMG]
   
  ZeiG and arbalest like this.
 8. honved

  honved Well-Known Member

  Duna 85 tömör verzió, a bővebb már volt ha jól emlékezem.

   
  alfa74, therob and ghostrider like this.
 9. honved

  honved Well-Known Member

  Ez meg itt a szombathelyi dandár egyik bemutató gyakorlata, valamikor a rendszerváltás után lehetett, nem sokkal.

   
  antigonosz likes this.
 10. honved

  honved Well-Known Member

  Ugyan nem közvetlenül Néphadsereges fotó, de remek illusztráció ahhoz hogy látható legyen egykoron, oszlopmenetben alkalmazott "sündisznó" parancs elhangzásakor alkalmazott konfiguráció, ellenséges területen. Hányszor hallottam én is ezt a parancsot harcászkodások közben.. :)

  [​IMG]
   
  fishbed, ZeiG, Rotten878 and 2 others like this.
 11. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Jó kép !
  De a térközök nem jók...:)
   
 12. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Bocsánat, távközök. A térköz oldalban van.
   
  honved likes this.
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Na ez is mutatja,hogy mi volt akkor az eltalanos kikepzési színvonal és ma micsoda.Ma eszébe sem jutna senkinek,hogy oszlopmenet közben ne így közlekedjen,igazaból le is basznák azt aki magatól nem igy csinálja.
   
 14. honved

  honved Well-Known Member

  Mennyi is volt, 25 vagy 50 méter ? Már én sem emlékszem pontosan ,ennyi év távlatából. :)
   
 15. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Menet közben 50 vagy portávolság, de itt a szakaszok között is kellene szerintem egy kicsit nagyobb.
  Azért tartom kevésnek így ránézésre, mert egy szar erdős részen mennek, itt, ha meglövik az elejét és a végét, akkor ronda világ lehet. Ahogy elkezdenek kiugrállnki az egymáshoz közel lévő harcjárművekből nagyon nagy sűrűségben lesznek és esnek áldozatul a legények.
   
  honved likes this.
 16. honved

  honved Well-Known Member

  Én ilyen összehasonlításra nem vállalkozom. Úgy fogalmaznék, feltehetően más a kiképzések jellege. Hisz eltelt 30 év azóta, hogy én ezt csináltam. Nyilván rengeteg minden megváltozott, harcászatban is. Összehasonlítani pedig hasonlítsa olyan jóember össze, aki ma is aktív, vagy nemrég az volt, de már a 80-as évek végén kezdett hivatásosként. Szerintem ez lenne mérvadó. Én magam is kíváncsi lennék a véleményére. Tényleg megtehetné valaki ,hogy ír itt egy ilyen kis összefoglalót a rendszerváltás előtti haderőről és a mai Honvédségéről. Van itt néhány régi harcos, ha jól tippelem, megtehetnék. Biztos sokan kíváncsian olvasnánk a véleményüket. Össze lehetne vetni az emberanyag minőségét, a felszerelést, a kiképzés jellegét, hatékonyságát, a morált, a gyakorlatok méretét, stb., meg még mit tudom én...
   
  ZeiG likes this.
 17. honved

  honved Well-Known Member

  Igen, az elejét és a végét kell először meglőni. Wittmann mindig eszembe jut erről, Villers bocageben így csinálta talán. Aztán azt lőtte ki, akit akart a Brit oszlopból.
   
  mindenen kívül likes this.
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Szerintem nem mozognak hanem állnak,azért vannak ilyen közel egymáshoz.
   
 19. honved

  honved Well-Known Member

  Állnak de az még rosszabb is lehet, pláne ha a motorokat leállították. Már az hogy ilyen közel vannak.
   
 20. mindenen kívül

  mindenen kívül Well-Known Member

  Lehet, akkor összezárkózhatnak, kissebb távközre. Viszont illik úgy helyezkedni a harcjárművekkel, hogy baj esetén gyorsan lehessen oldani. Az oroszok a 2. vh-ban csináltak olyat, hogy fűrészfog alakban seggel betolták a tankokat az erdőbe, de ez nyilván a légiveszély esetén volt praktikus.
  Olyat is láttam, hogy megfelelő távközökkel az út jobb és baloldalán állnak meg, úgy, hogy köztük még el lehessen menni, ha baj van.
  Mindig szituáció függő, de az tud jó döntést hozni aki sokféle helyzetet látott már. Ezért kell a gyakorlat, a kiképzés.
  Mindenesetre ha itt kellene 5/25-özni az nagyon megnehezítené a dolgukat...... :D
   
  honved likes this.

Ezen oldal megosztása